Στ. Πλουμιστός: "Αυτοί που μισούν τη μοναξιά μισούν μόνο τον εαυτό τους"

Στ. Πλουμιστός: "Αυτοί που μισούν τη μοναξιά μισούν μόνο τον εαυτό τους"

👉Αν και μπορεί να φαίνονται παρόμοια, η μοναξιά και η απομόνωση είναι δύο πολύ διακριτικές καταστάσεις. Είναι δύο εξαιρετικά διαφορετικές εμπειρίες, γιατί η μοναξιά είναι κάτι που επιλέγουμε και η απομόνωση μας επιβάλλεται από τους άλλους.

Η μοναξιά είναι η επιθυμία να απολαύσει κανείς τη δική του παρέα και να απολαύσει τον εαυτό του. 

Η απομόνωση είναι ένα αίσθημα εγκατάλειψης , ότι σας λείπει κάποιος ή κάτι. Η ικανότητα να βιώνεις την αληθινή μοναξιά εξαρτάται από τη σοφία και τον εσωτερικό σου κόσμο. Χάρη σε αυτόν τον εσωτερικό πλούτο έχουμε τη δυνατότητα να κατευθύνουμε ολόκληρο το πρόσωπό μας προς τα πάθη μας ή να βυθίσουμε την ψυχή μας στην ηρεμία για να ξαναβρούμε τον εαυτό μας.

Η απομόνωση, από την άλλη, είναι ένα συναίσθημα που γεννά την αποξένωση και μας αποσπά από τον κόσμο.

Από ανάγκη, πολλοί άνθρωποι σε όλη την ιστορία έχουν συνθέσει τα καλύτερα έργα τους στη μοναξιά.

Για τον Αριστοτέλη, η μοναξιά που θα συνεπαγόταν η ζωή έξω από οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα (οικογένεια, χωριό, πολιτεία) θα ήταν υποφερτή μόνο για έναν υπεράνθρωπο ή όχι απόλυτα ανθρώπινο...

Σας παραθέτω μερικές από τις μοναδικές σκέψεις ανθρώπων που μιλούν για μοναχικές εμπειρίες και ίσως σας εμπνεύσουν.

«Όταν είμαι, όπως ήμουν, εντελώς ο εαυτός μου, εντελώς μόνος και με αυτοπεποίθηση - ας πούμε, ταξιδεύω με ένα βαγόνι, κάνω βόλτες μετά από ένα καλό γεύμα ή τις νύχτες που δεν μπορώ να κοιμηθώ - είναι σε τέτοιες περιπτώσεις που οι ιδέες μου ρέουν καλύτερα και πιο άφθονα
~Μότσαρτ

«Όλη η ατυχία των ανδρών προέρχεται από ένα πράγμα, το να μην ξέρουν πώς να μείνουν σε ηρεμία, σε ένα δωμάτιο. 
~ Μπλεζ Πασκάλ

«Για να είναι κανείς ανοιχτός στη δημιουργικότητα, πρέπει να έχει την ικανότητα να χρησιμοποιεί τη μοναξιά εποικοδομητικά. Πρέπει να ξεπεράσεις τον φόβο του να είσαι μόνος. ~Rollo May

«Χωρίς μεγάλη μοναξιά, καμία σοβαρή δουλειά δεν είναι δυνατή». 
~Πάμπλο Πικάσο

«Αν νιώθεις μόνος όταν είσαι μόνος, είσαι σε κακή παρέα. 
~ Ζαν-Πωλ Σαρτρ

«Τι ευχάριστη έκπληξη είναι να ανακαλύψεις ότι, τελικά, το να είσαι μόνος δεν σημαίνει απαραίτητα να νιώθεις μόνος.
 ~Έλεν Μπέρστιν

«Η μοναξιά ήταν η μόνη μου παρηγοριά: βαθιά, σκοτεινή, θανατηφόρα μοναξιά. 
~Μαίρη Σέλλεϋ

«Στη μοναξιά, το μυαλό αποκτά δύναμη και μαθαίνει να βασίζεται στον εαυτό του. 
~ Laurence Sterne

«Η απομόνωση είναι το τίμημα του μεγαλείου. 
~Paramahansa Yogananda

«Δεν πρέπει να βγεις από το δωμάτιό σου. Μείνετε καθισμένοι στο τραπέζι σας και ακούστε. Δεν χρειάζεται καν να ακούς, απλά περίμενε, απλά μάθε να είσαι ήρεμος και ακίνητος και μοναχικός. Ο κόσμος θα σας προσφέρει ελεύθερα τον εαυτό του για να τον αποκαλύψετε. Δεν έχει επιλογή. θα κυλήσει εκστασιασμένος στα πόδια σου. 
~Κάφκα

«Το να γράφεις ένα γράμμα είναι το μόνο εργαλείο που συνδυάζει μοναξιά και καλή παρέα. ~Λόρδος Βύρωνας

«Η συζήτηση εμπλουτίζει τη γνώση, αλλά η μοναξιά είναι το σχολείο της ιδιοφυΐας. 
~ Έντουαρντ Γκίμπον

«Οι άνθρωποι που αφιερώνουν χρόνο για να μείνουν μόνοι έχουν συνήθως βάθος και πρωτοτυπία. 
~ Τζον Μίλερ

«Από την άλλη, αν και έχω σταθερό πρόγραμμα, αφιερώνω χρόνο για μεγάλες βόλτες στην παραλία για να μπορώ να ακούω τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μου. Αν η δουλειά μου δεν πάει καλά, ξαπλώνω στη μέση της ημέρας και κοιτάζω τον ουρανό, ακούγοντας και οπτικοποιώντας τι συμβαίνει στη φαντασία μου. 
~Άλμπερτ Αϊνστάιν

«Η σιωπή είναι ένας εξαιρετικός δάσκαλος και για να μάθεις τα μαθήματά της, πρέπει να είσαι προσεκτικός. 
~ Deepak Chopra

«Η ανεξαρτησία προέρχεται από το να μπορείς να είσαι αυτάρκης.
 ~ Francisco Grandmontagne

«Το ταλέντο αναπτύσσεται στη συνταξιοδότηση. ο χαρακτήρας διαμορφώνεται στη ταραχή του κόσμου. 
~ Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε

«Αν και είναι πιο εύκολο να απολαμβάνεις τη μοναξιά όταν έχεις επιλέξει να είσαι μόνος, μπορείς να μάθεις να είσαι ικανοποιημένος ακόμα κι αν η μοναξιά σου σου έχει επιβληθεί από εξωτερικές συνθήκες. 
~Μπάρμπαρα Πάουελ

«Όταν είσαι νέος, η μοναξιά είναι πόνος. Σημαίνει: δεν υπάρχει κανείς που να με αγαπάει. Στην ηλικία μας, η μοναξιά μερικές φορές είναι ευχάριστη. Μας επιτρέπει να ξεκουραζόμαστε από τους άλλους σκεφτόμενοι τους από μακριά. 
~ Marguerite Lescop

«Η μοναξιά γεννά την πρωτοτυπία μας, μια άγνωστη και επικίνδυνη ομορφιά - την ποίηση. ~Τόμας Μαν

«Η μοναξιά προσφέρει στον πνευματικά υψηλό άνθρωπο ένα διπλό πλεονέκτημα: το πρώτο να είναι με τον εαυτό του και το δεύτερο να μην είναι με τους άλλους» 
~ Άρθουρ Σοπενχάουερ

«Αν συναντήσεις έναν μοναχικό, δεν έχει σημασία τι σου λέει. Αν είναι μοναχικός, δεν είναι επειδή απαραιτήτως του αρέσει η μοναξιά, είναι επειδή προσπάθησε να συναναστραφεί με τον κόσμο και οι άνθρωποι συνεχίζουν να τον απογοητεύουν. 
~Τζόντι Πίκουλτ

«Η γλώσσα μας αντιλήφθηκε σοφά τις δύο πτυχές που σχετίζονται με την αίσθηση του να είσαι μόνος. Δημιούργησε τη λέξη «απομόνωση» για να εκφράσει τον πόνο της μοναξιάς και δημιούργησε τη λέξη «μοναξιά» για να εκφράσει τη δόξα του να είσαι μόνος. 
~ Paul Tillich

«Βρίσκω ωφέλιμο να είμαι μόνος τις περισσότερες φορές. Η παρέα, ακόμα και η καλύτερη, είναι σύντομα κουραστική και επιβλαβής. Μου αρέσει να είμαι μόνος. Δεν έχω βρει ποτέ τόσο καλή παρέα όσο η μοναξιά. Γενικά νιώθουμε πιο μόνοι όταν συναναστρεφόμαστε με άλλους παρά όταν μένουμε σπίτι. Όπου κι αν βρίσκεται, ο άνθρωπος που σκέφτεται ή που εργάζεται είναι πάντα μόνος. Η μοναξιά δεν μετριέται με την απόσταση που χωρίζει έναν άνθρωπο από τους συνανθρώπους του. 
~ Henry David Thoreau

«Μπορείς να είσαι πραγματικά ο εαυτός σου μόνο όσο είσαι μόνος. όποιος λοιπόν δεν αγαπά τη μοναξιά δεν αγαπά την ελευθερία, γιατί κάποιος είναι ελεύθερος μόνο όταν είναι μόνος. Κάθε κοινωνία έχει περιορισμούς ως αχώριστος σύντροφος και απαιτεί θυσίες που κοστίζουν ακόμη πιο ακριβά καθώς η ατομικότητά του είναι πιο εντυπωσιακή. Ο καθένας, λοιπόν, θα αποφεύγει, θα υπομένει ή θα εκτιμά τη μοναξιά σε ακριβή αναλογία με την αξία του εαυτού του. Διότι εκεί ο μέτριος αισθάνεται όλη του την κακία και ο μεγάλος νους όλο το μεγαλείο του. με λίγα λόγια, το καθένα ζυγίζει την πραγματική του αξία» 
~ Άρθουρ Σοπενχάουερ

«Το μυαλό είναι όλο και πιο οξύ στην απομόνωση και στην αδιάκοπη μοναξιά. Μεμονωμένα, η πρωτοτυπία αναπτύσσεται ελεύθερα, έξω από κάθε επιρροή που θα μας χτυπούσε για να παραλύσει το δημιουργικό μας πνεύμα. Το να είσαι μόνος ─ αυτό είναι το μυστικό της εφεύρεσης: το να είσαι μόνος είναι όταν γεννιούνται οι ιδέες. 
~Νικόλα Τέσλα



«Όντας μόνος, αναγκάζεσαι να πρωτοτυπήσεις. 
~Τζόζεφ Χάιντν

«Η δημιουργικότητα είναι ουσιαστικά μια μοναχική τέχνη. Ένας ακόμη πιο μοναχικός αγώνας. Ευλογία για κάποιους. Κατάρα για τους άλλους. Στην πραγματικότητα, είναι η ικανότητα να αξιοποιήσεις τον εαυτό σου και να εξάγεις μια ιδέα από την ίδια σου την ψυχή. 
~Λου Ντόρφσμαν
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1077,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Στ. Πλουμιστός: "Αυτοί που μισούν τη μοναξιά μισούν μόνο τον εαυτό τους"
Στ. Πλουμιστός: "Αυτοί που μισούν τη μοναξιά μισούν μόνο τον εαυτό τους"
Στ. Πλουμιστός: "Αυτοί που μισούν τη μοναξιά μισούν μόνο τον εαυτό τους"
https://www.espritsciencemetaphysiques.com/wp-content/uploads/2020/03/citations-sur-la-solitude.jpg
https://i.ytimg.com/vi/ny-Pfu0pSVE/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2022/09/blog-post_70.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2022/09/blog-post_70.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content