Έρευνα: Μωρά που γεννήθηκαν στην πανδημία σημείωσαν χαμηλότερο σκορ σε αναπτυξιακά τεστ

Έρευνα: Μωρά που γεννήθηκαν στην πανδημία σημείωσαν χαμηλότερο σκορ σε αναπτυξιακά τεστ

👉Οι ερευνητές του Κολούμπια διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία σε ένα αναπτυξιακό τεστ κοινωνικών και κινητικών δεξιοτήτων στους 6 μήνες – ανεξάρτητα από το αν οι μητέρες τους είχαν COVID κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν λίγο πριν από την πανδημία.

Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε 255 μωρά που γεννήθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων Morgan Stanley του NewYork-Presbyterian και στο Νοσοκομείο Allen μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

«Τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες που έχουν ιογενείς λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν υψηλότερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών ελλειμμάτων, οπότε σκεφτήκαμε ότι θα βρίσκαμε κάποιες αλλαγές στη νευροανάπτυξη των μωρών των οποίων οι μητέρες είχαν COVID κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», λέει η Dani Dumitriu, καθηγήτρια παιδιατρικής και ψυχιατρικής στο Vagelos College of Physicians and Surgeons του Πανεπιστημίου Columbia και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι δεν βρήκαμε απολύτως κανένα σήμα που να υποδηλώνει ότι η έκθεση στον COVID κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής συνδέεται με νευροαναπτυξιακά ελλείμματα. Αντίθετα, η παραμονή στη μήτρα μιας μητέρας που βίωσε την πανδημία σχετιζόταν με ελαφρώς χαμηλότερες βαθμολογίες σε τομείς όπως οι κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες, αν και όχι σε άλλους, όπως η επικοινωνία ή οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το τεράστιο άγχος που ένιωσαν οι έγκυες μητέρες κατά τη διάρκεια αυτών των πρωτοφανών περιόδων μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο».

«Αυτές δεν ήταν μεγάλες διαφορές, που σημαίνει ότι δεν είδαμε υψηλότερο ποσοστό πραγματικών αναπτυξιακών καθυστερήσεων στο δείγμα των μερικών εκατοντάδων μωρών μας, απλώς μικρές μετατοπίσεις στις μέσες βαθμολογίες μεταξύ των ομάδων», λέει η Dumitriu. «Αλλά αυτές οι μικρές μετατοπίσεις χρήζουν προσεκτικής προσοχής, διότι σε επίπεδο πληθυσμού μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Αυτό το γνωρίζουμε από άλλες πανδημίες και φυσικές καταστροφές».
Η αναπτυξιακή πορεία των βρεφών αρχίζει νωρίς

Όταν το πρώτο κύμα του COVID έπληξε τη Νέα Υόρκη στις αρχές του 2020, η Dumitriu ηγήθηκε μιας ομάδας παιδιατρικών ερευνητών στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Columbia και στο NewYork-Presbyterian για την οργάνωση μελετών που διερευνούσαν τις επιπτώσεις του ιού στα βρέφη.

Σε μια πρώιμη μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μητέρες δεν μεταδίδουν τον ιό COVID στο έμβρυο. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι οι ιογενείς ασθένειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακής καθυστέρησης στα παιδιά μέσω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

«Η αναπτυξιακή πορεία ενός βρέφους αρχίζει πριν από τη γέννηση», λέει η Dumitriu. «Με δυνητικά εκατομμύρια βρέφη που μπορεί να έχουν εκτεθεί στο COVID στη μήτρα, και ακόμη περισσότερες μητέρες που απλώς ζουν το άγχος της πανδημίας, υπάρχει κρίσιμη ανάγκη να κατανοήσουμε τις νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις της πανδημίας στις μελλοντικές γενιές».

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις από ένα ερωτηματολόγιο που δίνουν οι παιδίατροι στους γονείς για να αξιολογήσουν πτυχές της ανάπτυξης του βρέφους, όπως η επικοινωνία και η λεπτή και αδρή κινητικότητα, η επίλυση προβλημάτων και οι κοινωνικές δεξιότητες. Σχεδόν οι μισές από τις μητέρες της μελέτης έπασχαν από COVID κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αν και οι περισσότερες από τις ασθένειες ήταν ήπιες ή ασυμπτωματικές.

Δεν βρέθηκαν διαφορές στις βαθμολογίες μεταξύ των βρεφών που εκτέθηκαν σε COVID στη μήτρα και εκείνων που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των οποίων οι μητέρες δεν προσβλήθηκαν από COVID κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι μέσες βαθμολογίες μεταξύ των βρεφών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας – είτε οι μητέρες τους είχαν κολλήσει COVID κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε όχι – ήταν χαμηλότερες από τις ακαθάριστες κινητικές, λεπτές κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες 62 βρεφών πριν από την πανδημία που γεννήθηκαν στα ίδια νοσοκομεία.

«Θέλουμε οι γονείς να γνωρίζουν ότι τα ευρήματα της μικρής μας μελέτης δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι αυτή η γενιά θα μειονεκτεί στη μετέπειτα ζωή της», λέει η Dumitriu. «Πρόκειται ακόμη για ένα πολύ πρώιμο αναπτυξιακό στάδιο με πολλές ευκαιρίες για να παρέμβουμε και να βάλουμε αυτά τα μωρά στη σωστή αναπτυξιακή τροχιά».
Θα μπορούσε το άγχος που σχετίζεται με το COVID να επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;

Αν και η μελέτη δεν μέτρησε το μητρικό στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η Dumitriu λέει ότι είναι πιθανό το στρες που προκλήθηκε από την πανδημία και βίωσαν οι μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να εξηγεί τη μείωση των κινητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων που διαπιστώθηκε στα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το μητρικό στρες στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης έχει μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνικοσυναισθηματική λειτουργία των βρεφών από ό,τι το στρες αργότερα στην εγκυμοσύνη, και παρόμοια τάση διαπιστώθηκε και στη νέα μελέτη: Τα βρέφη των οποίων οι μητέρες βρίσκονταν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης στο αποκορύφωμα της πανδημίας είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες νευροανάπτυξης.

Άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερων ευκαιριών για παιχνίδι και των τροποποιημένων αλληλεπιδράσεων με αγχωμένους φροντιστές, μπορεί να εξηγούν γιατί τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν ασθενέστερες κοινωνικές και κινητικές δεξιότητες από τα μωρά που γεννήθηκαν πριν από την πανδημία. Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν αυτά τα βρέφη σε μακροχρόνιες μελέτες.

Πηγή: scitechdaily.com
"Έτσι μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
Συνεδρίες για να βρεις τον εαυτό σου και τον σκοπό σου - "Καλύτερα να αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου σαν ψυχή με σώμα... και όχι για σώμα με ψυχή"

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Μάθετε για τις On Line Συνεδρίες ΕΔΩ

Για το κανάλι μου στο youtube Ploumistos Video ΕΔΩ

Για τις ηχητικές συνεδρίες Αφύπνισης, Διαλογισμού - Αυτοσυγκέντρωσης & Αυτοθεραπείας - Ίασης. Θα βρείτε ακόμη ομιλίες για την Αυτογνωσία & Σεμινάρια
επισκεφτείτε το www.voicehealing.gr

Για προσωπικές τηλε-συνεδρίες, Συμβουλευτικής, Αυτοβελτίωσης και Αφύπνισης του Νου ΕΔΩ

Άμεση επικοινωνία & ραντεβού: 6945 723 523

Εκπαίδευση για την Αφύπνιση του Νουπατήστε την εικόνα για να πάρετε πληροφορίες
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,507,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2109,ΑΠΟΨΕΙΣ,108,Άρθρα,827,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,162,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,860,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,203,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,926,ΒΙΝΤΕΟ,374,ΒΟΛΟΣ,99,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1858,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,234,Ειδηση-ολόγιο,9246,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,114,ΕΛΛΑΔΑ,1930,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,43,ΕΡΕΥΝΕΣ,76,ΖΩΗ,231,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,93,Θεσσαλία,1316,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,97,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1022,Κόσμος,10140,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,58,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,669,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1660,Πολιτική,6939,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6197,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,86,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,71,Στηρίζω,344,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1243,Τοπικά,11683,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3260,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,80,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,119,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,754,Eco-News,2913,GP - info,5,voice healing therapy,69,
ltr
item
Ploumistos.com: Έρευνα: Μωρά που γεννήθηκαν στην πανδημία σημείωσαν χαμηλότερο σκορ σε αναπτυξιακά τεστ
Έρευνα: Μωρά που γεννήθηκαν στην πανδημία σημείωσαν χαμηλότερο σκορ σε αναπτυξιακά τεστ
Έρευνα: Μωρά που γεννήθηκαν στην πανδημία σημείωσαν χαμηλότερο σκορ σε αναπτυξιακά τεστ
https://www.iatropedia.gr/wp-content/uploads/2022/01/iStock-1264005768-666x399.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2022/01/blog-post_7.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2022/01/blog-post_7.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content