Έρευνα εντόπισε ένα βασικό στοιχείο που συνδέει το άγχος, τη διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη

Έρευνα εντόπισε ένα βασικό στοιχείο που συνδέει το άγχος, τη διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη

👉Το σώμα μας στέλνει συνεχώς σήματα. Αυτά τα σήματα μας ενημερώνουν, για παράδειγμα, όταν πονάμε, όταν πεινάμε ή διψάμε, όταν πρέπει να ξεκουραστούμε κ.ο.κ. Οι ειδικοί αναφέρονται στην αντίληψή μας αυτών των εσωτερικών σημάτων ως ενδοαντίληψη.

Η Δρ Camilla Nord, επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξήγησε: «Η ενδοαντίληψη είναι κάτι που όλοι μας κάνουμε συνεχώς, αν και μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε σε θέση να ερμηνεύσουμε τα σήματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα, όπως η κούραση ή η ευερεθιστότητα, και να γνωρίζουμε ότι πρέπει να φάμε κάτι».

Ωστόσο, σε ορισμένες ψυχικές διαταραχές, η ενδοαντίληψη μπορεί να συμβαίνει διαφορετικά. Τα άτομα με ανορεξία μπορεί να αισθάνονται χορτάτοι ενώ δεν είναι. Οι άνθρωποι που έχουν κρίση πανικού μπορεί να αισθάνονται ότι τους λείπει αέρας, παρόλο που αναπνέουν. Η μελέτη εντόπισε μια περιοχή του εγκεφάλου που λειτουργεί διαφορετικά σε άτομα με ορισμένες διαταραχές ψυχικής υγείας.

Η ανακάλυψη αποκαλύπτει μια μέχρι πρότινος μη αναγνωρισμένη σύνδεση μεταξύ της διπολικής διαταραχής, του άγχους, της μείζονος κατάθλιψης, της ανορεξίας και της σχιζοφρένειας. Τα συμπεράσματα των ερευνητών μπορεί επίσης να αποτελέσουν μια ευκαιρία για νέες θεραπείες, καθώς τα σημερινά αντικαταθλιπτικά φάρμακα και οι ψυχολογικές θεραπείες δεν στοχεύουν σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Psychiatry.

Τι εντόπισε στον εγκέφαλο η έρευνα

Είναι σαφές ότι η διατάραξη της ενδοαντίληψης μπορεί να αποτελεί κινητήριο μοχλό ορισμένων παθήσεων, όπως η ανορεξία, δήλωσε ο Δρ. Walter Kaye στο Medical News Today. Ο Δρ Kaye είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έρευνας και θεραπείας των διατροφικών διαταραχών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και ο επικεφαλής συγγραφέας μιας προηγούμενης μελέτης που διερευνούσε τις παρεκκλίσεις στη λειτουργία της ενδοαντίληψης.

Ο ίδιος δήλωσε: «Μας ενδιαφέρει πολύ αυτό το θέμα στον τομέα των διατροφικών διαταραχών, καθώς πιθανότατα εμπλέκεται στη διαστρέβλωση της εικόνας του σώματος και στην έλλειψη ανταπόκρισης στην πείνα, αλλά δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες θεραπείες μέχρι στιγμής».

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, πολλές έρευνες ανέφεραν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ενδοαντίληψης μεταβάλλεται σε διάφορες διαταραχές ψυχικής υγείας. Ωστόσο, παρέμεινε ασαφές αν αυτές οι διαφορές υποστηρίζονται όλες από την ίδια περιοχή του εγκεφάλου σε όλες τις καταστάσεις.

Για να διερευνήσουν την πιθανή ύπαρξη μιας κοινής εγκεφαλικής δυσλειτουργίας, οι συγγραφείς της νέας έρευνας πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση των υφιστάμενων δεδομένων νευροαπεικόνισης. Με τελικό δείγμα 33 ξεχωριστά πειράματα, οι ερευνητές συνέκριναν σαρώσεις λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) από 626 άτομα με ψυχικές παθήσεις και 610 συμμετέχοντες από ομάδες ελέγχου.

Στο δείγμα περιλαμβάνονταν άτομα με μείζονα και διπολική κατάθλιψη, ανορεξία σε ύφεση, άγχος και σχιζοφρένεια. Ο Dr. Nord εξήγησε: «Θέλαμε να διαπιστώσουμε αν συμβαίνει κάτι παρόμοιο στον εγκέφαλο σε άτομα με διαφορετικές ψυχικές διαταραχές, ανεξάρτητα από τη διάγνωσή τους».

Οι σαρώσεις fMRI αποκάλυψαν διαταραγμένη δραστηριότητα στο ραχιαίο σύμπλεγμα της μέσης νησίδας του εγκεφαλικού φλοιού, καθώς τα άτομα με ψυχικές παθήσεις επεξεργάζονταν διανοητικά σήματα. Τα σήματα αυτά αφορούσαν την πείνα, τον πόνο και άλλες εσωτερικές ενδείξεις, όπως αυτές που σχετίζονται με τις αισθήσεις γαργαλητού και κνησμού, θερμότητας και δίψας.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι η περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη συναισθηματική επεξεργασία – δηλαδή, που ασχολείται με τα συναισθήματα, τη διάθεση και τις στάσεις – ήταν διαφορετική από το σύμπλεγμα που εμπλέκεται στα σήματα ενδοαντίληψης. Ενώ υπήρχε κοντινή δραστηριότητα από τη συναισθηματική επεξεργασία, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν καμία επικάλυψη, συνδέοντας έτσι οριστικά την παρατηρούμενη δραστηριότητα με τη ενδοαντιληπτική επεξεργασία.

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια τρίτη ανάλυση για να διερευνήσουν το βαθμό στον οποίο οι υπάρχουσες ψυχολογικές θεραπείες ή τα αντικαταθλιπτικά για τις συναισθηματικές διαταραχές θα μπορούσαν να έχουν κάποια επίδραση στο σύμπλεγμα. Και πάλι, δεν διαπίστωσαν καμία επικάλυψη.

Αυτό υποδηλώνει ότι το σύμπλεγμα της ραχιαίας μέσης νησίδας μπορεί να αποτελεί έναν ανεξερεύνητο, νέο στόχο για φαρμακολογική παρέμβαση. Ο Dr. Nord σχεδιάζει να διερευνήσει τη χρήση νέων θεραπειών ψυχικής υγείας, όπως η εγκεφαλική διέγερση, ως μέσο προώθησης της φυσιολογικής λειτουργίας στο σύμπλεγμα. Κατέληξε:

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι, παρά την ποικιλομορφία των ψυχολογικών συμπτωμάτων, φαίνεται να υπάρχει ένας κοινός παράγοντας στον τρόπο με τον οποίο τα φυσικά σήματα γίνονται επεξεργάσιμα διαφορετικά από τον εγκέφαλο στις διαταραχές της ψυχικής υγείας. Αυτό δείχνει πόσο αλληλένδετες είναι η σωματική και η ψυχική υγεία, αλλά και τους περιορισμούς του διαγνωστικού μας συστήματος – ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες στην ψυχική υγεία μπορεί να είναι “δια-διαγνωστικοί”, δηλαδή να απαντώνται σε πολλές διαγνώσεις».

Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com
"Έτσι μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
Συνεδρίες για να βρεις τον εαυτό σου και τον σκοπό σου - "Καλύτερα να αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου σαν ψυχή με σώμα... και όχι για σώμα με ψυχή"

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Μάθετε για τις On Line Συνεδρίες ΕΔΩ

Για το κανάλι μου στο youtube Ploumistos Video ΕΔΩ

Για τις ηχητικές συνεδρίες Αφύπνισης, Διαλογισμού - Αυτοσυγκέντρωσης & Αυτοθεραπείας - Ίασης. Θα βρείτε ακόμη ομιλίες για την Αυτογνωσία & Σεμινάρια
επισκεφτείτε το www.voicehealing.gr

Για προσωπικές τηλε-συνεδρίες, Συμβουλευτικής, Αυτοβελτίωσης και Αφύπνισης του Νου ΕΔΩ

Άμεση επικοινωνία & ραντεβού: 6945 723 523

Εκπαίδευση για την Αφύπνιση του Νουπατήστε την εικόνα για να πάρετε πληροφορίες
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,504,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2097,ΑΠΟΨΕΙΣ,105,Άρθρα,826,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,155,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,840,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,200,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,914,ΒΙΝΤΕΟ,327,ΒΟΛΟΣ,99,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1857,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,217,Ειδηση-ολόγιο,9246,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,114,ΕΛΛΑΔΑ,1897,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,41,ΕΡΕΥΝΕΣ,70,ΖΩΗ,227,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,84,Θεσσαλία,1316,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,87,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,962,Κόσμος,10101,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,54,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,637,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1647,Πολιτική,6935,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6178,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,83,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,66,Στηρίζω,344,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1234,Τοπικά,11683,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3223,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,76,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,118,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,728,Eco-News,2902,GP - info,5,voice healing therapy,63,
ltr
item
Ploumistos.com: Έρευνα εντόπισε ένα βασικό στοιχείο που συνδέει το άγχος, τη διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη
Έρευνα εντόπισε ένα βασικό στοιχείο που συνδέει το άγχος, τη διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη
Έρευνα εντόπισε ένα βασικό στοιχείο που συνδέει το άγχος, τη διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη
https://enallaktikidrasi.com/wp-content/uploads/2021/07/erevna-entopise-stoixeio-sindeei-agxos-dipoliki-katathlipsi.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2021/07/blog-post_12.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2021/07/blog-post_12.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content