Ο «Φύλακας άγγελος» και οι 5 τρόποι που δυναμώνουν το μυαλό

Ο «Φύλακας άγγελος» και οι 5 τρόποι που δυναμώνουν το μυαλό

«Φύλακα-άγγελο» της νοητικής και σωματικής μας υγείας καθώς μεγαλώνουμε αποτελεί...
σύμφωνα με τους ερευνητές η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες.Κανείς δεν είναι «άτρωτος» απέναντι στη νοητική έκπτωση και χρόνιες παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος ή η αρθρίτιδα.

Ακόμη όμως και αν το πρόγραμμά μας είναι υπερφορτωμένο, μόλις λίγες ώρες ενασχόλησης με κάποια κοινωνική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορούν να λειτουργήσουν ως δίχτυ προστασίας για τον οργανισμό μας, χαρίζοντας επίσης μακροζωία.

Ας μαθαίνουμε λοιπόν συνεχώς κάτι καινούριο, ας ενταχθούμε σε κάποιον αθλητικό ή πολιτιστικό σύλλογο ή ας αγκαλιάσουμε τον εθελοντισμό ως μέσο θωράκισης της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.

Όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή μας σε κοινωνικές δραστηριότητες, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιας πάθησης, όπως υπογραμμίζεται σε έρευνα που δημοσιεύεται στο Social Science and Medicine και η οποία διενεργήθηκε με τη συμμετοχή ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω σε 12 ευρωπαϊκές χώρες για περίοδο πενταετίας.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι η εβδομαδιαία συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιου νοσήματος κατά 8% συγκριτικά με την σχετική «απραξία», και παράλληλα μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης δύο ή περισσότερων χρόνιων παθήσεων κατά 22%.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες-«σύμμαχοι»

Μάθετε κάτι καινούριο

Το να αφιερώσουμε χρόνο αναζητώντας έμπνευση από νέα πράγματα μας κάνει καλό. Οι έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι λάτρεις του βιβλίου ζουν περισσότερο και οι δίγλωσσοι έχουν βελτιωμένη γνωστική υγεία. Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και η εξερεύνηση νέων γνωστικών πεδίων είναι επιβεβαιωμένο ότι ενισχύουν τη μνήμη και την ευεξία. Ένα σεμινάριο με αντικείμενο την τέχνη ή τη μουσική για παράδειγμα συνδέεται με βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία καθώς ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου. Ενισχύονται δε παράλληλα και οι ψυχολογικές μας αντοχές απέναντι σε αγχώδεις ή δύσκολες καταστάσεις.

Γίνετε μέλος ενός συλλόγου

Η έρευνα δείχνει ότι ενδεικτικά η συμμετοχή σε μία ομάδα ποδοσφαίρου ή άλλου αθλήματος έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, περιλαμβανομένης χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης, βελτιωμένου καρδιακού ρυθμού, χαμηλότερου σωματικού λίπους και καλύτερου μυοσκελετικού συστήματος. Παράλληλα τα μέλη της ομάδας γίνονται συνολικά πιο δραστήρια και έχουν καλύτερη ψυχολογική ισορροπία.

Ακόμη και λιγότερο συνήθεις δραστηριότητες, όπως η αναρρίχηση, βάζουν φρένο σε συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ η πεζοπορία βελτιώνει τη συναισθηματική υγεία, τη δημιουργικότητα, την οξύτητα σκέψης και επιφέρει πιο υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Και αυτό γιατί ζώντας τη στιγμή, ζώντας το τώρα, μπορεί να είναι ένα υγιής αντιπερισπασμός από το άγχος και τις ανησυχίες. Εξίσου ευεργετικά για την υγεία μας είναι όμως ακόμη και τα ομαδικά χόμπι που δεν περιλαμβάνουν την άσκηση, όπως τα επιτραπέζια, οι χειροτεχνίες η ακόμη και το να παίζουμε χαρτιά.

Εθελοντισμός

Η έρευνα καταδεικνύει ακόμη ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε σε εθελοντικές δράσεις σχετίζεται με βελτιωμένη ψυχική υγεία, αυξημένη σωματική δραστηριότητα και χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Έχει ήδη καταγραφεί σε προηγούμενες έρευνες ότι όσοι προσφέρουν εθελοντική βοήθεια σε εβδομαδιαία βάση διαθέτουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν καλή ψυχική υγεία συγκριτικά με εκείνους που δεν το πράττουν.

Ο εθελοντισμός μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία παρέχοντας μια αίσθηση νοήματος και σκοπού, βελτιώνοντας την ικανότητα, την αυτοεκτίμηση, την αλληλεγγύη και τη συμπόνια, καθώς και να δώσει ευκαιρίες για κοινωνικές επαφές.

Κοινωνία των πολιτών

Παράγοντα-κλειδί στην προάσπιση της ψυχικής υγείας αποτελεί επίσης η συνεισφορά στην κοινότητα. Πίσω από αυτό κρύβεται η εγγενής ανάγκη του ανθρώπων τόσο να ανήκουν σε μία κοινότητα, όσο και να διαδραματίζουν ρόλο σε αυτήν. Και ένας τρόπος για να συμβεί αυτό είναι μέσω της ένταξης σε ομάδες κοινωνικής ή πολιτικής δράσης.

Πνευματικότητα
Η συμμετοχή σε δράσεις της κοινωνίας των πολιτών συνδέεται εν γένει με καλύτερη σωματική και νοητική υγεία, και ευεξία, ενώ ορισμένες έρευνες έχουν μάλιστα καταδείξει ότι η ένταξη σε ανάλογες δράσεις στην ηλικία των 33 ετών αποτελεί προστατευτική ασπίδα έναντι της γνωστικής έκπτωσης που επέρχεται στα 50 μας χρόνια.

Ένας μεγάλος όγκος ερευνών καταδεικνύει επίσης ότι η θρησκεία και η πνευματικότητα γενικά είναι ευεργετικές για την ψυχική υγεία, προσφέροντας οφέλη που κατ’ επέκταση έρχονται να επηρεάσουν θετικά τη σωματική υγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας μέσω της βελτίωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της μείωσης της απόκρισης στο άγχος.

Το διάβασα στο ygeiamou.gr
Εκπαίδευση για την αφύπνιση του πνεύματος και καθοδήγηση της προσωπικής ενέργειας
Κάνε την εγγραφή σου στο ploumistos.com $desc=και θα λαμβάνεις όλα τα νέα άρθρα μου στο mail σου

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Ο Σταύρος Πλουμιστός είναι ο ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ από το 2000 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης, ενώ παράλληλα είναι Spiritual Energy Healing-man (Εκπαιδευτής αφύπνισης του πνεύματος).


Έχει δημιουργήσει έπειτα έρευνα και εκατοντάδες εθελοντικές δοκιμές με πελάτες του, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing" για την Αυτοβελτίωση, την Αφύπνιση και την προπονητική του Νου - της σκέψης, με την δημιουργία προσωπικών ηχητικών αρχείων που σου αλλάζουν την ζωή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής υγείας με την μέθοδο της νοερής απεικόνισης θετικών εικόνων επί θεμάτων υγείας (personal health coach for those living with diseases).

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για συνεδρίες με Skype ή Messenger ή Viber ΕΔΩ
Για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου PLOUMISTOS VIDEO ΕΔΩ
Για ηχοθεραπευτικές συνεδρίες ΕΔΩ
Διαβάστε τις νέες προβλέψεις μου ΕΔΩ
Για συνεδρία πρόβλεψης πληροφορίες ΕΔΩ

Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,355,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,1717,ΑΠΟΨΕΙΣ,10,Άρθρα,805,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,31,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,567,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,25,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,618,ΒΙΝΤΕΟ,142,ΒΟΛΟΣ,14,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1778,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,29,Ειδηση-ολόγιο,9247,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,33,ΕΛΛΑΔΑ,221,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,59,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,9,ΕΡΕΥΝΕΣ,22,ΖΩΗ,36,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,2,Θεσσαλία,1313,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,67,Κόσμος,9091,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,11,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,29,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1475,Πολιτική,6753,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,5703,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,67,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,49,Στηρίζω,340,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,976,Τοπικά,11654,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,2277,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,21,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,18,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,444,Eco-News,2644,GP - info,5,voice healing therapy,12,
ltr
item
Ploumistos.com: Ο «Φύλακας άγγελος» και οι 5 τρόποι που δυναμώνουν το μυαλό
Ο «Φύλακας άγγελος» και οι 5 τρόποι που δυναμώνουν το μυαλό
Ο «Φύλακας άγγελος» και οι 5 τρόποι που δυναμώνουν το μυαλό
https://www.pronews.gr/sites/default/files/styles/default/public/article/2020/4/07/anakoinosi-dysareston-neon-sto-myalo-tou-astheni.jpg?itok=e00nPa7m
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/07/5_17.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/07/5_17.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Προβολή όλων ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ LABEL ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Not found any post match with your request ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σατ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content