Κόκκινος συναγερμός στην Αρκτική: Προβληματισμός με το κύμα καύσωνα στη Σιβηρία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Κόκκινος συναγερμός στην Αρκτική: Προβληματισμός με το κύμα καύσωνα στη Σιβηρία

⍆Η Αρκτική είναι «εμπύρετη» - τουλάχιστον κάποια μέρη της. Και αυτό ανησυχεί.... τους επιστήμονες για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το θερμόμετρο έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των 38 βαθμών Κελσίου στη ρωσική πόλη Βερκχογιάνσκ το Σάββατο, μια θερμοκρασία που θα σήμαινε πυρετό για ένα άτομο - αλλά εδώ πρόκειται για τη Σιβηρία, γνωστή για τις πολικές συνθήκες της. 

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε την Τρίτη ότι προσπαθεί να επαληθεύσει αυτή τη θερμοκρασία, η οποία θα ήταν άνευ προηγουμένου για την περιοχή βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Αυτή η φωτογραφία που τραβήχτηκε την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής ECMWF Copernicus δείχνει τη θερμοκρασία της επιφάνειας της γης στην περιοχή της Σιβηρίας. Μια θερμοκρασία-ρεκόρ 38 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στην πόλη της Αρκτικής, Βερκχογιάνσκ, το Σάββατο 20 Ιουνίου, σε ένα παρατεταμένο κύμα θερμότητας που έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

«Η Αρκτική κυριολεκτικά και μεταφορικά φλέγεται - θερμαίνεται, δηλαδή, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε εξαιτίας των αυξανόμενων επίπεδων διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα - και αυτή η θέρμανση οδηγεί σε ταχύ λιώσιμο των πάγων και αύξηση των πυρκαγιών» εξήγησε ο πρύτανης της περιβαλλοντικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Τζόναθαν Οβερπεκ.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας στη Σιβηρία είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι σημαντικών διαστάσεων», τόνισε.


OLGA BURTSEVA VIA AP

Μεγάλο μέρος της Σιβηρίας είχε υψηλές θερμοκρασίες φέτος, πολύ πέρα ​​από την υπερβολική για την περιοχή ζέστη. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, η μέση θερμοκρασία στη βόρεια-κεντρική Σιβηρία ήταν περίπου 8 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο, σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική οργάνωση Berkeley Earth.

Η Σιβηρία έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες για τις ακραίες θερμοκρασίες της. Τώρα είναι ένα μέρος όπου το θερμόμετρο ανέβηκε κατά 106 βαθμούς Κελσίου, από το χαμηλό των -68 βαθμών Κελσίου στους 38 βαθμούς Κελσίου.


YEVGENY SOFRONEYEV VIA GETTY IMAGES
Για τους κατοίκους της Σάκχα στη Ρωσική Αρκτική, ένα κύμα θερμότητας δεν είναι απαραίτητα κακό. Για πρώτη φορά κάνουν ηλιοθεραπεία!

Αλλά για τους επιστήμονες «τα κουδούνια συναγερμού χτυπούν δυνατά», προειδοποίησε ο Οβερπεκ.


OLGA BURTSEVA VIA AP

Τέτοια παρατεταμένη ζέστη στην περιοχή δεν έχει καταγραφεί εδώ και χιλιάδες χρόνια «και είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η Αρκτική ενισχύει την υπερθέρμανση του πλανήτη ακόμη περισσότερο από ό,τι νομίζαμε», δήλωσε ο Οβερπεκ.

Οι ρωσικές περιοχές της Αρκτικής συγκαταλέγονται ανάμεσα στις ταχύτερα θερμαινόμενες του πλανήτη.

Η θερμοκρασία της Γης τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνεται, κατά μέσο όρο, κατά 0,18 βαθμούς Κελσίου κάθε 10 χρόνια. Αλλά στη Ρωσία αυξάνεται κατά 0,47 βαθμούς Κελσίου - και στη Ρωσική Αρκτική κατά 0,69 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία, σύμφωνα με τον Αντρέι Κισέλιοφ, επικεφαλής επιστήμονα στο Γεωφυσικό Παρατηρητήριο Voeikov με έδρα τη Μόσχα.

«Από αυτή την άποψη, είμαστε μπροστά από ολόκληρο τον πλανήτη», είπε ο Κισέλιοφ.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στη Σιβηρία έχουν συνδεθεί με τις παρατεταμένες πυρκαγιές που αυξάνονται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο και την απόψυξη του μόνιμου παγετού - κάτι που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα επειδή τα κτίρια και οι αγωγοί είναι χτισμένα πάνω του. Η τήξη του Μόνιμα παγωμένου εδάφους απελευθερώνει επίσης περισσότερα αέρια εγκλωβισμού της θερμότητας και στεγνώνει το χώμα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πυρκαγιές.


YEVGENY SOFRONEYEV VIA GETTY IMAGES

«Σε αυτήν την περίπτωση είναι ακόμη πιο σοβαρό, γιατί ο προηγούμενος χειμώνας ήταν ήδη ασυνήθιστα ζεστός», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Ρομανόφσκι, που από το Πανεπιστήμιο Fairbanks της Αλάσκας.

Μια καταστροφική διαρροή πετρελαίου μετά από κατάρρευση δεξαμενής τον περασμένο μήνα κοντά στην πόλη Νόριλσκ της Αρκτικής ευθύνεται εν μέρει για αυτή την τήξη.


ASSOCIATED PRESS

Το 2011, μέρος ενός συγκροτήματος κατοικιών στο Γιακούτσκ, τη μεγαλύτερη πόλη της Σάχα, κατέρρευσε λόγω απόψυξης και καθίζησης του εδάφους.

Τον περασμένο Αύγουστο, περισσότερα από 4 εκατομμύρια εκτάρια δασών στη Σιβηρία κάηκαν, σύμφωνα με την Greenpeace. Φέτος, οι πυρκαγιές έχουν ήδη αρχίσει να μαίνονται πολύ νωρίτερα από τη συνηθισμένη έναρξη τον Ιούλιο, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Τσούροφ, διευθυντής της Greenpeace στη Ρωσία.

Ο συνεχόμενος ζεστός καιρός, ειδικά αν συνδυαστεί με πυρκαγιές, προκαλεί την απόψυξη του παγωμένου εδάφους ακόμη γρηγορότερα, γεγονός που με τη σειρά του επιδεινώνει την υπερθέρμανση του πλανήτη, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες μεθανίου - ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου που είναι 28 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.

Και αυτό που συμβαίνει στην Αρκτική μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τον καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.


ASSOCIATED PRESS

Το καλοκαίρι, η ασυνήθιστη θέρμανση μειώνει τη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης μεταξύ της Αρκτικής και των χαμηλότερων γεωγραφικών περιοχών όπου ζουν περισσότεροι άνθρωποι. Αυτό φαίνεται να εξασθενεί και μερικές φορές ακόμη και να σταματάει τον αεροχείμαρρο, πράγμα που σημαίνει ότι καιρικά συστήματα, όπως αυτά που φέρνουν υπερβολική ζέστη ή βροχή, μπορούν να παραμείνουν στα ίδια μέρη για πολλές μέρες.

Σύμφωνα με μετεωρολόγους, ένας συνδυασμός παραγόντων - όπως ένα σύστημα υψηλής πίεσης με καθαρό ουρανό και τον ήλιο να βρίσκεται πολύ υψηλά - συνέβαλαν στην αύξηση της θερμοκρασίας της Σιβηρίας.

«Η επιφάνεια του εδάφους θερμαίνεται έντονα. Οι νύχτες είναι πολύ ζεστές, ο αέρας δεν έχει χρόνο να κρυώσει και συνεχίζει να ζεσταίνεται για αρκετές ημέρες», εξηγούν οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η άνοδος αυτή είναι ενδεικτική μιας πολύ μεγαλύτερης τάσης υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Voice Healing: Έτσι μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου
Κάνε την εγγραφή σου στο ploumistos.com $desc=και θα λαμβάνεις όλα τα νέα άρθρα μου στο mail σου

Voice Healing Therapy

Voice Healing Therapy
πατήστε την εικόνα για λεπτομέρειες

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Μάθετε για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ

Για το κανάλι μου στο youtube Ploumistos Video ΕΔΩ

H επαναστατική μέθοδος με on line ηχητικές συνεδρίες Αφύπνισης, Αυτοβελτίωσης,
Αυτοσυγκέντρωσης, Αυτοθεραπείας και Ομιλίες Αυτογνωσίας & Σεμινάρια
επισκεφτείτε το www.voicehealing.gr

Για προσωπικές τηλε-συνεδρίες,
Αυτοβελτίωσης και Αφυπνισης του Νου ΕΔΩ

Άμεση επικοινωνία & ραντεβού: 6945 723 523
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,392,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,1791,ΑΠΟΨΕΙΣ,14,Άρθρα,808,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,87,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,636,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,81,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,702,ΒΙΝΤΕΟ,164,ΒΟΛΟΣ,18,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1784,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,105,Ειδηση-ολόγιο,9247,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,107,ΕΛΛΑΔΑ,439,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,60,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,19,ΕΡΕΥΝΕΣ,24,ΖΩΗ,102,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,5,Θεσσαλία,1313,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,15,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,164,Κόσμος,9315,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,5,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,29,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,157,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1493,Πολιτική,6768,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,5798,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,69,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,55,Στηρίζω,340,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1035,Τοπικά,11670,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,2436,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,23,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,64,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,534,Eco-News,2703,GP - info,5,voice healing therapy,18,
ltr
item
Ploumistos.com: Κόκκινος συναγερμός στην Αρκτική: Προβληματισμός με το κύμα καύσωνα στη Σιβηρία
Κόκκινος συναγερμός στην Αρκτική: Προβληματισμός με το κύμα καύσωνα στη Σιβηρία
Κόκκινος συναγερμός στην Αρκτική: Προβληματισμός με το κύμα καύσωνα στη Σιβηρία
https://ecozen.gr/wp-content/uploads/2020/06/guardian-climate-change.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/06/blog-post_162.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/06/blog-post_162.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Προβολή όλων ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ LABEL ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Not found any post match with your request ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σατ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content