Ευκαιρία ή απειλή η πανδημία για τα αυταρχικά καθεστώτα;

Ευκαιρία ή απειλή η πανδημία για τα αυταρχικά καθεστώτα;

⍆Η πανδημία Covid-19 αποτελεί μεγάλο πειρασμό για τα αυταρχικά καθεστώτα που μπορούν... να την εκμεταλλευθούν για να ενισχύσουν τoν έλεγχο. Όμως η κακή διαχείριση της κρίσης μπορεί να υπονομεύσει την εξουσία τους.

Όπως γράφει το bankingnews.gr, από την Ουγγαρία μέχρι την Τουρκία, την Ρωσία και τις άλλες χώρες που προέκυψαν από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η κρίση δημιουργεί προβλήματα σε καθεστώτα που ήδη βρίσκονταν αντιμέτωπα με οικονομικές δυσχέρειες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με την διεθνή απομόνωση.

Πόσο μάλλον που η λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με τις δημοκρατικές χώρες διαχείριση της κρίσης της επιδημίας μπορεί να αυξήσει την λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στην αρχή της πανδημίας, «πολλοί θεωρούσαν ότι αυτή η κρίση θα αποτελέσει χρυσή ευκαιρία δημιουργώντας γόνιμο έδαφος για τα αυταρχικά καθεστώτα στην επιδίωξη περαιτέρω ενίσχυσης των εξουσιών τους», σύμφωνα με την Andrea Kendall-Taylor, του Center for a New American Security (CNAS).

Αλλά φαίνεται ότι «η κρίση αυτή θα εξελιχθεί με αρκετά άνισο τρόπο σε διαφορετικές χώρες».
«Η πανδημία λειτουργεί σαν παγκόσμια ακτινογραφία και φέρνει στην επιφάνεια τις εσωτερικά προβλήματα, ορισμένα γνωστά, άλλα κρυμμένα, στα πολιτικά συστήματα, στις οικονομικές πολιτικές ή στις διεθνείς σχέσεις πολλών χωρών», παρατηρεί ο Marc Pierini του Carnegie Europe.

Δύσκολες εξισώσεις
Στην Ρωσία όπως και στην Τουρκία, ο V. Putin και ο T. Erdogan -αμφότεροι στην εξουσία εδώ και δύο δεκαετίες- καλούνται να λύσουν μία δύσκολη εξίσωση: να φρενάρουν την εξάπλωση της επιδημίας, χωρίς μεγάλες απώλειες για την οικονομία και διατηρώντας παράλληλα την δημοφιλία τους.

Στην Ρωσία, που είναι η δεύτερη στον κατάλογο των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα της Covid-19, η επιδημία έκανε την εμφάνισή της την στιγμή που ο πρόεδρος Putin ετοίμαζε δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση που θα του έδινε το δικαίωμα άσκησης δύο επιπλέον προεδρικών θητειών, μετά την ολοκλήρωση της παρούσας το 2024.

Σύμφωνα με το κέντρο αναλύσεων Levada, ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση, η δημοτικότητά του έχει περάσει από το 68% τον Ιανουάριο στο 59%, πολύ μακριά από το ρεκόρ δημοφιλίας του 89% τον Ιούνιο 2015.

Η επιδημία Covid-19 ήρθε την ώρα που το καθεστώς προσπαθούσε να ενορχηστρώσει την παραμονή του Putin στην εξουσία.

Η μεταβατική αυτή περίοδος είναι το πιο ευάλωτο σημείο για κάθε αυταρχικό καθεστώς», επισημαίνει η Andrea Kendall-Taylor.

«Σε περιπτώσεις σαν την Ρωσία, δεν βλέπω πώς αυτό αποτελεί καθαρό πλεονέκτημα για το καθεστώς».

Και μετά την πανδημία, η ύφεση
Η κρίση μπορεί να αποτελέσει κρίσιμη καμπή και για τον ισχυρό άνδρα της Τουρκία που αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα εκ μέρους των νεοεκλεγέντων δημάρχων της αντιπολίτευσης και οικονομικές δυσχέρειες που έχουν προκαλέσει κάθετη πτώση της τουρκικής λίρας. Ένα επίτευγμα της εποχής του Erdogan ήταν η βελτίωση του συστήματος υγείας και οι τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν στο γεγονός ότι πλέον η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο και ότι τα νοσοκομεία αντέχουν.

Η κυβέρνηση επίσης υιοθέτησε την διπλωματία της υγειονομικής αρχής με αποστολές ιατρικού υλικού σε άλλες χώρες.

Αλλά, για τον Marc Pierini, αυτό δεν θα κατορθώσει να κρύψει την προβληματική πραγματικότητα σε άλλους τομείς.

«Οι επιλογές που έγιναν ως προς την νομισματική πολιτική, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι προκλητικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο υπήρξαν πολύ προβληματικές.

Και θα δημιουργήσουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην οικονομική ύφεση που θα προκαλέσει η πανδημία».

Άνεμος καταστολής
Και η απάντηση στις δυσχέρειες αυτές στις αυταρχικές χώρες είναι συχνά η καταστολή, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τον περαιτέρω περιορισμό των ατομικών και ψηφιακών ελευθεριών.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε σε πρόσφατη έκθεση ότι οι κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας αντιδρούν στην Covid-19 «με κατασταλτικά και καταχρηστικά μέτρα, μη σεβόμενες τις υποχρεώσεις τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ιδιαιτέρως ότι οι ηγεσίες της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας «έκαναν χρήση έκτακτων εξουσιών τις οποίες απέκτησαν πρόσφατα για να παρενοχλήσουν δημοσιογράφους και άλλους πολίτες που προσπάθησαν να δημοσιεύσουν πληροφορίες».

Αναφέρεται ειδικά στο Αζερμπαϊτζάν και την Ρωσία, που καταδίωξαν χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιογράφους και επαγγελματίες της υγείας που κατήγγειλαν κενά στην διαχείριση της επιδημίας.

Οι αναλυτές φοβούνται επίσης τις συνέπειες της επιβεβλημένης καραντίνας και της ιχνηλάτησης των επαφών κρουσμάτων, που αποτελούν εν δυνάμει ευκαιρίες περαιτέρω περιορισμού των ελευθεριών, κυρίως στην ψηφιακή σφαίρα.

«Εάν το καθεστώς του Putin, τα αυταρχικά καθεστώτα ευρύτερα, καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα, θα γίνουν περισσότερο κατασταλτικά, λιγότερο φιλελεύθερα και περισσότερο κλειστά», προειδοποιεί η Andrea Kendall-Taylor.
Εκπαίδευση για την αφύπνιση του πνεύματος και καθοδήγηση της προσωπικής ενέργειας
Κάνε την εγγραφή σου στο ploumistos.com $desc=και θα λαμβάνεις όλα τα νέα άρθρα μου στο mail σου

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Ο Σταύρος Πλουμιστός είναι ο ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ από το 2000 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης, ενώ παράλληλα είναι Spiritual Energy Healing-man (Εκπαιδευτής αφύπνισης του πνεύματος).


Έχει δημιουργήσει έπειτα έρευνα και εκατοντάδες εθελοντικές δοκιμές με πελάτες του, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing" για την Αυτοβελτίωση, την Αφύπνιση και την προπονητική του Νου - της σκέψης, με την δημιουργία προσωπικών ηχητικών αρχείων που σου αλλάζουν την ζωή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής υγείας με την μέθοδο της νοερής απεικόνισης θετικών εικόνων επί θεμάτων υγείας (personal health coach for those living with diseases).

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για συνεδρίες με Skype ή Messenger ή Viber ΕΔΩ
Για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου PLOUMISTOS VIDEO ΕΔΩ
Για ηχοθεραπευτικές συνεδρίες ΕΔΩ
Διαβάστε τις νέες προβλέψεις μου ΕΔΩ
Για συνεδρία πρόβλεψης πληροφορίες ΕΔΩ

Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,357,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,1721,ΑΠΟΨΕΙΣ,10,Άρθρα,805,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,32,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,572,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,26,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,622,ΒΙΝΤΕΟ,142,ΒΟΛΟΣ,14,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1778,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,35,Ειδηση-ολόγιο,9247,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,39,ΕΛΛΑΔΑ,221,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,59,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,9,ΕΡΕΥΝΕΣ,22,ΖΩΗ,44,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,2,Θεσσαλία,1313,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,70,Κόσμος,9097,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,12,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,34,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1475,Πολιτική,6753,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,5709,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,67,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,50,Στηρίζω,340,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,976,Τοπικά,11654,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,2285,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,21,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,21,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,451,Eco-News,2645,GP - info,5,voice healing therapy,12,
ltr
item
Ploumistos.com: Ευκαιρία ή απειλή η πανδημία για τα αυταρχικά καθεστώτα;
Ευκαιρία ή απειλή η πανδημία για τα αυταρχικά καθεστώτα;
Ευκαιρία ή απειλή η πανδημία για τα αυταρχικά καθεστώτα;
https://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/p/696x522/crop/both/42/4266917b4dba444c87c2243274efcdcd.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/05/blog-post_542.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/05/blog-post_542.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Προβολή όλων ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ LABEL ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Not found any post match with your request ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σατ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content