Το στρες βλάπτει τη μνήμη: Ένας έξυπνος τρόπος για να την προστατεύσετε από το άγχος

Το στρες βλάπτει τη μνήμη: Ένας έξυπνος τρόπος για να την προστατεύσετε από το άγχος

⍆Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος βιβλιογραφίας που δείχνει ότι το στρες διαταράσσει τη μνήμη μας.... Είτε πρόκειται για μαθηματικό τεστ, είτε για δημόσια ομιλία, τείνουμε να ξεχνάμε πράγματα, όταν είμαστε υπό πίεση. Αλλά μια ομάδα ερευνητών άρχισε να αναρωτιέται: είναι αυτά τα μνημονικά προβλήματα αναπόφευκτα; Ή μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνουμε τη μνήμη μας ανθεκτική απέναντι στο στρες; Αφού παρατήρησαν ότι οι περισσότερες έρευνες δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με τις συγκεκριμένες στρατηγικές απομνημόνευσης που χρησιμοποιούσαν οι συμμετέχοντές τους, διεξήγαγαν ένα πείραμα για να διερευνήσουν περισσότερο το θέμα.

Η έρευνα
Οι ερευνητές, λοιπόν, παρουσίασαν σε 120 συμμετέχοντες μια λίστα με 30 ουσιαστικά που χρειαζόταν να απομνημονεύσουν. Οι μισοί (60) συμμετέχοντες στη συνέχεια μπόρεσαν να επανεξετάσουν τα 30 ουσιαστικά. Παράλληλα, ζητήθηκε από τους άλλους μισούς να ακολουθήσουν την πρακτική της ανάκλησης – τους ζητήθηκε δηλαδή να ανακαλέσουν όσα περισσότερα αντικείμενα μπορούσαν να θυμηθούν.

Στη συνέχεια, σε όλους παρουσιάστηκε μια συλλογή 30 φωτογραφιών. Γι’ άλλη μια φορά, η ομάδα ελέγχου ξαναμελέτησε τις 30 φωτογραφίες, ενώ η άλλη ομάδα ακολούθησε την πρακτική της ανάκλησης, τους ζητήθηκε να θυμηθούν όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορούσαν. Ύστερα, η ομάδα επανεξέτασε τόσο τη λίστα των ουσιαστικών όσο και των φωτογραφιών, ενώ η ομάδα ανάκλησης προσπάθησε να θυμηθεί όσες περισσότερες λέξεις και εικόνες μπορούσε. Στο τέλος, μετά από έναν σύντομο περισπασμό, η ομάδα μελέτης επανεξέτασε και τα 60 αντικείμενα άλλη μία φορά και η ομάδα ανάκλησης αποπειράθηκε μια τελευταία φορά να θυμηθεί. Δηλαδή, η ομάδα μελέτης είχε τρεις ευκαιρίες μελέτης των αντικειμένων, ενώ η ομάδα ανάκλησης είχε 0 ευκαιρίες μελέτης.

24 ώρες μετά
Όταν οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο εργαστήριο, οι μισοί – 30 από την ομάδα μελέτης και 30 από την ομάδα ανάκλησης – τους ζητήθηκε να δώσουν μια ομιλία και να λύσουν προβλήματα μαθηματικών μπροστά από 2 κριτές και 3 άλλους συμμετέχοντες (ώστε να τους αγχώσουν και να αυξήσουν τα επίπεδα στρες τους). Για 5 λεπτά κατά τη διάρκεια αυτής της σρεσογόνας εργασίας, τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν είτε τις λέξεις, είτε τις φωτογραφίες που είχαν μάθει την προηγούμενη μέρα. 20 λεπτά μετά – όταν η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες είχε φτάσει στα ύψη – τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν.
Τι συνέβη;

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το στρες είχε πράγματι σημαντική επίδραση στη μνήμη – αλλά μόνο για εκείνους που είχαν μελετήσει τις λίστες με την παραδοσιακό τρόπο. Η ομάδα μελέτης τα πήγε χειρότερα στα τεστ μνήμης όταν ήταν στρεσαρισμένη. Αλλά η ομάδα επανάληψης/ ανάκλησης φάνηκε σχεδόν ανεπηρέαστη από το στρες.

Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι οι συμμετέχοντες της ομάδας ανάκλησης που έκαναν το τεστ όντας στρεσαρισμένοι τα πήγαν καλύτερα ακόμα και από τους συμμετέχοντες της ομάδας μελέτης που έκαναν το τεστ χωρίς να είναι αγχωμένοι.

Γιατί συνέβη αυτό;
Οι ερευνητές παραθέτουν μια σειρά ερευνών, από την νευροεπιστήμη μέχρι τη γνωστική θεωρία, επισημαίνοντας ότι η πρακτική της ανάκλησης φαίνεται να ενδυναμώνει τη μνήμη, δημιουργώντας πολλαπλά μονοπάτια στον εγκέφαλο. Σαν τον Hansel και την Gretel που άφηναν ψίχουλα για να ξαναβρούν το δρόμο τους, έτσι και η προσπάθεια ανάκλησης κατά τη διάρκεια του διαβάσματος βοηθά στην τελική προσπάθεια απομνημόνευσης. Η ιδέα είναι ότι οι περισσότερες προσπάθειες να θυμηθούμε προκαλούν έναν μεγαλύτερο αριθμό διακριτών τρόπων με τους οποίους μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες.

Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com
Εκπαίδευση για την αφύπνιση του πνεύματος και καθοδήγηση της προσωπικής ενέργειας
Κάνε την εγγραφή σου στο ploumistos.com $desc=και θα λαμβάνεις όλα τα νέα άρθρα μου στο mail σου

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Ο Σταύρος Πλουμιστός είναι ο ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ από το 2000 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης, ενώ παράλληλα είναι Spiritual Energy Healing-man (Εκπαιδευτής αφύπνισης του πνεύματος).


Έχει δημιουργήσει έπειτα έρευνα και εκατοντάδες εθελοντικές δοκιμές με πελάτες του, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing" για την Αυτοβελτίωση, την Αφύπνιση και την προπονητική του Νου - της σκέψης, με την δημιουργία προσωπικών ηχητικών αρχείων που σου αλλάζουν την ζωή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής υγείας με την μέθοδο της νοερής απεικόνισης θετικών εικόνων επί θεμάτων υγείας (personal health coach for those living with diseases).

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για συνεδρίες με Skype ή Messenger ή Viber ΕΔΩ
Για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου PLOUMISTOS VIDEO ΕΔΩ
Για ηχοθεραπευτικές συνεδρίες ΕΔΩ
Διαβάστε τις νέες προβλέψεις μου ΕΔΩ
Για συνεδρία πρόβλεψης πληροφορίες ΕΔΩ

Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,355,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,1717,ΑΠΟΨΕΙΣ,10,Άρθρα,805,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,31,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,567,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,25,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,618,ΒΙΝΤΕΟ,142,ΒΟΛΟΣ,14,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1778,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,29,Ειδηση-ολόγιο,9247,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,33,ΕΛΛΑΔΑ,221,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,59,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,9,ΕΡΕΥΝΕΣ,22,ΖΩΗ,36,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,2,Θεσσαλία,1313,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,67,Κόσμος,9091,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,11,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,29,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1475,Πολιτική,6753,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,5703,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,67,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,49,Στηρίζω,340,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,976,Τοπικά,11654,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,2277,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,21,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,18,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,444,Eco-News,2644,GP - info,5,voice healing therapy,12,
ltr
item
Ploumistos.com: Το στρες βλάπτει τη μνήμη: Ένας έξυπνος τρόπος για να την προστατεύσετε από το άγχος
Το στρες βλάπτει τη μνήμη: Ένας έξυπνος τρόπος για να την προστατεύσετε από το άγχος
Το στρες βλάπτει τη μνήμη: Ένας έξυπνος τρόπος για να την προστατεύσετε από το άγχος
https://www.laimitomos.com/wp-content/uploads/2018/05/Capture-93-660x330.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2018/09/blog-post_856.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2018/09/blog-post_856.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Προβολή όλων ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ LABEL ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Not found any post match with your request ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σατ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content