Η Ελλάδα «διψάει» για ενέργεια αλλά οι έρευνες νότια της Κρήτης «παγώνουν»: Η ΕxxonMobile πήρε διετή παράταση

Η Ελλάδα «διψάει» για ενέργεια αλλά οι έρευνες νότια της Κρήτης «παγώνουν»: Η ΕxxonMobile πήρε διετή παράταση

👉Παρά το γεγονός ότι η χώρα «καίγεται» κυριολεκτικά για ενέργεια το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες υδρογονανθράκων, σε ό,τι αφορά το «φιλέτο» των οικοπέδων, την Κρήτη πηγαίνει πίσω για άλλη μία φορά παρά τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο ο Πρωθυπουργός για την επιτάχυνση των σχετικών προγραμμάτων.

Η νέα διαχειρίστρια εταιρία για τις δύο συμβάσεις νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, η ExxonMobil, ζήτησε και πήρε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) παράταση δύο ετών για την πρώτη φάση του βασικού σταδίου ερευνών.

Έτσι οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη, οι οποίες μετά βεβαιότητας είχε ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα γίνουν τον χειμώνα 2022-2023, μετατίθενται σε μεθύστερο χρόνο, ως τον Οκτώβριο του 2024!

Όπως αναφέρει το energypress τον ακριβή χρόνο των σεισμικών θα προσδιορίσει η εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση της προσφυγής τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ και η οποία έχει μπλοκάρει από το 2019 κάθε ανάλογη προσπάθεια.

Στις 5 Οκτωβρίου έχει οριστεί, μετά από τέσσερις αναβολές, η συζήτηση στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Ακόμη κι αν πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά, η απόφαση θα πάρει χρόνο, συνεπώς, η κοινοπραξία θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα κάνει καμία κίνηση τον ερχόμενο χειμώνα, περίοδο που κατά παράδοση γίνονται οι σεισμικές έρευνες. Εάν αναβληθεί εκ νέου, τότε κινδυνεύουν να τιναχθούν οριστικά στον αέρα οι έρευνες στην Κρήτη.

Στις δύο αποφάσεις της ΕΔΕΥ (αφορούν ξεχωριστά στις δύο συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τα ισάριθμα οικόπεδα της Κρήτης) αιτιολογείται η συναίνεση για τη διετή παράταση «προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση του νέου ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένου προγράμματος εργασιών και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από 15/8/2022 επιστολής της εντολοδόχου εταιρίας».

Έτσι κι αλλιώς, η ΕΔΕΥ δεν μπορούσε να αρνηθεί την παράταση. Διαφορετικά, θα έπρεπε να κηρύξει έκπτωτη την κοινοπραξία. Αυτή ήταν η μόνη εναλλακτική οδός.

Οι έρευνες στην Κρήτη αποδείχθηκαν «πονοκέφαλος» όχι μόνον εξαιτίας της προσφυγής στο ΣτΕ. Οι πρωθυπουργικές πανηγυρικές ανακοινώσεις στις 20 Απριλίου στηριζόταν και σε μία ακόμη βεβαιότητα. Ότι η κοινοπραξία που ανέλαβε τα δύο οικόπεδα της Μεγαλονήσου παραμένει στη θέση της.

Η βεβαιότητα αυτή, όμως, αποδείχθηκε έωλη, όταν ήρθε η απόφαση της απόσυρσης της TotalEnergies από το κοινοπρακτικό σχήμα, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη.

Κι ενώ βούιζαν τα δημοσιογραφικά γραφεία από τις διασταυρωμένες πληροφορίες που έλεγαν ότι το παράδειγμα της γαλλικής εταιρίας θα ακολουθήσει σύντομα η αμερικανική και ότι operator στην κοινοπραξία αναλαμβάνει η ΕΛ.ΠΕ., τον Ιούλιο όλα αυτά ανατράπηκαν.

Ανακοινώθηκε όχι μόνον η παραμονή της ExxonMobil στη χώρα μας, αλλά και η ενίσχυση του μεριδίου της (70% από 40%), με παράλληλη ανάληψη της διαχείρισης της κοινοπραξίας.

Κατά μία πληροφορία, η απόφαση της ExxonMobil να μην αποχωρήσει αποδίδεται σε πολιτικούς λόγους που υπαγορεύονται από γεωπολιτικά συμφέροντα.

Κατά μία άλλη πληροφορία, ήταν αποτέλεσμα της εκτίμησης, με καθαρά επιχειρηματικούς όρους, των νέων δεδομένων που διαμορφώθηκαν στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά με την εκτίναξη των τιμών του brent και του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την κρίση της ασφάλειας εφοδιασμού και των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει, ωστόσο, είναι όλες αυτές τις παραμέτρους γιατί δεν τις είδε και γιατί δεν τις συνυπολόγισε η TotalEnergies; Πειστική απάντηση σε αυτό δεν δίνεται.

Σε κάθε περίπτωση, η τύχη των ερευνών της Κρήτης θα κριθεί εν πολλοίς σε λιγότερο από ενάμιση μήνα.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα


Από την άλλη πλευρά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, οι δύο άλλες εταιρίες που έχουν αναλάβει τα υπόλοιπα οικόπεδα, τα ΕΛ.ΠΕ. και η Energean Oil & Gas, προχωρούν στον σχεδιασμό των προγραμμάτων τους, με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τον περασμένο Απρίλιο στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό.

Έτσι, για τα Ιωάννινα η Energean έχει αναλάβει να ολοκληρώσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε το καλοκαίρι το 2023 να πραγματοποιήσει την ερευνητική γεώτρηση.

Τα ΕΛ.ΠΕ. ολοκλήρωσαν φέτος σε χρόνο-ρεκόρ τις δυσδιάστατες σεισμικές έρευνες 2.800 χλμ στις θαλάσσιες περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακό Κόλπο. Μετά την επεξεργασία και ερμηνεία τους, που μπορεί να ολοκληρωθούν ως τα τέλη του έτους, θα εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος, όπου θα γίνουν και τρισδιάστατες σεισμικές μελέτες, για να ακολουθήσει το 2024 η ερευνητική γεώτρηση.

Energean και ΕΛ.ΠΕ., που έχουν μαζί την περιοχή 2, στο Ιόνιο Πέλαγος, (75%-25%) θα προχωρήσουν τον ερχόμενο χειμώνα στην πραγματοποίηση τρισδιάστατων σεισμικών μελετών, με την ερευνητική γεώτρηση να εκτιμάται για το 2024.

«Αγκάθι» παραμένει το Κατάκολο, που ανήκει στην ευθύνη της Energean. Η εταιρία περιμένει από τον Δεκέμβριο του 2019 την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για να προχωρήσει στο γεωτρητικό πρόγραμμα της, με έμφαση πλέον στο φυσικό αέριο και όχι το πετρέλαιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Άρης Στεφάτος, μιλώντας στο Euro2day.gr, έκανε μία δήλωση με πολλούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων φαίνεται να είναι και η βραδύνουσα διοικητική μηχανή.

«Παραμένουμε», είπε, «πλήρως αφοσιωμένοι στην τήρηση της υπόσχεσης μας προς τον Πρωθυπουργό, για την επιτάχυνση του προγράμματος εξερεύνησης στη χώρα μας. Είμαστε ευχαριστημένοι με τη συνεργασία μας με όλους τους διαχειριστές οικοπέδων και προσδοκούμε να έχουμε ταχύτερα και ποιοτικότερα αποτελέσματα στις εξερευνητικές μας προσπάθειες».

Το διάβασα στο pronews.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1093,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,266,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1259,ΒΙΝΤΕΟ,839,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,331,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1563,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3473,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,917,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Η Ελλάδα «διψάει» για ενέργεια αλλά οι έρευνες νότια της Κρήτης «παγώνουν»: Η ΕxxonMobile πήρε διετή παράταση
Η Ελλάδα «διψάει» για ενέργεια αλλά οι έρευνες νότια της Κρήτης «παγώνουν»: Η ΕxxonMobile πήρε διετή παράταση
Η Ελλάδα «διψάει» για ενέργεια αλλά οι έρευνες νότια της Κρήτης «παγώνουν»: Η ΕxxonMobile πήρε διετή παράταση
https://www.pronews.gr/wp-content/uploads/2022/06/17/ExxonMobil-1-scaled.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2022/08/xxonmobile.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2022/08/xxonmobile.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content