Η θεραπεία της ψυχής δεν είναι πολυτέλεια, είναι αυτοφροντίδα

Η θεραπεία της ψυχής δεν είναι πολυτέλεια, είναι αυτοφροντίδα

👉Ενώ το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία φαίνεται να έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, η παρανόηση ότι η ψυχοθεραπεία αφορά μόνο συγκεκριμένους ανθρώπους ή συγκεκριμένα επίπεδα δυσκολίας παραμένει.

Ένα μεγάλο μέρος της ψυχοθεραπείας βοηθάει ανθρώπους να ξεπεράσουν μια κρίση, να αντιμετωπίσουν κάποιο τραύμα ή να διαχειριστούν μια ψυχική ασθένεια. Όμως πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι οι ψυχοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι όχι μόνο για να κάνουν μια άσχημη ζωή καλή, αλλά και για να κάνουν μια καλή ζωή καλύτερη.

Ενώ το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία φαίνεται να έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, η παρανόηση ότι η ψυχοθεραπεία αφορά μόνο συγκεκριμένους ανθρώπους ή συγκεκριμένα επίπεδα δυσκολίας παραμένει.

Όμως, η έρευνα, οι ειδικοί και οι ασθενείς λένε μια διαφορετική ιστορία: Δεν χρειάζεται να περάσεις κάποιο φανταστικό όριο πόνου για να επωφεληθείς από την ψυχοθεραπεία. Σίγουρα δεν είναι ανόητο ή πολυτέλεια να κάνεις θεραπεία για να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε σε βαραίνει στη ζωή σου, είτε είναι η οικογένεια, η δουλειά, η σχέση σου, τα επίπεδα του στρες σου ή εκείνη η ανεξήγητη αίσθηση που δεν μπορείς να διώξεις.

Αν ψάχνεις λόγους για να δοκιμάσεις κι εσύ την ψυχοθεραπεία, ορίστε μερικοί που μπορεί να βοηθήσουν.

Η ψυχοθεραπεία έχει αποτέλεσμα

Μερικές φορές, ο ενθουσιασμός με τον οποίο οι άνθρωποι που κάνουν ψυχοθεραπεία την προτείνουν στους άλλους μπορεί να γίνεται ενοχλητικός. Όμως, υπάρχουν πραγματικά δεδομένα που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Το 2012, η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση δημοσίευσε μια ανάλυση για την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας, η οποία συγκέντρωσε το εύρος της έρευνας επάνω στο θέμα και κατέληξε στο ότι η θεραπεία είναι ωφέλιμη για την αντιμετώπιση μιας ποικιλίας ψυχικών και συμπεριφορικών ζητημάτων, και ότι τα αποτελέσματά της διαρκούν πολύ περισσότερο από τον χρόνο που περνάμε στις συνεδρίες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κάνεις ψυχοθεραπεία που δεν έχουν σχέση με ψυχικές ασθένειες

Αρχικά, ας αναγνωρίσουμε ότι, αν δεν είστε διαπιστευμένος επαγγελματίας ψυχικής υγείας, δεν γνωρίζετε απαραίτητα αν έχετε ή όχι μια ψυχική πάθηση, μέχρι να επισκεφτείτε έναν ειδικό. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, περίπου το 31% των Αμερικανών ενηλίκων θα αντιμετωπίσει μια αγχώδη διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή του και το 21% θα αντιμετωπίσει μια διαταραχή διάθεσης.

Όμως, η διαχείριση μια ψυχικής ασθένειας δεν είναι ο μόνος λόγος για να κάνει κάποιος ψυχοθεραπεία.

Μεγάλο μέρος της δουλειάς των ψυχολόγων είναι να βοηθούν ανθρώπους να βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή τους, την εικόνα για το σώμα τους κτλ. Όλα αυτά τα πράγματα που δεν αποτελούν απαραίτητα κριτήρια για μια ψυχική διαταραχή, αλλά επηρεάζουν πολύ την καθημερινή ζωή.

Παρομοίως, υπάρχουν μερικά πολύ γνωστά πράγματα στα οποία μπορεί να σε βοηθήσει η ψυχοθεραπεία: να αποδεχτείς και να αγαπήσεις τον εαυτό σου, να βελτιώσεις την επικοινωνία σου και την αυτοπεποίθησή σου, να γίνεις καλύτερος σύντροφος ή γονιός, να διαχειριστείς θέματα καριέρας ή ακόμα και να αντιμετωπίσεις συναισθήματα δυσαρέσκειας παρόλο που η ζωή σου πηγαίνει καλά.

Μπορεί να είσαι δυνατός και να έχεις υποστήριξη αλλά και πάλι να επωφεληθείς από τη θεραπεία

Ένας άλλος κοινός δισταγμός σχετικά με την ψυχοθεραπεία είναι ότι είναι κάπως πολυτέλεια να ξοδεύεις όλο αυτόν τον χρόνο και τα χρήματα για αναστοχασμό, ειδικά αν δεν κάνεις θεραπεία για κάποια ψυχική ασθένεια.

Για κάποιους ανθρώπους, διάφοροι πολιτισμικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο στην ενίσχυση αυτής της αντίληψης. Ή μπορεί να νιώθουν ότι το να δίνουν χρόνο και χρήμα στην ψυχοθεραπεία, ενώ έχουν ένα καλό σύστημα υποστήριξης, είναι περιττό ή υπερβολικό. Η δυνατότητα πρόσβασης στη φροντίδα ψυχικής υγείας είναι συχνά μια πολυτέλεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει ή ότι δεν είναι απαραίτητη για τη φροντίδα του εαυτού.

Παραδοσιακά ζούμε σε μια κοινωνία που μας λέει πως η ψυχική υγεία είναι προαιρετική. Πολλά πράγματα κάποτε φαίνονταν πολυτέλεια αλλά τώρα είναι μέρος της καθημερινής ζωής. Η θεραπεία δεν είναι περισσότερο πολυτέλεια από το να ασκείσαι και να τρέφεσαι καλά.

Απλώς επειδή ο κόσμος έχει προβλήματα δεν σημαίνει ότι δεν σου αξίζει να κάνεις ψυχοθεραπεία

Στην ψυχοθεραπεία δεν πάμε για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό ή την κλιματική κρίση, πάμε για να διαχειριστούμε την αντίδρασή μας σε αυτά τα προβλήματα.

Το κλειδί είναι να αντισταθείς στην παρόρμηση να δικαιολογήσεις ή να συγκρίνεις τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις και, αντίθετα, να αναρωτηθείς: Πώς με επηρεάζουν; Δεν κοιμάμαι καλά; Νιώθω πιο αφηρημένος; Έχω απομακρυνθεί από τους φίλους μου; Αν ναι, αυτή είναι η μόνη δικαιολόγηση που χρειάζεσαι για να κάνεις κάτι γι’ αυτό.

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή
Το διάβασα στο psychologynow.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1538,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Η θεραπεία της ψυχής δεν είναι πολυτέλεια, είναι αυτοφροντίδα
Η θεραπεία της ψυχής δεν είναι πολυτέλεια, είναι αυτοφροντίδα
Η θεραπεία της ψυχής δεν είναι πολυτέλεια, είναι αυτοφροντίδα
https://elizabethfoleyphd.com/wp-content/uploads/2018/01/Soul-Therapy-Practitioner-Certification-Program-Banner.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2021/10/blog-post_945.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2021/10/blog-post_945.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content