Τι είναι η “εκμαθημένη αβοηθησία” και γιατί συμβαίνει

Τι είναι η “εκμαθημένη αβοηθησία” και γιατί συμβαίνει

👉Όταν μας συμβαίνουν άσχημα πράγματα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα κάναμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αλλάξουμε την κατάσταση. Οι έρευνες πάνω σε αυτό που είναι γνωστό ως εκμαθημένη αβοηθησία έχουν δείξει πως όταν οι άνθρωποι νιώθουν σα να μην έχουν κανένα έλεγχο σε ό,τι συμβαίνει, τείνουν απλώς να παραιτούνται και να αποδέχονται τη μοίρα τους.

Τι είναι η εκμαθημένη αβοηθησία;

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν ένα ζώο εκτίθεται επανειλημμένα σε ένα αρνητικό ερέθισμα από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει. Τελικά, το ζώο θα σταματήσει να προσπαθεί να αποφύγει το ερέθισμα και συμπεριφέρεται σα να είναι εντελώς αδύνατο να αλλάξει την κατάσταση. Ακόμα κι όταν παρουσιάζονται ευκαιρίες να αποδράσει, η εκμαθημένη αβοηθησία θα το κάνει να αποφύγει οποιαδήποτε δράση. Αν και η έννοια συνδέεται στενά με την ψυχολογία και συμπεριφορά των ζώων, μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις, στις οποίες εμπλέκονται άνθρωποι.

Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα που χρησιμοποιείται συχνά: Ένα παιδί που δεν τα πάει καλά στα τεστ μαθηματικών και στις ασκήσεις σύντομα θα αρχίσει να νιώθει ότι τίποτα από όσα κάνει δεν έχουν αποτέλεσμα στην επίδοσή του. Όταν αργότερα έρχεται αντιμέτωπος με οποιοδήποτε εργασία που απαιτεί μαθηματικά, μπορεί θα βιώσει αίσθηση αβοηθησίας.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα που είναι ντροπαλή σε κοινωνικές καταστάσεις σύντομα θα αρχίσει να νιώθει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει για να ξεπεράσει τη δυσκολία της αυτή. Αυτή η αίσθηση ότι δεν έχει κανένα έλεγχο πάνω στο σύμπτωμά της θα την κάνει να αποφεύγει ακόμα περισσότερο την κοινωνικοποίηση και έτσι η ντροπαλότητά της γίνεται εντονότερο πρόβλημα στη ζωή της.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν βρει ότι η εκμαθημένη αβοηθησία δεν γενικεύεται πάντα σε όλες τις καταστάσεις και τα περιβάλλοντα. Ένας μαθητής που νιώθει απόγνωση σε σχέση με τα μαθηματικά δεν θα βιώσει απαραιτήτως το ίδιο όταν έρθει αντιμέτωπος με υπολογισμούς στον πραγματικό κόσμο. Σε άλλες περιπτώσεις όμως μπορεί να παρατηρηθεί γενίκευση σε διάφορες καταστάσεις.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Η εκμαθημένη αβοηθησία συνεισφέρει επίσης σε συναισθήματα άγχους και επηρεάζει την έναρξη, σοβαρότητα και επιμονή διαταραχών, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή. Όταν βιώνουμε χρόνιο άγχος, μπορεί στο τέλος να παραιτηθούμε των προσπαθειών να βρούμε ανακούφιση επειδή νιώθουμε σα να μην μπορούμε να το αποφύγουμε και να το διαχειριστούμε. Λόγω αυτού, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη, μπορεί να αρνηθούν φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία, που μπορούν να ανακουφιστούν από το σύμπτωμά τους. ο Καθώς μεγαλώνουμε, η εκμαθημένη αβοηθησία γίνεται ένας φαύλος κύκλος.

Ξεπερνώντας την εκμαθημένη αβοηθησία

Τι μπορούν, λοιπόν, να κάνουμε για να ξεπεράσουμε την εκμαθημένη αβοηθησία; Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι κάτι που μπορεί να μειωθεί επιτυχώς, ειδικά αν η παρέμβαση λάβει χώρα στην αρχή. Η μακροχρόνια εκμαθημένη αβοηθησία μπορεί επίσης να μειωθεί, αν και απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά αρκετά στη μείωση των συμπτωμάτων. Η συμπεριφοριστική-γνωστική θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική και να βοηθήσει στο να ξεπεράσουμε τα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που συνεισφέρουν στο πρόβλημα.

Ο στόχος της CBT είναι οι ασθενείς να αναγνωρίσουν τα αρνητικά μοτίβα σκέψης που συνεισφέρουν στα συναισθήματα της εκμαθημένης αβοηθησίας και στη συνέχεια να αντικαταστήσουν αυτές τις σκέψεις με πιο αισιόδοξες και λογικές. Αυτή η διαδικασία συχνά περιλαμβάνει την προσεκτικά ανάλυση του ακριβώς είναι αυτό που σκεφτόμαστε, να προκαλούμε τις ιδέες μας και να αμφισβητούμε τα αρνητικά μοτίβα. Επιπλέον, η κοινωνική στήριξη είναι εξαιρετικά πολύτιμη σε καταστάσεις όπου ένα άτομο νιώθει παγιδευμένο, είτε αυτό είναι στη σχέση του, είτε στην εργασία του.

Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1073,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,810,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1536,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,899,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Τι είναι η “εκμαθημένη αβοηθησία” και γιατί συμβαίνει
Τι είναι η “εκμαθημένη αβοηθησία” και γιατί συμβαίνει
Τι είναι η “εκμαθημένη αβοηθησία” και γιατί συμβαίνει
https://mariospagkratis.gr/wp-content/uploads/2020/03/nik-shuliahin-BuNWp1bL0nc-unsplash.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2021/05/blog-post_561.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2021/05/blog-post_561.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content