================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Ανεπίλυτος θυμός: Ο αόρατος «εχθρός» της ευημερίας

⍆Ο θυμός αποτελεί μια φυσική και ενστικτώδη απάντηση σε πιθανές «απειλές», μηχανισμός που...
ορισμένες φορές ίσως μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη μας. Ο θυμός, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει και πρόβλημα όταν δεν ελέγχεται πλήρως, με αποτέλεσμα να λέει κανείς ή και να κάνει πράγματα που μετά από λίγο τα μετανιώνει.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι ο ανεξέλεγκτος θυμός είναι επιβλαβής τόσο για την σωματική όσο και για την συναισθηματική υγεία. 

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν τον θυμό, όπως το άγχος, τα οικονομικά ή και τα οικογενειακά ζητήματα. Στην περίπτωση ορισμένων ανθρώπων, ο θυμός μπορεί να προκληθεί από κάποια υποκείμενη διαταραχή, όπως η κατάθλιψη ενώ δεν θεωρείται διαταραχή αλλά πιθανό σύμπτωμα ζητημάτων ψυχικής υγείας.

Πώς μας επηρεάζει ο θυμός;

Ο θυμός μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά συμπτώματα ενώ είναι πιθανό να τα βιώνει κανείς περιστασιακά. Ένα άτομο με σοβαρότερο πρόβλημα διαχείρισης θυμού, τείνει να βιώνει πιο συχνά αυτά τα συμπτώματα και σε εντονότερο βαθμό.

Σωματικά συμπτώματα: 

Ο θυμός επηρεάζει διάφορα μέρη του σώματός, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του εγκεφάλου και των μυών ενώ σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, μπορεί να προκαλέσει αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης και μείωση στα επίπεδα κορτιζόλης. Άλλα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν την αυξημένη αρτηριακή πίεση, τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό, το αίσθημα του μυρμηγκιάσματος ή και την μυϊκή ένταση.

Συναισθηματικά συμπτώματα:
 

Υπάρχουν πολλά συναισθήματα που τείνουν να «συμβαδίζουν» με τον θυμό. Ορισμένα από τα συναισθηματικά «συμπτώματα» που μπορεί να βιώσετε πριν, κατά την διάρκεια ή και μετά από ένα επεισόδιο θυμού περιλαμβάνουν την ευερεθιστότητα, τον εκνευρισμό, την ανησυχία, την οργή ή και την ενοχή.

Πώς εκδηλώνονται τα προβλήματα θυμού;

Ο θυμός μπορεί να εκδηλωθεί με ποικίλους τρόπους, καθώς κάθε έκφανσή του μπορεί να εκφραστεί διαφορετικά. Κατά συνέπεια, ο θυμός μπορεί να είναι εξωτερικός, εσωτερικός ή και παθητικός.

Προς τα έξω: 
Αυτό περιλαμβάνει την έκφραση του θυμού με προφανή τρόπο, όπως είναι οι φωνές κατά την διάρκεια ενός καυγά ή και οι έντονοι τόνοι κατά την διάρκεια μιας λογομαχίας.

Προς τα μέσα: 
Αυτός ο τύπος θυμού επικεντρώνεται στον εαυτό, περιλαμβάνοντας τα αρνητικά λόγια ή και την ματαίωση προσωπικών επιθυμιών ή και βασικών αναγκών. Η απομόνωση από αγαπημένα ή οικογενειακά πρόσωπα αποτελεί την συνηθέστερη ένδειξη του θυμού που κατευθύνεται προς τα μέσα.

Παθητικός: 
Αυτό περιλαμβάνει την χρήση λεπτών και έμμεσων τρόπων για να εκφράσετε το θυμό, όπως είναι η σιωπηλή μεταχείριση, ο έμμεσος σχολιασμός ή και τα σαρκαστικά σχόλια.

Πώς απελευθερώνεται;

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά και να διοχετεύουμε τον θυμό εποικοδομητικά και κυρίως με τρόπο που να μην βλάπτει τόσο τις προσωπικές όσο και τις επαγγελματικές μας σχέσεις. Όταν μπορούμε να εκφράσουμε τον θυμό μας με υγιή τρόπο, μειώνονται, μάλιστα, οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, δίνοντάς μας ακόμη ένα λόγο για να προσπαθήσουμε να τον διαχειριστούμε.

«Καταφύγετε» στο ασφαλές σας μέρος:

Όταν νιώθετε να σας κατακλύζει η οργή ή ο θυμός, δοκιμάστε να καταφύγετε νοητά ένα μέρος όπου αισθάνεστε οικειότητα και ασφάλεια. Το να οραματιστείτε το δικό σας «happy place», όπως λέγεται, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν στην δουλειά ή σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της καθημερινότητάς σας. Σκεφθείτε λοιπόν, ένα μέρος, φανταστικό ή πραγματικό και επικεντρωθείτε στις αισθητηριακές λεπτομέρειες, βλέποντας τον εαυτό σας μέσα σε αυτόν. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και επιστρέψετε σε ό,τι κάνατε, αφού νιώσετε καλύτερα.

Προσέξτε την προοπτική σας: 

Σε περιόδους εκτεταμένης ανησυχίας, ο παράγοντας του άγχους μπορεί να μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα πιο δύσκολα ή σύνθετα από αυτό που πραγματικά είναι. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε ότι κατακλύζεστε από το συναίσθημα του θυμού, θυμηθείτε ότι τα εμπόδια αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να ξεπεραστεί. Προσπαθήστε να μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας και κυρίως να μην χρησιμοποιείτε αρνητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς μπορεί να εντείνουν το αρνητικό κλίμα, κάνοντας την κατάσταση δυσκολότερη.

Το διάβασα στο www.vita.gr

Voice Healing Therapy -
Ενημερωθείτε για το πως μπορεί να δημιουργηθούν προσωπικά ηχοθεραπευτικά αρχεία που μπορούν να λύσουν το πρόβλημά σας - Δείτε τις πληροφορίες ΕΔΩ

Ο Σταύρος Πλουμιστός είναι ο ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ από το 2000 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης (Life Coach) και παράλληλα είναι Spiritual Energy Healing-man (Εκπαιδευτής αφύπνισης του πνεύματος και καθοδηγητής της προσωπικής ενέργειας).

Έχει δημιουργήσει έπειτα έρευνα και κλινικές δοκιμές, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing Therapy" για την Αυτοβελτίωση, την Αφύπνιση και την προπονητική του Νου - της σκέψης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής υγείας για τη νοητική απεικόνιση θετικών εικόνων επί θεμάτων υγείας (personal health coach for those living with diseases).

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Μάθετε για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου στο youtube ΕΔΩ
Ενημερωθείτε για την ηχοθεραπευτική μέθοδο μου ΕΔΩ
Για πληροφορίες : www.globalattract.gr

Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523
Ανεπίλυτος θυμός: Ο αόρατος «εχθρός» της ευημερίας Reviewed by ploumistos.com on 12:11 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2020 - 2021
Powered By PLOUMISTOS , Designed by Global Attract
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.