Αντίστροφη ψυχολογία: Πως να αποφύγουμε να μας γίνει συνήθεια και να καταλήξει σε χειραγώγηση

Αντίστροφη ψυχολογία: Πως αποφύγουμε να μας γίνει συνήθεια και να καταλήξει σε χειραγώγηση

⍆Η χρήση της σε μία διαφωνία έγκειται στην υιοθέτηση από εσάς μίας θέσης, έτσι ώστε ...
το άλλο άτομο να υιοθετήσει την αντίθετη.

Οι ειδικοί στην αντίστροφη ψυχολογία είναι οι έφηβοι. Καθώς βρίσκονται ηλικιακά στη μέση της διαδικασίας προσδιορισμού της δημόσιας εικόνας και της ταυτότητάς τους, αν υπάρχει ένα πράγμα που μισούν, αυτό είναι όταν κάποιος τους επηρεάζει ή τους λέει τι να κάνουν. Οπότε, για να αποφύγουν αυτή την αίσθηση, συχνά επιλέγουν να κάνουν το αντίθετο από αυτό που τους προτείνουν, ακόμα κι αν μέσα τους ξέρουν πως είναι η καλύτερη επιλογή.

Ο καθηγητής ψυχολογίας John Gottman είναι αντίθετος στη χρήση της αντίστροφης ψυχολογίας στους εφήβους, με τον ισχυρισμό ότι θα επαναστατήσουν, δηλώνοντας ότι «αυτές οι στρατηγικές είναι συγκεχυμένες, χειραγωγικές, ανέντιμες και σπάνια λειτουργούν».

Ωστόσο, αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των εφήβων. Οι άνθρωποι τείνουν να κρατούν μέρος αυτής της αντιδραστικής τάσης στην ενήλικη ζωή τους, ακόμα κι αν γίνεται με λιγότερη ένταση και συχνότητα.


Ας φανταστούμε ένα 5χρονο αγόρι που αρνείται να φάει λαχανικά. Επιμένετε να τον κάνετε να φάει ό,τι υπάρχει στο πιάτο του, αλλά όπως φαίνεται αυτό είναι ανώφελο: αρνείται να φάει τα καρότα και τα κολοκυθάκια. Αν συνεχίσετε να του γκρινιάζετε για να τα φάει, αυτό τις περισσότερες φορές θα έχει άσχημη κατάληξη. Θα τα παρατήσετε κάποια στιγμή κουρασμένη και αυτό θα φύγει χαρούμενο για να πάει να παίξει.

Φυσικά δεν είναι και τόσο απλό, όσο το να πείτε στο παιδί να μην τα φάει. Αν ακούσει κάτι τέτοιο, θα φύγει και θα καταλήξετε να τρώτε εσείς τα λαχανικά. Οπότε χρειάζεται να προετοιμαστούμε και να κάνουμε τα λαχανικά να φαίνονται πιο ελκυστικά: να τα κάνουμε να φαίνονται το ακριβώς αντίθετο του άνοστου και του βαρετού, να τα κάνουμε πιο διασκεδαστικά.


Σε αυτό το σημείο βάζουμε σε λειτουργία την αντίστροφη ψυχολογία, για να κάνουμε το πιάτο να μοιάζει πιο ελκυστικό. Όλοι έχουν νιώσει να αυξάνεται η αίσθηση περιέργειάς τους, όταν κάτι είναι απαγορευμένο. Αυτό συμβαίνει τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή, επειδή οι γονείς πολύ συχνά απαγορεύουν στα παιδιά, να κάνουν πράγματα που και οι ίδιοι κάποτε θεωρούσαν διασκεδαστικά.

Ένας άλλος λόγος για να είστε αντιδραστικοί, μπορεί να έχει να κάνει με την αυτοπεποίθηση που νιώθετε σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Αν νιώθετε αβέβαιοι και κάποιος σας προκαλέσει να πάρετε ένα ρίσκο, πιθανώς θα προτιμήσετε την πιο συνηθισμένη ή τη λιγότερο αποκλίνουσα συμπεριφορά.

Αντίθετα όμως, όταν νιώθουμε γεμάτοι αυτοπεποίθηση, κλίνουμε προς την πιο ριψοκίνδυνη επιλογή, με πολύ περισσότερη αποφασιστικότητα, ακόμη και αν κάποιος προσπαθήσει να μας κάνει να επιλέξουμε τη σίγουρη οδό.

Οπότε, η αντιδραστικότητά σας σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως δεν είναι αποφασιστικής σημασίας για το σε ποια πλευρά θα γείρει η ζυγαριά, αλλά την κάνει όντως να κλίνει πιο πολύ προς τη μία παρά προς την άλλη πλευρά.

Ίσως το παράδειγμα του παιδιού που αρνείται να φάει τα λαχανικά είναι κάτι πολύ απλό· ωστόσο, να έχετε υπόψιν σας ότι η αντίστροφη ψυχολογία χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, μια εταιρεία προσφέρει προαιρετικά μαθήματα για τους εργαζομένους της. Αλλά μέχρι το τέλος του ωραρίου, κανείς δεν έχει δηλώσει συμμετοχή. Έτσι οι διευθυντές, τους πληροφορούν ότι ξεκινώντας από τον επόμενο μήνα, τα μαθήματα θα μειωθούν στο μισό και οι πόροι θα κοπούν.

Με αυτή τη στρατηγική κίνηση, η επιχείρηση δεν σταμάτησε τα μαθήματα, αλλά αντίθετα οι υπάλληλοι συνειδητοποίησαν, ότι έχουν στη διάθεσή τους σημαντικούς πόρους και ότι αν δεν χρησιμοποιηθούν, θα αφιερωθούν σε μια άλλη δραστηριότητα. Κανείς δε θέλει να χάσει κάτι που έχει αξία, ακόμα κι αν το άτομο αυτό δεν το είχε αντιληφθεί, μέχρι να του το δώσουν.

Η αντίστροφη ψυχολογία έχει στενή σχέση στην ψυχοθεραπεία, με την τεχνική του «παράδοξου». Αυτή η τεχνική έχει επίσης ονομαστεί «συνταγογράφηση του συμπτώματος» και «αντίθετη υποχώρηση». Ο θεραπευτής πλαισιώνει το μήνυμά τους έτσι ώστε η αντίσταση σε αυτό να προωθεί την αλλαγή.

Τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να έχουν παρόμοιο αντίκτυπο με το χιούμορ, βοηθώντας τους θεραπευόμενους να δουν τα προβλήματά τους υπό ένα νέο φως… Πηγαίνοντας μαζί με αυτό, και όχι με την αντίσταση του θεραπευόμενου, ο θεραπευτής κάνει τη συμπεριφορά λιγότερο ελκυστική. Αυτό αναφέρεται ως αναπλαισίωση. Αυτό σημαίνει ότι προσποιείται ότι συμφωνεί με τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις των πελατών ώστε να τους το επιβεβαιώσει φωναχτά ώστε οι ίδιοι οι θεραπευόμενοι να συνειδητοποιήσουν την λανθασμένη επιρρέπειά τους.

Πως να εφαρμόσετε την αντίστροφη ψυχολογία σε τρία βήματα

Ωστόσο η αντίστροφη ψυχολογία δεν μας λέει να ζούμε τη ζωή μας αρνούμενοι να κάνουμε πράγματα προς τους άλλους ώστε να κάνουν αυτό που θέλεις. Υπάρχουν κάποιες «ιδιαιτερότητες» ώστε να αποφύγουμε να μας γίνει συνήθεια και να καταλήξει σε χειραγώγηση:

1. Σε ποιον θα την εφαρμόσετε και γιατί;
Απαντήστε σε αυτή την ερώτηση πριν χρησιμοποιήσετε την τεχνική της αντίστροφης ψυχολογίας. Αν πρόκειται να την εφαρμόσετε στο παιδί σας ώστε να ντυθεί για το σχολείο ή να σταματήσει να βλέπει τηλεόραση, προχωρήστε ελεύθερα, αλλά αν είναι να πείσετε τους πελάτες σας να αγοράσουν ένα προϊόν, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

2. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει;

Αν συμφωνήσετε να αφήσετε το παιδί σας να μην κάνει τις δουλειές που πρέπει στο σπίτι και εκείνο καταλήξει να τις κάνει, έχει καλώς. Όμως, κάποιες φορές το πλάνο σας δεν θα καταλήξει όπως το έχετε προγραμματίσει και το παιδί θα σας απαντήσει όσο πιο χαρούμενα μπορεί: τέλεια, τώρα μπορώ να επιστρέψω στα βιντεοπαιχνίδια μου.

3. Πόσο ελεύθερο θέλει να νιώσει αυτό το άτομο;

Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη του για αυτοπροσδιορισμό (η ανάγκη δηλαδή να νιώθει ότι παίρνει αποφάσεις με τη δική του ελεύθερη βούληση), τόσο πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι από αυτό που του προτείνετε. Για παράδειγμα, ένα άτομο που δεν του αρέσει να δέχεται διαταγές, είναι ένας τέλειος υποψήφιος για την αντίστροφη ψυχολογία.

Το διάβασα στο exploringyourmind.comVoice Healing Therapy -
Ενημερωθείτε για το πως μπορεί να δημιουργηθούν προσωπικά ηχοθεραπευτικά αρχεία που μπορούν να λύσουν το πρόβλημά σας - Δείτε τις πληροφορίες ΕΔΩ

Ο Σταύρος Πλουμιστός είναι ο ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ από το 2000 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης (Life Coach) και παράλληλα είναι Spiritual Energy Healing-man (Εκπαιδευτής αφύπνισης του πνεύματος και καθοδηγητής της προσωπικής ενέργειας).

Έχει δημιουργήσει έπειτα έρευνα και κλινικές δοκιμές, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing Therapy" για την Αυτοβελτίωση, την Αφύπνιση και την προπονητική του Νου - της σκέψης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής υγείας για τη νοητική απεικόνιση θετικών εικόνων επί θεμάτων υγείας (personal health coach for those living with diseases).

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Μάθετε για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου στο youtube ΕΔΩ
Ενημερωθείτε για την ηχοθεραπευτική μέθοδο μου ΕΔΩ
Για πληροφορίες : www.globalattract.gr

Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523
Εκπαίδευση για την αφύπνιση του πνεύματος και καθοδήγηση της προσωπικής ενέργειας
Κάνε την εγγραφή σου στο ploumistos.com $desc=και θα λαμβάνεις όλα τα νέα άρθρα μου στο mail σου

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Ο Σταύρος Πλουμιστός είναι ο ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ από το 2000 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης, ενώ παράλληλα είναι Spiritual Energy Healing-man (Εκπαιδευτής αφύπνισης του πνεύματος).


Έχει δημιουργήσει έπειτα έρευνα και εκατοντάδες εθελοντικές δοκιμές με πελάτες του, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing" για την Αυτοβελτίωση, την Αφύπνιση και την προπονητική του Νου - της σκέψης, με την δημιουργία προσωπικών ηχητικών αρχείων που σου αλλάζουν την ζωή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής υγείας με την μέθοδο της νοερής απεικόνισης θετικών εικόνων επί θεμάτων υγείας (personal health coach for those living with diseases).

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για συνεδρίες με Skype ή Messenger ή Viber ΕΔΩ
Για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου PLOUMISTOS VIDEO ΕΔΩ
Για ηχοθεραπευτικές συνεδρίες ΕΔΩ
Διαβάστε τις νέες προβλέψεις μου ΕΔΩ
Για συνεδρία πρόβλεψης πληροφορίες ΕΔΩ

Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,356,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,1720,ΑΠΟΨΕΙΣ,10,Άρθρα,805,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,32,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,571,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,26,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,620,ΒΙΝΤΕΟ,142,ΒΟΛΟΣ,14,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1778,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,31,Ειδηση-ολόγιο,9247,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,38,ΕΛΛΑΔΑ,221,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,59,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,9,ΕΡΕΥΝΕΣ,22,ΖΩΗ,40,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,2,Θεσσαλία,1313,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,70,Κόσμος,9094,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,12,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,31,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1475,Πολιτική,6753,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,5705,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,67,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,49,Στηρίζω,340,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,976,Τοπικά,11654,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,2284,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,21,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,20,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,448,Eco-News,2645,GP - info,5,voice healing therapy,12,
ltr
item
Ploumistos.com: Αντίστροφη ψυχολογία: Πως να αποφύγουμε να μας γίνει συνήθεια και να καταλήξει σε χειραγώγηση
Αντίστροφη ψυχολογία: Πως να αποφύγουμε να μας γίνει συνήθεια και να καταλήξει σε χειραγώγηση
Αντίστροφη ψυχολογία: Πως αποφύγουμε να μας γίνει συνήθεια και να καταλήξει σε χειραγώγηση
https://www.psychologynow.gr/images/Arthra_Psichologias/Proswpikothta/Gnwstiki_Psyxologia/CognReconBe_f.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/05/blog-post_442.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/05/blog-post_442.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Προβολή όλων ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ LABEL ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Not found any post match with your request ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σατ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content