«Αθώες» Φράσεις που υποβιβάζουν μια γυναίκα!

«Αθώες» Φράσεις που υποβιβάζουν μια γυναίκα!

⍆Φράσεις που όλοι μας έχουμε ακούσει και όλοι μας, άθελα και ηθελημένα, έχουμε...
ψελλίσει. Φράσεις που φαινομενικά φαντάζουν "αθώες", όμως κρύβουν μέσα τους στερεοτυπικές αντιλήψεις για τη γυναίκα και το ρόλο της μέσα στην κοινωνία.
Μετά από αιώνες αγώνων και κοπιαστικής προσπάθειας, οι γυναίκες κατάφεραν να θεμελιώσουν πολλά από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και να διεκδικήσουν την πολυπόθητη ισοτιμία τους.

Παρά τους αγώνες όμως και την εμφανή βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, ακόμα και σήμερα, η ισότητα δεν έχει επιτευχθεί απόλυτα και ο γυναικείος πληθυσμός είναι περισσότερο ευάλωτος σε ό,τι αφορά την ενδοοικογενειακή βία, την ανισότητα και τη μειωμένη αμοιβή στην εργασία, σε στερεότυπα συμπεριφοράς και εμφάνισης.

Η αντίληψη πως μία γυναίκα πρέπει να περιορίζεται στην οικογένεια και το σπίτι και να έχει ως πρωταρχική της έννοια τη μητρότητα, δε σταματάει να αναπαράγεται από τα ΜΜΕ, τα περιοδικά, την οικογένεια, την εκπαίδευση και την κοινωνία.

Επιπροσθέτως, επιβαρύνεται περισσότερο με τις κοινωνικές αντιλήψεις για την ηλικία, την ομορφιά και τα πρότυπα συμπεριφοράς, δεχόμενη επιθέσεις σε πολλές εκφάνσεις της ζωής για καταστάσεις που δε θα υπήρχε πρόβλημα αν ανήκαν σε άνδρα.

Μέσα από φαινομενικά απλές φράσεις που έχουμε χρησιμοποιήσει όλοι στην καθημερινή μας ζωή, μπορούμε να διακρίνουμε –αν εμβαθύνουμε βεβαίως σε αυτές- τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για το ρόλο και την υπόσταση της γυναίκας, οι οποίες έχουν εισχωρήσει μέσα στο DNA μας.
Ας αναφερθούμε πως ενδελεχώς σε αυτές:

Ωραίο κόσμημα αυτό που φοράς. Ποιος στο αγόρασε;
Μία φράση που αν κάποιος εμβαθύνει ενδελεχώς σε αυτή, θα δει πως υπονοεί στο βάθος πως μία γυναίκα δεν μπορεί ή δε θέλει να προσφέρει η ίδια ένα δώρο στον εαυτό της.

Επιπροσθέτως, μπορεί να υπονοεί πως μία γυναίκα δεν μπορεί να είναι οικονομικά αυτοδύναμη ώστε να προσφέρει η ίδια ένα δώρο στον εαυτό της, αλλά μόνο ένας άνδρας.

Τόσο όμορφη κοπέλα, πώς είναι δυνατόν να είναι ελεύθερη;
Ακόμα μία συνηθισμένη φράση, η οποία κρύβει μέσα της δύο στερεότυπες αντιλήψεις: η ομορφιά ανάγεται στο σημαντικότερο προσόν μίας γυναίκας και η ευτυχία της η ίδια εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την παρουσία ενός άνδρα στη ζωή της.

Για να έχει νεύρα μία γυναίκα, πρέπει να έχει περίοδο
Ακόμα μία στερεοτυπική φράση, η οποία υπονοεί πως η γυναίκα είναι απλώς πλάσμα που περιορίζεται στη βιολογία της και την αναπαραγωγική διαδικασία, μη έχοντας ως άνθρωπος με προσωπικότητα και οντότητα κανέναν άλλο λόγο για να είναι νευριασμένη ή θυμωμένη.

Η γυναίκα πρέπει να γελάει, να δείχνει διαρκώς χαρούμενη
Ενώ για τον άνδρα η σοβαρότητα είναι προσόν, η γυναίκα επιβαρύνεται με την κοινωνική επιταγή πως πρέπει να είναι πάντοτε χαρούμενη, εξωστρεφής και γελαστή, ώστε να μη χαρακτηριστεί κακιά ή "σκύλα".

Η γυναίκα επιφορτίζεται με την αντίληψη πως πρέπει να είναι πάντοτε υπομονετική και γλυκιά, να υπομένει πράγματα και καταστάσεις αδιαμαρτύρητα.

Ε άντρας είναι, θα κοιτάξει και λίγο παραπάνω
Μία νοσηρή αντίληψη που επικρατεί ακόμα στην επαρχία, σύμφωνα με την οποία ο άντρας απολαμβάνει μεγαλύτερη σεξουαλική ελευθερία και μάλιστα όσο περισσότερες εμπειρίες μάλιστα έχει, τόσο περισσότερο ‘’μάγκας’’ θεωρείται.

Κάτι που δεν ισχύει για τη γυναίκα, αφού για την πατριαρχική κοινωνία δεν έχει δικαίωμα στην ηδονή, στο να βιώνει ελεύθερα τη σεξουαλική της ζωή και αν έχει πολλές σεξουαλικές εμπειρίες χαρακτηρίζεται ανήθικη και πόρνη.

Ακόμα και η απιστία επιβαρύνει περισσότερο εκείνη και όχι τον άνδρα.

Παιδιά έχεις; Είσαι παντρεμένη, μόνη;
Τι θα κάνεις στη ζωή σου αν έχεις οικογένεια; Ίσως η πιο δημοφιλής αντίληψη που αφορά την ύπαρξη της γυναίκας.

Η γυναίκα δεν έχει τη δική της προσωπικότητα, θέλω και ατομικότητα; η μοναδική της έγνοια πρέπει να είναι τα παιδιά η δημιουργία οικογένειας.

Η γυναίκα δεν ενδιαφέρεται δηλαδή για την προσωπική της ολοκλήρωση και ευδοκίμηση, αλλά υπάρχει απλώς για να βιώνει/εκπληρώνει το ρόλο της μητέρας και συζύγου.

Για ποιον έχεις ντυθεί τόσο ωραία;
Μία φράση παρόμοια με την πρώτη που υπονοεί πως ο μοναδικός λόγος που μία γυναίκα μπορεί να θέλει να περιποιηθεί τον εαυτό της είναι για να κερδίσει την εξωτερική έγκριση ή για να γίνει υποχρεωτικά ποθητή από κάποιον άλλον.

Όχι απλά επειδή το θέλει και μόνο για τον εαυτό της.

Μα τι αγορίστικο κούρεμα είναι αυτό;
Για τη γυναίκα υπάρχουν κανόνες ομορφιάς, γιατί πρέπει υποχρεωτικά να φαίνεται πάντοτε πιο θηλυκή. Δεν μπορεί να έχει τη δική της ομορφιά ή να κόψει τα μαλλιά της όπως εκείνη επιθυμεί, αν αυτό την κάνει να <<χάσει>> τη θηλυκή της πλευρά.

Η ομορφιά για εκείνη πρέπει να εξυπηρετεί τα αισθητικά κριτήρια των άλλων, όχι τη δική της θέληση και αρέσκεια.

Γυναίκα είναι, τι να ξέρει από βαριές χειρωνακτικές εργασίες
Ακόμα μία ιδιαιτέρως διαδεδομένη αντίληψη η οποία υπονοεί πως η γυναίκα δεν έχει τη νοητική και σωματική δύναμη για να εκτελέσει κάποιες εργασίες και την προδικάζει κιόλας για αυτό.

Σου επιτέθηκε; Γιατί, τι φορούσες;
Ακόμα μία διαδεδομένη αντίληψη, η οποία υπονοεί με απλά λόγια πως η γυναίκα είναι αυτή που προκαλεί, άρα για κάθε επίθεση ή σεξουαλική παρενόχληση που δέχεται, ευθύνεται η ίδια.

Ελάτε να σας δείξω (φράση που απευθύνεται στον άνδρα)
Πολλές γυναίκες όταν συνοδεύονται από έναν άνδρα όταν πχ, πάνε το αυτοκίνητο για σέρβις ή σε ένα μαγαζί με ηλεκτρικά είδη, έχουν βιώσει το φαινόμενο ο υπεύθυνος να απευθύνεται στον άνδρα, παρά το γεγονός ότι η άμεσα ενδιαφερόμενη είναι εκείνη.

Μία νοσηρή νοοτροπία η οποία υπονοεί πως ο άνδρας είναι αυτός που έχει την οικονομική δύναμη και είναι ο αρχηγός, επομένως εκείνος πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο.

Επιπροσθέτως, είναι ακόμα μία στερεοτυπική αντίληψη η οποία εντελώς προκατειλημμένα και αβάσιμα, υποβιβάζει τη νόηση και την ικανότητα των γυναικών να μιλήσουν για τέτοιου είδους αντικείμενα.

Και όμως, οι στερεότυπες αντιλήψεις υπάρχουν και ευδοκιμούν παντού. Ακόμα και εκεί που όλα φαντάζουν αθώα και απαλλαγμένα από αυτά..

Από την Μαρία Σ. – efisecrets.gr
Το διάβασα στο www.healingeffect.grVoice Healing Therapy -
Ενημερωθείτε για το πως μπορεί να δημιουργηθούν προσωπικά ηχοθεραπευτικά αρχεία που μπορούν να λύσουν το πρόβλημά σας - Δείτε τις πληροφορίες ΕΔΩ 

Σταύρος Πλουμιστός είναι ο ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ από το 2000 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης (Life Coach) και παράλληλα είναι Spiritual Energy Healing-man (Εκπαιδευτής αφύπνισης του πνεύματος και καθοδηγητής της προσωπικής ενέργειας).

Έχει δημιουργήσει έπειτα έρευνα και κλινικές δοκιμές, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing Therapy" για την Αυτοβελτίωση, την Αφύπνιση και την προπονητική του Νου - της σκέψης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων με προβληματισμούς στην καθημερινότητα τους ή που πάσχουν από ασθένειες, λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής υγείας (personal health coach for those living with diseases).

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Μάθετε για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου στο youtube ΕΔΩ
Ενημερωθείτε για την ηχοθεραπευτική μέθοδο μου ΕΔΩ
Για πληροφορίες : www.globalattract.gr
Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523
Τα σημάδια ότι είσαι Ενεργειακός άνθρωπος - Τι πρέπει να γνωρίζεις και τι να κάνεις
Κάνε την εγγραφή σου στο ploumistos.com $desc=και θα λαμβάνεις όλα τα νέα άρθρα μου στο mail σου

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Για συνεδρίες με Skype ή Messenger ή Viber ΕΔΩ
Για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου PLOUMISTOS VIDEO ΕΔΩ
Για ηχοθεραπευτικές συνεδρίες ΕΔΩ
Διαβάστε τις νέες προβλέψεις μου ΕΔΩ
Για συνεδρία πρόβλεψης πληροφορίες ΕΔΩ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,343,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,1679,ΑΠΟΨΕΙΣ,7,Άρθρα,805,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,13,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,537,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,7,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,582,ΒΙΝΤΕΟ,139,ΒΟΛΟΣ,8,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1757,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,16,Ειδηση-ολόγιο,9247,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΛΛΑΔΑ,65,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,58,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,6,ΕΡΕΥΝΕΣ,9,ΖΩΗ,25,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,1,Θεσσαλία,1313,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,24,Κόσμος,8994,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,10,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1463,Πολιτική,6746,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,5639,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,67,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,49,Στηρίζω,340,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,948,Τοπικά,11644,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,2218,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,11,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,6,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,399,Eco-News,2621,GP - info,5,voice healing therapy,10,
ltr
item
Ploumistos.com: «Αθώες» Φράσεις που υποβιβάζουν μια γυναίκα!
«Αθώες» Φράσεις που υποβιβάζουν μια γυναίκα!
«Αθώες» Φράσεις που υποβιβάζουν μια γυναίκα!
https://www.psychology.gr/cache/com_responsivizer/e29e6c37addadb6fc838bf126eeb058696eee672.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/02/blog-post_776.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/02/blog-post_776.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Προβολή όλων ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ LABEL ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Not found any post match with your request ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σατ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content