Ενσυνειδητότητα: Πως να ελαττώσεις το άγχος, τις κρίσεις πανικού, την συναισθηματική πίεση

Ενσυνειδητότητα: Πως να ελαττώσεις το άγχος, τις κρίσεις πανικού, την συναισθηματική πίεση

⍆Νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge έδειξε ότι όσο περισσότερο εξασκεί...
ένας φοιτητής τις τεχνικές της ενσυνειδητότητας, τόσο πιο εύκολα μπορεί να βελτιώσει την ψυχική του υγεία ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια εξετάσεων, αλλά και σε περιόδους υψηλού άγχους.

Η εγρήγορση ή ενσυνειδητοτητα (mindfulness) είναι η επίγνωση που προέρχεται από τη σκόπιμη και χωρίς επικρίσεις προσήλωσή μας στην παρούσα στιγμή και στα πράγματα όπως ακριβώς έχουν.

Είναι η κατάσταση κατά την οποία κάποιος είναι επικεντρωμένος, έχει επίγνωση στο εδώ και τώρα στην παρούσα στιγμή. 

Αρχίζουμε να ζούμε στο σήμερα στην παρούσα στιγμή. 
Όταν σταματάμε να στοχαζόμαστε το παρελθόν ή να ανησυχούμε για το μέλλον ανοιγόμαστε σε ένα πλούτο πληροφοριών, τις οποίες αγνοούσαμε. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση σημαίνει ότι αναστέλλουμε για λίγο την κρίση, παραμερίζουμε τους άμεσους στόχους μας για το μέλλον και αποδεχόμαστε το παρόν ως έχει και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.

Ειδικότερα, η μελέτη στην οποία πήραν μέρος πάνω από 600 φοιτητές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εισαγωγή ενός μαθήματος ενσυνειδητότητας οκτώ εβδομάδων στα πανεπιστήμια της Βρετανίας, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των ψυχικών ασθενειών και να ενισχύσει την ευημερία των μαθητών σε μια περίοδο αυξανόμενου στρες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πανεπιστημιακές υπηρεσίες ψυχικής υγείας είχαν μεγάλη αύξηση ζήτησης, ενώ ο αριθμός των φοιτητών που προσεγγίζουν ψυχολόγους ή ψυχαναλυτές αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ του 2010 και του 2015, υπερβαίνοντας την αύξηση του αριθμού των σπουδαστών κατά την ίδια περίοδο, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Public Health, η συχνότητα των ψυχικών ασθενειών μεταξύ των προπτυχιακών φοιτητών του πρώτου έτους είναι χαμηλότερος από τον γενικό πληθυσμό, αλλά υπερβαίνει τα επίπεδα του γενικού πληθυσμού κατά το δεύτερο έτος του πανεπιστημίου.

«Βάσει των αυξανόμενων απαιτήσεων για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας των φοιτητών, θέλαμε να δούμε αν η ενσυνειδητότητα θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αναπτύξουν προληπτικές στρατηγικές αντιμετώπισης», δήλωσε ο Géraldine Dufour, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης και επικεφαλής της συμβουλευτικής στο Cambridge.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής πάντως έχουν δείξει ότι η ενσυνειδητότητα είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής μέθοδος εστίασης της προσοχής μας στο παρόν που μειώνει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης. Ωστόσο, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας των μαθητών.

Το «πείραμα» είχε ως εξής. 
Οι μαθητές του Cambridge χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Και στις δύο προσφέρθηκε πρόσβαση στις συνήθεις υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής του πανεπιστημίου. Σε μία από τις δύο ομάδες προσφέρθηκε επίσης μια σειρά μαθημάτων ενσυνειδητότητας, η οποία ολοκληρώθηκε σε οκτώ εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες, συν την πρακτική στο σπίτι. Οι εργασία στο σπίτι περιλάμβανε ασκήσεις διαλογισμού, περπάτημα και σωστή διατροφή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ενταχθεί στη δεύτερη ομάδα με τα μαθήματα ενσυνεισητότητας είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να χρειαστούν τους συμβούλους ψυχικής υγείας. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πιο αγχωτικής περιόδου του έτους, δηλαδή των εξετάσεων, τα επίπεδα της γενικότερης ανησυχίας έπεσαν κάτω από τα αρχικά επίπεδα, όπως αυτά μετρήθηκαν στην αρχή της μελέτης. Αντίθετα, οι φοιτητές που δεν έκαναν το μάθημα απέκτησαν περισσότερο άγχος όσο προχωρούσε το ακαδημαϊκό έτος.

Παράλληλα, οι ερευνητές εξέτασαν αν η ενσυνειδητότητα είχε κάποια επίδραση στα αποτελέσματα των εξετάσεων, αλλά τα συμπεράσματά τους ήταν ασαφή.

«Αυτή είναι η πιο μεγάλη έρευνα που έχει γίνει σχετικά τα αποτελέσματα της ενσυνειδητότητας στους φοιτητές και τα αποτελέσματα τους ταιριάζουν με τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών που έδειξαν επίσης ότι μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και την ευημερία κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων», δήλωσε η Julieta Galante, ψυχίατρος που ηγήθηκε της μελέτης.

«Οι φοιτητές που έκαναν εξάσκηση στην βαθύτερη επίγνωση του παρόντος είχαν χαμηλότερα επίπεδα θλίψης σε σχέση με τα αρχικά τους επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ενσυνειδητότητα βοηθά στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι του στρες», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Peter Jones, επίσης από το τμήμα ψυχιατρικής του Κέμπριτζ, πρόσθεσε: «Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι αυτή η κατάρτιση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το συσσωρευτικό άγχος. Αν και αυτά τα οφέλη μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά που έχουν κάποιες άλλες προληπτικές μέθοδοι, η επίγνωση του παρόντος θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη προσθήκη στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας του πανεπιστημίου. Φαίνεται να είναι δημοφιλές, εφικτό, αποδεκτό και χωρίς στίγμα».

Τα οφέλη της Ενσυνειδητότητας
Η  ενσυνειδητότητας μπορεί να βοηθήσει και να ελαττώσει το καθημερινό άγχος, τις κρίσεις πανικού, την ψυχολογική – συναισθηματική πίεση αλλά και να μείωση την αρτηριακή πίεση, τους πονοκεφάλους, τον χρόνιο πόνο, τις διαταραχές ύπνου, το άσθμα. Με την εξάσκηση, το άτομο μαθαίνει μέσω της εμπειρίας πώς να φροντίζει καλύτερα τον εαυτό του με το εξερευνά την αλληλεπίδραση του μυαλού με το σώμα. Εστιάζοντας στο παρόν, μπορείτε να κινητοποιήσετε τις εσωτερικές σας δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσετε τις καταστάσεις, να εξελιχθείτε μέσω αυτών και τελικά να θεραπευθείτε.

Voice Healing Therapy -
Ενημερωθείτε για το πως μπορεί να δημιουργηθούν προσωπικά ηχοθεραπευτικά αρχεία που μπορούν να λύσουν το πρόβλημά σας - Δείτε τις πληροφορίες ΕΔΩ 

Σταύρος Πλουμιστός
είναι ο ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ που συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του από το 2000 ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης (Life Coach) και παράλληλα είναι Spiritual Energy Healing-man (Εκπαιδευτής αφύπνισης του πνεύματος και καθοδηγητής της προσωπικής ενέργειας).

Έχει δημιουργήσει έπειτα έρευνα και κλινικές δοκιμές, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing Therapy" για την Αυτοβελτίωση, την Αφύπνιση και την προπονητική του Νου - της σκέψης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων με προβληματισμούς στην καθημερινότητα τους ή που πάσχουν από ασθένειες, λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής υγείας (personal health coach for those living with diseases).

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Μάθετε για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου στο youtube ΕΔΩ
Ενημερωθείτε για την ηχοθεραπευτική μέθοδο μου ΕΔΩ
Για πληροφορίες : www.globalattract.gr
Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2213,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1082,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,262,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1247,ΒΙΝΤΕΟ,820,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,329,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1553,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,83,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3470,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,905,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Ενσυνειδητότητα: Πως να ελαττώσεις το άγχος, τις κρίσεις πανικού, την συναισθηματική πίεση
Ενσυνειδητότητα: Πως να ελαττώσεις το άγχος, τις κρίσεις πανικού, την συναισθηματική πίεση
Ενσυνειδητότητα: Πως να ελαττώσεις το άγχος, τις κρίσεις πανικού, την συναισθηματική πίεση
https://i.ytimg.com/vi/qjfaoe847qQ/hqdefault.jpg
https://i.ytimg.com/vi/qjfaoe847qQ/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/02/blog-post_56.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/02/blog-post_56.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content