================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Στ. Πλουμιστός: Η διαλογιστική ησυχία οδηγεί σε αυξημένη σοφία

⍆Ερευνητές στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου....
διαπίστωσαν ότι η διαλογιστική ησυχία και οι φυσικές πρακτικές όπως ο χορός, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη σοφία.

Η μελέτη, “The Relationship between Mental and Somatic Practices and Wisdom”, δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.

Σε 298 συμμετέχοντες δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις εμπειρίες τους με τον διαλογισμό, την τεχνική Alexander (μια μέθοδος για τη βελτίωση της στάσης, της ισορροπίας, του συντονισμού, και της κίνησης), τη μέθοδο Feldenkrais (μια σωματική εκπαίδευση που επιδιώκει να βελτιώσει την κίνηση και τη φυσική λειτουργία, να μειώσει τον πόνο και να αυξήσει την αυτογνωσία), και το κλασσικό μπαλέτο. Οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης σε ψυχολογικές εξετάσεις που σχετίζονται με διάφορα στοιχεία σοφίας, όπως η ενσυναίσθηση και το άγχος.

Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι τα άτομα που ασκούσαν διαλογισμό είχαν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη σοφία περισσότερο από τις άλλες ομάδες. Οι τύποι του διαλογισμού που ασκούνται περιλαμβάνουν vipassana, mindfulness (επιμελή διαλογισμό), and Buddhist.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που ασκούσαν μπαλέτο είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα σοφίας, αλλά με τη συνεχή πρακτική του μπαλέτου τα άτομα βαθμολογήθηκαν υψηλότερα με μέτρα ψυχολογικών χαρακτηριστικών που συνηθίζουν να σχετίζονται με τη σοφία.

“Η σχέση μεταξύ μπαλέτου και σοφίας είναι μυστήρια για εμάς και κάτι που ερευνούμε ήδη”, δήλωσε ο Patrick B. Williams, επικεφαλής συγγραφέας και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Ο Williams σκοπεύει να παρακολουθεί τους ασκούμενους του διαλογισμού και του μπαλέτου για μήνες και χρόνια για να μελετήσει τα αποτελέσματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο Williams δήλωσε επίσης ότι πίστευε ότι αυτή η μελέτη ήταν η πρώτη που έβλεπε την πιθανή σχέση ανάμεσα στις φυσικές πρακτικές και την καλλιέργεια της σοφίας. Ο Howard Nusbaum, καθηγητής ψυχολογίας, είναι επικεφαλής ερευνητής σε ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τη σωματική σοφία. Ο Nusbaum πιστεύει ότι η κατανόηση της σοφίας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διορατικότητα.

“Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τα είδη εμπειριών που σχετίζονται με τη σοφία, μπορούμε να αποκτήσουμε μια εικόνα για τους τρόπους μελέτης των μηχανισμών που μεσολαβούν στη σοφία. Αυτό μας επιτρέπει επίσης να στραφούμε από το να σκεφτόμαστε τη σοφία ως κάτι σαν ένα ταλέντο, στο να το σκεφτόμαστε περισσότερο σαν μια δεξιότητα”, είπε.

Ο Williams τόνισε ότι η έρευνα δεν επιδιώκει να δημιουργήσει μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της σοφίας και των τεσσάρων πρακτικών. “Ελπίζουμε ότι η διερευνητική μας μελέτη θα ενθαρρύνει τους άλλους να αναπαράγουν τα αποτελέσματά μας και να αναζητήσουν άλλες εμπειρίες που συνδέονται με τη σοφία, καθώς και τους παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τέτοιους δεσμούς”, δήλωσε ο Williams.

Τα οφέλη του διαλογισμού έχουν αναγνωριστεί σιγά σιγά από τη δυτική ιατρική, καθώς όλο και περισσότερες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτά που γνωρίζουν πολλοί πολιτισμοί εδώ και χιλιάδες χρόνια: 

Ο διαλογισμός ή ησυχία, είναι ένα ισχυρό εργαλείο. 
Το Νοέμβριο του 2015, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που υποβάλλονται σε πρόγραμμα επιμελούς διαλογισμού. ή συντονισμένης ησυχίας μπορούν να δουν βελτιώσεις στη μνήμη τους. Τον Απρίλιο, το Anti-Media δημοσίευσε μια άλλη μελέτη που επιβεβαίωσε τη θεραπευτική δύναμη του επιμελούς διαλογισμού, ή συντονισμένης ησυχίας. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, διαπίστωσε ότι η νοητική θεραπεία μέσω διαλογισμού (MBCT) μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα φαρμακευτικά προϊόντα όταν πρόκειται για την πρόληψη της υποτροπής της χρόνιας κατάθλιψης.

Ο διαλογισμός χρησιμοποιήθηκε επίσης για να βοηθήσει πρώην στρατιώτες που πάσχουν από μετατραυματική διαταραχή άγχους (PTSD). Το Σεπτέμβριο του 2014, η Truth In Media μίλησε με την Heather Linebaugh σχετικά με την εμπειρία της με την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2009 μέχρι το Μάρτιο του 2012. Η Linebaugh εργάστηκε σε μυστικές υπηρεσίες ως αναλυτής εικόνων και γεω-χωροταξικός αναλυτής για το πρόγραμμα drone στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η Linebaugh υπέφερε από PTSD και τώρα εργάζεται για την προώθηση φυσικών θεραπειών όπως η κάνναβη, η γιόγκα, και ο διαλογισμός.

Η συνεπής πρακτική του διαλογισμού, ή της ησυχίας, μπορεί να βοηθήσει κάποιον να δημιουργήσει έναν ισορροπημένο νου. Διατηρώντας έναν ισορροπημένο νου συμβάλλουμε στην προώθηση ενός πιο συμπονετικού κόσμου. Εάν περισσότεροι άνθρωποι επιλέξουν να αρχίσουν να ασχολούνται με τον διαλογισμό σε τακτική βάση, βάζοντας την ησυχία στην ζωή τους, είναι πιθανό να παρατηρήσουμε αύξηση σε σοφά, συμπονετικά και αφυπνισμένα μυαλά.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Activist Post. Η μετάφραση έγινε από το Visual Meditation.

Στ. Πλουμιστός
Ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ που συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του από το 2000 ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης Aνθρώπων, ενώ παράλληλα είναι SPIRITUAL ENERGY HEALIΝGMAN έχοντας την δική του μεθοδολογία.

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής,. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Για πληροφορίες : www.globalattract.gr
Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523
Στ. Πλουμιστός: Η διαλογιστική ησυχία οδηγεί σε αυξημένη σοφία Reviewed by PLOUMISTOS on 1:23 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2020 - 2021
Powered By PLOUMISTOS , Designed by Global Attract
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.