================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ νου και ύλης;

⍆Γιατί είναι η συνείδησή μου εδώ, ενώ η δική σου είναι εκεί; Γιατί είναι το σύμπαν χωρισμένο... σε δύο για τον καθένα μας, σε ένα υποκείμενο και σε μία απειροσύνη των αντικειμένων; 

Πώς είναι ο καθένας μας το δικό μας κέντρο εμπειρίας, λαμβάνοντας πληροφορίες για τον υπόλοιπο κόσμο εκεί έξω; Γιατί κάποια πράγματα είναι συνειδητά και άλλα προφανώς όχι; Είναι ένας αρουραίος συνειδητός; Ένα κουνούπι; Ένα βακτήριο;

Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι πτυχές του αρχαίου “προβλήματος νου και σώματος”, το οποίο στην ουσία ρωτάει: Ποια είναι η σχέση μεταξύ νου και ύλης;

Το πρόβλημα νου και σώματος επωφελήθηκε από μια σημαντική αλλαγή επωνυμίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τώρα είναι γενικά γνωστό ως το “σκληρό πρόβλημα” της συνείδησης, αφού ο φιλόσοφος David Chalmers εφάρμοσε αυτόν τον όρο σε ένα κλασικό κείμενο και το διερεύνησε περαιτέρω στο βιβλίο του το 1996 “The Conscious Mind: In Search of a Fundamental Theory“.

Όπως αναφέρει το visualmeditation.co, ο Chalmers σκέφτηκε ότι το πρόβλημα νου και σώματος θα πρέπει να καλείται “σκληρό” σε σύγκριση με τα “εύκολα” προβλήματα της νευροεπιστήμης: Πώς λειτουργούν οι νευρώνες και ο εγκέφαλος στο φυσικό επίπεδο; Φυσικά, δεν είναι καθόλου εύκολο. Αλλά το επιχείρημά του ήταν ότι είναι σχετικά εύκολο σε σύγκριση με το πραγματικά δύσκολο πρόβλημα της εξήγησης του πώς η συνείδηση σχετίζεται με την ύλη.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ο συνάδελφός μου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και καθηγητής ψυχολογίας στη Σάντα Μπάρμπαρα, Jonathan Schooler και εγώ, έχουμε αναπτύξει αυτό που ονομάζουμε «θεωρία συντονισμού συνείδησης». Προτείνουμε ότι ο συντονισμός – μια άλλη λέξη για συγχρονισμένους κραδασμούς (δονήσεις) – βρίσκεται στην καρδιά όχι μόνο της ανθρώπινης συνείδησης, αλλά και στη συνείδηση των ζώων και στη φυσική πραγματικότητα γενικότερα. Ακούγεται σαν κάτι που οι χίπις ίσως είχαν ονειρευτεί – όλα είναι δονήσεις!

Σχετικά με τις δονήσεις
Όλα τα πράγματα στο σύμπαν μας είναι συνεχώς σε κίνηση, δονούνται. Ακόμη και τα αντικείμενα που φαίνεται να είναι στάσιμα, στην πραγματικότητα δονούνται, ταλαντεύονται, αντηχούν, σε διάφορες συχνότητες. Ο συντονισμός είναι ένας τύπος κίνησης, που χαρακτηρίζεται από ταλάντωση μεταξύ δύο καταστάσεων. Και τελικά όλη η ύλη είναι μόνο δονήσεις διαφόρων υποκείμενων πεδίων. Έτσι, σε κάθε κλίμακα, όλη η φύση δονείται.

Όταν διάφορα δονητικά πράγματα έρχονται μαζί, κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει: Συχνά θα αρχίσουν, μετά από λίγο, να δονούνται μαζί στην ίδια συχνότητα. “Συντονίζονται” μερικές φορές με τρόπους που μοιάζουν μυστηριώδεις. Αυτό περιγράφεται ως το φαινόμενο της αυθόρμητης αυτο-οργάνωσης.

Ο μαθηματικός Steven Strogatz παρέχει διάφορα παραδείγματα από τη φυσική, τη βιολογία, τη χημεία και τη νευροεπιστήμη για να απεικονίσει τον “συντονισμό” – τον όρο του για τον συντονσιμό – στο βιβλίο του “Sync: How Order Emerges from Chaos in the Universe, Nature, and Daily Life“, συμπεριλαμβάνοντας:
  • Όταν οι πυγολαμπίδες ορισμένων ειδών συναντιούνται σε μεγάλες συγκεντρώσεις, αρχίζουν να αναβοσβήνουν συγχρονισμένα, με τρόπους που μπορεί να φαίνονται λίγο μυστηριώδεις.
  • Τα λέιζερ παράγονται όταν τα φωτόνια της ίδιας ισχύος και συχνότητας συντονίζονται.
  • Η περιστροφή του φεγγαριού συγχρονίζεται ακριβώς με την τροχιά της γύρω από τη Γη, έτσι ώστε να βλέπουμε πάντα το ίδιο πρόσωπο.
Η εξέταση του συντονισμού οδηγεί σε δυνητικά βαθιά γνώση για τη φύση της συνείδησης και για το σύμπαν γενικότερα.

Συντονισμός μέσα στο κεφάλι σας
Οι νευροεπιστήμονες έχουν επίσης εντοπίσει συντονισμό στην έρευνά τους. Η πυροδότηση νευρώνων μεγάλης κλίμακας συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο σε μετρήσιμες συχνότητες, ενώ η συνείδηση ​​των θηλαστικών θεωρείται ότι συσχετίζεται συνήθως με διάφορα είδη νευρωνικού συντονισμού.

Για παράδειγμα, ο Γερμανός νευροφυσιολόγος Pascal Fries έχει διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους διάφορα ηλεκτρικά μοτίβα συγχρονίζονται στον εγκέφαλο για να παράγουν διαφορετικούς τύπους ανθρώπινης συνείδησης.

Ο Fries επικεντρώνεται στα κύματα γάμμα, βήτα και θήτα. Αυτές οι ετικέτες αναφέρονται στην ταχύτητα των ηλεκτρικών ταλαντώσεων στον εγκέφαλο, μετρούμενες με ηλεκτρόδια τοποθετημένα στο εξωτερικό του κρανίου. Ομάδες νευρώνων παράγουν αυτές τις ταλαντώσεις καθώς χρησιμοποιούν ηλεκτροχημικούς παλμούς για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Είναι η ταχύτητα και η τάση αυτών των σημάτων που, όταν υπολογίζονται κατά μέσον όρο, παράγουν κύματα EEG που μπορούν να μετρηθούν σε κύκλους υπογραφής ανά δευτερόλεπτο.

Τα κύματα γάμμα συνδέονται με συντονισμένες δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας όπως η αντίληψη, ο διαλογισμός ή η εστιασμένη συνείδηση. Τα βήτα με τη μέγιστη εγκεφαλική δραστηριότητα ή διέγερση. Και τα θήτα με τη χαλάρωση ή την ονειροπόληση. Αυτοί οι τρεις τύποι εγκεφαλικών κυμάτων συνεργάζονται για να παράγουν ή τουλάχιστον να διευκολύνουν διάφορους τύπους ανθρώπινης συνείδησης, σύμφωνα με τον Fries. Αλλά η ακριβής σχέση μεταξύ των ηλεκτρικών κυμάτων του εγκεφάλου και της συνείδησης εξακολουθεί να είναι σε ντιμπέιτ.

Ο Fries αποκαλεί την έννοιά του “επικοινωνία μέσω συνεκτικότητας“. Για αυτόν, είναι όλα σχετικά με τον συγχρονισμό νευρώνων. Ο συγχρονισμός, από την άποψη των κοινών ρυθμών ηλεκτρικών ταλαντώσεων, επιτρέπει την ομαλή επικοινωνία μεταξύ νευρώνων και ομάδων νευρώνων. Χωρίς αυτό το είδος συγχρονισμένης συνοχής, οι εισροές φθάνουν σε τυχαίες φάσεις του κύκλου διέγερσης νευρώνων και είναι αναποτελεσματικές ή τουλάχιστον λιγότερο αποτελεσματικές στην επικοινωνία.

Μια θεωρία συντονισμού της συνείδησης
Η θεωρία του συντονισμού βασίζεται στο έργο του Fries και πολλών άλλων, με μια ευρύτερη προσέγγιση που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση όχι μόνο της συνείδησης του ανθρώπου και των θηλαστικών, αλλά και της συνείδησης σε ευρύτερο επίπεδο.

Με βάση την παρατηρούμενη συμπεριφορά των οντοτήτων που μας περιβάλλουν, από τα ηλεκτρόνια έως τα άτομα και τα μόρια, από τα βακτήρια στα ποντίκια, τις νυχτερίδες, τους αρουραίους κ.α., προτείνουμε όλα τα πράγματα μπορούν να θεωρούνται τουλάχιστον ελάχιστα συνειδητά. Αυτό ακούγεται περίεργο ως πρώτη εντύπωση, αλλά ο «πανψυχισμός» – η άποψη ότι όλη η ύλη έχει κάποια σχετική συνείδηση ​​– είναι μια όλο και περισσότερο αποδεκτή θέση σε σχέση με τη φύση της συνείδησης.

Ο πανψυχισμός υποστηρίζει ότι η συνείδηση ​​δεν εμφανίστηκε κάποια στιγμή κατά την εξέλιξη. Αντίθετα, πάντα συνδέεται με την ύλη και αντίστροφα – είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία του νου που σχετίζεται με τους διάφορους τύπους ύλης στο σύμπαν μας είναι εξαιρετικά υποτυπώδες. Ένα ηλεκτρόνιο ή ένα άτομο, για παράδειγμα, απολαμβάνει μόνο μια μικρή ποσότητα συνείδησης. Αλλά καθώς η ύλη γίνεται πιο αλληλένδετη και πλούσια, το ίδιο κάνει και ο νους και το αντίστροφο, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό.

Οι βιολογικοί οργανισμοί μπορούν γρήγορα να ανταλλάσσουν πληροφορίες μέσω διαφόρων βιοφυσικών οδών, τόσο ηλεκτρικών όσο και ηλεκτροχημικών. Οι μη βιολογικές δομές μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες μόνο εσωτερικά χρησιμοποιώντας θερμικούς δρόμους – πολύ πιο αργούς και πολύ λιγότερο πλούσιους σε πληροφορίες συγκριτικά. Τα ζωντανά όντα αξιοποιούν τις πιο γρήγορες ροές πληροφοριών τους σε ευρύτερη κλίμακα από ό, τι θα συνέβαινε σε πράγματα παρόμοιου μεγέθους όπως ογκόλιθοι ή σωροί άμμου, για παράδειγμα. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εσωτερική σύνδεση και, ως εκ τούτου, πολύ περισσότερο “συνέχιση” σε βιολογικές δομές απ’ ότι σε έναν ογκόλιθο ή έναν σωρό άμμου.

Κάτω από την προσέγγισή μας, οι ογκόλιθοι και οι σωροί άμμου είναι “απλά συσσωματώματα”, μόνο συλλογές άκρως στοιχειωδών συνειδητών οντοτήτων μόνο σε ατομικό ή μοριακό επίπεδο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στις βιολογικές μορφές ζωής όπου οι συνδυασμοί αυτών των μικρο-συνειδητών οντοτήτων δημιουργούν μαζί ένα ανώτερο επίπεδο μακρο-συνειδητής οντότητας. Για εμάς, αυτή η διαδικασία συνδυασμού είναι το σήμα κατατεθέν της βιολογικής ζωής.

Η κεντρική θέση της προσέγγισής μας είναι αυτή: οι ιδιαίτεροι δεσμοί που επιτρέπουν σε μεγάλης κλίμακας συνείδηση – όπως αυτή των ανθρώπων και άλλων θηλαστικών – προκύπτουν από έναν κοινό συντονισμό ανάμεσα σε πολλά μικρότερα συστατικά. Η ταχύτητα των κυμάτων συντονισμού που υπάρχουν είναι ο περιοριστικός παράγοντας που καθορίζει το μέγεθος κάθε συνειδητής οντότητας σε κάθε στιγμή.

Καθώς ένας συγκεκριμένος κοινός συντονισμός επεκτείνεται σε όλο και περισσότερα συστατικά, η νέα συνειδητή οντότητα που προκύπτει από αυτόν τον συντονισμό και ο συνδυασμός μεγαλώνει και γίνεται πιο περίπλοκος. Έτσι, ο κοινός συντονισμός σε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο που επιτυγχάνει συγχρονισμό γάμμα, για παράδειγμα, περιλαμβάνει έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νευρώνων και νευρωνικών συνδέσεων από ό, τι στην περίπτωση βήτα ή θήτα ρυθμών μόνο.

Τι γίνεται με το μεγαλύτερο συντονισμό ανάμεσα στους οργανισμούς, όπως το σύννεφο των πυγολαμπίδων με τα μικρά τους φώτα να αναβοσβήνουν συγχρονισμένα; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βιοφωταυγής τους αντήχηση οφείλεται σε εσωτερικούς βιολογικούς ταλαντωτές που οδηγούν αυτόματα σε κάθε πυγολαμπίδα να συντονίζεται με τους γείτονές της.

Απολαμβάνει αυτή η ομάδα των πυγολαμπίδων ένα υψηλότερο επίπεδο ομαδικής συνείδησης; Πιθανώς όχι, αφού μπορούμε να εξηγήσουμε το φαινόμενο χωρίς προσφυγή σε οποιαδήποτε νοημοσύνη ή συνείδηση. Αλλά σε βιολογικές δομές με τις σωστές οδούς πληροφόρησης και επεξεργαστικής ισχύος, αυτές οι τάσεις προς την αυτοοργάνωση μπορούν και συχνά παράγουν οντότητες ευρύτερης συνείδησης.

Η θεωρία μας του συντονισμού συνείδησης ​​επιχειρεί να προσφέρει ένα ενοποιημένο πλαίσιο που περιλαμβάνει τη νευροεπιστήμη, καθώς και πιο θεμελιώδη ζητήματα της νευροβιολογίας και της βιοφυσικής, καθώς και τη φιλοσοφία του νου. Μπαίνει στην καρδιά των διαφορών που έχουν σημασία όταν πρόκειται για τη συνείδηση ​​και την εξέλιξη των φυσικών συστημάτων.

Όλα έχουν να κάνουν με τις δονήσεις, αλλά και με τον τύπο των δονήσεων και, κυρίως, των κοινών δονήσεων.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ Ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ που συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του από το 2000 ως Μέντορας - Σύμβουλος Καθοδήγησης εκατοντάδων ανθρώπων και προσωπικός τους Life Coach, ενώ παράλληλα έχοντας την δική του μεθοδολογία είναι SPIRITUAL ENERGY HEALIGMAN προσφέροντας Διαισθητική Συμβουλευτική, συνεδρίες Συναισθηματικής Αποφόρτισης και ρύθμιση της ενέργειας του Σώματος με Ενεργειακές Θεραπείες με την προσωπική του μέθοδο Energy Self Healing.

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης και καθοδήγησης, ή διαισθητικής αρωγής, Διαλέξεις - Σεμινάρια, και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Για πληροφορίες : www.globalattract.gr
Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523
Ποια είναι η σχέση μεταξύ νου και ύλης; Reviewed by PLOUMISTOS on 1:47 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2020 - 2021
Powered By PLOUMISTOS , Designed by Global Attract
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.