Σταύρος Πλουμιστός: Η ιερότητα και ο συμβολισμός του αριθμός 7

Σταύρος Πλουμιστός: Η ιερότητα και ο συμβολισμός του αριθμός 7

👉Ο αριθμός 7 κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην ανθρώπινη κουλτούρα και πνευματικότητα, σεβαστή σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκευτικές παραδόσεις για την ιερή και συμβολική σημασία του. Η διάχυτη παρουσία του σε διάφορες πτυχές της ζωής, από τη μυθολογία και τη θρησκεία μέχρι την επιστήμη και τη φύση, υπογραμμίζει τη βαθιά του επίδραση στην ανθρώπινη συνείδηση. Η κατανόηση του γιατί ο αριθμός 7 είναι ιερός και συμβολικός περιλαμβάνει την εξερεύνηση των ιστορικών, πνευματικών και πολιτιστικών του διαστάσεων.


Ιστορική και Μυθολογική Σημασία

Ιστορικά, ο αριθμός 7 ήταν αναπόσπαστο μέρος των μυθολογιών και των αρχαίων πολιτισμών. Στην αρχαία Μεσοποταμία, οι Σουμέριοι παρατήρησαν επτά ουράνια σώματα: τον Ήλιο, τη Σελήνη, τον Άρη, τον Ερμή, τον Δία, την Αφροδίτη και τον Κρόνο, τα οποία επηρέασαν τα αστρολογικά τους συστήματα. Αυτή η ουράνια παρατήρηση οδήγησε στην επταήμερη εβδομάδα, έναν χρονικό κύκλο που συνεχίζει να δομεί τη σύγχρονη ζωή.

Στην ελληνική μυθολογία, ο αριθμός 7 εμφανίζεται σε περίοπτη θέση. Οι Πλειάδες, ένα σύμπλεγμα αστεριών, έχουν πάρει το όνομά τους από επτά αδερφές. Ομοίως, τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου αντιπροσωπεύουν μνημειώδη επιτεύγματα της μηχανικής και της τέχνης, υπογραμμίζοντας την πολιτιστική σημασία που αποδίδεται στον αριθμό.
Θρησκευτικός και Πνευματικός Συμβολισμός

Η ιερότητα του αριθμού 7 είναι βαθιά ριζωμένη σε διάφορες θρησκευτικές παραδόσεις. 

Στον Χριστιανισμό, συμβολίζει την πληρότητα και τη θεϊκή τελειότητα. Η Βίβλος αναφέρει τον αριθμό 7 πολλές φορές: ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο σε έξι ημέρες και αναπαύθηκε την έβδομη, καθιερώνοντας το Σάββατο. Υπάρχουν επτά θανάσιμα αμαρτήματα, επτά αρετές και το Βιβλίο της Αποκάλυψης περιγράφει επτά εκκλησίες, επτά σφραγίδες και επτά σάλπιγγες.

Οι μέρες της Δημιουργίας ήταν 7, την 7η ημέρα έπλασε ο θεός τον άνθρωπο και η 7η ημέρα της Δημιουργίας είναι ημέρα ανάπαυσης και αργίας και συμβολίζει την ολοκλήρωση και την τελειότητα.

Το Πάσχα διαρκούσε 7 ημέρες. Ο Νώε έβαλε στην κιβωτό 7 ζεύγη ζώων και πτηνών, ενώ ο Κατακλυσμός άρχισε 7 μέρες μετά την είσοδο του Νώε στην κιβωτό. Την 7η μέρα μετά τον Κατακλυσμό έστειλε ο Νώε το περιστέρι έξω και 7 ημέρες και 7 νύκτες ταξίδεψε το περιστέρι μέχρι να επιστρέψει στην Κιβωτό.

Ο Φαραώ ονειρεύτηκε 7 παχιές και 7 αδύνατες αγελάδες, καθώς και 7 καρποφόρα και 7 άκαρπα στάχια. Η λυχνία του Μωυσή ήταν επτάφωτη. Ο βασιλιάς Δαβίδ 7 φορές την ημέρα υμνούσε το Θεό και 7 πλεξίδες είχαν τα μαλλιά του Σαμψών, που του έδιναν τη δύναμή.

Ο αριθμός 7 χρησιμοποιείται στην Παλαιά Διαθήκη 70 φορές!

Στην εκκλησία 7 είναι τα ιερά μυστήρια: Γάμος, Βάπτιση, Χρίσμα, Ευχέλαιο, Μετάληψη, Εξομολόγηση, Ιεροσύνη. 7 είναι τα θαύματα του Χριστού κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, 7 οι κύριες αρετές (ταπεινότητα, ευσπλαχνία, αγνότητα, φιλαλληλία, επιείκεια, καλοσύνη, εργατικότητα), 7 τα θανάσιμα αμαρτήματα ((φιλαργυρία, πορνεία, γαστριμαργία, φθόνος, οργή, ακηδία).

Στον Ιουδαϊσμό, ο αριθμός 7 έχει παρόμοια ιερότητα. Η μενόρα, ένα κηροπήγιο με επτά κλάδους, είναι ένα κεντρικό σύμβολο στην εβραϊκή λατρεία. Οι επτά ημέρες της δημιουργίας τιμούνται στην εβδομαδιαία τήρηση του Σαμπάτ, της ημέρας ανάπαυσης και πνευματικής ανανέωσης.

Στο Ισλάμ, ο αριθμός 7 είναι επίσης σημαντικός. Υπάρχουν επτά ουρανοί στην ισλαμική κοσμολογία, και κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος Χατζ, οι μουσουλμάνοι περπατούν γύρω από την Κάαμπα στη Μέκκα επτά φορές. Αυτή η τελετουργική επανάληψη υπογραμμίζει τη σημασία του αριθμού στη σύνδεση των πιστών με το θείο.

Πολιτισμικό και Συμβολικό Νόημα


Πέρα από τα θρησκευτικά πλαίσια, ο αριθμός 7 έχει διαποτίσει πολιτιστικούς συμβολισμούς. Στη λογοτεχνία και τη λαογραφία, αντιπροσωπεύει συχνά την τύχη και το μυστήριο. Η φράση "έβδομος ουρανός" υποδηλώνει την απόλυτη ευτυχία, ενώ η εύρεση ενός έβδομου γιου ενός έβδομου γιου θεωρείται ότι φέρνει εξαιρετικές ικανότητες ή καλή τύχη σε διάφορους πολιτισμούς.

Ο αριθμός 7 εμφανίζεται σε πολλά παραμύθια και θρύλους. Η Χιονάτη γίνεται φίλη με επτά νάνους και υπάρχουν επτά μπότες πρωταθλήματος στη λαογραφία, που συμβολίζουν τεράστια ταξίδια. Τέτοιες αφηγήσεις διαιωνίζουν τις μυστικιστικές και μαγικές ιδιότητες που συνδέονται με τον αριθμό.

Ο σεβασμός για τον αριθμό 7 εκτείνεται στην επιστήμη και τη φύση, όπου εμφανίζεται συχνά σε σχέδια και δομές. Ο φυσικός κόσμος προσφέρει αμέτρητα παραδείγματα: τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, indigo και βιολετί) και οι επτά νότες σε μια μουσική κλίμακα (do, re, mi, fa, sol, la, Si). Αυτά τα μοτίβα αντηχούν με την ανθρώπινη αντίληψη, δημιουργώντας μια αίσθηση αρμονίας και τάξης.

Στην ανθρώπινη ανατομία, ο αριθμός 7 επαναλαμβάνεται επίσης. Το σώμα αποτελείται από επτά αυχενικούς σπονδύλους και η μέση ανθρώπινη ηλικία εκτείνεται σε επτά δεκαετίες. Αυτή η επανάληψη στις βιολογικές δομές και τους κύκλους ζωής ενισχύει τη σύνδεση του αριθμού με τους φυσικούς ρυθμούς και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ψυχολογικές και Φιλοσοφικές Προοπτικές

Ψυχολογικά, ο αριθμός 7 αντιπροσωπεύει την ενδοσκόπηση, την εσωτερική σοφία και την αναζήτηση της γνώσης. Τα επτά στάδια της ψυχολογικής ανάπτυξης, όπως προτείνονται από διάφορες θεωρίες, απεικονίζουν την ανθρώπινη ανάπτυξη και μεταμόρφωση. Αυτά τα στάδια συχνά περιλαμβάνουν κρίσιμες συγκυρίες που οδηγούν σε βαθύτερη κατανόηση και αυτογνωσία.

Φιλοσοφικά, ο αριθμός 7 ενσαρκώνει την ισορροπία και την ισορροπία. Θεωρείται ως ένωση του πνευματικού (που αντιπροσωπεύεται από το 3) και του υλικού (που αντιπροσωπεύεται από το 4), συμβολίζοντας την αρμονία μεταξύ των διαφορετικών πεδίων ύπαρξης. Αυτή η σύνθεση ευθυγραμμίζεται με την ολιστική άποψη του σύμπαντος, όπου ο πνευματικός και ο υλικός κόσμος είναι αλληλένδετοι.

Στη σύγχρονη εποχή, ο αριθμός 7 διατηρεί τη σημασία του. 

Εμφανίζεται στην καθημερινή ζωή, από τις επτά ηπείρους και τις επτά θάλασσες που ορίζουν τη γεωγραφία μας έως τις επτά ημέρες της εβδομάδας που δομούν τις ρουτίνες μας. Στη λαϊκή κουλτούρα, όπως το "Harry Potter" και το "Star Wars" συνεχίζουν να αξιοποιούν τη μυστικιστική γοητεία του αριθμού 7 στην αφήγηση τους.

Επιπλέον, στην ψηφιακή κουλτούρα, ο αριθμός 7 συνδέεται συχνά με την τύχη και τη θετικότητα, ιδιαίτερα στα τυχερά παιχνίδια και τα τυχερά παιχνίδια, όπου εμφανίζεται συχνά ως σύμβολο νίκης.

Η ιερότητα και ο συμβολισμός του αριθμός 7 εκτείνεται σε όλη την ιστορία, τη θρησκεία, τον πολιτισμό, την επιστήμη και την ψυχολογία, αντανακλώντας τη βαθιά ριζωμένη απήχησή του με την ανθρώπινη συνείδηση. Η πανταχού παρούσα παρουσία του σε διάφορους τομείς αναδεικνύει μια εγγενή σύνδεση με τα πρότυπα και τους κύκλους της ζωής, καλλιεργώντας μια αίσθηση αρμονίας, μυστηρίου και πληρότητας. Η διαρκής γοητεία με τον αριθμό 7 υπογραμμίζει τη μοναδική του θέση στη συλλογική ανθρώπινη ψυχή, συνεχίζοντας να εμπνέει δέος και σεβασμό στη σύγχρονη εποχή.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ
Σύμβουλος αφύπνισης του Νου
Αυτοβελτίωσης-Αυτογνωσίας
(Life Health Care)
Εναλλακτικές Θεραπείες
Συγγραφέας της "Βίβλου της Θετικής Σκέψης"

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας ή αναζητάτε καθοδήγηση,
επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια τηλε-συνεδρία για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για τις ομιλίες, σεμινάρια και ενημέρωση των συνεδριών εδώ https://www.ploumistos.com/p/online.html
Για την θεραπευτική μέθοδο μου δείτε εδώ https://voicehealing.gr/
Για την αγορά του βιβλίου "Η Βίβλος της Θετικής Σκέψης" εδώ www.vivlosthetikiskepsi.gr
Μιλήστε μαζί μου στο 6945723523
(11:30 - 14:00 και 19:00 - 21:30 - Εκτός Κυριακής)
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,595,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2215,ΑΠΟΨΕΙΣ,124,Άρθρα,836,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,227,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1110,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,282,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1309,ΒΙΝΤΕΟ,893,ΒΟΛΟΣ,134,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,335,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2230,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,248,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,160,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,135,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1605,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6359,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,98,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,89,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1352,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3487,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,933,Eco-News,3017,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Σταύρος Πλουμιστός: Η ιερότητα και ο συμβολισμός του αριθμός 7
Σταύρος Πλουμιστός: Η ιερότητα και ο συμβολισμός του αριθμός 7
Σταύρος Πλουμιστός: Η ιερότητα και ο συμβολισμός του αριθμός 7
https://miro.medium.com/v2/resize:fit:1000/1*KuPJFKRm3I9PsXrD9pza4Q.jpeg
https://i.ytimg.com/vi/k1bs5-3PD3o/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2024/07/7_7.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2024/07/7_7.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content