Σταύρος Πλουμιστός: Οι υπερβολές είναι συχνά πιο επιβλαβείς από τις ελλείψεις

Σταύρος Πλουμιστός: Οι υπερβολές είναι συχνά πιο επιβλαβείς από τις ελλείψεις

👉Ενώ οι ελλείψεις μπορούν να εμποδίσουν την πρόοδο και την ευημερία, οι υπερβολές συνήθως επιφέρουν πιο βαθιές και εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες.

Αν και οι άνθρωποι συχνά παραπονιούνται για αυτά που δεν έχουν, υπάρχει ένα άλλο θέμα που αξίζει την προσοχή μας: το τι περισσεύει. Στην πραγματικότητα, οι υπερβολές είναι συχνά πιο επιβλαβείς από τις ελλείψεις, αν και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εκδηλωθούν. Οι ελλείψεις γίνονται άμεσα αντιληπτές, ενώ οι υπερβολές γίνονται αντιληπτές μόνο όταν αφυπνίζουν τη συνείδησή μας, όπως εξηγώ και στο βιβλίο μου "Η Βίβλος της Θετικής Σκέψης" (ΕΔΩ).



Τρώμε πάρα πολύ (φρόντισε τον εαυτό σου), δουλεύουμε πάρα πολύ (είσαι κουρασμένος, έτσι δεν είναι;), μαζεύουμε πάρα πολλά πράγματα (ρίξε μια ματιά στα ντουλάπια σου), ανησυχούμε πάρα πολύ για τη γνώμη των άλλων…

Οι υπερβολές, είτε υλικές, συναισθηματικές είτε συμπεριφορικές, μπορεί να έχουν βαθιές συνέπειες στη ζωή και την ευημερία μας. Σε μια καταναλωτική κοινωνία όπου η αφθονία συχνά εκτιμάται. Είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα της υπερβολής χωρίς καν να το καταλάβεις.

Υπάρχει περίσσεια ανησυχιών και συσσώρευση «λίπους» σε διάφορους τομείς της ζωής μας.

Γενικά έχουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι. Αλλά επιμένουμε να πιστεύουμε ότι η ευτυχία μας παρεμποδίζεται από κάποια έλλειψη. Στην πραγματικότητα, αυτό που μας λείπει είναι η υιοθέτηση ενός πιο ανοιχτού, αυθεντικού και χειραφετημένου τρόπου ζωής.

Οποιαδήποτε υπερβολή στη ζωή μας απαιτεί χρόνο και ενέργεια για να τη διαχειριστούμε. Ένα πλεόνασμα ρούχων, ένα σωρό αντικείμενα, ένα σωρό αναμνήσεις - μόνο που κρατάμε εκείνα που είναι πολύτιμα, για τα μαθήματα ή τη χαρά που έδωσαν -, ένα πλήθος υποχρεώσεων, μια ζωή βιαστική.

Όλοι θα επωφεληθούμε από την υιοθέτηση ενός ορισμένου βαθμού μινιμαλισμού (χωρίς να υπερβούμε τα όρια, καθώς και αυτό μπορεί να γίνει υπερβολικό). Έχουμε την ευκαιρία να επανεφεύρουμε τον τρόπο ζωής μας ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις πραγματικές μας ανάγκες. Δεν είναι επιτακτική ανάγκη να περιοριστείτε σε αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο. Μια μικρή υπερβολή είναι αποδεκτή, αρκεί να αποφύγεις τις συνηθισμένες υπερβολές.

Ακολουθούν μερικές σκέψεις σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερβολής:

1. Υπερκατανάλωση


Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλη πολύτιμων πόρων και σε σημαντική αύξηση της ρύπανσης και των απορριμμάτων. Αυτό όχι μόνο συμβάλλει σε περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και στην αυξανόμενη ανισότητα, καθώς οι πόροι θα μπορούσαν να κατανεμηθούν καλύτερα και να χρησιμοποιηθούν πιο βιώσιμα.

2. Σωματική και ψυχική υγεία

Η υπερβολική ποσότητα τροφίμων ή ουσιών μπορεί να βλάψει σοβαρά τη σωματική υγεία, οδηγώντας σε χρόνιες ασθένειες όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης. Ομοίως, η υπερβολική εργασία ή το άγχος μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες στην ψυχική υγεία, προκαλώντας άγχος, κατάθλιψη ή ακόμα και εθισμούς συμπεριφοράς.

3. Κοινωνικές σχέσεις

Σε σχέσεις, είτε εθισμού είτε παραμέλησης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένταση και συγκρούσεις. Πρέπει να έχετε ισορροπημένες σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ανεξαρτησία για να διατηρήσετε υγιείς κοινωνικούς δεσμούς.

4. Η οικονομία

Η υπερβολική δαπάνη μπορεί να οδηγήσει σε προσωπικό χρέος και οικονομικές κρίσεις. Η συνετή διαχείριση είναι απαραίτητη για την ατομική και συλλογική οικονομική σταθερότητα, αποφεύγοντας έτσι τις παγίδες της υπερκατανάλωσης και της υπερχρέωσης.

5. Προσωπική ανάπτυξη

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει σε αλαζονεία, ενώ η υπερβολική αυτοκριτική μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η ισορροπία μεταξύ αυτοπεποίθησης και ταπεινότητας είναι απαραίτητη για την υγιή προσωπική ανάπτυξη και για την αποφυγή των παγίδων της υπερβολικής αυτοπεποίθησης ή της καταστροφικής αυτοκριτικής.

Ζήσε καλύτερα με λιγότερα.

Φέρνει ένα τόσο υπέροχο συναίσθημα ελαφρότητας και ευτυχίας που θα πρέπει όλοι τουλάχιστον να το ζήσουμε. Στην καλύτερη περίπτωση, μαθαίνουμε και υιοθετούμε έναν νέο τρόπο ζωής.

Όσοι αναλαμβάνουν την αλλαγή αντιλαμβάνονται γρήγορα την κλίμακα των συσσωρευμένων πλεονασμάτων και ανακαλύπτουν ότι μπορούν να ζήσουν επίσης, ή ακόμα καλύτερα, με πολύ λιγότερα.

Όταν πάμε για κάμπινγκ, ένα απλό σακίδιο είναι αρκετό…

Απαλλαγείτε από υπερβολές κάθε είδους: υπερβολική πληροφόρηση (συχνά είναι απλώς περιττός θόρυβος), προϊόντα και υπηρεσίες (ο καταναλωτισμός μπορεί να είναι μια διαφυγή για να μην αντιμετωπίσουμε την ίδια μας την ύπαρξη και το κενό που μάταια προσπαθούμε να καλύψουμε με αγορές), υπερβολική σχέσεις (δεν αξίζουν όλες την επένδυσή μας).

Οι υπερβολές είναι συχνά πιο επιβλαβείς από τις ελλείψεις λόγω των διάχυτων και σύνθετων επιπτώσεών τους. Η υπερκατανάλωση οδηγεί σε κρίσεις υγείας και περιβαλλοντική καταστροφή, ο υπερβολικός πλούτος δημιουργεί οικονομικές ανισότητες και κοινωνική αδικία, η υπερφόρτωση πληροφοριών βλάπτει τις γνωστικές λειτουργίες και διαδίδει παραπληροφόρηση και η συγκέντρωση εξουσίας ευνοεί τον αυταρχισμό και τη διαφθορά. Η αντιμετώπιση αυτών των υπερβολών απαιτεί συλλογική προσπάθεια για την προώθηση της μετριοπάθειας, της ισότητας και των βιώσιμων πρακτικών. Αναγνωρίζοντας και μετριάζοντας τις βλάβες της υπερβολής, οι κοινωνίες μπορούν να δημιουργήσουν πιο υγιή, δικαιότερα και πιο ανθεκτικά μέλλοντα.

Ζήστε περισσότερο με λιγότερα, ζήστε ένα ορισμένο επίπεδο μινιμαλισμού.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ
Σύμβουλος αφύπνισης του Νου
Αυτοβελτίωσης-Αυτογνωσίας
(Life Health Care)
Εναλλακτικές Θεραπείες
Συγγραφέας της "Βίβλου της Θετικής Σκέψης"

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας ή αναζητάτε καθοδήγηση,
επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια τηλε-συνεδρία για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για τις ομιλίες, σεμινάρια και ενημέρωση των συνεδριών εδώ https://www.ploumistos.com/p/online.html
Για την θεραπευτική μέθοδο μου δείτε εδώ https://voicehealing.gr/
Για την αγορά του βιβλίου "Η Βίβλος της Θετικής Σκέψης" εδώ www.vivlosthetikiskepsi.gr
Μιλήστε μαζί μου στο 6945723523
(11:30 - 14:00 και 19:00 - 21:30 - Εκτός Κυριακής)
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,123,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1094,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,269,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1261,ΒΙΝΤΕΟ,843,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,332,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1568,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,98,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3474,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,918,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Σταύρος Πλουμιστός: Οι υπερβολές είναι συχνά πιο επιβλαβείς από τις ελλείψεις
Σταύρος Πλουμιστός: Οι υπερβολές είναι συχνά πιο επιβλαβείς από τις ελλείψεις
Σταύρος Πλουμιστός: Οι υπερβολές είναι συχνά πιο επιβλαβείς από τις ελλείψεις
https://i.guim.co.uk/img/media/536c1115bc8bebc5e9d40eec05737839d8e1f342/0_0_3000_1800/master/3000.jpg?width=1200&height=900&quality=85&auto=format&fit=crop&s=d3fabc28854111feff125748c3f18af2
https://i.ytimg.com/vi/UHh_0FEwmO8/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2024/06/blog-post_5.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2024/06/blog-post_5.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content