Καμία απουσία δεν είναι πιο οδυνηρή από τη συναισθηματική απουσία εκείνων που κάποτε μας νοιάζονταν

Καμία απουσία δεν είναι πιο οδυνηρή από τη συναισθηματική απουσία εκείνων που κάποτε μας νοιάζονταν

👉Καμία απουσία δεν είναι πιο οδυνηρή από την απουσία εκείνων που, αν και κάποτε ήταν δίπλα μας, τώρα μας δείχνουν μόνο την αδιαφορία τους, την ειρωνεία τους, αγνοώντας ακόμα και την ύπαρξή μας. Αυτή η δήλωση αποτυπώνει τη μοναδική αγωνία που έρχεται με τη συναισθηματική αποξένωση από κάποιον που κάποτε ήταν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Αυτός ο τύπος απουσίας είναι βαθιά διαφορετικός από τη φυσική απουσία. χαρακτηρίζεται από την ψυχρότητα της απάθειας και το τσίμπημα της περιφρόνησης. 

Η συναισθηματική αναταραχή που προκαλείται από μια τέτοια αδιαφορία μπορεί να παρομοιαστεί με μια παρατεταμένη πληγή, που συνεχώς ξανανοίγει από την αιχμηρή άκρη της παραμέλησης. 


Η ψυχολογική επίδραση της αδιαφορίας

Η αδιαφορία από κάποιον που ήταν κάποτε κοντά μας είναι καταστροφική γιατί επιτίθεται στον ίδιο τον πυρήνα της ανάγκης μας για σύνδεση και επιβεβαίωση. Οι άνθρωποι είναι εγγενώς κοινωνικά όντα, σχεδιασμένα να αναζητούν και να διατηρούν σχέσεις. Οι δεσμοί που δημιουργούμε με τους άλλους γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας και της συναισθηματικής μας ευημερίας. Όταν κάποιος που κάποτε ήταν σημαντικό μέρος της ζωής μας γίνεται αδιάφορος, αισθάνεται σαν απόρριψη της ίδιας μας της ουσίας. Αυτή η αδιαφορία εκδηλώνεται συχνά ως έλλειψη αναγνώρισης, η οποία μπορεί να είναι πιο βλαβερή από την καθαρή εχθρότητα. Η εχθρότητα, τουλάχιστον, αναγνωρίζει την ύπαρξή μας. η αδιαφορία το διαγράφει.

Αυτή η διαγραφή μπορεί να οδηγήσει σε μυριάδες ψυχολογικά προβλήματα. Αισθήματα αναξιότητας, άγχους και κατάθλιψης συνοδεύουν συχνά τη συνειδητοποίηση ότι κάποιος δεν νοιάζεται πλέον για εμάς. Ο εγκέφαλος, στην προσπάθειά του να κατανοήσει την κατάσταση, μπορεί να αναπαράγει αναμνήσεις, να αναλύει τις αλληλεπιδράσεις και να έχει εμμονή με το τι πήγε στραβά. Αυτός ο μηρυκασμός μπορεί να είναι ψυχικά εξουθενωτικός και συναισθηματικά εξαντλητικός, εμποδίζοντάς μας να προχωρήσουμε μπροστά. Σε αντίθεση με τη φυσική απουσία, όπου το άτομο απλά δεν είναι εκεί, η συναισθηματική απουσία είναι μια παρουσία που αναιρεί συνεχώς την ύπαρξή μας.

Η αντίθεση με άλλες μορφές απώλειας

Η σύγκριση της συναισθηματικής απουσίας με άλλες μορφές απώλειας, όπως ο θάνατος ή ο σωματικός χωρισμός, αναδεικνύει τον μοναδικό πόνο της. Ο θάνατος, αν και είναι βαθιά θλιμμένος, συχνά έρχεται με μια μορφή κλεισίματος. Είναι ένα αναγνωρισμένο, οριστικό τέλος και η κοινωνία προσφέρει διάφορα τελετουργικά και συστήματα υποστήριξης για να βοηθήσει τα άτομα να αντεπεξέλθουν. Οι εκλιπόντες μνημονεύονται με αγάπη και η απουσία τους θρηνείται με τρόπο που τιμάται η μνήμη τους. Ο σωματικός χωρισμός, αν και δύσκολος, συχνά διατηρεί την ελπίδα της επανένωσης ή τουλάχιστον την άνεση της αμοιβαίας αναγνώρισης.

Αντίθετα, η συναισθηματική απουσία δεν προσφέρει κανένα κλείσιμο και κανένα κοινωνικό πλαίσιο για το πένθος. Το άτομο είναι ακόμα ζωντανό, εξακολουθεί να είναι παρόν στον κόσμο, αλλά ο σεβασμός του για εμάς έχει πεθάνει. Αυτή η απουσία είναι διφορούμενη και παραγνωρισμένη, αφήνοντάς μας να παλέψουμε μόνοι με άλυτα συναισθήματα. Η ειρωνεία και η αδιαφορία που αντιμετωπίζουμε μπορεί να αισθάνονται σαν μια συνεχιζόμενη απόρριψη, χωρίς σαφές τελικό σημείο ή μονοπάτι προς τη θεραπεία. Αυτή η συνεχής φύση της συναισθηματικής απουσίας την κάνει ιδιαίτερα σκληρή, καθώς ανοίγει συνεχώς την πληγή της απώλειας.

Η Προδοσία της Αδιαφορίας

Στην καρδιά του πόνου που προκαλείται από τη συναισθηματική απουσία βρίσκεται μια βαθιά αίσθηση προδοσίας. Οι σχέσεις χτίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη και τη φροντίδα. Όταν κάποιος που μας εκτιμούσε κάποτε γίνεται αδιάφορος, αισθάνεται σαν προδοσία αυτών των θεμελιωδών αρχών. Η ειρωνεία και η ψυχρότητα που επιδεικνύουν μπορεί να μας κάνει να αμφισβητήσουμε την αυθεντικότητα της σχέσης από την αρχή. Μας εκτιμούσαν ποτέ αληθινά ή ήταν όλα αυτά μια ψευδαίσθηση; Αυτή η αμφιβολία μπορεί να είναι διαβρωτική, υπονομεύοντας την ικανότητά μας να εμπιστευόμαστε άλλους στο μέλλον.

Η προδοσία από την αδιαφορία μας αναγκάζει επίσης να αντιμετωπίσουμε την ευαλωτότητά μας. Όταν ανοίγουμε την καρδιά μας στους άλλους, εκθέτουμε τον εαυτό μας στον κίνδυνο να πληγωθούμε. Η αδιαφορία κάποιου που κάποτε αγαπούσαμε είναι μια έντονη υπενθύμιση αυτής της ευπάθειας. Προκαλεί την αυτοεκτίμησή μας και μπορεί να μας οδηγήσει να αμφισβητήσουμε την επιθυμία και την ικανότητά μας ως συντρόφων. Αυτή η ενδοσκόπηση, ενώ δυνητικά οδηγεί σε ανάπτυξη, συχνά συνοδεύεται από έντονο πόνο και μια αίσθηση απομόνωσης.

Αντιμετώπιση της συναισθηματικής απουσίας

Η αντιμετώπιση της συναισθηματικής απουσίας κάποιου που κάποτε αγαπούσαμε είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Απαιτεί να αναγνωρίσουμε τον πόνο και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να θρηνήσει την απώλεια της σχέσης όπως ήταν κάποτε. Η αποδοχή είναι ένα κρίσιμο βήμα, αλλά δεν έρχεται εύκολα. Πρέπει να συμφιλιωθούμε με το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα ή τις πράξεις των άλλων, παρά μόνο τις δικές μας απαντήσεις.

Η δημιουργία ενός συστήματος υποστήριξης είναι απαραίτητη. Οι φίλοι, η οικογένεια ή οι θεραπευτές μπορούν να παρέχουν την επικύρωση και την κατανόηση που δεν λαμβάνουμε πλέον από το αδιάφορο άτομο. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που φέρνουν χαρά και ικανοποίηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αίσθησης της αυτοεκτίμησής μας. Με την πάροδο του χρόνου, η ωμότητα του τραύματος μπορεί να μειωθεί, ακόμη και αν η ουλή παραμένει.

Προχωρώντας μπροστά


Η απουσία εκείνων που τώρα μας δείχνουν μόνο αδιαφορία είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση της παροδικότητας και της ευθραυστότητας των ανθρώπινων σχέσεων. Ενώ ο πόνος που προκαλεί είναι βαθύς, προσφέρει επίσης μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση και ανάπτυξη. Μαθαίνουμε να εκτιμούμε τον εαυτό μας ανεξάρτητα από τις αντιλήψεις των άλλων και να αγαπάμε τις σχέσεις που βασίζονται στον γνήσιο αμοιβαίο σεβασμό και φροντίδα.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, μπορούμε να επιλέξουμε να αφήσουμε την ανάγκη για επικύρωση από αυτούς που μας αγνοούν. Αντίθετα, μπορούμε να επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση συνδέσεων με εκείνους που μας εκτιμούν για αυτό που είμαστε. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ανακτούμε την αίσθηση του εαυτού μας και ανακαλύπτουμε ξανά τη χαρά των ουσιαστικών, αμοιβαίων σχέσεων.

Στο βιβλίο μου "Η Βίβλος της Θετικής Σκέψης" αναφέρω ότι καμία απουσία δεν είναι πιο οδυνηρή από τη συναισθηματική απουσία εκείνων που κάποτε μας νοιάζονταν αλλά τώρα μας δείχνουν μόνο αδιαφορία. Αυτή η μορφή απουσίας μας πληγώνει βαθιά επειδή επιτίθεται στην ανάγκη μας για σύνδεση, δεν προσφέρει κλείσιμο και αισθανόμαστε μια βαθιά προδοσία. Αναγνωρίζοντας τον πόνο μας, αναζητώντας υποστήριξη και εστιάζοντας στην αυτοεκτίμηση, μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό το δύσκολο συναισθηματικό μονοπάτι και να αναδυθούμε πιο δυνατοί και πιο ανθεκτικοί.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ
Σύμβουλος αφύπνισης του Νου
Αυτοβελτίωσης-Αυτογνωσίας
(Life Health Care)
Εναλλακτικές Θεραπείες
Συγγραφέας της "Βίβλου της Θετικής Σκέψης"

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας ή αναζητάτε καθοδήγηση,
επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια τηλε-συνεδρία για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για τις ομιλίες, σεμινάρια και ενημέρωση των συνεδριών εδώ https://www.ploumistos.com/p/online.html
Για την θεραπευτική μέθοδο μου δείτε εδώ https://voicehealing.gr/
Για την αγορά του βιβλίου "Η Βίβλος της Θετικής Σκέψης" εδώ www.vivlosthetikiskepsi.gr
Μιλήστε μαζί μου στο 6945723523
(11:30 - 14:00 και 19:00 - 21:30 - Εκτός Κυριακής)
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,123,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1094,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,269,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1261,ΒΙΝΤΕΟ,843,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,332,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1568,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,98,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3474,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,918,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Καμία απουσία δεν είναι πιο οδυνηρή από τη συναισθηματική απουσία εκείνων που κάποτε μας νοιάζονταν
Καμία απουσία δεν είναι πιο οδυνηρή από τη συναισθηματική απουσία εκείνων που κάποτε μας νοιάζονταν
Καμία απουσία δεν είναι πιο οδυνηρή από τη συναισθηματική απουσία εκείνων που κάποτε μας νοιάζονταν
https://greator.com/wp-content/uploads/2022/11/shutterstock_1070742077.jpeg
https://i.ytimg.com/vi/duwBgK_lA6E/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2024/05/blog-post_58.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2024/05/blog-post_58.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content