Αυτοάνοσα: Οι διαταραχές ύπνου που «προειδοποιούν» ακόμη και ένα χρόνο πριν την έξαρση της νόσου

Αυτοάνοσα: Οι διαταραχές ύπνου που «προειδοποιούν» ακόμη και ένα χρόνο πριν την έξαρση της νόσου

👉Για αρκετούς ανθρώπους, οι εφιάλτες δεν κρατάνε μόνο τη νύχτα, καθώς ταλαιπωρούνται από παραισθήσεις και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και οι δύο περιπτώσεις, ωστόσο, θα μπορούσαν, εκτός από κάποια ψυχιατρική κατάσταση, να προμηνύουν και την έξαρση κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge και του King’s College του Λονδίνου.

Όπως υποστηρίζουν, είναι σημαντικό να αναγνωριστούν αυτά τα ψυχικά και νευρολογικά συμπτώματα ως προάγγελοι ότι ένα άτομο πλησιάζει σε μια έξαρση ή κρίση της αυτοάνοσης νόσου, προκειμένου οι γιατροί να βελτιώσουν τη φροντίδα τους. Εξάλλου, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης νόσος γνωστή για την επίδρασή της σε πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine, οι ερευνητές εξέτασαν 676 άτομα που ζουν με λύκο και 400 κλινικούς ιατρούς, διεξάγοντας παράλληλα συνεντεύξεις με 69 άτομα που ζουν με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (όπως ο λύκος) και 50 κλινικούς ιατρούς. Οι ασθενείς ερωτήθηκαν σχετικά με το χρόνο εμφάνισης 29 νευρολογικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων -όπως κατάθλιψη, ψευδαισθήσεις και απώλεια ισορροπίας. Κλήθηκαν επίσης να κατανέμουν τα συμπτώματα με τη σειρά που εμφανίζονταν, όταν η νόσος επιδεινωνόταν.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους:
  • τρεις στους πέντε ασθενείς βίωνε συχνότερα διαταραχές ύπνου που σχετίζονταν με εφιάλτες.
  • το ένα τρίτο απάντησε ότι το σύμπτωμα αυτό εμφανίστηκε πάνω από ένα χρόνο πριν από την έναρξη του λύκου.
  • ένας στους τέσσερις ασθενείς ανέφερε παραισθήσεις, ωστόσο στο 85% αυτών, το σύμπτωμα δεν εμφανίστηκε πριν από την έναρξη της νόσου ή αργότερα.
Ειδικότερα, από τις συνεντεύξεις των ασθενών, διαπίστωσαν ότι τρεις στους πέντε ασθενείς με λύκο και ένας στους τρεις με άλλες ρευματολογικές παθήσεις ανέφεραν όλο και πιο διαταραγμένο ύπνο με εφιάλτες -συνήθως ζωντανούς και βασανιστικούς- λίγο πριν εμφανίσουν ψευδαισθήσεις. Αυτοί οι εφιάλτες ήταν συχνά ζωντανοί και οδυνηροί, περιλαμβάνοντας κάποια επίθεση, παγίδευση ή και πτώση.

Από την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων μέχρι… θρίλερ

Ένας ασθενής από την Ιρλανδία περιέγραψε πολύ γλαφυρά το περιεχόμενό του εφιάλτη του, αναφέροντας «δολοφονίες ή ανθρώπους των οποίων το δέρμα έπεφτε. Νομίζω ότι είναι σαν να είμαι καταβεβλημένος, κάτι που μπορεί να οφείλεται στον λύκο, οπότε νομίζω ότι όσο περισσότερο άγχος συσσωρεύεται στο σώμα μου, τόσο πιο έντονα και άσχημα είναι τα όνειρα».

Ένας άλλος ασθενής από την Αγγλία ανέφερε ότι «μόλις αναφέρατε τη λέξη “εφιάλτης” απλώς έβγαλε νόημα αυτό που ζούσα. Δεν είναι απαραίτητα τρομακτικό, είναι σαν να έχεις δει ένα όνειρο και ξαφνικά κάθεσαι ξύπνιος στον κήπο. Βλέπω διαφορετικά πράγματα, είναι σαν να ξυπνάς και δεν μπορώ να θυμηθείς το όνειρό σου και είσαι εκεί αλλά δεν είσαι την ίδια στιγμή. Είναι σαν να αισθάνεσαι πραγματικά αποπροσανατολισμένος, σαν να είμαι η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων».

Παρότι μερικοί ασθενείς κατάφεραν να βρουν μια ανακούφιση σε αυτό που τους συνέβαινε, αυτοί που βίωναν τις ψευδαισθήσεις ήταν πιο απρόθυμοι να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και πολλοί ειδικοί δήλωσαν ότι δεν είχαν ποτέ θεωρήσει ότι οι εφιάλτες και οι παραισθήσεις σχετίζονται με την έξαρση της νόσου.

«Είναι σημαντικό οι κλινικοί γιατροί να συζητούν με τους ασθενείς τους για τέτοιου είδους συμπτώματα και να αφιερώνουν χρόνο για να καταγράφουν την ατομική εξέλιξη των συμπτωμάτων κάθε ασθενούς» τόνισε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Melanie Sloan από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Λανθασμένη διάγνωση

Η σημασία της αναγνώρισης αυτών των συμπτωμάτων υπογραμμίστηκε από αναφορές ασθενών που είχαν αρχικά διαγνωστεί λανθασμένα ή ακόμη και νοσηλευτεί με ψυχωτικό επεισόδιο ή/και αυτοκτονικό ιδεασμό, το οποίο μόνο αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν το πρώτο σημάδι της αυτοάνοσης νόσου.

Ένας ασθενής από τη Σκωτία δήλωσε: «Στα 18 μου διαγνώστηκα με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας και 6 μήνες αργότερα με λύκο στα 19. Οι διαγνώσεις ήταν πολύ κοντά χρονικά και ήταν περίεργο που η οριακή διαταραχή της προσωπικότητας και ο λύκος μου τέθηκαν υπό έλεγχο μέσα σε 6 μήνες».

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι οι μεταβολές στα όνειρα μπορεί να σηματοδοτούν αλλαγές στη σωματική, νευρολογική και ψυχική υγεία και μερικές φορές μπορεί να αποτελούν πρώιμοι δείκτες ασθένειας. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι οι εφιάλτες μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να παρακολουθήσουμε μια τόσο σοβαρή αυτοάνοση πάθηση όπως ο λύκος, και αποτελεί μια σημαντική προτροπή τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους κλινικούς γιατρούς ότι τα συμπτώματα του ύπνου μπορούν να μας ενημερώσουν για επικείμενη υποτροπή» κατέληξε ο καθηγητής Guy Leschziner, συγγραφέας της μελέτης και νευρολόγος στο νοσοκομείο Guys’ and St Thomas’ και συγγραφέας του βιβλίου «Ο μυστικός κόσμος του ύπνου».

Με πληροφορίες από www.ygeiamou.gr
Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1088,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,264,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1252,ΒΙΝΤΕΟ,829,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,330,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,242,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1558,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3473,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,913,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Αυτοάνοσα: Οι διαταραχές ύπνου που «προειδοποιούν» ακόμη και ένα χρόνο πριν την έξαρση της νόσου
Αυτοάνοσα: Οι διαταραχές ύπνου που «προειδοποιούν» ακόμη και ένα χρόνο πριν την έξαρση της νόσου
Αυτοάνοσα: Οι διαταραχές ύπνου που «προειδοποιούν» ακόμη και ένα χρόνο πριν την έξαρση της νόσου
https://lamberts.gr/wp-content/uploads/2021/03/diataraxes-upnou-1280x720.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2024/05/blog-post_30.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2024/05/blog-post_30.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content