Νέα μελέτη για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης

Νέα μελέτη για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης

👉Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει την επαγγελματική εξουθένωση ως επαγγελματικό ζήτημα. Ωστόσο, ο ακριβής προσδιορισμός της επαγγελματικής εξουθένωσης παραμένει μια πρόκληση.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι περίπου το 13% των Νορβηγών υπαλλήλων διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης. Η μελέτη εισάγει ένα νέο εργαλείο, το Εργαλείο Αξιολόγησης Εξουθένωσης (BAT), που έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει άτομα που διατρέχουν κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης μετρώντας την εξάντληση, τη νοητική απόσταση, τη γνωστική και συναισθηματική εξασθένηση.

Αυτό το εργαλείο, που δοκιμάζεται τώρα σε περισσότερες από 30 χώρες, στοχεύει στη διευκόλυνση της έγκαιρης παρέμβασης και στην πρόληψη των μακροπρόθεσμων συνεπειών της επαγγελματικής εξουθένωσης, που περιλαμβάνουν μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά ζητήματα. Εστιάζοντας τόσο σε ατομικές όσο και σε παρεμβάσεις στο χώρο εργασίας, οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης των υψηλών απαιτήσεων και των περιορισμένων πόρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Βασικά στοιχεία:
  • Επιπολασμός της επαγγελματικής εξουθένωσης : Περίπου το 13% των Νορβηγών εργαζομένων αναγνωρίζεται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης, σηματοδοτώντας μια σημαντική ανησυχία για την επαγγελματική υγεία.
  • Εισαγωγή των ΒΔΤ : Το Εργαλείο Αξιολόγησης Εξουθένωσης είναι ένα νέο, πολλά υποσχόμενο εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση των κινδύνων επαγγελματικής εξουθένωσης, μετρώντας βασικούς παράγοντες όπως η εξάντληση και η γνωστική εξασθένηση.
  • Μακροπρόθεσμος αντίκτυπος και λύσεις : Η εξουθένωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας και μειωμένη παραγωγικότητα. Η μελέτη τονίζει την ανάγκη τόσο για ατομικές θεραπείες όσο και για προσαρμογές στο χώρο εργασίας για την πρόληψη της υποτροπής και την προώθηση ενός υγιέστερου εργασιακού περιβάλλοντος.
Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να «χτυπούν στον τοίχο» στη δουλειά και να βιώνουν εξουθένωση για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα.

«Διαπιστώσαμε ότι περίπου το 13 τοις εκατό των Νορβηγών εργαζομένων διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης», λέει ο Leon De Beer, Αναπληρωτής Καθηγητής Εργασιακής και Οργανωτικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU).

Η De Beer συνέβαλε σε μια νέα μελέτη για την επαγγελματική εξουθένωση που δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Psychology με συναδέλφους της ερευνητικής ομάδας Healthy Workplaces.

Εργάζονται πάνω σε ένα νέο εργαλείο που μπορεί να εντοπίσει άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εξουθένωσης. (Μια απλοποιημένη έκδοση μπορεί να βρεθεί στο κάτω μέρος αυτού του άρθρου.)

Σημάδια ότι μπορεί να κινδυνεύετε από εξουθένωση

Εάν αντιμετωπίζετε απαιτήσεις και άγχος στη δουλειά που φαίνεται να είναι δυσεπίλυτο και έχετε συχνά βιώσει τα ακόλουθα συμπτώματα τις τελευταίες εβδομάδες, μπορεί να είναι σημάδι ότι είστε στα πρόθυρα της εξάντλησης:Νιώθετε ψυχική εξάντληση στη δουλειά.
Δυσκολεύεσαι να νιώσεις ενθουσιασμό για τη δουλειά σου.
Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε όταν εργάζεστε.
Μερικές φορές αντιδράς υπερβολικά στη δουλειά χωρίς να το νοιάζεις.

Η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί

Είναι σημαντικό να εντοπιστούν τα πρώιμα σημάδια της επαγγελματικής εξουθένωσης προκειμένου να μετριαστούν οι επιβλαβείς επιπτώσεις. Τα προειδοποιητικά σημάδια είναι συχνά παρόντα πριν τα πράγματα παρατραβούν, αρκεί να καταφέρουμε να τα αναγνωρίσουμε.

Οι σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης περιλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις, πόνο που σχετίζεται με μυοσκελετικές κακώσεις, προβλήματα ύπνου και κατάθλιψη. Οι οργανισμοί μπορούν επίσης να χάσουν ταλαντούχους υπαλλήλους και να παρουσιάσουν αύξηση της απουσίας λόγω ασθένειας και της απώλειας παραγωγικότητας.

Ένα νέο εργαλείο μπορεί να γίνει στάνταρ

Η ερευνητική ομάδα του De Beer δοκίμασε ένα νέο εργαλείο μέτρησης για να εντοπίσει τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια εξουθένωσης. Στο παρελθόν, δεν ήταν πάντα τόσο εύκολο.

«Προηγουμένως, δεν είχαμε ένα αρκετά λεπτομερές εργαλείο μέτρησης για χρήση τόσο στον τομέα της πρακτικής όσο και στην έρευνα που να εντοπίζει εργαζομένους που κινδυνεύουν από επαγγελματική εξουθένωση», λέει ο De Beer.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει διεθνές πρότυπο για την αξιολόγηση της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Το νέο εργαλείο ονομάζεται Burnout Assessment Tool, ή BAT μεταξύ των ερευνητών που έχουν μια τάση για διασκεδαστικές συντομογραφίες. Η κοινοπραξία BAT, στην οποία συμμετέχουν οι ερευνητές, δοκιμάζει τώρα το όργανο σε περισσότερες από 30 χώρες.

«Οι μελέτες μας δείχνουν ότι οι ΒΔΤ είναι ένα καλό εργαλείο για τον εντοπισμό του κινδύνου εξουθένωσης», λέει ο De Beer.

Η εξουθένωση είναι η αντίδραση του οργανισμού στο στρες

Η ΒΔΤ μετρά τέσσερις κύριες ομάδες παραγόντων κινδύνου: εξάντληση, νοητική απόσταση, γνωστική εξασθένηση και συναισθηματική εξασθένηση.

Η εξάντληση δεν είναι στην πραγματικότητα μια ασθένεια, αλλά ένα αίσθημα εξάντλησης ψυχικά ή σωματικά – η απάντηση του σώματος σε μια μόνιμη, απαιτητική κατάσταση. (Δείτε το πλαίσιο γεγονότων.)

Η επαγγελματική εξουθένωση ορίζεται συνήθως ως σύνδρομο που σχετίζεται με την εργασία, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής παίζει επίσης ρόλο. Το άγχος και η εξουθένωση δεν σταματούν απαραίτητα όταν πηγαίνετε σπίτι στο τέλος της ημέρας, καθώς αυτές οι επιπτώσεις συχνά επεκτείνονται σε άλλους τομείς της ζωής και αντίστροφα.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν χρόνια εξουθένωσης

Για μερικούς ανθρώπους, η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να σταματήσει και να βρεθούν λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασής τους. Για άλλους, ωστόσο, η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να διαρκέσει για χρόνια εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί.

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επαγγελματική εξουθένωση μέσω της ατομικής θεραπείας, αλλά δεν είναι χρήσιμο εάν οι άνθρωποι επιστρέφουν σε έναν χώρο εργασίας όπου οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές και υπάρχουν λίγοι πόροι. Τότε είναι πολύ πιθανό ο εργαζόμενος να αρρωστήσει ξανά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν καλές συνθήκες εργασίας και δομές που προστατεύουν την υγεία των εργαζομένων», λέει η καθηγήτρια Marit Christensen στο Τμήμα Ψυχολογίας του NTNU.

Μελέτησε 500 εργάτες

Οι ερευνητές μελέτησαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 Νορβηγών εργαζομένων. Η Νορβηγία είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά την ψυχική υγεία, αλλά κάπως καλύτερη όταν πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την εργασία.

Ένα μικρότερο ποσοστό του νορβηγικού πληθυσμού παλεύει με την εξάντληση σε σχέση με την εργασία. Κάπως λιγότεροι άνθρωποι από τον μέσο όρο της ΕΕ αναφέρουν κινδύνους για την υγεία στην εργασία και βιώνουμε καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

«Χρησιμοποιώντας μια αναγνωρισμένη μέθοδο, διαπιστώσαμε ότι περίπου το 13 τοις εκατό από τους 500 ερωτηθέντες εργαζόμενους διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο εξουθένωσης», λέει ο καθηγητής Christensen.

Το εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του ποιος χρειάζεται την πιο επείγουσα παρακολούθηση, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξουθένωσης.

Αβέβαιο εάν τα νορβηγικά νούμερα είναι υψηλά

Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν ο επιπολασμός της επαγγελματικής εξουθένωσης στη Νορβηγία είναι υψηλός σε διεθνές πλαίσιο. Η νορβηγική μελέτη είναι μεταξύ πολλών μελετών ΒΔΤ που διεξάγονται επί του παρόντος, επομένως αυτές οι απαντήσεις θα είναι διαθέσιμες σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Το εργαλείο προορίζεται να είναι πολιτιστικά ανεξάρτητο και σίγουρα λειτουργεί καλά στη Νορβηγία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το εργαλείο λειτουργεί ανεξάρτητα από το φύλο.

«Για ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδικτυακό μας εργαλείο για να ελέγξουν εάν διατρέχουν κίνδυνο εξουθένωσης», λέει ο καθηγητής Christensen.

Μπορείτε να δείτε εδώ: https://theburnout.app/?mod=no

«Λάβετε υπόψη ότι το εργαλείο παρέχει μόνο ένδειξη κινδύνου και δεν παρέχει κανένα είδος επίσημης διάγνωσης ή ιατρικής συμβουλής. Εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα του εργασιακού σας άγχους, σας ενθαρρύνουμε να επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να συζητήσετε το θέμα», λέει ο καθηγητής Christensen.

Το διάβασα στο neurosciencenews.com
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,123,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1094,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,269,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1261,ΒΙΝΤΕΟ,843,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,332,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1568,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,98,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3474,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,918,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Νέα μελέτη για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης
Νέα μελέτη για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης
Νέα μελέτη για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης
https://neurosciencenews.com/files/2024/02/burnout-risk-neurosicnce.jpg.webp
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2024/02/blog-post_48.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2024/02/blog-post_48.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content