Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Νομοσχέδιο με 13 άρθρα-Αντιμέτωποι με "πειθαρχία" υπουργοί που προβληματίζονται

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Νομοσχέδιο με 13 άρθρα-Αντιμέτωποι με "πειθαρχία" υπουργοί που προβληματίζονται

👉Σήμερα ανοίγει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα χαρτιά του για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και τι θα γίνει με την τεκνοθεσία. Αποφάσισε να μιλήσει στην δημόσια τηλεόραση, στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά στην ΕΡΤ ώστε να δώσει το πλαίσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ανοίξει τη δημόσια συζήτηση, ζητώντας αυτή να γίνει εύτακτα, με επιχειρήματα και χωρίς υπεραπλουστευτική λογική. Αυτό είναι, παράλληλα, και το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου και τη ΝΔ προς βουλευτές και υπουργούς που διαφωνούν ή έχουν επιφυλάξεις: να εκφράζονται ήπια, χωρίς κορώνες και χωρίς υπεραπλουστεύσεις.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην έχει αποκαλύψει κατά τρόπο δεσμευτικό στους υπουργούς του τις προθέσεις του για το χρονοδιάγραμμα, όλοι όμως συνομολογούν ότι από τη στιγμή που η συζήτηση ξεκινά, το υπουργικό στις 30 Ιανουαρίου ή το πολύ αυτό του Φεβρουαρίου θα περιλαμβάνουν στην ατζέντα τους το νομοσχέδιο. Εισηγητής αυτού, όπως έχει γράψει το protothema.gr, θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος θα αναλάβει και ένα σημαντικό μέρος της δημόσιας επεξήγησης των προβλέψεων. Στον πυρήνα της κυβερνητικής πρόβλεψης θα είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, όχι όμως για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Όχι παρένθετη μητέρα

Ξεκαθάρισα λοιπόν ότι δε θα υπάρξει ως διάταξη η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, (π.χ. μέσω παρένθετης μητέρας, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη. Άρα, το κάθε ζευγάρι δε θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας αλλά θα μπορεί να υιοθετήσει.

Φεβρουάριο το νομοσχέδιο με 13 άρθρα

Δε θα αργήσει και η ψήφιση και η στήλη εδώ έχει μια ακόμα επιτυχία, καθώς σας είχα αναφέρει πολύ νωρίς, όταν όλοι σχεδόν έλεγαν για κατάθεση και ψηφοφορία μετά τις Ευρωεκλογές. Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές μου στην κυβέρνηση, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου και θα έχει 13 άρθρα.

Πατέρας πατέρας ή μητέρα μητέρα

Πάμε να δούμε λοιπόν μερικές βασικές διατάξεις για να καταλάβετε με αυτό ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και δεν περιμένουν τη δημόσια διαβούλευση για να αλλάξουν σημεία. Το νομοσχέδιο θα αναγνωρίζει ομόφυλα ζευγάρια όχι ίσα δικαιώματα σε διεμφυλικά άτομα ή όσα δηλώνουν «τρίτο φύλο». Επίσης, οι γονείς θα δηλώνονται ως «πατέρας πατέρας» ή «μητέρα μητέρα». Παράλληλα, θα αναγνωρίζεται αυτόματα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών που παντρεύτηκαν στο εξωτερικό, αλλά και θα υπάρχει αναγνώριση των παιδιών παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό αλλά και όσων θα γεννηθούν και με παρένθετη μητέρα.

Ψήφος κατά συνείδηση ή με κομματική πειθαρχία;

Τώρα όπως καταλαβαίνετε και το έχουμε αναφέρει πολλές φορές, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, με επίκεντρο την τεκνοθεσία, με τους διαφωνούντες να τηρούν στάση αναμονής. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου δε θα συνοδεύει ο κανόνας της κομματικής πειθαρχίας, τουλάχιστον για τους κυβερνητικούς βουλευτές. Οι πληροφορίες μου αναφέρουν πως γύρω στους 60 θα είναι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Διαφορετική αναμένεται η αντιμετώπιση που επιφυλάσσει ο πρωθυπουργός για τους υπουργούς, καθώς θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό ενδεχομένως να υπάρξει εκεί κομματική πειθαρχία. «Δεν είναι δυνατόν κάποιος να είναι μέλος της κυβέρνησης και να μην ψηφίσει ένα νομοσχέδιο» μου είπε ανώτερη κυβερνητική πηγή και το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά τον Μάκη Βορίδη ουσιαστικά που ακολουθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι πιο διαλλακτικός.

Μητσοτάκης με Ιερώνυμο

Η στάση της Εκκλησίας, ειδικά πολλών Ιεραρχών, παραμένει σκληρή και δεν πρόκειται να αλλάξει. Θα φανεί βέβαια τι θα γίνει στον ευρύτερο χώρο. Από εκεί και πέρα όμως μένει να δούμε πως θα αντιδράσει, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ακόμα δεν έχει πει πολλά και περιμένει τον πρωθυπουργό να μιλήσει και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης θα υπάρξει εντός των προσεχών δέκα ημερών, συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό επί του θέματος.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πεπεισμένος ότι πρέπει να προχωρήσει τώρα, καθώς η διάθεση της κοινής γνώμης δεν θα αλλάξει το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης και ο Αμερικανός σύμβουλος επικοινωνίας του Μαξίμου Σταν Γκρινμπεργκ, υπογράμμισε προς τον πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να επιμείνει στην κεντρώα πορεία, με δεδομένο ότι στα δεξιά της ΝΔ υπάρχει ένα «μπετοναρισμένο» κοινό που δεν μεταστρέφεται και το ΠΑΣΟΚ στοχεύει αριστερότερα, για να αποσπάσει κέρδη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, στη βάση της ΝΔ μπορεί να υπάρχει δυσαρέσκεια, αλλά όπως και στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης, αυτή δύσκολα θα μετουσιωθεί σε πολιτικό κόστος στην κάλπη.

Οι «προβληματισμένοι» υπουργοί

Πέραν των βουλευτών της ΝΔ, πάντως, που ήδη παρελαύνουν από τηλεοπτικά πάνελ και ραδιοφωνικές εκπομπές εκφράζοντας τον προβληματισμό τους (Θ. Πλεύρης, Α. Καραμανλή, Κ. Καραγκούνης, Α. Κατσανιώτης, Μ. Λαζαρίδης, Δ. Μαρκόπουλος, Μ. Χαρακόπουλος κ.α.), υπάρχει μια σειρά υπουργών και υφυπουργών που εμφανίζονται από προβληματισμένοι έως αρνητικοί. Κορυφαίο παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που συχνά συμμετέχει και στον πρωινό καφέ και ο οποίος έχει εκφράσει την επί της αρχής άρνησή του. Ο κ. Βορίδης, πάντως, τηρεί χαμηλούς τόνους και επιχειρεί δημοσίως να προσπεράσει τη συζήτηση, πριν τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός, όντας σε συνεννόηση με το Μαξίμου. Αυτό, πάντως, δεν ισχύει για άλλους βουλευτές που, παρά τις συστάσεις που τους έχουν γίνει, επιλέγουν την ολική αντιπαράθεση.

Στην ομάδα των «προβληματισμένων», από τα κεντρικά πρόσωπα είναι ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος επίσης έχει διαφωνίες αρχής και είχε καταψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης το 2015. Για τον κ. Κεφαλογιάννη θεωρείται ότι υπάρχει μικρό περιθώριο μεταστροφής. Προβληματισμένος είναι και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος συμφωνεί μεν με τον γάμο, αλλά όχι την τεκνοθεσία. Ισχυρές είναι οι επιφυλάξεις της υφυπουργού Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα από τα Ιωάννινα και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση από τον Έβρο. Προβληματισμένοι με όσα άκουσαν στις εκλογικές τους περιφέρειες στις γιορτές είναι και άλλοι υφυπουργοί, όπως ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης και οι «σαμαρικοί» υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης και Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο protothema.gr, πάντως, ότι δεν θα καταψηφίσουν όλοι οι υφυπουργοί που εμφανίζονται προβληματισμένοι. Καίριο θα είναι το αν θα επιβληθεί πειθαρχία στους υπουργούς, με κεντρική κυβερνητική πηγή να υποστηρίζει προς το protothema.gr ότι δεν νοείται υπουργοί της κυβέρνησης να μην στηρίζουν τα νομοθετήματα που καταθέτει. «Τα πράγματα με τους υπουργούς είναι ξεκάθαρα, δεν νοείται να μην υπάρχει πειθαρχία. Αυτό που συζητάμε είναι ότι αν διαφωνήσει κάποιος θα πρέπει να παραιτηθεί», υπογράμμισε με νόημα χθες ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης (Πρώτο Πρόγραμμα), ενώ σε παρόμοια γραμμή κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, έστω με πιο ήπιους τόνους. Εκτιμάται, πάντως, αρμοδίως ότι η "υπουργική πειθαρχία" θα διευκολύνει και αρκετούς προβληματισμένους υπουργούς.

Αυτό που μένει να απαντηθεί, βεβαίως, είναι τι θα συμβεί, αν ένας υπουργός απουσιάσει τη μέρα ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου, όπως είχε γίνει και το 2015 με το σύμφωνο συμβίωσης. Μόνο που τότε η ΝΔ δεν ήταν κυβέρνηση.

Ο Καραμανλής και οι θετικοί «δεξιοί»

Από την άλλη, υπάρχει μια σειρά στελεχών που προέρχονται από την πιο «παραδοσιακή» ή τη δεξιότερη πτέρυγα της ΝΔ που εμφανίζονται υπέρ της ρύθμισης. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θετικός είναι ο πρωην υπουργός και βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η ΝΔ ήταν που έκανε μεγάλες θεσμικές τομές, όπως η νομιμοποίηση του ΚΚΕ και το δημοψήφισμα για το Πολιτειακό.

Θετικός, έστω και αν δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια, εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σημειωτέον το 2015 είχε καταψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης. Αντιστοίχως θετική η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η οποία υπογραμμίζει σε συνομιλητές της ότι το θέμα αφορά τα δικαιώματα των παιδιών. Πάντως, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι άλλες επαφές του Μαξίμου και της ΝΔ με βουλευτές και υπουργούς. Η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα έχει επιφορτιστεί με το σχετικό «μασάζ», ενώ επαφές με υπουργούς και γαλάζιους βουλευτές κάνει και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος. Με αρκετούς εντός της Κ.Ο. συνομιλεί και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. Πάντως, η εκτίμηση που υπάρχει στο «στρατηγείο» της κυβέρνησης είναι ότι, παρά τις δεκάδες διαφοροποιήσεις που θα υπάρξουν, πολλοί βουλευτές θα είναι αυτοί που θα υπερψηφίσουν, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα ιδιαίτερα στους βουλευτές της νεότερης γενιάς και στους «κεντρογενείς», όπως π.χ. η πλειοψηφία των βουλευτών Επικρατείας.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1093,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,266,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1259,ΒΙΝΤΕΟ,839,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,331,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1562,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3473,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,917,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Νομοσχέδιο με 13 άρθρα-Αντιμέτωποι με "πειθαρχία" υπουργοί που προβληματίζονται
Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Νομοσχέδιο με 13 άρθρα-Αντιμέτωποι με "πειθαρχία" υπουργοί που προβληματίζονται
Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Νομοσχέδιο με 13 άρθρα-Αντιμέτωποι με "πειθαρχία" υπουργοί που προβληματίζονται
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdNEKNkYNAMulWFTxx8MP5Bh2uGUgB-r1PVd8OBxP-r_mC5QRJjRwQTGnD0or9lCo5fQr4Qan032giO8VaHUx-zririr4Y6BAzy-zvYbm90ePPURdK2W29utnqpj2EUq7dV3Od313A-d7ttv19c9ox9lqKIAMNQ25F6QsW6ioOOEVqtmVt9-z62lbp/w400-h225/tin-kuriaki-oi-prwtoi-gamoi-omofluwn-zeugariwn-sti-germania.w_l.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdNEKNkYNAMulWFTxx8MP5Bh2uGUgB-r1PVd8OBxP-r_mC5QRJjRwQTGnD0or9lCo5fQr4Qan032giO8VaHUx-zririr4Y6BAzy-zvYbm90ePPURdK2W29utnqpj2EUq7dV3Od313A-d7ttv19c9ox9lqKIAMNQ25F6QsW6ioOOEVqtmVt9-z62lbp/s72-w400-c-h225/tin-kuriaki-oi-prwtoi-gamoi-omofluwn-zeugariwn-sti-germania.w_l.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2024/01/13.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2024/01/13.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content