Πόσο χρονών είναι τα όργανά σας; Νέα εξέταση υπολογίζει την βιολογική ηλικία και τη φθορά του οργανισμού

Πόσο χρονών είναι τα όργανά σας; Νέα εξέταση υπολογίζει την βιολογική ηλικία και τη φθορά του οργανισμού

👉Επιστήμονες ανακαλύπτουν δείκτες στο αίμα που ενδείκνυνται για τη γήρανση συγκεκριμένων οργάνων και προβλέπουν ενδεχόμενες παθήσεις. Ερευνούν ποιες νόσοι εμφανίζονται από τα γηρασμένα όργανα.

Η ηλικία ως αίσθηση ή βιολογική κατάσταση

Ενώ ένα γνωστό ρητό υποστηρίζει πως η ηλικία είναι απλά μια αίσθηση, νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι η βιολογική μας ηλικία ενδέχεται να συνδέεται με το ηλικιακό στάδιο των ζωτικών μας οργάνων. Αλλά, μπορεί κάποιος να εκτιμήσει την ηλικία κάθε οργάνου ξεχωριστά;

Εξέλιξη στη μέτρηση της γήρανσης

Σύμφωνα με δημοσίευση του Nature, ομάδες επιστημόνων ανέπτυξαν μια νέα τεχνική, βασισμένη στην εξέταση αίματος, που μετρά την ταχύτητα γήρανσης των μεμονωμένων οργάνων, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος. Όταν ένα όργανο είναι αισθητά παλαιότερο από την πραγματική ηλικία του ατόμου, αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος θανάτου και σχετικών ασθενειών.

Ο Daniel Belsky, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και σύμβουλος σε εταιρείες που επικεντρώνονται στη γήρανση και τη μακροζωία, σχολιάζει ότι τα πρώτα δεδομένα της μελέτης δείχνουν τη σημασία της μετρήσεων της γήρανσης κάθε οργάνου ξεχωριστά για τους ασθενείς.

Παθήσεις από γηρασμένα όργανα

Η γήρανση αποτελεί κύριο παράγοντα για σημαντικές ασθένειες όπως ο διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια, ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχάιμερ. Η χρονολογική ηλικία προσφέρει κάποιες ενδείξεις για τον κίνδυνο τέτοιων ασθενειών, αλλά οι επιστήμονες επιδιώκουν να βελτιώσουν αυτές τις προβλέψεις με την ανάπτυξη μετρήσεων της «βιολογικής ηλικίας» που αντανακλούν τη φθορά του οργανισμού με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτές οι μετρήσεις περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των χημικών αλλαγών στο DNA και τη σύνθεση των μικροβίων στο έντερο.

Ο Tony Wyss-Coray, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και συνσυγγραφέας της νέας μελέτης, τονίζει ότι οι προηγούμενες μέθοδοι δεν λάμβαναν υπόψη το γεγονός ότι τα διάφορα όργανα γηράσκουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν κατάλογο πρωτεϊνών που είναι συγκεντρωμένες σε κρίσιμα όργανα όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι νεφροί, το συκώτι και το πάγκρεας, παρέχοντας έτσι μια πιο πρακτική μέθοδο μέτρησης της γήρανσης αυτών των οργάνων.

Η έρευνα συνέχισε με τη μέτρηση των επιπέδων αυτών των πρωτεϊνών σε δείγματα αίματος από πάνω από 1.000 υγιείς άνθρωπους, με ηλικίες 27 έως 104 ετών. Οι πληροφορίες αυτές τροφοδοτήθηκαν σε αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, δημιουργώντας “πρωτεϊνικές υπογραφές” για κάθε όργανο, όπως για μια καρδιά 55 ετών ή ένα συκώτι 75 ετών.

Αξιολόγηση της βιολογικής ηλικίας σε περισσότερους ανθρώπους

Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε δείγματα αίματος από περισσότερους από 5.500 ανθρώπους από πέντε διαφορετικές ιατρικές μελέτες, ελέγχοντας αν τα όργανα αυτών των ανθρώπων γερνούσαν πιο γρήγορα ή πιο αργά από το αναμενόμενο. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι περίπου το ένα πέμπτο των ατόμων είχε ένα όργανο που φαινόταν σημαντικά μεγαλύτερο από τη χρονολογική του ηλικία, ενώ σχεδόν το 2% είχε επιταχυνόμενη γήρανση σε δύο ή περισσότερα όργανα.

Τα ευρήματα συνδέθηκαν με συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας. Για παράδειγμα, άτομα με υπέρταση ή διαβήτη εμφάνιζαν νεφρούς που ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1 έτος μεγαλύτεροι από τη χρονολογική τους ηλικία. Επιπλέον, η νόσος Αλτσχάιμερ συσχετίστηκε με επιταχυνόμενη γήρανση σχεδόν σε όλα τα μελετημένα όργανα, ένδειξη που μπορεί να αντανακλά την ευαισθησία του εγκεφάλου σε βλάβες σε άλλα μέρη του σώματος, όπως επισημαίνει η Wyss-Coray.

Πρόβλεψη μελλοντικών προβλημάτων υγείας

Πολλές από τις μελέτες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για χρόνια μετά τις αρχικές εξετάσεις αίματος, επιτρέποντας στους ερευνητές να διαπιστώσουν αν η βιολογική ηλικία των οργάνων ενός ατόμου προέβλεπε μελλοντικά προβλήματα υγείας. Σημαντικό εύρημα ήταν ότι η επιταχυνόμενη γήρανση σε οποιοδήποτε όργανο συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για τα επόμενα 15 χρόνια. Επιπροσθέτως, διάφορες ασθένειες συνδέονται με τη γήρανση συγκεκριμένων οργάνων, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια που συνδέεται με γηρασμένη καρδιά και η γνωστική έκπτωση που συνδέεται με παλαιότερο εγκέφαλο.

Προληπτική ιατρική μέσω μέτρησης βιολογικής ηλικίας των οργάνων

Η καινοτόμος τεχνική μέτρησης της γήρανσης των οργάνων θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να αναγνωρίσουν πρόωρα τις ασθένειες που απειλούν κάποιον, ενδεχομένως προλαμβάνοντας την εμφάνισή τους, σύμφωνα με τον Wyss-Coray. Ο Wyss-Coray, ο οποίος είναι και συν-ιδρυτής εταιρειών που εστιάζουν στην παρακολούθηση των πρωτεϊνών του αίματος στη γήρανση και τις ασθένειες, αναφέρεται ως εφευρέτης σε σχετική αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αυτήν τη μέθοδο.

Εφαρμογές στην κλινική έρευνα

Αυτή η προσέγγιση δεν είναι μόνο χρήσιμη για προληπτική ιατρική, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κλινική έρευνα. Ο Wyss-Coray επισημαίνει ότι η μέθοδος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων ή να εντοπίσει ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν τη γήρανση ενός συγκεκριμένου οργάνου.

Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1093,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,266,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1259,ΒΙΝΤΕΟ,839,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,331,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1563,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3473,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,917,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Πόσο χρονών είναι τα όργανά σας; Νέα εξέταση υπολογίζει την βιολογική ηλικία και τη φθορά του οργανισμού
Πόσο χρονών είναι τα όργανά σας; Νέα εξέταση υπολογίζει την βιολογική ηλικία και τη φθορά του οργανισμού
Πόσο χρονών είναι τα όργανά σας; Νέα εξέταση υπολογίζει την βιολογική ηλικία και τη φθορά του οργανισμού
https://enallaktikidrasi.com/wp-content/uploads/2023/12/Depositphotos_497256448_L.jpg.webp
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/12/blog-post_30.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/12/blog-post_30.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content