Financial Times: «Τεράστιο το πλήγμα από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας για την ελληνική οικονομία»

Financial Times: «Τεράστιο το πλήγμα από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας για την ελληνική οικονομία»

👉Εκτενές δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται στις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών στη Θεσσαλία για την ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα για τις εξαγωγές της φέτας αλλά και όλων των «μαλακών» ελληνικών τυριών.

Για την καταστροφή αυτή φέρει ακέραια την ευθύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία μετά τη κακοκαιρία «Ιανός» που έπληξε την Θεσσαλία το 2020, δεν υλοποίησε τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που υποτίθεται θα προστάτευαν την περιοχή όταν θα πλήττονταν στο μέλλον από ένα νέο έντονο καιρικό φαινόμενο.

Η κακοκαιρία «Daniel», στις αρχές Σεπτεμβρίου, βρήκε την Θεσσαλία απροστάτευτη και «ανοχύρωτη» προκαλώντας μία άνευ προηγουμένου καταστροφή περιουσιών και υποδομών και σα να μην έφτανε αυτό, τρεις εβδομάδες αργότερα, επλήγη εκ νέου από την κακοκαιρία «Elias» η οποία κατέστρεψε ότι είχε απομείνει.

«Περίπου το 40 τοις εκατό των μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που παράγεται στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία καταστράφηκε από τις πλημμύρες που έπληξαν αρκετές μεσογειακές χώρες αυτόν τον μήνα.

Οι Έλληνες αγρότες έχασαν περίπου 80.000 κατσίκες και πρόβατα.

Οι επιπτώσεις των χειμάρρων έχουν επίσης αντίκτυπο στη βιομηχανία της περιοχής» αναφέρουν οι Financial Times.
«Το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής λένε ότι μετά την πλημμύρα δεν θέλουν να επιστρέψουν στο επάγγελμά τους», δήλωσε ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος.

Οι αγρότες αναμένουν ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την κακοκαιρία «Daniel», τη χειρότερη που έπληξε τη χώρα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Περισσότεροι από 700 τόνοι βροχής ανά στρέμμα έπεσαν σε μόλις 12 ώρες στις 7 Σεπτεμβρίου, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που συνήθως πέφτει στην Αθήνα σε ένα χρόνο, αναφέρει η εφημερίδα.

«Περίπου το ένα τέταρτο της γης που χρησιμοποιήθηκε για τη γεωργία και τη βιομηχανική παραγωγή στη Θεσσαλία πλημμύρισε (και πιθανότατα δεν θα είναι εύφορη για τα επόμενα χρόνια) μαζί με εκατοντάδες κτίρια, με πολλές γέφυρες και τμήματα του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου της χώρας να έχουν καταστραφεί».

Οι αναλυτές προειδοποιούν για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της καταιγίδας στην οικονομία.

«Όλοι μιλούν για το κόστος των πλημμυρών. . . σε λίγους μήνες θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις [που θα οδηγήσουν] σε κατάρρευση ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Γιάννης Καραστέργιος, αγροτικός σύμβουλος στην περιοχή.

Εκτός από τα χαμένα ζώα, είπε ότι πολλές αποθήκες δεν μπορούν να επισκευαστούν, με τους αγρότες να χάνουν τόνους ζωοτροφών.

«Τα χρόνια σκληρής δουλειάς καταστράφηκαν σε δύο μέρες», είπε ο Καραστέργιος.

«Δεν είναι εύκολο να αναδημιουργήσεις αποθήκες και να δημιουργήσεις ένα κοπάδι από την αρχή».

Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας περίπου το 65 τοις εκατό της παραγωγής.

«Οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν ένα δίλημμα σύντομα, καθώς θα έχουν λιγότερη παραγωγή γάλακτος. θα πρέπει να επιλέξουν πού θα στείλουν τα προϊόντα τους», είπε ο Αποστολόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι οι παραγωγοί φέτας θα επικεντρωθούν στις εξαγωγές.

«Οι ελλείψεις θα είναι πιο εμφανείς στην Ελλάδα», είπε. Το μεγαλύτερο εργοστάσιο φέτας στην Ελλάδα είναι τα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», τα οποία εδρεύουν στα Τρίκαλα στη βορειοδυτική Θεσσαλία.
Έπρεπε να κλείσει για δύο εβδομάδες καθώς το νερό και η λάσπη κάλυψαν τα μηχανήματα, με εκτιμώμενες ζημιές 25 εκατ. ευρώ!

Το εργοστάσιο έκτοτε άνοιξε ξανά. Ο Στέλιος Σαράντης, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της Hellenic Diaries, αναγνώρισε ότι μεγάλες επιχειρήσεις σαν τη δική του θα πρέπει να υποστούν μέρος των ζημιών.

«Κάθε χρόνο χρηματοδοτούμε κτηνοτρόφους», είπε. «Αυτή τη φορά, το ποσό που θα δώσουμε θα είναι μεγαλύτερο, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Πολλά πρόβατα κείτονται νεκρά αφού πνίγηκαν ως αποτέλεσμα της καταιγίδας Ντάνιελ.

Εκτός από τα χαμένα κατσίκια και τα πρόβατα που πνίγηκαν ως αποτέλεσμα της καταιγίδας «Daniel», οι ντόπιοι πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν σοβαρές ζημιές στα σπίτια τους και κατεστραμμένο γεωργικό εξοπλισμό και μηχανήματα.

Οι τιμές της φέτας είχαν ήδη εκτοξευθεί περίπου 40 τοις εκατό τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του πληθωρισμού, οδηγώντας σε πτώση κατά 10 τοις εκατό στην τοπική ζήτηση.

Οι κάτοικοι όμως είναι εξαγριωμένοι για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγινα ποτέ:

«Κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει. Ποιος έφταιξε για αυτή την καταστροφή και τι συνέβη με τα κεφάλαια που δόθηκαν πριν από μερικά χρόνια που υποτίθεται ότι θα μας προστάτευαν από μελλοντικές καταιγίδες;» διερωτάται ο Βασίλης Πατσιάλης, μεγάλος παραγωγός σιταριού και βαμβακιού με έδρα τη δυτική Θεσσαλία.

Το πρόβλημα με την Θεσσαλία δεν είναι μόνο το εύρος των καταστροφών, αλλά το ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί θα την καταστήσουν οικονομικά ανενεργή τουλάχιστον για πέντε χρόνια.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1094,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,267,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1260,ΒΙΝΤΕΟ,841,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,331,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1565,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3473,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,918,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Financial Times: «Τεράστιο το πλήγμα από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας για την ελληνική οικονομία»
Financial Times: «Τεράστιο το πλήγμα από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας για την ελληνική οικονομία»
Financial Times: «Τεράστιο το πλήγμα από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας για την ελληνική οικονομία»
https://www.pronews.gr/wp-content/uploads/2023/10/02/1841cdd4367936f5cec7d38e968abc58_XL.jpg
https://i.ytimg.com/vi/tmNqibh2l-E/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/10/financial-times.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/10/financial-times.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content