Ο Α.Μπέος ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα για τη μόλυνση του Παγασητικού Κόλπου

Ο Α.Μπέος ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα για τη μόλυνση του Παγασητικού Κόλπου

👉Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ζήτησε να παρέμβει εισαγγελέας, προκειμένου να εξεταστεί εάν τα λύματα της Λάρισας έπεσαν στον Παγασητικό Κόλπο.

Μέρος των λυμάτων μπορεί να οδηγήθηκαν στον Παγασητικό μέσω του Πηνειού που είχε επίσης υπερχειλίσει, ενώ έχει ήδη διαταχθεί προκαταρκτική από την εισαγγελία πρωτοδικών Λάρισας για τη βλάβη στις εγκαταστάσεις του βιολογικού της ΔΕΥΑΛ.

Παράλληλα, να σημειωθεί πως ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης, ανακοίνωσε το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου, ότι ο «Παγασητικός Κόλπος δεν είναι πλέον κατάλληλος για αλίευση και δεν ξέρουμε πότε θα αποκατασταθεί η καταλληλότητά του».

Σημειώνεται ότι η Ένωση Ελλήνων Χημικών απέστειλε έγγραφο στο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη και τον Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρο Βαρελίδη, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας στα ύδατα της Θεσσαλίας και κυρίως να διερευνηθεί η ποιότητα των υδάτων του Παγασητικού.

Η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, ως θεσμοθετημένος Σύμβουλος σε θέματα Χημείας και προστασίας του Περιβάλλοντος έχει καθήκον και υποχρέωση τόσο έναντι των μελών της, κυρίως όμως έναντι της κοινωνίας να ενημερώνει και κυρίως να μεριμνά, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες οι οποίες θα διαφυλάττουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.


Με αφορμή την τοποθέτηση του υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κελέτση, ότι δεν τίθεται θέμα ποιότητας των υδάτων ή καταλληλόλητας των αλιευμάτων στον Παγασητικό, η ΕΕΧ έχει να αναφέρει τα εξής: Στο κλειστό θαλάσσιο οικοσύστημα του Παγασητικού κόλπου έχει γίνει απορροή εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας daniel.

Αυτές οι απορροές όπως αναφέραμε και σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕΧ περιέχουν πληθώρα από τοξικούς ρύπους όπως βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, παρασιτοκτόνα, οργανικές ουσίες, διοξίνες και φουράνια, ορυκτέλαια, PFAS, όπως και παθογόνους μικροοργανισμούς.

Αυτοί οι ρύποι είτε είναι φυσικής είτε ανθρωπογενούς προέλευσης είναι επικίνδυνοι τόσο για το οικοσύστημα όσο και για τη δημόσια υγεία. Δύναται να βρεθούν στο νερό, στο ίζημα και στο βένθος, να περάσουν στη τροφική αλυσίδα και να καταλήξουν στον άνθρωπο.

Θεωρούμε συνεπώς, ότι ακόμα εγκυμονεί ο κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης διότι μεγάλες ποσότητες λυμάτων (βόθροι, στάβλοι, δίκτυα αποχέτευσης κλπ) όπως και πτώματα ζώων, έχουν εκπλυθεί στον Παγασητικό κόλπο. Επίσης φερτές ύλες, ξύλα, κάδοι απορριμμάτων, σκουπίδια, πλαστικά κλπ βρίσκονται στις ακτές, στο βυθό και στην επιφάνεια της θάλασσας και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω αποτελούν μεγάλο κίνδυνο υποβάθμισης και καταστροφής του περιβάλλοντος.

Ως εκ τούτου, η Ένωση Ελλήνων Χημικών θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν άμεσα δειγματοληψίες και αναλύσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση τόσο του Παγασητικού κόλπου όσο και των ακτών που εκβάλει ο Πηνειός.

Πρέπει, επίσης άμεσα να ξεκινήσουν έλεγχοι για τη ποιότητα του νερού σε περιοχές που έχουμε λιμνάζοντα ύδατα όπως λίμνη Κάρλα η οποία απορρέει και αυτή στον Παγασητικό, σε περιοχές της Καρδίτσας και της Λάρισας, σε ποταμούς και παραποτάμους και το σημαντικότερο απ’ όλα στις γεωτρήσεις τις Θεσσαλίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο υδροφόρος ορίζοντας κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με τους προαναφερόμενους ρύπους, πράγμα που υποβαθμίσει τη ποιότητα του νερού, με σκοπό όμως να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Τέλος, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίος ο έλεγχος των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα τους καθώς και η υγεία των καταναλωτών.

Για τους λόγους αυτούς, αιτούμαστε την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή των συνεχών δειγματοληψιών και αναλύσεων, και επίσης μια συνάντησή μαζί σας, για να σας παραθέσουμε τα στοιχεία από χημική και περιβαλλοντική άποψη, με έμφαση στην προστασία της δημόσιας υγεία».

Από την άλλη πλευρά... ο αντίπαλος του Αχ. Μπέου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, Νίκος Παπαπέτρος παρουσίασε την πρόταση του, για να βγει ο Βόλος από τη λάσπη – «Συμβόλαιο» με τους Βολιώτες

Ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και απολύτως τεκμηριωμένη πρόταση για τη διαχείριση της κρίσης και την αντιμετώπιση των υγειονομικών κινδύνων από την καταστροφική κακοκαιρία που έπληξε τον Δήμο Βόλου, επεξεργάστηκε και θα παρουσιάσει στους πολίτες η παράταξη «Συμμαχία για τον Βόλο», με επικεφαλής τον Νίκο Παπαπέτρο.

Η πρόταση περιλαμβάνει άμεσες δράσεις για να βγει ο Βόλος από τη λάσπη και εντάχθηκαν ήδη στο πρόγραμμα του συνδυασμού. Πρόκειται για δέσμη άμεσων μέτρων για την προστασία της πόλης και την αναδιοργάνωση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του Δήμου Βόλου. Τα μέτρα θα αναλυθούν από τον κ. Παπαπέτρο σε δημόσιες δηλώσεις του, αύριο Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Παπαπέτρος θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων τη χορήγηση επιδόματος έως 300 ευρώ σε οικογένειες δημοτών, με κοινωνικά κριτήρια, την ανάπτυξη υποστηρικτικού δικτύου για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, εκτεταμένες δράσεις απολύμανσης και καθαριότητας σε κάθε γειτονιά, την οριζόντια μείωση 20% στα δημοτικά τέλη, την ανάπτυξη δικτύου Κέντρων Εξυπηρέτησης Δημότη σε κάθε γειτονιά, την άμεση αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιϊας και του συγκοινωνιακού δικτύου, αλλά και την επιδότηση του εισιτηρίου για απομακρυσμένες περιοχές (με κοινωνικά κριτήρια), σε συνεργασία με ΚΤΕΛ.

Για το τεράστιο πρόβλημα του νερού, η πρόταση της «Συμμαχίας» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενίσχυση του υδραγωγείου του Βόλου με την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων πηγών, οι οποίες επί 9 χρόνια παρέμειναν αναξιοποίητες από την απερχόμενη δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα να στερηθούν επί ημέρες το νερό οι κάτοικοι του Δήμου Βόλου. Επίσης, θα δρομολογηθούν άμεσα έργα, με εκτεταμένες και στέρεες παρεμβάσεις, για την αποκατάσταση των ζημιών στις αξιοποιήσιμες πηγές, ώστε αυτές να καταστούν απόλυτα ανθεκτικές απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρο, η χρηματοδότηση των παραπάνω δράσεων είναι δυνατή και θα επιτευχθεί από την αναδιάρθρωση των κονδυλίων που διαχειρίζεται ο Δήμος Βόλου, ενώ για τα έργα υποδομών θα υπάρξει αποφασιστική διεκδίκηση κονδυλίων από την Πολιτεία.

Επιπλέον, η πρόταση της «Συμμαχίας» προβλέπει την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μέσω της λειτουργίας Κοινωνικού Ιατρείου, δεδομένου ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να προκύψουν αυξημένα περιστατικά γαστρεντερίτιδας, δερματοπάθειες, συμπτώματα λεπτοσπείρωσης, εξαιτίας του ακατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση νερού που πίνουν οι Βολιώτες, αλλά και αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της σκόνης στην ατμόσφαιρα.

«Οι συγκεκριμένες προτάσεις μας αποτελούν συμβόλαιο και δέσμευση για την παράταξή μας. Δεν είναι πυροτεχνήματα και προεκλογικά τεχνάσματα. Είναι το όραμά μας για την πόλη μας, την αγαπάμε και νοιαζόμαστε», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Παπαπέτρος.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,123,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1094,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,269,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1261,ΒΙΝΤΕΟ,843,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,332,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1568,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,98,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3474,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,918,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Ο Α.Μπέος ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα για τη μόλυνση του Παγασητικού Κόλπου
Ο Α.Μπέος ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα για τη μόλυνση του Παγασητικού Κόλπου
Ο Α.Μπέος ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα για τη μόλυνση του Παγασητικού Κόλπου
https://www.pronews.gr/wp-content/uploads/2023/09/20/379342004_6935532456457536_4303095656102911390_n-1.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/09/blog-post_67.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/09/blog-post_67.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content