Νέα Αγχίαλος: Έτσι έφτασε η φωτιά στις βόμβες – Έκαιγε τα πάντα για 160 μέτρα μέσα στο στρατόπεδο – Τι αναφέρει η ΕΔΕ

Νέα Αγχίαλος: Έτσι έφτασε η φωτιά στις βόμβες – Έκαιγε τα πάντα για 160 μέτρα μέσα στο στρατόπεδο – Τι αναφέρει η ΕΔΕ

👉Αποκαλύψεις για το πώς έφτασε η φωτιά στις βόμβες που ήταν αποθηκευμένες στις αποθήκες της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, η οποία εξερράγη, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, λίγες ώρες αφότου παραδόθηκε η ΕΔΕ για τα αίτια της καταστροφής στον υπουργό Άμυνας, Νίκος Δένδια.

Σε φωτογραφικό ντοκουμέντο από το βόρειο τμήμα του στρατοπέδου φαίνεται ότι δεν είχε γίνει αποψίλωση και ότι ο χώρος ήταν γεμάτος από πουρνάρια κάποια εκ των οποίων, ξεπερνούσαν ακόμη και τα έξι μέτρα.

Η φωτιά από εκεί λόγω και των ισχυρών ανέμων μπήκε μέσα στο στρατόπεδο και προκλήθηκε η μεγάλη έκρηξη. Ειδικοί είπαν στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen ότι «καμία αποθήκη υπαίθρια δεν θα έσκαγε από το θερμικό φορτίο της περιοχής».

Αυτό που συνέβη είναι ότι μπήκε μέσα στο στρατόπεδο, πλησίασε πάρα πολύ κοντά – στα 10 με 20 μέτρα – από το σημείο που ήταν οι βόμβες και για αυτό σημειώθηκε και η τεράστια έκρηξη.
Σε μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου στην εσωτερική περίμετρο του στρατοπέδου επίσης δεν είχε γίνει αποψίλωση και είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά προχώρησε για 160 μέτρα μέσα στο στρατόπεδο.

Την ίδια ώρα, η ζώνη πυρασφάλειας στην εξωτερική περίμετρο ήταν στα 10 μέτρα μήκος κάτι που σημαίνει ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν ήταν αδύνατο να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.


Τι δείχνει το πόρισμα

Το πόρισμα ρίχνει φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι τρομακτικές εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών δίπλα από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου όπου μετασταθμεύουν περίπου 70 F-16, από τη φωτιά που την προηγούμενη ημέρα ξέσπασε στη ΒΙΠΕ Βόλου και έφτασε μέχρι τη δεύτερη πιο σημαντική μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας. Ηδη από την Παρασκευή, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης έχει απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του.

Ωστόσο ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι η διαδικασία για την απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους της παρ’ ολίγον καταστροφής της βάσης στη Νέα Αγχίαλο θα σταματήσει στον διοικητή της 111 ΠΜ. Οπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, είναι προφανώς περισσότεροι του ενός όσοι δεν «μερίμνησαν» ή «μερίμνησαν πλημμελώς» για την ασφάλεια των πυρομαχικών.

Στην Ένορκη Διοικητική Εξέταση αναφορικά με το συμβάν της 27ης Ιουλίου στην Περιοχή Πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111 ΠΜ) αναφέρεται πως λόγω της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή, στο στρατόπεδο Καράμπα κατέφθασαν πυροσβεστικά οχήματα της 111ΠΜ, που επιχείρησαν για την αντιμετώπισή της, σε συνεργασία με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η φωτιά ήταν έντονη και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών και ανέπτυξε υψηλό θερμικό φορτίο.Οι συγκεκριμένες συνθήκες επέβαλαν να δοθεί διαταγή εκκένωσης της περιοχής από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για την προστασία του προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα πυρασφάλειας του στρατοπέδου, διαπιστώθηκε πλημμελής καθαρισμός στο επικλινές και δύσβατο βόρειο μέρος του, από όπου έφτασε η φωτιά και προσέγγισε στον χώρο των αποθηκών ανοικτού και κλειστού τύπου.

Η πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει το έντονο θερμικό φορτίο εξαιτίας της φωτιάς που εξαπλώθηκε στο προαναφερθέν μη αποψιλωμένο μέρος του Στρατοπέδου και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών. Αυτό οδήγησε στην έκρηξη βομβών των κλινών του βορείου τομέα των αποθηκών.

Οι εν λόγω κλίνες είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα και περιείχαν αποκλειστικά Βόμβες Γενικής Χρήσης, όπως προβλέπεται από τα εγχειρίδια και τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Για τις παραλείψεις και αμέλειες στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας που καταγράφονται στο πόρισμα της ΕΔΕ θα αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες.

Το διάβασα στο pronews.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1073,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,810,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1536,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,899,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Νέα Αγχίαλος: Έτσι έφτασε η φωτιά στις βόμβες – Έκαιγε τα πάντα για 160 μέτρα μέσα στο στρατόπεδο – Τι αναφέρει η ΕΔΕ
Νέα Αγχίαλος: Έτσι έφτασε η φωτιά στις βόμβες – Έκαιγε τα πάντα για 160 μέτρα μέσα στο στρατόπεδο – Τι αναφέρει η ΕΔΕ
Νέα Αγχίαλος: Έτσι έφτασε η φωτιά στις βόμβες – Έκαιγε τα πάντα για 160 μέτρα μέσα στο στρατόπεδο – Τι αναφέρει η ΕΔΕ
https://www.pronews.gr/wp-content/uploads/2023/08/04/ANXIALOS.jpg
https://i.ytimg.com/vi/FCBfhwjqSJo/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/08/160.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/08/160.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content