«Καμπανάκι» για τους Βολιώτες χτυπά η Ένωση Ελλήνων Χημικών μετά τις πυρκαγιές – Από τι κινδυνεύουμε

«Καμπανάκι» για τους Βολιώτες χτυπά η Ένωση Ελλήνων Χημικών μετά τις πυρκαγιές – Από τι κινδυνεύουμε

👉Η Ένωση Ελλήνων Χημικών κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη Μαγνησίας, καθώς έχουν αφήσει πίσω τους συνέπειες που μπορεί αν είναι μακροχρόνιες για την υγείας μας.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τοπικό παράρτημα Θεσσαλίας αναφέρει:

Ο πρόεδρος, η ΔΕ και τα μέλη του π.τ. Θεσσαλίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών εκφράζουμε την αμέριστη στήριξή μας στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που εξελίχθηκαν στη περιοχή της Μαγνησίας και σε ολόκληρη την επικράτεια. Πρώτα απ’ όλα ως πολίτες και έπειτα ως επιστήμονες αισθανόμαστε βαθύτατα θλιμμένοι και οργισμένοι με την εξέλιξη της καταστροφής και ευχόμαστε να μην ξανασυμβούν παρόμοια περιστατικά. Επειδή όμως μόνο με τις ευχές δεν αποτρέπονται παρόμοια συμβάντα, καλό θα ήταν ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι είτε λόγω αυτουργίας, είτε λόγω παραλείψεων και οι υπόλοιποι ο καθένας από το δικό του μετερίζι ας προσπαθήσουμε να συνδράμουμε ώστε να ξαναπρασινίσουμε τον τόπο μας, να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και να αποτρέψουμε ανάλογες καταστροφές.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών ήταν και είναι παρούσα τόσο στο πλευρό των αρχών όσο και των συμπολιτών μας αυτές τις δύσκολες στιγμές πραγματοποιώντας μια σειρά δράσεων όπως :
  • Παροχή βοήθειας στη κατάσβεση της πυρκαγιάς που απειλούσε το ΧΥΤΑ Βόλου της οποίας η επέκταση εγκυμονούσε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.
  • Παροχή νερών και τροφίμων σε πυροσβεστική, αστυνομία και πολίτες στα μέτωπα των πυρκαγιών.
  • Βοήθεια στην εκκένωση πληγέντων περιοχών με μεταφορικά μέσα των μελών.
  • Συνεχής ενημέρωση αρχών και πολιτών για θέματα που σχετίζονται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τους κινδύνους στην υγεία των κατοίκων.
Επίσης εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το περιβάλλον και την έκταση που έχει λάβει η περιβαλλοντική καταστροφή καθώς και για τις μακροχρόνιες συνέπειες που θα υπάρξουν, όπως επίσης και για την ασφάλεια των εργαζομένων η οποίοι σε πολλές περιπτώσεις μέχρι τη τελευταία στιγμή βρίσκονταν στο πόστο τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι πυρκαγιές εκλύουν μεγάλες ποσότητες αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα τα οποία ακόμα και μετά από μέρες είναι επικίνδυνα και επιζήμια για την ανθρώπινα υγεία.

Εκλύσεις τοξικών αερίων όπως διοξίνες, φουράνια, PAHs, κλπ λαμβάνουν χώρα κατά τη καύση πλαστικών και ελαστικών που περιέχονται σε αποθήκες, εργοστάσια ή και ακόμα παράνομα αδιάθετα σε προαύλιους χώρους.

Τοξικές εκπομπές έχουμε επίσης και κατά την καύση εύφλεκτων υγρών όπως οργανικοί διαλύτες. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται μεγάλη προσοχή και αποφυγή εισπνοής των απαερίων, χρήση μάσκας όταν βρισκόμαστε κοντά σε φλεγόμενη περιοχή , άμεση κατάσβεση παρόμοιων εστιών από τις αρχές και σε επόμενο χρόνο απομάκρυνση και διαχείριση των υλικών λόγω υψηλής τοξικότητας.

Συνίσταται ο καλός καθαρισμός των οικιών από τα αιωρούμενα σωματίδια που έχουν επικαθήσει στο εσωτερικό τους όπως επίσης και των φίλτρων των κλιματιστικών προς αποφυγή εισπνοής των σωματιδίων.

Συνίσταται η καλή πλύση φρούτων και λαχανικών που προέρχονται από τις περιοχές που εκδηλώθηκαν πυρκαγιές λόγω του ότι τα μικροσωματίδια δύναται να επικαθήσουν στα προϊόντα.

Η θανάτωση των ζώων σε κτηνοτροφικές μονάδες εκτός από οικονομική καταστροφή για τους κτηνοτρόφους αποτελεί και δυνητική εστία μόλυνσης πράγμα που σημαίνει ότι οι αρχές πρέπει να μεριμνήσουν για την άμεση και υγειονομική απομάκρυνσή τους.

Στις περιοχές που σημειώθηκαν εκρήξεις που προέρχονται από τη σχάση πυρομαχικών συνίσταται μεγάλη προσοχή καθώς ανάλογα το είδος τους μπορεί να περιέχουν τοξικά Βαρέα Μέταλλα και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Η διασπορά λόγω σχάσης μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη και σε περίπτωση εντοπισμού θραυσμάτων πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες αρχές.

Επίσης η πολιτεία οφείλει να κινηθεί άμεσα με τακτικούς ελέγχους με σκοπό να αποτυπώσει την έκταση της περιβαλλοντικής καταστροφής, να εκπονηθεί μελέτη και για τις άμεσες, έμμεσες και μελλοντικές συνέπειες στο περιβάλλον και στον άνθρωπο καθώς και για τους τρόπους αποκατάστασης των οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος.

Τέλος οφείλουμε να αναφέρουμε για ακόμα μία φορά ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης παρόμοιων συμβάντων και με αυτό επιβαρύνεται όχι μόνο η πολιτεία και οι θεσμοί αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά. Εκτός από τις αντιπυρικές ζώνες, τους ελέγχους για παράνομη διάθεση εύφλεκτων ή δυνητικά τοξικών υλικών σε βιομηχανίες, αποθήκες κλπ, των σχεδίων πυροπροστασίας και πολλών άλλων για τα οποία είναι υπεύθυνο το κράτος, πρέπει και εμείς ως πολίτες να προβούμε σε μια σειρά ενεργειών, όπως καθαρισμό των οικοπέδων μας, χωραφιών κλπ, αποφυγή οποιασδήποτε καύσης ειδικά σε δασικούς και υπαίθριους χώρους, ασφαλής αποθήκευση μακριά από δυνητικές εστίες ανάφλεξης εύφλεκτων υλικών όπως φιάλες υγραερίου, καταγγελία περιπτώσεων εμπρησμού στις αρχές, αξιοποίηση και όχι καύση της βιομάζας που προέρχεται από τη γεωργία προς ενεργειακή αξιοποίηση (εναλλακτικά καύσιμα), αποφυγή απόρριψης απορριμμάτων στο περιβάλλον και καλύτερη υιοθέτηση και εφαρμογή των όρων κυκλική οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος.

Με αυτούς τους τρόπους ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας γιατί έχουμε χρέος να αποτρέψουμε αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον. Είτε όλοι μαζί θα προστατέψουμε το περιβάλλον, είτε θα το δούμε να καταρρέει.

Το διάβασα στο thenewspaper.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1538,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: «Καμπανάκι» για τους Βολιώτες χτυπά η Ένωση Ελλήνων Χημικών μετά τις πυρκαγιές – Από τι κινδυνεύουμε
«Καμπανάκι» για τους Βολιώτες χτυπά η Ένωση Ελλήνων Χημικών μετά τις πυρκαγιές – Από τι κινδυνεύουμε
«Καμπανάκι» για τους Βολιώτες χτυπά η Ένωση Ελλήνων Χημικών μετά τις πυρκαγιές – Από τι κινδυνεύουμε
https://www.thessaliatv.gr/include/docs/00500147400_volos-pyrkagia-ioulios-2023u-lipsi-apo-portaria-piliou.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/07/blog-post_743.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/07/blog-post_743.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content