Θεραπεία με διαλογισμό και ποια τα οφέλη - Τι αποδεικνύουν οι έρευνες

Θεραπεία με διαλογισμό και ποια τα οφέλη - Τι αποδεικνύουν οι έρευνες

👉Όλο και πιο συχνά στις μέρες μας ακούμε για τον διαλογισμό. Πολλοί δεν ξέρουν τι είναι και θα ήθελαν να τον δοκιμάσουν. Ο διαλογισμός εξερευνά την φύση του νου. Μας βοηθά να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και προωθεί την πνευματική και ψυχική μας υγεία. Αν θέλετε να διατηρήσετε έναν νεανικό νου τότε πρέπει να τον βάλετε στην ζωή σας.

Ο πρωταρχικός στόχος του διαλογισμού είναι να καλλιεργήσει μια κατάσταση επίγνωσης του παρόντος-στιγμής, όπου ο νους ασχολείται πλήρως με το παρόν αντί να παγιδεύεται σε σκέψεις για το παρελθόν ή το μέλλον. Εκπαιδεύοντας το μυαλό να παραμένει συγκεντρωμένο και ήρεμο, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, στην αύξηση της αυτογνωσίας, στη βελτίωση της συγκέντρωσης και στην προώθηση της συνολικής ευεξίας.

Ο διαλογισμός ασκείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος διαφόρων πνευματικών και θρησκευτικών παραδόσεων, συμπεριλαμβανομένου του Βουδισμού, του Ινδουισμού και του Ταοϊσμού. Ωστόσο, χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως κοσμική πρακτική για τα πολυάριθμα ψυχολογικά οφέλη του και για την υγεία.

Ο διαλογισμός είναι ταξίδι, μοναδικό και ανεπανάληπτο που πρέπει να το βιώσεις για να το κατανοήσεις. Είναι προσωπική εμπειρία, πολύτιμη και ανεξάντλητη που μας συνδέει με την πηγή της γαλήνης. Είναι μάθημα ζωής, γιατί μας ανοίγει καινούργια μονοπάτια που οδηγούν στην εσωτερική πληρότητα. Είναι πολύτιμο εργαλείο, γιατί μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά αλλά και την υγεία μας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ ο διαλογισμός μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για πολλούς ανθρώπους, δεν είναι μια μαγική λύση σε όλα τα προβλήματα. Απαιτεί τακτική εξάσκηση και υπομονή για να βιώσετε πλήρως τα οφέλη του. Διαφορετικές τεχνικές διαλογισμού μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα για διαφορετικά άτομα, επομένως είναι σκόπιμο να εξερευνήσετε και να βρείτε μια προσέγγιση που να έχει απήχηση σε εσάς.

Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι ο διαλογισμός είναι κάτι δύσκολο, βαρύ και σοβαρό. Ο διαλογισμός είναι μια φυσική κατάσταση στην οποία μπορούμε να μπούμε ανάλαφρα και χαρούμενα. Ας δούμε πως…

Η πρακτική του διαλογισμού είναι η πνευματική άσκηση

Η κατάσταση του διαλογισμού, είναι μια πνευματική εμπειρία στην οποία ο διαλογιζόμενος έχει βρει ένα κλειδί. Έχει καταφέρει να ανοίξει μια πόρτα και βιώνει την απόλυτη γαλήνη. Στον διαλογισμό ο άνθρωπος είναι σε αβίαστη ηρεμία, δεν κάνει καμία προσπάθεια, απλά βιώνει την ποιότητα της αγάπης. Βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης συνειδητότητας, ο νους του είναι σε εγρήγορση ενώ συγχρόνως βιώνει την απόλυτη ηρεμία.

Όταν κάποιος είναι «φωτισμένος» -όπως οι μεγάλοι πνευματικοί δάσκαλοι-, έχει κατακτήσει πια την τεχνική. Μπορεί να την υπερβαίνει και να βρίσκεται τόσο αυθόρμητα όσο ένα βλέμμα ή μια χειρονομία, σε κατάσταση διαλογισμού την οποία βιώνει ως διαρκή εμπειρία.

Μερικές αλήθειες για τον διαλογισμό


– Δεν πρέπει να συγχέουμε τον διαλογισμό με οποιαδήποτε θρησκεία ή με την ανθρώπινη ανάγκη για πίστη. Οποιοσδήποτε μπορεί να ασκήσει τον διαλογισμό, άσχετα από το θρήσκευμά του, εφόσον βέβαια είναι πνευματικά υγιής.

– Αυτό που είναι σημαντικό να έχουμε στο νου μας, είναι ότι ο διαλογισμός είναι μια βιωματική εμπειρία. Αν κάποιος θέλει να τον προσεγγίσει μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικές τεχνικές. Να επιλέξει αυτή που του ταιριάζει και να απολαύσει την εμπειρία που του προσφέρει.

– Υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί διαλογισμοί όσοι και οι άνθρωποι που τον ασκούν. Επίσης, αν βάλει κανείς στο νου του ότι η κάθε φορά μπορεί να είναι διαφορετική για τον ίδιο άνθρωπο, τότε καταλαβαίνουμε ότι η εμπειρία του διαλογισμού μπορεί να αποκτήσει τεράστιο εύρος.

– Ο διαλογισμός εξερευνά την φύση του νου. Θέλουμε να προσεγγίσουμε τον νου με την ποιότητα της αγάπης που είναι ανοιχτή, δεκτική και ανεκτική. Άρα όταν κάνουμε διαλογισμό δεν προσπαθούμε για κάτι γιατί αυτό από μόνο του κρύβει ένταση. Ουσιαστικά αφήνουμε την συνειδητότητά μας να διευρυνθεί.

– Συχνά λέμε ότι ο διαλογισμός προσπαθεί να ελέγξει την σκέψη. Όμως ο νους είναι από την φύση του παραγωγικός, γεννά σκέψεις όπως και συναισθήματα. Είναι πιο σωστό να πούμε πως στον διαλογισμό καταφέρνουμε να βιώσουμε μια φυσική συνύπαρξη όπου οι σκέψεις και τα συναισθήματα δεν μας κατακλύζουν. Αναζητούμε την εμπειρία της απλής, αβίαστης ύπαρξής μας στην απόλυτη γαλήνη, όπου ο νους δεν παρεμβάλλεται διαρκώς σχολιάζοντας και κάνοντας κριτική.

– Κάποιος μπορεί να προσεγγίσει τον διαλογισμό μόνο μέσα από την πρακτική άσκηση. Εννοείται πως υπάρχουν διδασκαλίες και σχολές, άρθρα και βιβλία πάνω στο θέμα. Το ταξίδι όμως είναι βιωματικό και οι αποσκευές προσωπικές.

– Όταν κάποιος κάνει διαλογισμό είναι σαν να αφήνεται σε μια περιπέτεια, που θα τον οδηγήσει τελικά στην ανακάλυψη του εσωτερικού του εαυτού.

– Ο διαλογισμός δεν είναι κάτι μεταφυσικό, το αντίθετο είναι μια απόλυτα φυσική κατάσταση για τον άνθρωπο. Αθλητές και μουσικοί συχνά βιώνουν την κατάσταση αυτή γνωστή ως «η ζώνη». Μπορεί οποιοσδήποτε να έχει βιώσει τον διαλογισμό απλώς ατενίζοντας ένα φυσικό τοπίο, ή την ανατολή του ήλιου. Είναι η εμπειρία της απόλυτη εσωτερικής ειρήνης και της ένωσης με την Αλήθεια που δεν είναι άλλη από την ποιότητα της αγάπης.

Διαλογισμοί οπτικοποίησης

To 2011 ομάδα έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατέγραψε ότι ο διαλογισμός μπορεί στην ουσία να αλλάξει την δομή του εγκεφάλου. Ένα πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων διαλογισμού MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) παρατηρήθηκε πως επηρέασε την λειτουργία του ιππόκαμπου, της περιοχής του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την μάθηση και την μνήμη.

«Ο διαλογισμός σας βοηθά να εξασκήσετε την ικανότητα να στέλνετε την επίγνωσή σας εκεί που εσείς θέλετε και να διατηρείτε της προσοχή σας σταθερή. Σύμφωνα με μελέτες ακόμη και τέσσερις μέρες πρακτικής διαλογισμού έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα στην ικανότητα συγκέντρωσης.»

Ο διαλογισμός οπτικοποίησης έχει γίνει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν τα οφέλη του. Ακολουθούν ορισμένα βασικά ευρήματα από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 (θα δείτε παρακάτω έρευνες):

Μείωση του στρες: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης (Voice Healig) έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικός στη μείωση του στρες και του άγχους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consulting and Clinical Psychology το 2000 διαπίστωσε ότι η χαλάρωση που βασίζεται στην οπτικοποίηση μείωσε σημαντικά τα επίπεδα άγχους σε ασθενείς με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Διαχείριση Πόνου: Η έρευνα δείχνει ότι οι τεχνικές διαλογισμού οπτικοποίησης (Voice Healig) μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Behavioral Medicine το 2008 έδειξε ότι οι καρκινοπαθείς που ασκούσαν καθοδηγούμενη εικόνα παρουσίασαν μείωση στην ένταση του πόνου και αυξημένη ανοχή στον πόνο σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.

Βελτίωση απόδοσης: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης (Voice Healig) έχει διερευνηθεί στο πλαίσιο της βελτίωσης της απόδοσης σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Sport Psychology το 2004 διαπίστωσε ότι οι αθλητές που συμμετείχαν σε ασκήσεις καθοδηγούμενης απεικόνισης παρουσίασαν βελτιώσεις στην αυτοπεποίθηση, τα κίνητρα και την απόδοση σε σύγκριση με αυτούς που δεν το έκαναν.

Γνωστική λειτουργία: Προκαταρκτική έρευνα υποδηλώνει ότι ο διαλογισμός οπτικοποίησης (Voice Healig) μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη γνωστική λειτουργία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό NeuroImage το 2005 έδειξε ότι τα άτομα που ασκούσαν διαλογισμό βασισμένο σε νοητικές εικόνες είχαν αυξημένο πάχος του φλοιού σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την προσοχή και την αισθητηριακή επεξεργασία.

Διαλογισμός με δημιουργικό οραματισμό (Voice Healig)

Σε αυτή την τεχνική ο ασκούμενος ουσιαστικά οραματίζεται με καθοδήγηση μια θετική εικόνα. Συγχρόνως αφήνεται στην ευεργετική επίδραση που μπορεί να έχει η εμπειρία αυτή στην ενέργειά του μέσω της μουσικής και της φωνής που ακούει.

Ο οραματισμός έχει την μαγική ιδιότητα να μας αποφορτίζει και να απομακρύνει τον νου από από την ακατάπαυστη ροή αυτόματων σκέψεων που συμβαίνουν χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε. Σταδιακά δημιουργεί μια ασφαλή νοητική περιοχή η οποία λειτουργεί σαν κοιτίδα γέννησης θετικών εντυπώσεων, στόχων και σκεπτομορφών.

Ο διαλογισμός με οπτικοποίηση (Voice Healig) είναι μια τεχνική που συνδυάζει τις παραδοσιακές πρακτικές διαλογισμού με τη χρήση νοητικών εικόνων. Περιλαμβάνει τη δημιουργία και τη διατήρηση οπτικών εικόνων στο μάτι του νου για να εστιάσει και να κατευθύνει την προσοχή κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.

Πως βοηθάει το Voice Healig να σχηματίσεις θετικές εικόνες το μυαλό και να αλλάξεις τις αρνητικές σκέψεις σου - Τι αποδεικνύουν οι έρευνες 

Ο ήχος έχει ισχυρή επίδραση στο ανθρώπινο μυαλό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία θετικών εικόνων που μπορούν να ωφελήσουν την ψυχική μας υγεία και ευημερία. Ο ήχος είναι μια μορφή ενέργειας που μπορεί να επηρεάσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας και μπορεί να μας βοηθήσει να σχηματίσουμε θετικές εικόνες στο μυαλό μας που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας, να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν τη συνολική μας αίσθηση ευεξίας.

Ένας τρόπος με τον οποίο ο ήχος μπορεί να βοηθήσει το μυαλό να σχηματίσει θετικές εικόνες είναι μέσω της μουσικής. Η μουσική έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για να βελτιώσει τη διάθεση και να προωθήσει τη χαλάρωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ακρόαση μουσικής μαζί με με φωνή και ειδικές φράσεις, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και να αυξήσει τα συναισθήματα ευτυχίας και ευεξίας. Όταν ακούμε voice healing, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή. Αυτό δημιουργεί μια θετική συσχέτιση μεταξύ του voice healing και της διάθεσής μας, καθιστώντας μας ευκολότερο να σχηματίσουμε θετικές εικόνες στο μυαλό μας όταν θα ακούσουμε ξανά την ηχητική συνεδρία που έχουμε επιλέξει.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το voice healing μπορεί να βοηθήσει το μυαλό να σχηματίσει θετικές εικόνες είναι μέσω των ηχητικών συνεδριών με ήχους της φύσης. Ο ήχος των πουλιών που κελαηδούν, τα κύματα που πέφτουν ή η βροχή μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης και να μας βοηθήσει να συνδεθούμε με τον φυσικό κόσμο. Οι ήχοι της φύσης στο voice healing μπορούν επίσης να προκαλέσουν θετικές αναμνήσεις και συνειρμούς, όπως ήρεμες διακοπές ή μια ευχάριστη υπαίθρια εμπειρία. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να σχηματίσουμε θετικές εικόνες στο μυαλό μας που μπορούν να μειώσουν το στρες και το άγχος και να βελτιώσουν τη συνολική αίσθηση ευεξίας.

Ο ήχος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε πρακτικές διαλογισμού και ενσυνειδητότητας για να βοηθήσει το μυαλό να σχηματίσει θετικές εικόνες. Πολλές ηχητικές συνεδρίες του voice healing περιλαμβάνουν εστίαση στην αναπνοή ή σε μια φράση - πεποίθηση. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε το μυαλό μας και να σχηματίσουμε θετικές εικόνες που προάγουν τη χαλάρωση και την εσωτερική γαλήνη.

Το voice healing έχει ισχυρή επίδραση στο μυαλό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σχηματίσει θετικές εικόνες που ωφελούν την ψυχική μας υγεία και ευημερία.

Το voice healing μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος, να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και να προάγουμε την αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Ενσωματώνοντας το στην καθημερινή μας ζωή, μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε τον εαυτό μας, να ανεβάσουμε τη δύναμή μας και να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Jain FA, Fonagy P.Mindfulness (NY). 2020 Ιαν. 11
Η διευκόλυνση της νοητοποίησης , ή η ικανότητα κατανόησης των ψυχικών καταστάσεων και η σύνδεσή τους με τη συμπεριφορά, θεωρείται όλο και περισσότερο ως ένας κοινός μηχανισμός δράσης στις αποτελεσματικές ψυχοθεραπείες. Εδώ παρουσιάζετε μια επισκόπηση ενός νέου συνόλου στοχαστικής ψυχοθεραπείας…

Voice Healig διαλογισμοί (πατήστε τον σύνδεσμο και μεταφερθείτε)
Αυτοθεραπείας - Ίασης
Υπερβατισμού - Θεουργίας

Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για το πώς να εξασκηθείτε στον διαλογισμό με οπτικοποίηση:
  • Βρείτε ένα ήσυχο και άνετο μέρος όπου μπορείτε να καθίσετε ή να ξαπλώσετε χωρίς περισπασμούς.
  • Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό σας.
  • Επιλέξτε μια συγκεκριμένη ηχητική συνεδρία του Voice Healing, που βρίσκετε ηρεμιστική, έμπνευση ή με νόημα για την ζωή σας. Είναι σημαντικό να επιλέξετε μια ηχητική συνεδρία που σας ταιριάζει προσωπικά.
  • Αρχίστε να ακούτε την επιλεγμένη την συνεδρία σχηματίζοντας την εικόνα που σας περιγράφετε, στο μυαλό σας. Δείτε το ζωντανά, σαν να είναι ακριβώς μπροστά σας. Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες, τα χρώματα, τις υφές και οποιεσδήποτε άλλες αισθητηριακές πτυχές της εικόνας.
  • Καθώς συνεχίζετε να οραματίζεστε ακουγοντας την συνεδρία σας, προσπαθήστε να βυθιστείτε στη σκηνή και να εμπλέξετε τις αισθήσεις σας. Παρατηρήστε πώς σας κάνει να αισθάνεστε συναισθηματικά, διανοητικά και σωματικά. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει τυχόν θετικές αισθήσεις που προκύπτουν.
  • Εάν το μυαλό σας αρχίσει να περιπλανιέται ή αποσπάται η προσοχή σας, φέρτε απαλά την προσοχή σας πίσω στην οπτικοποίηση. Μην κρίνετε ή επικρίνετε τον εαυτό σας για απώλεια εστίασης—απλώς αναγνωρίστε την απόσπαση της προσοχής και επιστρέψτε στην εικόνα.
  • Μπορείτε να επιλέξετε να κρατήσετε την οπτικοποίηση για μια συγκεκριμένη διάρκεια ή μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως εστιακό σημείο κατά τη διάρκεια της πρακτικής διαλογισμού σας.
  • Καθώς ολοκληρώνετε τον διαλογισμό, αφήστε σταδιακά την οπτικοποίηση και επιστρέψτε στην τρέχουσα επίγνωσή σας οπως σας ζητείτε στην συνεδρία σας. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να ξεκουραστείτε και να σκεφτείτε την εμπειρία σας.
Η εξάσκηση του διαλογισμού με οπτικοποίηση Voice Healing μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε, να εμβαθύνετε τη χαλάρωση και να προκαλείτε θετικά συναισθήματα. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως δημιουργικό εργαλείο για την εκδήλωση στόχων, την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης ή την καλλιέργεια ιδιοτήτων όπως η συμπόνια και η ευγνωμοσύνη.

Να θυμάστε ότι η οπτικοποίηση Voice Healing είναι μια προσωπική εμπειρία και η αποτελεσματικότητα μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Είναι σημαντικό να το προσεγγίσετε με ανοιχτό μυαλό και να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο και υπομονή για να εξερευνήσετε και να βελτιώσετε την πρακτική οπτικοποίησης σας.

Τα οφέλη του διαλογισμού

Ο διαλογισμός μας κάνει καλό καθώς αυξάνει την πνευματική πειθαρχία και την θέληση. Μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε τις παρορμήσεις και να θεραπευτούμε από εξαρτήσεις και προσκολλήσεις.

Πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) απέδειξε ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονται για μακρό χρονικό διάστημα στην ζωή τους -κατά μέσο όρο είκοσι χρόνια- έχουν αποδεδειγμένα νεανικότερα εγκεφαλικά κύτταρα και μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας.

Ο διαλογισμός βελτιώνει τα επίπεδα του ύπνου, ρίχνει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό, μπορεί να σας φέρει κοντά στον πραγματικό σας εαυτό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να σας βοηθήσει να δουλέψετε τραύματα και εμπειρίες από το παρελθόν αλλά και να αναγνωρίσετε τις βαθύτερες επιθυμίες επιθυμίες και ανάγκες σας.

Ο διαλογισμός μπορεί να λειτουργήσει σαν εργαλείο προσωπικής εξέλιξης. Όσο παρατηρούμε τον νου και την φύση του, τόσο καλύτερα μαθαίνουμε τον εαυτό μας. Και όσο περισσότερο κατακτάμε την αυτογνωσία τόσο καλύτερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας.
«Ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα κατάθλιψης και στρες στον οργανισμό και να ενισχύσει το μοντέλο θετικής σκέψης. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως εγκαθιστώντας την πρακτική του διαλογισμού στην καθημερινότητά μας μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα οφέλη του μακροπρόθεσμα».

Διαβάστε την μελέτη Μια Βιβλιομετρική και Οπτικιστική Ανάλυση της Έρευνας Ενσυνειδητότητας και Διαλογισμού από το 1900 έως το 2021.
Wang Y, Liao L, Lin X, Sun Y, Wang N, Wang J, Luo F.Int J Environ Res Public Health. 2021 Δεκ 13
Αυτή η μελέτη συνοψίζει διεξοδικά την έρευνα στον τομέα του διαλογισμού , ιδιαίτερα του διαλογισμού ενσυνειδητότητας από το 1900 έως το 2021.

Όταν ξέρουμε ποιοι είμαστε τότε νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και τότε μόνο μπορούμε να αναπτύξουμε και τις ποιότητες της συμπόνιας και της κατανόησης για τους άλλους. Ο διαλογισμός μας συνδέει με την ποιότητα της αγάπης τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους γύρω μας.

Ο διαλογισμός μπορεί να μας βοηθήσει να ησυχάσουμε το νου και να αρχίσουμε να παίρνουμε απόσταση από τις “αυτόματες σκέψεις” οι οποίες είναι συνδεδεμένες με χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας και υψηλότερο στρες. Ο νους χαρακτηρίζεται από μια λειτουργία που διεθνώς ονομάζεται DMN (default mode network) ή αλλιώς «monkey mind». Όταν αυτή η λειτουργία ενεργοποιείται ουσιαστικά ο νους μας περιπλανιεται ασκόπως σε σκέψεις που αφορούν το παρελθόν ή το μέλλον, προκαλλώντας νοητική κόπωση και ψυχολογικό στρες. Πολλές έρευνες μεταξύ των οποίων αυτή που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Yale, απέδειξαν ότι οι ο εγκέφαλος των ανθρώπων που συστηματικά ασκούν πρακτικές διαλογισμού έχει αναπτύξει την δεξιότητα να περιορίζει την λειτουργία των αυτόματων σκέψεων. 

Διαβάστε την μελέτη
Επιδράσεις των πρακτικών μακροπρόθεσμου διαλογισμού στην εκμάθηση διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή με βάση τον αισθητηριοκινητικό ρυθμό.
Jiang X, Lopez E, Stieger JR, Greco CM, He B.Μπροστινοί Νευροσκοί. 2021 21 Ιανουαρίου 
Ο διαλογισμός είναι μια μέθοδος νοητικής εκπαίδευσης για τη βελτίωση της επίγνωσης και της επίγνωσης και αναφέρεται ότι έχει θετικά αποτελέσματα στην ψυχική κατάσταση κάποιου.

Η πνευματική εμπειρία του διαλογισμού είναι μια εμπειρία πολύ καθησυχαστική. Είμαστε όλοι μας εκτός από βιολογικές υπάρξεις και πνευματικές και ο διαλογισμός μας φέρνει κοντά στην πνευματική εμπειρία της ίδιας μας της ύπαρξης. Η ανθρώπινη ύπαρξη είναι από μόνη της ένα ζωντανό θαύμα, είναι η απόδειξη της ανώτερης διάνοιας που υπάρχει στο σύμπαν. Διερευνώντας την φύση του νου μέσα από τον διαλογισμό, μπορούμε να βιώσουμε την εμπειρία της ένωσης μας με την ανώτερη διάνοια της οποίας αποτελούμε ένα συγκοινωνούν δοχείο. Όταν γνωρίσουμε την θεϊκή μας υπόσταση, θα καταλάβουμε πως μπορούμε να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας στην ίδια την ζωή και αυτό θα μας γεμίσει με δέος, αισιοδοξία και αίσθημα σιγουριάς και προσωπικής γαλήνης.

Διαβάστε την μελέτη
Διαλογισμός: Χάρτης Στοιχείων Συστηματικών Ανασκοπήσεων.
Schlechta Portella CF, Ghelman R, Abdala V, Schveitzer MC, Afonso RF.Μέτωπο Δημόσιας Υγείας. 2021 Δεκ 2
Βάση μελέτης: Αυτός ο χάρτης αποδεικτικών στοιχείων παρουσιάζει μια σύνοψη μελετών που εξέτασαν τις επιπτώσεις του διαλογισμού σε διάφορες κλινικές και υγειονομικές καταστάσεις. Ο διαλογισμός είναι μια στοχαστική πρακτική που έχει χρησιμοποιηθεί για την προαγωγή της υγείας και τη θεραπεία διαφορετικών καταστάσεων…

«Η εσωτερική παρατήρηση μπορεί αν μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Αυτό μπορεί να είναι μια αρχή και για άλλες θετικές αλλαγές σε προσωπικό επίπεδο.»

Απλές συμβουλές για να κάνετε διαλογισμό
  • Δεν χρειάζεται να πιέσετε τον εαυτό σας για τίποτε. Χρειάζεται απλώς να τον εμπιστευτείτε και να αφεθείτε.
  • Μην προσπαθήσετε να ελέγξετε τον νου. Ο νους είναι από την φύση του άοκνος και διεσπαρμένος. Πετάει από σκέψη σε σκέψη με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
  • Βρείτε τον προσωπικό σας τόπο και χρόνο και αφιερώστε τον στην φροντίδα του εαυτού σας
  • Αναζητήστε την κατάλληλη για εσάς πρακτική, διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει αλλά επίσης πειραματιστείτε με διαφορετικά είδη.
  • Ένας δάσκαλος μπορεί να σας καθοδηγήσει και είναι πάντοτε χρήσιμος όμως να έχετε στο μυαλό σας ότι ο διαλογισμός είναι δικός σας, είναι το δικό σας προσωπικό ταξίδι.
  • Μπορείτε να διαλογιστείτε παντού και πάντα. Δεν είναι ανάγκη να έχετε κανέναν εξοπλισμό και καμία αποσκευή. Μπορείτε να πάρετε τον διαλογισμό μαζί σας σε οποιοδήποτε ταξίδι σε οποιαδήποτε διαδρομή.
  • Ότι φαίνεται απλό, εύκολο και φθηνό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και πολύτιμο. Μπορεί να μην τιμολογείται όμως ο διαλογισμός έχει ανεκτίμητη αξία.
Μπορούν όλοι να διαλογιστούν, σε όλες τις ηλικίες και σε κάθε φάση της ζωής τους. Ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν να έρχονται σε επαφή με τον εσωτερικό τους εαυτό ή να ταξιδεύουν νοερά μέσα από όμορφες εικόνες. Όλοι μπορούμε να συνδεθούμε με την πνευματική μας υπόσταση.

Σταύρος Πλουμιστός
Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας ή αναζητάτε καθοδήγηση,
επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους
και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Μάθετε για τις ομιλίες, σεμινάρια και συνεδρίες στο www.ploumistos.com
Για ηχητικές συνεδρίες Αφύπνισης, Αυτοβελτίωσης, Διαλογισμού και Ίασης επισκεφτείτε το https://voicehealing.gr/
Μιλήστε μαζί μου στο 6945723523
(11:30 - 14:00 και 19:00 - 21:30 - Εκτός Κυριακής)
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,123,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1094,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,269,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1261,ΒΙΝΤΕΟ,843,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,332,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1568,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,98,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3474,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,918,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Θεραπεία με διαλογισμό και ποια τα οφέλη - Τι αποδεικνύουν οι έρευνες
Θεραπεία με διαλογισμό και ποια τα οφέλη - Τι αποδεικνύουν οι έρευνες
Θεραπεία με διαλογισμό και ποια τα οφέλη - Τι αποδεικνύουν οι έρευνες
https://i.ytimg.com/vi/d5EODtgkhsg/maxresdefault.jpg
https://i.ytimg.com/vi/d5EODtgkhsg/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/07/blog-post_69.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/07/blog-post_69.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content