Πώς φτάσαμε στη σοκαριστική έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου - Τι προκάλεσε το ωστικό κύμα

Πώς φτάσαμε στη σοκαριστική έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου - Τι προκάλεσε το ωστικό κύμα

👉Δραματικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου και της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, καθώς η φωτιά που είχε ξεσπάσει πριν από δύο ημέρες στη Μαγνησία, έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις το απόγευμα της Πέμπτης, όταν προκλήθηκαν εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες.

Από το πρωί της Παρασκευής επικρατεί σχετική ηρεμία στη Νέα Αγχίαλο, όπου δεν υπάρχουν αυτή την ώρα ενεργά μέτωπα φωτιάς.

Την Πέμπτη οι κάτοικοι της περιοχής έζησαν στιγμές αγωνίας μετά τις εκρήξεις στην αποθήκη των πυρομαχικών, ενώ διατάχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο.

Εκτός από την περιοχή Καραμπά, που βρίσκεται η αποθήκη πυρομαχικών, από το 112 εστάλησαν μηνύματα σε κατοίκους των περιοχών Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιο Γεώργιο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο.

Στην Νέα Αγχίαλο, στελέχη του Λιμενικού ανέλαβαν την επιβίβαση πολιτών στα σκάφη ιδιωτών, που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι. Οι πολίτες μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο του Βόλου για καταμέτρηση και εν συνεχεία στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου.

Ζημιές στη Νέα Αγχίαλο από το ωστικό κύμα

Η ευρύτερη περιοχή και ειδικά την Νέα Αγχίαλο συνταράχθηκε από τις δυνατές εκρήξεις που σημειώθηκαν, σπάζοντας τζάμια σε σπίτια, την ώρα που το ωστικό κύμα έφτασε στον Βόλο κι έκανε πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους.

Όσοι βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή κλήθηκαν να απομακρυνθούν και ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά και Αγχιάλου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων.

Ασφαλής η αεροπορική βάση της 111ΠΜ - Πώς συνέβη η έκρηξη, σύμφωνα με το ΓΕΑ

Ενημέρωση για τα όσα διαδραματίστηκαν με την πυρκαγιά στην περιοχή Νέας Αγχιάλου και τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών έκανε το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

"Από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα αναφέρουν πηγές του ΓΕΑ.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια. Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή. Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από τη στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί".


Τι πυρομαχικά υπήρχαν στην αποθήκη

Όπως αναφέρει το onalert.gr, η αποθήκη διέθετε "πυρομαχικά Β χορηγίας", όπως ονομάζονται τα πυρομαχικά που βρίσκονται, για προφανείς λόγους, εκτός της αεροπορικής βάσης και δεν είναι πυρομαχικά άμεσης χρήσεως.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας δεν διαθέτει, ακόμη, ακριβή εικόνα για των αριθμό των βομβών και των βλημάτων που καταστράφηκαν από τη φωτιά. Ο τελικός απολογισμός της καταστροφής θα γίνει αφότου η φωτιά σβήσει.

Ωστόσο, το onalert.gr αναφέρει ότι η φωτιά έχει καταστρέψει βόμβες διασποράς που ήταν αποθηκευμένες χωρίς τους πυροκροτητές και αριθμό βλημάτων, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Εισαγγελέας για τις φωτιές στη Μαγνησία - Έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών

Εκδόθηκε Εισαγγελική παραγγελία για άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που θα ερευνήσει τον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, ασυνήθους έντασης και έκτασης, που εκδηλώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες στη Μαγνησία, με συνέπεια να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον σε κτίρια, εγκαταστάσεις, σε αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες και σε υποδομές, με κίνδυνο μάλιστα για τη ζωή μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας. Ο συγχρονισμός στην εκδήλωσή τους, δημιουργεί εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς.

Στην προκαταρκτική θα εξετασθούν όλα τα δεδομένα και θα κληθούν να καταθέσουν στοιχεία όλοι όσοι έκαναν λόγο για εμπρησμό, όπως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Βαρύτητα θα δοθεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην φωτιά που ξέσπασε ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία στην Βιομηχανική Περιοχή και στο Σέσκλο.

Την ίδια ώρα, η αρμόδια εισαγγελέας κατέστησε σαφές στις υπηρεσίες ότι στην παρούσα φάση προέχει η κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς και ότι οι ενέργειες που παραγγέλθηκαν θα διενεργηθούν με απόλυτη προτεραιότητα, μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων.

Τις επόμενες ημέρες θα συγκεντρωθούν όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν τυχόν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ: συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού. Θα διερευνηθούν τα αδικήματα εγκληματική οργάνωσης, εμπρησμός κατά εξακολούθηση δασικής και μη έκτασης με κίνδυνο για ανθρώπους και επιχειρήσεις, με βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, και για ενέργειες που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί, σε όλο το εύρος του, το ποινικό δικονομικό οπλοστάσιο (άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια, ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων κ.λπ.) για να ελεγχθεί και να αξιοποιηθεί κάθε χρήσιμη σχετική πληροφορία και εάν υπάρξουν ένοχοι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τον θάνατο των δύο ανθρώπων στον Χοροστάσι και στον Αγιο Γεώργιο.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1072,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1241,ΒΙΝΤΕΟ,809,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1536,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,899,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Πώς φτάσαμε στη σοκαριστική έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου - Τι προκάλεσε το ωστικό κύμα
Πώς φτάσαμε στη σοκαριστική έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου - Τι προκάλεσε το ωστικό κύμα
Πώς φτάσαμε στη σοκαριστική έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου - Τι προκάλεσε το ωστικό κύμα
https://flashnews.gr/wp-content/uploads/2023/07/agxialos_ekrixi-740x420.webp
https://i.ytimg.com/vi/GF--MDmit5g/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/07/blog-post_68.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/07/blog-post_68.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content