Σκέρτσος: Γενικευμένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ελέγχων και ψηφιακής κάρτας εργασίας – Ψηφιοποίηση σε ιατρική και δικαιοσύνη

Σκέρτσος: Γενικευμένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ελέγχων και ψηφιακής κάρτας εργασίας – Ψηφιοποίηση σε ιατρική και δικαιοσύνη

👉Στις "10 απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα του 2027" αναφέρεται ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος με άρθρο του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή». Αναφορά έκανε στις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ενόψει προκλήσεων στη βιογενετική και την A.I.

Μιλάει για αλλαγές στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, στο κράτος, στην αγορά εργασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, στην ασφάλεια, ακόμη και στο θεσμικό πλαίσιο ενόψει των νέων προκλήσεων, όπως είναι η βιογενετική ή η τεχνητή νοημοσύνη.
Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του υπουργού Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσου στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» με τίτλο: «10 μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα του 2027»

“Το αίτημα για μεταρρυθμίσεις είναι σχεδόν πάνδημο. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και τα περισσότερα κόμματα συμμερίζονται, πλέον, τη διαπίστωση ότι «η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να γίνει Ευρώπη σε όλα». Και γι’αυτό έχει ανάγκη από ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, στο κράτος, στην αγορά εργασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, στην ασφάλεια, ακόμη και στο θεσμικό πλαίσιο ενόψει των νέων προκλήσεων, όπως είναι η βιογενετική ή η τεχνητή νοημοσύνη.

Ας ξεκινήσουμε, όμως, πρώτα από τα βασικά. Διότι χωρίς κοινούς ορισμούς δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Γιατί είναι αναγκαία και τι συνιστά μεταρρύθμιση;

Η μεταρρύθμιση, δηλαδή η διαρκής προσαρμογή μας σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, οδηγεί σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και συνοχή. Για την Ελλάδα που δίνει συνεχώς μάχες με την αδράνεια, μεταρρύθμιση είναι πολλές φορές η επανάσταση του αυτονόητου, η εισαγωγή μιας κρίσιμης καινοτομίας -οργανωτικής, ψηφιακής, διοικητικής- που απλοποιεί διαδικασίες, απελευθερώνει ανθρώπινους και υλικούς πόρους, μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και κάνει ευκολότερη τη ζωή των πολιτών.

Οφείλουμε να κοιτάξουμε με τα μάτια της πρώτης φοράς κάθε δημόσια πολιτική που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν και να αναρωτηθούμε το εξής απλό: «Αυτό γιατί γίνεται έτσι; Υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών σήμερα; Συμπλέει με όσα κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Και το κυριότερο, κάνει καλύτερη, πιο ασφαλή και ελεύθερη τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων και των επιχειρήσεων;»

Πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να συνοδεύονται πάντα από πόνο, αίμα, δάκρυα και ιδρώτα; Η απάντηση είναι όχι. Μεταρρύθμιση δεν σημαίνει περικοπές. Όλοι μπορούμε να κερδίσουμε από τις μεταρρυθμίσεις. Αρκεί να είναι καλά μελετημένες κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή τους και να συνοδεύονται από επαρκή τεκμηρίωση και μέτρηση.

Η μέτρηση και η αξιολόγηση είναι, πλέον, τα στοιχεία που προσδίδουν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στην πολιτική και μπορούν να αποκαταστήσουν την χαμένη σχέση αξιοπιστίας με την πολιτική. Διότι ό,τι δεν μετριέται, δεν μπορεί να αξιολογηθεί αν είναι δίκαιο και αποτελεσματικό.

Η επιμονή λοιπόν στη μέτρηση των πολιτικών δεν είναι κάποιος σχολαστικισμός, ούτε κάποια προσπάθεια παγίδευσης του αντιπάλου. Είναι μια βαθιά πολιτική και δημοκρατική στάση που εξουδετερώνει τα λαϊκίστικα επιχειρήματα και τις αόριστες επικλήσεις σε ένα δήθεν ηθικό πλεονέκτημα ή στα επιχειρήματα του «φρονήματος» που χαρακτηρίζουν κάποιους ως de facto προοδευτικούς ή συντηρητικούς.

Στους «μπλε φακέλους» που παρέδωσε ο Πρωθυπουργός στα μέλη της κυβέρνησης υπάρχει ένας σαφής οδικός χάρτης με περισσότερες από 100 μεταρρυθμίσεις για την επόμενη τετραετία, η πλειονότητα των οποίων αποτελεί μέρος και του εθνικού σχεδίου ανθεκτικότητας και ανάκαμψης Ελλάδα 2.0. Συνδέοντας τις μεταρρυθμίσεις με τις δημόσιες επενδύσεις αυξάνουμε τους πολλαπλασιαστές απόδοσης των επενδύσεων στην οικονομία και την κοινωνία. Και αυτή είναι άλλη μια κρίσιμη καινοτομία στο πώς αντιλαμβανόμαστε την «τεχνολογία» αλλά και την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων, πλέον, στην χώρα μας.

Θα εστιάσω σε 10 από αυτές, τις πιο σημαντικές, που μπορούν να αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο τη χώρα μας στο τέλος της τρεχουσας τετραετίας.

1) Γενικευμένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ψηφιακών ελέγχων και διασταυρώσεων, διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής και τιμολόγιο. Στόχος η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η περαιτέρω μείωση συντελεστών στους φόρους, άμεσους και έμμεσους.

2) Ανασχεδιασμός του Χάρτη Υγείας με αιχμή την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αναδιαμόρφωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. Ψηφιοποίηση υπηρεσιών, ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των χειρουργείων. Σύνδεση των προσλήψεων ιατρών και νοσηλευτών με τις ανάγκες κάθε περιοχής. Συνέργειες κρατικού και ιδιωτικού τομέα χωρίς επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και δημιουργία δομών ψυχικής συμβουλευτικής και περίθαλψης σε όλη την επικράτεια.

3) Νέος Δικαστικός Χάρτης με ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, εκσυγχρονισμό των υποδομών και ψηφιοποίηση διαδικασιών. Στόχος η επιτάχυνση απονομής του δικαίου ώστε να φτάσουμε στον μέσο ευρωπαϊκό χρόνο έκδοσης αποφάσεων έως το 2027.

4) Αξιολόγηση δομών, εκπαιδευτικών και αποτελεσμάτων στο δημόσιο σχολείο και πανεπιστημιο, σύνδεση χρηματοδότησης με ερευνητικά αποτελέσματα, εναρμόνιση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία για την αναγνώριση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους μη κρατικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

5) Αξιολόγηση, στοχοθεσία, επιβράβευση με χρηματικά bonus και κατάρτιση 400.000 δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών, με αυστηροποίηση και επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών. Επιτάχυνση των προσλήψεων στο δημόσιο με αναδιοργάνωση ΑΣΕΠ. Η επαγγελματική συνάφεια και η εμπειρία μπαίνουν στην κορυφή των κριτηρίων για την επιλογή των διοικήσεων στους οργανισμούς του δημοσίου.

6) Καθολική χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας για έλεγχο της αδήλωτης και ημιδηλωμενης εργασίας. Ψηφιακή Διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της Εργάνης, του eΕφκα, του ΟΠΕΚΑ, της ΗΔΙΚΑ, της ΔΥΠΑ και της ΑΑΔΕ για καλύτερους διασταυρωτικούς ελέγχους ως προς την αδήλωτη απασχόληση.

7) Ολοκλήρωση κτηματολογίου και ειδικών πολεοδομικών χωροταξικών σχεδίων σε όλη τη χώρα.

8) Αναμόρφωση του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων με στόχο την επιτάχυνση στους διαγωνισμούς, μείωση των απευθείας αναθέσεων και την εξοικονόμηση πόρων από συμφωνίες πλαίσιο.

9) Σύγχρονα και ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς με ψηφιακή διαχείριση στόλου, ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο και αξιόπιστες αστικές συγκοινωνίες εντός της επόμενης τετραετίας με νέες γραμμές, συμπράξεις με ιδιώτες στην παροχή συγκοινωνιακού έργου και πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας. Ανανέωση στόλου λεωφορείων με 650 νέα οχήματα μηδενικών ρύπων έως αρχές 2024 και άλλα 650 αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

10) Εθνική στρατηγική για την στήριξη των νέων, της ελληνικής οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων. Με Επέκταση του ωραρίου σχολείων και παιδικών σταθμών. Με αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για κοινωνική πολιτική και προσιτή στέγη κυρίως για νέους και τα νέα ζευγάρια, για την κάλυψη αναγκών δημοσίων υπαλλήλων σε νησιά και ημιαστικές περιοχές. Επέκταση δικαιωμάτων μέσω της Στρατηγικής μας για την κοινότητα λοατκι+ και συνέχιση της στρατηγικής για αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία.

Έχουμε απόλυτη συνείδηση πως το κρίσιμο μέγεθος για την επιτυχία των αλλαγών, για τη μετατροπή τους σε μεταρρυθμίσεις είναι η συμμετοχή των εμπλεκομένων και η αποδοχή των πολιτών. Συγκρουόμαστε με τους αναχρονισμούς, τις ιδεοληψίες, τα συμφέροντα που κρατούν καθηλωμένους τους ίδιους τους εργαζόμενους, και εξοργίζουν τους πολίτες.

Όπλο μας είναι η διαφάνεια, ο διάλογος, η παρουσίαση των διαθέσιμων εναλλακτικών, το κόστος μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο, η στήριξη και η προοπτική όσων επηρεάζονται από αλλαγές. Εχουμε την πολιτική βούληση, το σχέδιο, τα εργαλεία και την αποφασιστικότητα να δουλέψουμε συντονισμένα και σκληρά για να κάνουμε πράξη τον πολυδιάστατο, ριζοσπαστικό και συμπεριληπτικό εκσυγχρονισμό της χώρας, που αποτελεί το κοινό εθνικό πρόταγμα.

Με τους πολίτες, για τους πολίτες, χωρίς να μένει κανείς πίσω σ’αυτήν τη νέα πιο Παραγωγική, πιο Κοινωνική, πιο Δίκαιη, πιο Πράσινη, πιο Ψηφιακή και πιο Ισχυρή Ελλάδα που θέλουμε και μας αξίζει.”

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1538,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Σκέρτσος: Γενικευμένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ελέγχων και ψηφιακής κάρτας εργασίας – Ψηφιοποίηση σε ιατρική και δικαιοσύνη
Σκέρτσος: Γενικευμένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ελέγχων και ψηφιακής κάρτας εργασίας – Ψηφιοποίηση σε ιατρική και δικαιοσύνη
Σκέρτσος: Γενικευμένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ελέγχων και ψηφιακής κάρτας εργασίας – Ψηφιοποίηση σε ιατρική και δικαιοσύνη
https://nb.bbend.net/media/news/2023/03/27/1409991/main/karta-egasias.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/07/blog-post_17.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/07/blog-post_17.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content