«Έρχονται» απολύσεις: Οι δουλειές που απειλούνται περισσότερο από το ChatGPT και την Τεχνητή Νοημοσύνη

«Έρχονται» απολύσεις: Οι δουλειές που απειλούνται περισσότερο από το ChatGPT και την Τεχνητή Νοημοσύνη

👉Το ChatGPT, θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των πραγμάτων για τα οποία ανησυχούν οι εργαζόμενοι, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη περνάει με ταχύτητα… φωτός, στον χώρο εργασίας και την καθημερινότητα.

Μέχρι στιγμής φέτος, στον κλάδο της τεχνολογίας έχει ήδη περικοπεί 5% περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι σε όλο το 2022, σύμφωνα με την Challenger, Gray & Christmas.

Ο ρυθμός των απολύσεων είναι έτοιμος να ξεπεράσει τους αριθμούς απώλειας θέσεων εργασίας του 2001, τη χειρότερη χρονιά για απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας λόγω της χρεοκοπίας των dot-com.

Καθώς οι απολύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, οι εργαζόμενοι πια δεν φοβούνται μόνο ότι θα απολυθούν, φοβούνται ότι θα αντικατασταθούν όλοι μαζί. Μια πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs διαπίστωσε ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο πρόκειται να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση.

Αλλά το ChatGPT και η AI δεν θα πρέπει να πυροδοτούν φόβο μεταξύ των εργαζομένων, επειδή αυτά τα εργαλεία θα βοηθήσουν τους ανθρώπους και τις εταιρείες να εργάζονται πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον Sultan Saidov, συνιδρυτή και πρόεδρο της Beamery, μιας πολυεθνικής εταιρείας λογισμικού διαχείρισης ανθρώπινου κεφαλαίου, η οποία διαθέτει το δικό της GPT, ή generative pretrained transformer, που ονομάζεται TalentGPT.
«Εκτιμάται ήδη ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση», δήλωσε ο Saidov.

«Το ερώτημα είναι: Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα αλλάξουν δουλειά ή θα χάσουν τη δουλειά τους; Νομίζω ότι, σε πολλές περιπτώσεις, μάλλον θα αλλάξουν παρά θα χάσουν».

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα επανάσταση στον τρόπο δουλειάς, με την έννοια των αλλαγών που έφεραν στο παρελθόν η εισαγωγή των κομπιούτερ στα γραφεία εργασίας. Σχεδόν 30 χρόνια πριν πολλές δουλειές έσβησαν, πολλές νέες δημιουργήθηκαν.

Οι εργαζόμενοι έμαθαν νέες δεξιότητες και προσαρμόστηκαν. Από το χαρτί και το στιλό, περάσαμε στην οθόνη και τα προγράμματα. Τώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ξανά το περιεχόμενο της εργασίας του καθενός μας. Είναι προφανές ότι πολλές δουλειές θα εξαφανιστούν και οι εργαζόμενοι θα κληθούν να μάθουν και να χρησιμοποιούν νέα εργαλεία.

Το ChatGPT είναι ένας τύπος εργαλείου GPT που χρησιμοποιεί μοντέλα εκμάθησης για τη δημιουργία απαντήσεων που μοιάζουν με ανθρώπινες απαντήσεις και ο Saidov λέει ότι η τεχνολογία GPT μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να κάνουν περισσότερα από το να κάνουν απλώς συζητήσεις. Ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας, συγκεκριμένες θέσεις εργασίας πρόκειται να επηρεαστούν περισσότερο από άλλες.

Οι δημιουργοί και οι σχεδιαστές θα πρέπει να υιοθετήσουν δεξιότητες Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο Saidov επισημαίνει ότι οι δημιουργοί στον κλάδο της τεχνολογίας (όπως οι σχεδιαστές, οι δημιουργοί βιντεοπαιχνιδιών, οι φωτογράφοι και όσοι δημιουργούν ψηφιακές εικόνες) δεν κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. Αντίθετα η τεχνολογία θα τους βοηθήσει να είναι περισσότερο δημιουργικοί και να κάνουν τη δουλειά τους πιο γρήγορα.

Όπως και σε αντίστοιχες στιγμές στο παρελθόν, οι δημιουργικές θέσεις εργασίας θα έχουν ζήτηση και μετά την ευρεία ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των άλλων τεχνολογιών στον εργασιακό χώρο.

«Όσον αφορά τους δημιουργούς βιντεοπαιχνιδιών, αν ο αριθμός των παιχνιδιών που κατασκευάζονται παγκοσμίως δεν αυξηθεί από χρόνο σε χρόνο, πιθανώς τότε θα χρειαστούν λιγότεροι σχεδιαστές παιχνιδιών», δήλωσε ο Saidov.

«Αλλά αν ο στόχος της επιχείρησης είναι η αύξηση της παραγωγής, τότε αυτή η τεχνολογία απλώς θα αυξήσει τον αριθμό των παιχνιδιών που θα παράγει».

Οι προγραμματιστές λογισμικού και οι μηχανικοί θα επηρεαστούν

Λόγω του θορύβου που ξέσπασε από την δημιουργία του ChatGPT, πολλοί προγραμματιστές λογισμικού και μηχανικοί ανησυχούν για το μέλλον της εργασίας τους. Αποτέλεσμα είναι, πολλοί από αυτούς να αναζητούν νέες δεξιότητες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για να τις προσθέσουν στο βιογραφικό τους σημείωμα.

Υπάρχει σήμερα μια μαζική στροφή των προγραμματιστών προς την Τεχνητή Νοημοσύνη με την ίδια ένταση που σχεδόν 20 χρόνια πριν οι προγραμματιστές στράφηκαν στην ανάπτυξη των Application για κινητά τηλέφωνα. Η αλλαγή φέρνει μαζί της πάντα και νέες ευκαιρίες.

«Είναι μεγάλο λάθος να πούμε ότι το GPT θα εξαλείψει εντελώς τις θέσεις εργασίας, όπως οι προγραμματιστές και οι μηχανικοί», λέει ο Sameer Penakalapati, διευθύνων σύμβουλος της Ceipal, μιας πλατφόρμας εντόπισης ταλέντων με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη.

Αλλά, παρόλο που αυτές οι θέσεις εργασίας θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές τους θα μπορούσαν πιθανότατα να μειωθούν από το GPT και τη Τεχνητή Νοημοσύνη.

Εδώ πρέπει να κάνουμε μια σημαντική διάκριση μεταξύ της GPT ειδικά και της Τεχνητής Νοημοσύνης ευρύτερα, όταν πρόκειται για την αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον Penakalapati. Το GPT είναι ένα μαθηματικό ή στατιστικό μοντέλο που έχει σχεδιαστεί για να μαθαίνει μοτίβα και να παρέχει αποτελέσματα.

Όμως οι άλλες μορφές της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να πάνε παραπέρα, ανακατασκευάζοντας διαφορετικά αποτελέσματα με βάση τα μοτίβα και την συνεχή μάθηση, αντιγράφοντας σχεδόν έναν ανθρώπινο εγκέφαλο, είπε.

Ως παράδειγμα, ο Penakalapati λέει ότι αν εξετάσουμε τους προγραμματιστές λογισμικού, τους μηχανικούς και τους testers, η GPT μπορεί να δημιουργήσει κώδικα σε λίγα δευτερόλεπτα, δίνοντας στους χρήστες και τους πελάτες λογισμικού ακριβώς αυτό που χρειάζονται χωρίς το μπρος-πίσω της αναμετάδοσης των αναγκών, των προσαρμογών και των διορθώσεων στην ομάδα ανάπτυξης.

Το GPT μπορεί να κάνει τη δουλειά ενός προγραμματιστή ή δοκιμαστή άμεσα, αντί για τις ημέρες ή εβδομάδες που μπορεί να χρειαστεί ένας άνθρωπος για να δημιουργήσει το ίδιο πράγμα, είπε.

Επίσης, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει ευρύτερα τους μηχανικούς λογισμικού και συγκεκριμένα τους devolopers (ανάπτυξης και λειτουργίας λογισμικού), δήλωσε ο Penakalapati, από την δημιουργία του κώδικα έως την ανάπτυξη, τη συντήρηση και την δημιουργία ενημερώσεων στην ανάπτυξη λογισμικού. Σε αυτό το ευρύ σύνολο καθηκόντων, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μιμηθεί αυτό που θα έκανε ένας devoloper κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης λογισμικού.

Και ενώ οι εργαζόμενοι στους χώρους της ανάπτυξης λογισμικού και της μηχανικής προσαρμόζονται γρήγορα σε αυτά τα εργαλεία, ο Penakalapati δήλωσε ότι θα είναι αδύνατο τα εργαλεία να αντικαταστήσουν πλήρως τους ανθρώπους. Πιο πιθανό είναι να δούμε μείωση του αριθμού των προγραμματιστών και των μηχανικών που απαιτούνται για τη δημιουργία λογισμικού.

«Είτε πρόκειται για ένα κομμάτι κώδικα που γράφετε, είτε δοκιμάζετε τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με το λογισμικό σας, είτε σχεδιάζετε λογισμικό και επιλέγετε ορισμένα χρώματα από μια παλέτα χρωμάτων, πάντα θα χρειάζεστε κάποιον, έναν άνθρωπο, να βοηθήσει στη διαδικασία», δήλωσε ο Penakalapati.

Οι εργαζόμενοι σε τομείς της γνώσης θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το ChatGPT

Αν και το GPT και η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό πολλούς εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας, η ενσωμάτωση αυτών των εργαλείων σε διάφορα προγράμματα θα επηρεάσει κάθε εργαζόμενο που απασχολείται σε τομέα της γνώσης, όρος που συνήθως αναφέρεται σε οποιοσδήποτε εργαζόμενο που χρησιμοποιεί ή χειρίζεται πληροφορίες στη δουλειά του (αρχιτέκτονες, μηχανικούς, λογιστές, δικηγόρους, γιατρούς, επιστήμονες, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς), σύμφωνα με τον Michael Chui, εταίρο στο McKinsey Global Institute. .

«Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν τη δυνατότητα δημιουργίας προσχεδίων πολύ γρήγορα, είτε πρόκειται για γραφή, είτε για παραγωγή κώδικα υπολογιστή, είτε για δημιουργία εικόνων, βίντεο και μουσικής”, δήλωσε ο Chui. «Μπορείτε να φανταστείτε σχεδόν οποιονδήποτε εργαζόμενο στον τομέα της γνώσης να μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την τεχνολογία και σίγουρα η τεχνολογία παρέχει ταχύτητα».

Μια πρόσφατη μελέτη από την OpenAI, τον δημιουργό του ChatGPT, διαπίστωσε ότι περίπου το 80% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει τουλάχιστον το 10% των εργασιακών του καθηκόντων από την εισαγωγή μοντέλων μάθησης στην τεχνολογία GPT, ενώ το υπόλοιπο 20% των εργαζομένων θα μπορούσε να δει μέχρι και το 50% των καθηκόντων του να επηρεάζεται.

Ο Chui δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι σήμερα δεν μπορούν να θυμηθούν μια εποχή που δεν είχαν εργαλεία όπως το Microsoft Excel ή το Microsoft Word, οπότε αντίστοιχα μπορούμε να προβλέψουμε ότι οι εργαζόμενοι στο μέλλον δεν θα μπορούν να φανταστούν έναν κόσμο εργασίας χωρίς εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης και GPT.

«Ακόμη και οι τεχνολογίες που αύξησαν σημαντικά την παραγωγικότητα, στο παρελθόν, δεν οδήγησαν απαραίτητα στο να έχουμε λιγότερους ανθρώπους να κάνουν δουλειά», δήλωσε ο Chui. «Η ουσία είναι ότι ο κόσμος θα χρειάζεται πάντα περισσότερο λογισμικό».
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1539,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6352,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,81,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: «Έρχονται» απολύσεις: Οι δουλειές που απειλούνται περισσότερο από το ChatGPT και την Τεχνητή Νοημοσύνη
«Έρχονται» απολύσεις: Οι δουλειές που απειλούνται περισσότερο από το ChatGPT και την Τεχνητή Νοημοσύνη
«Έρχονται» απολύσεις: Οι δουλειές που απειλούνται περισσότερο από το ChatGPT και την Τεχνητή Νοημοσύνη
https://www.pronews.gr/wp-content/uploads/2023/05/18/2.png
https://i.ytimg.com/vi/AdIQ2M-rh6I/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/05/chatgpt.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/05/chatgpt.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content