«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες: Οι μύκητες απειλούν την παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων
Οι μύκητες αποτελούν ήδη (και με διαφορά) τον μεγαλύτερο καταστροφέα των καλλιεργειών. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί, μετακινούνται με τον αέρα σε τεράστιες αποστάσεις και μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρες εκτάσεις. Είναι επίσης τρομακτικά προσαρμοστικοί. Πολλά είδη, δε, έχουν αναπτύξει αντοχή στα κοινά μυκητοκτόνα.
Η επίπτωση των μυκήτων αναμένεται να επιδεινωθεί, τονίζουν οι επιστήμονες σε άρθρο στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Οι παραγωγοί έχουν ήδη χάσει εξαιτίας τους το 10% έως 23% των καλλιεργειών τους, σημειώνουν.
Οι καταστροφές που προκαλούν ετησίως στις πέντε βασικότερες καλλιέργειες, θα αρκούσαν για να ταΐσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, προσθέτουν. Οι πέντε καλλιέργειες αφορούν:
- Ρύζι
- Σιτηρά
- Καλαμπόκι
- Σόγια
- Πατάτες


