Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να βάζετε ιωδιούχο αλάτι στο νερό για τα μακαρόνια

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να βάζετε ιωδιούχο αλάτι στο νερό για τα μακαρόνια

👉Όταν ρίχνετε τα ζυμαρικά στο βραστό νερό, πιθανότατα δεν σκέφτεστε όλες τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μέχρι να φτάσουν στο πιάτο σας, αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ίσως πρέπει να το κάνετε.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι η διαδικασία που πολλοί από εμάς χρησιμοποιούσαμε πάντα για το μαγείρεμα των ζυμαρικών μπορεί να προκαλέσει ορισμένες δυνητικά ανησυχητικές χημικές αντιδράσεις.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το ιωδιούχο αλάτι και το νερό της βρύσης και τι σημαίνει ο συνδυασμός τους για το βράσιμο των ζυμαρικών.

Τι συμβαίνει όταν βράζετε νερό βρύσης με ιωδιούχο αλάτι

Τα δύο βασικά κομμάτια στο μαγείρεμα των ζυμαρικών, που παρουσιάζονται στη νέα μελέτη, είναι το ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι και το χλωριωμένο νερό της βρύσης.

Όταν βράζετε νερό για ζυμαρικά, πιθανότατα χρησιμοποιείτε απλώς κανονικό νερό βρύσης. Εάν είστε συνδεδεμένοι με τη δημόσια παροχή νερού της πόλης σας, το πιθανότερο είναι ότι το νερό της βρύσης σας είναι χλωριωμένο, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η προσθήκη αλατιού στο νερό δίνει στα ζυμαρικά την ευκαιρία να απορροφήσουν λίγη από την αλμυρή γεύση καθώς μαγειρεύονται, κάτι που ενισχύει την γεύση του τελικού πιάτου. Το αλάτι που οι περισσότεροι έχουμε για τέτοιες περιπτώσεις είναι πιθανότατα ιωδιούχο. Αυτό σημαίνει ότι έχει προστεθεί ένα βασικό θρεπτικό συστατικό (ιώδιο) για να βοηθήσει στην πρόληψη της ανεπάρκειας ιωδίου.

Το μαγείρεμα των ζυμαρικών σε βραστό χλωριωμένο νερό της βρύσης με προσθήκη ιωδιούχου αλατιού μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό ενώσεων που ονομάζονται ιωδιούχα υποπροϊόντα απολύμανσης (iodo-DBPs).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση πόσιμου νερού με υψηλές ποσότητες αυτών των υποπροϊόντων μπορεί να συνδέεται με καρκίνους του ορθού και της ουροδόχου κύστης.

Η έρευνα ανέλυσε τον πιο κοινό τρόπο μαγειρέματος στον “πραγματικό κόσμο”

Οι προηγούμενες έρευνες δεν εξέτασαν τις “πραγματικές” συνθήκες μαγειρέματος, δηλαδή τι κάνουν στην πράξη οι περισσότεροι στην κουζίνα του σπιτιού τους σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να συμβαίνει σε συνθήκες εργαστηρίου.

Αυτό προσπάθησαν να πετύχουν οι ερευνητές στην εν λόγω τελευταία μελέτη:

Στο πρώτο πείραμα, οι ερευνητές έβρασαν τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και χρησιμοποίησαν επιτραπέζιο αλάτι με προσθήκη ιωδίου.

Στις άλλες δοκιμές, άλλαξαν τις συνθήκες μαγειρέματος και χρησιμοποίησαν διαφορετικά είδη αλατιού (π.χ. αλάτι Ιμαλαΐων) που δεν είχαν πρόσθετο ιώδιο.

Για κάθε μέθοδο μαγειρέματος, μέτρησαν τις ποσότητες έξι “δυνητικά τοξικών ενώσεων”, που ονομάζονται ιωδιούχα τριαλομεθάνια στα μαγειρεμένα ζυμαρικά καθώς και στο νερό.

Οι ερευνητές βρήκαν και τις έξι ενώσεις στα μαγειρεμένα ζυμαρικά και στο νερό, αλλά παρατήρησαν επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύτηκαν τα ζυμαρικά είχε σαφή επίδραση στην συγκέντρωση αυτών των ενώσεων στο τελικό προϊόν.

Πώς συνιστούν οι ερευνητές να μαγειρεύετε τα ζυμαρικά

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτές οι απλές συμβουλές μαγειρέματος μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της συγκέντρωσης αυτών των δυνητικά τοξικών ενώσεων που καταλήγουν στα ζυμαρικά σας:
  • Μην σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι, όταν βράζετε τα ζυμαρικά
  • Σουρώστε καλά τα ζυμαρικά από το νερό στο οποίο έβρασαν
  • Αν χρησιμοποιήσετε ιωδιούχο αλάτι, προσθέστε το αφότου βράσουν τα ζυμαρικά
  • Εάν θέλετε να αλατίσετε το νερό των ζυμαρικών σας κατά το βράσιμο, χρησιμοποιήστε αλάτι χωρίς ιώδιο
Μπορείτε να μαγειρέψετε ζυμαρικά σε νερό με ιωδιούχο ή όχι; Τι είπαν οι ερευνητές

Καθηγήτρια χημείας στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και εκ των συγγραφέων της μελέτης, είπε ότι ένα εκπληκτικό εύρημα από τα πειράματα ήταν το πόσα iodo-DBPs απορροφήθηκαν (“κόλλησαν”) στα ζυμαρικά σε σύγκριση με το πόσα αποστραγγίστηκαν στο νερό.

“Με εξέπληξε το γεγονός ότι το 70% των iodo-DBPs ‘ξεπλύθηκαν’ στο στραγγισμένο νερό (μόνο το 30% έμεινε στα μαγειρεμένα ζυμαρικά)”, είπε, προσθέτοντας ότι πίστευε ότι τα ζυμαρικά θα απορροφούσαν σχεδόν το 100% των ενώσεων.

Η καθηγήτρια είπε ότι οι λάτρεις των ζυμαρικών δεν χρειάζεται να… πανικοβάλλονται με τα αποτελέσματα της μελέτης.

“Τα επίπεδα των ενώσεων που βρέθηκαν στα ζυμαρικά είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με ορισμένα πόσιμα νερά που επηρεάζονται από το ιώδιο”, είπε.
Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, η καθηγήτρια πιστεύει ότι τα iodo-DBPs “προκαλούν ανησυχία”. Σε προσωπικό επίπεδο, η ίδια η καθηγήτρια είπε ότι είναι πιθανό να αρχίσει να χρησιμοποιεί αλάτι μεν, αλλά χωρίς πρόσθετο ιώδιο δε, για να μαγειρεύει ζυμαρικά από τώρα και στο εξής.

“Αν και αυτή η έρευνα έχει ενδιαφέρον, δεν καταδεικνύει κανενός είδους ανθρώπινη αλληλεπίδραση ή βλάβη”, είπε γιατρός με έδρα τη Μ. Βρετανία και μεταπτυχιακό στη διατροφική έρευνα.

Η καθηγήτρια επιβεβαίωσε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των ενώσεων στην υγεία, “καθώς δεν έχουν γίνει ακόμη in vivo τοξικολογικές μελέτες”. Αν και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο μακροχρόνιας έκθεσης, απαιτείται παραπάνω έρευνα για την κατανόηση του κινδύνου.

Ο γιατρός είπε ότι εάν ανησυχείτε πραγματικά, ακολουθήστε τις συμβουλές που πρότειναν οι συγγραφείς (βλ. παραπάνω).

Συμπέρασμα

Μέχρι να εξετάσουν οι ερευνητές τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αυτών των ενώσεων σε ποσότητες που βρίσκονται σε μια τυπική κατσαρόλα με ζυμαρικά, δεν χρειάζεται να σταματήσετε να τρώτε ζυμαρικά, ούτε να αλλάξετε τον τρόπο μαγειρέματος.

Επίσης, δεν χρειάζεται να ανταλλάξετε το ιωδιούχο αλάτι με αλάτι χωρίς ιώδιο για τα πάντα. Απλά ίσως είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε ιωδιούχο αλάτι για το βράσιμο ζυμαρικών.

Αν και θα μπορούσε να συμβάλει σε μια χημική αντίδραση, όταν χρησιμοποιείται για το βράσιμο ζυμαρικών, το ιωδιούχο αλάτι εξακολουθεί να είναι βασική πηγή θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας και βοηθά στην πρόληψη της ανεπάρκειας ιωδίου, μια συνέπεια για την υγεία που είναι γνωστή και υποστηρίζεται από έρευνες.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,583,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1048,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,255,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1217,ΒΙΝΤΕΟ,785,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1869,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,155,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1515,Κόσμος,10384,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6340,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,79,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1349,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3461,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,886,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να βάζετε ιωδιούχο αλάτι στο νερό για τα μακαρόνια
Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να βάζετε ιωδιούχο αλάτι στο νερό για τα μακαρόνια
Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να βάζετε ιωδιούχο αλάτι στο νερό για τα μακαρόνια
https://www.newsbeast.gr/files/1/2021/03/shutterstock_460953898.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/04/blog-post_55.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/04/blog-post_55.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content