Βάρος στο στήθος: Τι μπορεί να σημαίνει; – Όλες οι πιθανές αιτίες

Βάρος στο στήθος: Τι μπορεί να σημαίνει; – Όλες οι πιθανές αιτίες

👉Οι άνθρωποι συχνά συνδέουν ένα βάρος στο στήθος με καρδιακά προβλήματα, αλλά αυτή η ενόχληση μπορεί να είναι σημάδι άγχους ή κατάθλιψης.

Το αίσθημα βάρους είναι ένας άλλος τρόπος που πολλοί περιγράφουν τον πόνο ή τη δυσφορία στο στήθος. Άλλες αισθήσεις που μπορεί να βιώσει ένα άτομο με βάρος στο στήθος είναι:
 • σφίξιμο
 • αίσθημα σύνθλιψης
 • πίεση
 • αίσθημα καύσου
 • “σουβλιές” στο στήθος
Σας παραθέτουμε τις 13 βασικές αιτίες που κάποιος μπορεί να νιώσει βάρος στο στήθος και τα λοιπά συνοδά συμπτώματα.

Άγχος

Η αγχώδης διαταραχή είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που προκαλεί έντονη ανησυχία και ένταση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλά σωματικά συμπτώματα.

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα βάρους ή σφιξίματος στο στήθος. Άλλα σωματικά συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν:
 • μυϊκή ένταση
 • εφίδρωση
 • κλονισμός/τρέμουλο
 • γρήγορος καρδιακός παλμός
 • γρήγορη αναπνοή
 • ζάλη
 • ναυτία
 • αίσθημα μυρμηγκιάσματος
Μια κρίση πανικού περιλαμβάνει την εμπειρία πολλών από αυτά τα συμπτώματα ταυτόχρονα. Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι πολύ έντονα.

Εάν ένα άτομο δεν έχει υποστεί κρίση πανικού στο παρελθόν, μπορεί να μπερδέψει τα συμπτώματά του με εκείνα της καρδιακής προσβολής.

Η εμπειρία μιας κρίσης πανικού μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε σωματικό κίνδυνο, αλλά αυτές οι κρίσεις δεν είναι σωματικά επιβλαβείς. Τα συμπτώματα συνήθως περνούν μετά από 10-20 λεπτά.

Εάν ένα άτομο παθαίνει συχνά κρίσεις πανικού, μπορεί να έχει έναν τύπο αγχώδους διαταραχής που ονομάζεται διαταραχή πανικού.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια άλλη ψυχολογική αιτία για το βάρος στο στήθος. Μια μελέτη του 2017 βρήκε μια σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της εμπειρίας επαναλαμβανόμενου πόνου στο στήθος.

Ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να εμφανίσει σωματικά συμπτώματα, επειδή η κατάθλιψη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τον πόνο. Μια θεωρία είναι ότι αυτό συμβαίνει επειδή η κατάθλιψη επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές που διέπουν τόσο τον πόνο όσο και την ψυχική διάθεση.

Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί επίσης να εμφανίσουν βάρος στο στήθος λόγω αύξησης του αντιληπτού στρες.

Ανεξήγητοι πόνοι και πόνοι που συνοδεύονται από αίσθημα πεσμένης διάθεσης, απελπισίας, ενοχής ή αναξιότητας μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης.

Μυϊκή θλάση

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να προκύψει από καταπόνηση των μεσοπλεύριων μυών, η οποία μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο τεντώνει υπερβολικά και τραβάει τον μυ που συγκρατεί τα πλευρά στη θέση τους.

Η καταπόνηση των μεσοπλεύριων μυών μπορεί να ασκήσει πίεση στα πλευρά και να προκαλέσει αίσθημα βάρους στο στήθος.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Είναι μια πεπτική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου “ανεβαίνει” από το στομάχι μέσω του οισοφάγου και φτάνει στον λαιμό. Εκτός από τον πόνο στο στήθος, μπορεί να προκαλέσει:
 • υπερβολικό σάλιο
 • πόνο κατά την κατάποση
 • πονόλαιμο
Περικαρδίτιδα

Η περικαρδίτιδα είναι ένα καρδιακό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει βάρος στο στήθος.

Το περικάρδιο είναι το όνομα των στρωμάτων ιστού που περιβάλλουν την καρδιά. Η περικαρδίτιδα εμφανίζεται όταν το περικάρδιο μολύνεται και διογκώνεται.

Όταν είναι πρησμένο, το περικάρδιο μπορεί να τρίβεται στην καρδιά, προκαλώντας πόνο στο στήθος. Ο πόνος συνήθως βελτιώνεται όταν το άτομο είναι σε όρθια θέση και χειροτερεύει όταν ξαπλώνει.

Στηθάγχη

Η στηθάγχη μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πίεσης στο στήθος. Συμβαίνει όταν ο καρδιακός μυς δεν παίρνει αρκετό αίμα και είναι σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου.

Εκτός από τον πόνο στο στήθος, η στηθάγχη μπορεί να προκαλέσει πόνο σε:
 • πλάτη
 • αυχένα
 • χέρια
 • ώμους
 • σαγόνι
Καρδιακή προσβολή

Το βάρος στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα καρδιακής προσβολής. Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, το στήθος ενός ατόμου μπορεί να αισθάνεται:
 • βαρύ
 • συμπιεσμένο
 • γεμάτο
 • επώδυνο
Άλλα συμπτώματα καρδιακής προσβολής:
 • πόνος στον αυχένα, το σαγόνι, τα χέρια, την πλάτη ή το στομάχι
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • κρύος ιδρώτας
 • ζάλη
 • ναυτία
Η καρδιακή προσβολή είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση, επομένως όποιος υποψιάζεται ότι του συμβαίνει πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική φροντίδα.

Πνευμονία

Η πνευμονία μπορεί να προκαλέσει πόνο και βάρος στο στήθος που επιδεινώνεται όταν το άτομο βήχει ή αναπνέει βαθιά.

Είναι μια επιπλοκή της γρίπης και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού. Άλλα συμπτώματα της πνευμονίας είναι:
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • βήχας
 • πυρετός
 • κρυάδες
Κατάρρευση πνεύμονα

Ένας μερικός ή πλήρως κατεστραμμένος πνεύμονας μπορεί να προκαλέσει πόνο και βάρος στο στήθος.

Ένας πνεύμονας που καταρρέει συμβαίνει όταν ο αέρας συλλέγεται στον χώρο μεταξύ των πνευμόνων και του θωρακικού τοιχώματος. Αυτό ονομάζεται πνευμοθώρακας και μπορεί να εμφανιστεί μόνος του ή ως επιπλοκή πνευμονικής νόσου.

Εκτός από τον πόνο στο στήθος, ένα άτομο με κατεστραμμένο πνεύμονα μπορεί να παρουσιάσει δύσπνοια.

Πνευμονική εμβολή

Ο πόνος ή το βάρος στο στήθος μπορεί να είναι σημάδι πνευμονικής εμβολής. Αυτό συμβαίνει όταν εμφανίζεται απόφραξη στην πνευμονική αρτηρία.

Η απόφραξη είναι συνήθως ένας θρόμβος αίματος, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αποτελείται από άλλες ουσίες, όπως λίπος.

Η απόφραξη θα προκαλέσει άλλα συμπτώματα, όπως:
 • ζαλάδα
 • σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή
 • γρήγορο καρδιακό παλμό
 • λιποθυμία
Η πνευμονική εμβολή είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, αν αφεθεί χωρίς άμεση θεραπεία.

Κοστοχονδρίτιδα

Εάν ένα άτομο έχει πόνο στο σημείο που το στήθος του συναντά τα πλευρά του, μπορεί να έχει κοστοχονδρίτιδα.

Εμφανίζεται όταν φλεγμαίνει ο χόνδρος μεταξύ των πλευρών και του στήθους. Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται όταν αγγίζετε το σημείο.

Πέτρες στη χολή

Μια συσσώρευση χοληστερόλης ή χολερυθρίνης μπορεί να σχηματίσει μάζες, γνωστές ως χολόλιθοι, στη χοληδόχο κύστη.

Οι χολόλιθοι δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα, αλλά εάν φράζουν τους χοληφόρους πόρους ενός ατόμου, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος.

Αν συμβεί αυτό, το άτομο συνήθως αισθάνεται πόνο στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα. Ο πόνος είναι συχνά οξύς και ξαφνικός, αλλά μπορεί να αισθάνεται σαν θαμπές, βαριές κράμπες.

Διάσχιση αορτής

Ξαφνικός πόνος στο στήθος μπορεί να προκύψει από αορτική διάσχιση.

Η αορτή είναι η κύρια αρτηρία που προέρχεται από την καρδιά. Η διάσχιση συμβαίνει όταν το τοίχωμα της αορτής σχίζεται.

Πρόκειται για μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί άμεση θεραπεία.

Βάρος στο στήθος: Πότε να δείτε γιατρό

Τα άτομα που έχουν άγχος ή κατάθλιψη μπορεί να αναγνωρίσουν το βάρος στο στήθος ως σύμπτωμα της κατάστασής τους. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε γιατρό κάθε φορά που εμφανίζονται συμπτώματα.

Ωστόσο, εφόσον ο πόνος και το βάρος στο στήθος έχουν πολλές αιτίες, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν γιατρό, αν και όταν εμφανιστούν νέα συμπτώματα για πρώτη φορά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν αντιμετωπίζετε ξαφνικό, ανεξήγητο, έντονο πόνο στο στήθος θα πρέπει να καλέσετε άμεσα το 166!
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1538,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Βάρος στο στήθος: Τι μπορεί να σημαίνει; – Όλες οι πιθανές αιτίες
Βάρος στο στήθος: Τι μπορεί να σημαίνει; – Όλες οι πιθανές αιτίες
Βάρος στο στήθος: Τι μπορεί να σημαίνει; – Όλες οι πιθανές αιτίες
https://www.pronews.gr/wp-content/uploads/2023/04/11/ponos-sto-stithos-kardiologos-kimi-evia-anglelopoulos-001.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/04/blog-post_53.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/04/blog-post_53.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content