Ψυχική υγεία: Πώς η ψυχολογία συνδέεται με τον σωματικό πόνο; - 10 είδη πόνου που συνδέονται με τα συναισθήματά σας

Ψυχική υγεία: Πώς η ψυχολογία συνδέεται με τον σωματικό πόνο; - 10 είδη πόνου που συνδέονται με τα συναισθήματά σας

👉Ψυχική υγεία: Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας όταν χρειάζεται είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της ψυχικής υγείας και του πόνου που προκαλείται από το άγχος.

Η ψυχική υγεία και ο σωματικός πόνος συχνά συνδέονται με το άγχος και το στρες. Το άγχος μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική ευεξία, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα και το μυαλό.

Ψυχική υγεία και σωματικός πόνος

Όταν βιώνουμε άγχος, το σώμα μας αντιδρά απελευθερώνοντας ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, μυϊκή ένταση και στομαχικά προβλήματα. Επιπλέον, το άγχος μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, οδηγώντας σε αισθήματα άγχους, κατάθλιψης και ευερεθιστότητας.

Ένας τρόπος για να διαχειριστείτε τον αντίκτυπο του στρες στην ψυχική υγεία και τον πόνο είναι μέσω πρακτικών ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές και η γιόγκα. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και να προωθήσουν τη χαλάρωση, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση του σωματικού πόνου και στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας.

Εκτός από τις πρακτικές ενσυνειδητότητας, η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και μιας ρουτίνας άσκησης μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στην παροχή στο σώμα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά, ενώ η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση ενδορφινών που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να μειώσουν τον πόνο.

Είναι επίσης σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα και στον χρόνο χαλάρωσης για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το να περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή να ασχολείστε με κάποιο χόμπι.

Τέλος, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας όταν χρειάζεται είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της ψυχικής υγείας και του πόνου που προκαλείται από το άγχος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συζήτηση με έναν θεραπευτή ή σύμβουλο, την αναζήτηση ιατρικής θεραπείας για τον σωματικό πόνο ή τη συνεργασία με έναν διατροφολόγο για την ανάπτυξη ενός υγιεινού διατροφικού σχεδίου.

Συνολικά, η διαχείριση του άγχους και η προώθηση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει πρακτικές ενσυνειδητότητας, υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής, αυτοφροντίδα και αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας όταν χρειάζεται. Με μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση του άγχους, τα άτομα μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής τους και να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία.

10 είδη πόνου που συνδέονται άμεσα με τα συναισθήματά σας

Η απλή αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι η ψυχική μας κατάσταση επηρεάζει την σωματική μας και αντίθετα. Η συμβατική ιατρική έχει ορίσει αυτό το φαινόμενο ως ψυχοσωματικό. Μάλιστα, η ειδικότητα της ψυχοσωματικής ιατρικής είναι η πιο πρόσφατη υπο-ειδικότητα στην ψυχιατρική. Πράγματι, ο επιστημονικός κόσμος έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι τόσο ο ψυχικός/πνευματικός πόνος, όσο και ο σωματικός, ενεργοποιούν τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου: τον πρόσθιο νησιωτικό φλοιό και τον φλοιό του προσαγωγίου. Ως εκ τούτου, η σύνδεση στο επίπεδο φυσιολογίας ανάμεσα στον εγκέφαλο και το σώμα υφίσταται, αποδεικνύοντας την θεωρία.

Παρακάτω πρόκειται να συζητήσουμε 10 διαφορετικά είδη πόνου που συνδέονται άμεσα με συναισθήματα, αισθήσεις και σκέψεις. Εξοπλισμένος με αυτή τη γνώση, κάποιος μπορεί να ξεκινήσει να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές για να νιώθει καλύτερα στο μέλλον.

10 είδη πόνου που συνδέονται με τα συναισθήματά σας

1. Πόνος στη μέση (οσφυαλγία)


Περιοχές της πλάτης και των ώμων είναι αναμφίβολα τα πρώτα σημεία στα οποία νιώθουμε την μυϊκή ένταση περισσότερο. Χειροπράκτες, οστεοπαθητικοί και άλλοι ιατροί εξηγούν για χρόνια τον πόνο της μέσης με όρους στρες και άγχους. Και δυστυχώς τα πράγματα γίνονται χειρότερα, αφού αυτός ο τύπος πόνου είναι κυκλικός. Ξεκινάμε να αγχωνόμαστε και να ανησυχούμε για τον πόνο της μέσης μας, κάτι το οποίο σφίγγει και τσιτώνει με τη σειρά του τους μύες. Ύστερα, οι σφιγμένοι μυς αυξάνουν την ενόχληση και τότε αρχίζουμε να νιώθουμε σύγχυση, θυμό και απόγνωση.

2. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

Οι γιατροί τονίζουν και σημειώνουν ξανά και ξανά ότι το στρες εμφανίζεται σε μεγάλη ποικιλία, συμπεριλαμβανομένου του συναισθηματικού στρες, του στρες σε σχέση με το χρόνο και του στρες της σωματικής κόπωσης. Και αυτά τα συναισθήματα φτιάχνουν ένα εκρηκτικό πακέτο για τα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες. Επιπροσθέτως, συναισθήματα όπως θυμός, άγχος, θλίψη/ κλάμα και κατάθλιψη πυροδοτούν πονοκεφάλους. Οι ενημερωμένοι γιατροί συστήνουν τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμό και την αναζήτηση βοήθειας σε περίπτωση που ο πονοκέφαλος δεν υποχωρήσει μετά από προσωπική προσπάθεια.

3. Αυχενικός πόνος

Η συσσώρευση των συναισθημάτων· πιο συγκεκριμένα, τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να επιδράσουν πρακτικά σε κάθε περιοχή του σώματος. Ο πόνος στον αυχένα όμως αποτελεί ένα από τα πιο κοινά παράπονα των ανθρώπων που υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές. Είναι σχεδόν αδύνατο να εξηγήσουμε κάθε ένα από την πληθώρα των λόγων που το άγχος μπορεί να εμφανιστεί. Οικονομικά προβλήματα/ ανησυχίες, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, κόπωση κλπ.

4. Πόνος στους ώμους

Πολλοί κινησιολόγοι πιστεύουν ότι οι ώμοι μας αποτελούν την περιοχή εκείνη του σώματος μας την πιο επιρρεπή στο να δέχεται τις ανεπιθύμητες επιδράσεις από την πίεση. Ακόμα και μεταφορικά πολλές φορές αναφέρουμε ότι κρατάμε το «βάρος» στους ώμους μας, κάτι που υποδεικνύει ότι τελικά είναι αλήθεια.

5. Στομαχικοί πόνοι και/ή κράμπες

Το στομάχι μας είναι το σημείο του σώματος μας που δυστυχώς αντανακλούμε τις περισσότερες από τις ανησυχίες μας, τους φόβους και τα άγχη. Η βίωση αυτών των συναισθημάτων επανειλημμένα μπορεί να προκαλέσει στομαχικό πόνο. Συγκεκριμένα, όπως αποδεικνύεται κλινικά, το χρόνιο στρες μπορεί να εξελιχθεί σε έλκος.

6. Πόνος στους αγκώνες και/ή δυσκαμψία

Ο Dr. Alan Fogel γράφει σε ένα τεύχος του Psychology Today: «Όλα τα συναισθήματα έχουν ένα δομικό ανάλογο». Οι αγκώνες είναι ακριβώς αυτό. Ενώ κυρίως γνωρίζαμε ότι ιατρικές παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και άλλες μπορεί να είναι ο λόγος για τον πόνο εκεί ή την δυσκαμψία, η ψυχική κατάσταση όπως το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να «εκπροσωπηθούν» σε περίεργες περιοχές… συμπεριλαμβανομένων των αγκώνων.

7. Πόνος στα χέρια

Παρόμοια με τους αγκώνες, ο πόνος στα χέρια μπορεί να εμφανιστεί από ψυχολογικά προβλήματα. Ορισμένοι μάλιστα λένε ότι ο πόνος των χεριών μπορεί να είναι αποτέλεσμα συναισθημάτων απομόνωσης ή εγκλεισμού. Όπως ο Dr. Fogel τονίζει, κάθε ένα από τα συναισθήματα μας μετατρέπεται σε σωματικό σύμπτωμα… συνεπώς, όλα είναι πιθανά, σωστά;

8. Ισχιαλγία

Πέρα από κάποια αποδεδειγμένη ιατρική πάθηση, κάποιο είδος συναισθηματικής πυροδότησης οπωσδήποτε αποτελεί επίσης αιτία ισχιαλγίας. Το ανθρώπινο σώμα έχει πολύ περισσότερες νευρικές απολήξεις στο ισχίο απ’ ότι νομίζουμε· οπότε το στρες μπορεί να μετατραπεί σε σωματικό πόνο σε αυτή την περιοχή επίσης.

9. Πόνος στο γόνατο

Το σκεπτικό που υπάρχει πίσω από τον πόνο στα γόνατα, αποτέλεσμα συναισθημάτων, είναι σχεδόν η ίδια με εκείνη που δίνεται για την ισχιαλγία. Βεβαίως, υπάρχουν επίσης πολλές νευρικές απολήξεις στο γόνατο· συνεπώς, ισχυρότερη σύνδεση εγκεφάλου/ σώματος. Έτσι, είναι ίσως πιο πιθανό τα συναισθηματικά ερεθίσματα όπως το άγχος, ο φόβος, η κατάθλιψη κλπ. να αντανακλώνται σε πόνο των γονάτων απ’ ότι σε άλλες λιγότερο ευαίσθητες περιοχές, όπως ακόμα και το ισχίο.

10. Πόνος στα πόδια

Να τι αναφέρει ένα ποδίατρος για τη σχέση ανάμεσα στην ψυχική κατάσταση και στον πόνο των ποδιών: «Οι αγχωμένοι άνθρωποι παρουσιάζονται με ένα μεγάλο εύρος βιοχημικών ζητημάτων. Δεν προσπαθώ να γίνω γκουρού… αλλά είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει μια ατεκμηρίωτη ακόμα σύνδεση ανάμεσα στο κατώτερο μέρος του ποδιού και στην συναισθηματική κατάσταση».

Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο της Columbia παραδέχονται ότι «υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για την ψυχική κατάσταση, που μπορεί να συσχετιστεί με σωματικά συμπτώματα» και ότι η αντιμετώπιση της πραγματικής αιτίας του πόνου μπορεί να είναι η απάντηση. Αφού εξετάσουμε τον κάθε σωματικό ξεχωριστό πόνο και το επίπεδο του στρες μας, το πιο αποτελεσματικό είναι να κάνουμε το ίδιο με κάθε συναισθηματική κατάσταση. Τι ακριβώς είναι αυτό που νιώθουμε; Τεχνικές χαλάρωσης (όπως προοδευτική χαλάρωση των μυών), ελεγχόμενη αναπνοή, διαλογισμό, κατευθυνόμενη φαντασία και πολλές άλλες τεχνικές και πρακτικές υπάρχουν ακριβώς, βοηθούν τους ανθρώπους που βιώνουν τόσο σωματικό όσο και/ή ψυχικό πόνο.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1078,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Ψυχική υγεία: Πώς η ψυχολογία συνδέεται με τον σωματικό πόνο; - 10 είδη πόνου που συνδέονται με τα συναισθήματά σας
Ψυχική υγεία: Πώς η ψυχολογία συνδέεται με τον σωματικό πόνο; - 10 είδη πόνου που συνδέονται με τα συναισθήματά σας
Ψυχική υγεία: Πώς η ψυχολογία συνδέεται με τον σωματικό πόνο; - 10 είδη πόνου που συνδέονται με τα συναισθήματά σας
https://enallaktikidrasi.com/wp-content/uploads/2016/12/eidh-ponou-syndeontai-synaisthimata1.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/04/10_28.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/04/10_28.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content