Στ. Πλουμιστός: Οι ψυχολογικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην αλλαγή

Στ. Πλουμιστός: Οι ψυχολογικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην αλλαγή

👉Πώς κάνετε τους ανθρώπους να αγκαλιάσουν μια νέα ιδέα; Οι περισσότεροι έμποροι, καινοτόμοι, στελέχη, ακτιβιστές ή οποιοσδήποτε άλλος ασχολείται με τη δημιουργία αλλαγής, λειτουργούν με μια βαθιά υπόθεση. Είναι μια άποψη του κόσμου τόσο βαθιά ριζωμένη στη σκέψη μας που σπάνια βλέπουμε την επιρροή του ή αμφισβητούμε την αξία του. Ονομάζεται Νόμος της Έλξης - η πεποίθηση ότι ο καλύτερος (και ίσως ο μοναδικός) τρόπος για να πείσετε τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια νέα ιδέα είναι να αυξήσετε την ελκυστικότητα της ίδιας της ιδέας.

Αυτό το αντανακλαστικό μας οδηγεί σε ένα μονοπάτι προσθήκης χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων στην ιδέα ή αύξησης της έντασης των μηνυμάτων — όλα αυτά για να ωθήσουν τους ανθρώπους να συμμετάσχουν. Αναφερόμαστε σε αυτές τις στρατηγικές ως "Καύσιμο".

Αλλά εστιάζοντας στο Καύσιμο, οι καινοτόμοι παραμελούν το άλλο μισό της εξίσωσης - την Τριβή που λειτουργεί ενάντια στην αλλαγή που επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε. Οι τριβές είναι οι ψυχολογικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην αλλαγή και η υπέρβαση αυτών των τριβών είναι απαραίτητη για τη δημιουργία αλλαγής.

Σαν σύρσιμο πάνω σε μια σφαίρα, οι τέσσερις τριβές πιέζουν τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες που θέλουμε να φέρουμε στον κόσμο. Αυτός είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο τόσες πολλές αναμφισβήτητα καλές ιδέες δεν υλοποιούνται ποτέ.

Οι τέσσερις τριβές είναι:

1) Αδράνεια 
Η ισχυρή επιθυμία να παραμείνουμε με αυτά που γνωρίζουμε, παρά τους περιορισμούς. Όταν προσπαθείτε να αλλάξετε συμπεριφορά, πρέπει πάντα να δίνετε στους ανθρώπους πολλές επιλογές.

2) Προσπάθεια 
Η ενέργεια (πραγματική και αντιληπτή) που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί η αλλαγή.

3) Συναίσθημα 
Τα ακούσια αρνητικά συναισθήματα που δημιουργούνται από την ίδια την αλλαγή που επιδιώκουμε να κάνουμε.

4) Αντίδραση 
Η ώθηση για αντίσταση στην αλλαγή. 

Παρά τη δύναμη και την επιρροή τους, οι τριβές είναι δύσκολο να εντοπιστούν και ως εκ τούτου εύκολα παραβλέπονται. Ασκούν σημαντική αντίσταση στις ιδέες μας, αλλά συχνά περνούν αόρατα.

Ας είμαστε ξεκάθαροι: 
Τα "καύσιμα" (οι στρατηγικές) είναι απαραίτητα για την επιτυχία νέων ιδεών. Χωρίς Καύσιμο δεν υπάρχει κίνητρο για αλλαγή. Αλλά το να έχεις μια συναρπαστική ιδέα και ένα καλοφτιαγμένο μήνυμα δεν αρκεί. Θα υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι καινοτόμοι έχουν επιλεγμένα αυτά τα πλαίσια. Έχετε μια υπέροχη ιδέα, αλλά παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί οι άνθρωποι (οι επενδυτές, οι πελάτες, οι συνεργάτες, οι συνάδελφοί σας κ.λπ.) λένε όχι.

Το καύσιμο μπορεί να προωθήσει μια ιδέα και να το κάνει δυναμικά. Αλλά δεν είναι αρκετό.

Η καλή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για τη δια βίου υγεία των μωρών και των μητέρων. Ωστόσο, οι περισσότερες έγκυες γυναίκες δεν παίρνουν αυτό που χρειάζονται. Ένας σημαντικός αριθμός εγκύων γυναικών έχει έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, D και Ε, καθώς και σε ασβέστιο και σίδηρο. Επιπλέον, οι περισσότεροι παίρνουν πάρα πολλά από αυτά που δεν χρειάζονται. Πάνω από το 70 τοις εκατό των μέλλουσες μητέρες έχουν πάρα πολύ νάτριο στη διατροφή τους.

Η σημασία της λήψης των σωστών θρεπτικών συστατικών δεν χάνεται στις έγκυες γυναίκες. Υπενθυμίζονται συνεχώς. Τα συμπληρώματα είναι μια λύση, αλλά δεν είναι η τέλεια λύση. Τα συμπληρώματα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λήψης πολλών ανθυγιεινών ουσιών και μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικά επίπεδα θρεπτικών συστατικών.

Η πραγματική λύση είναι να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αλλά η οικοδόμηση μιας ισορροπημένης διατροφής δεν είναι απλώς πιο δαπανηρή, απαιτεί προγραμματισμό και προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι – ένα δύσκολο έργο εάν διαχειρίζεστε πολλές δουλειές χωρίς μεγάλη υποστήριξη.

Στα πολύ πρώτα στάδια της καριέρας του, ο Loran συμμετείχε σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί για την προώθηση της υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις εξετάσεις τους, οι γυναίκες έλαβαν φυλλάδια με πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της σωστής διατροφής — να τρώνε μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και να αποφύγεις το γρήγορο φαγητό και άλλες εύκολες αλλά ανθυγιεινές επιλογές.

Ο πιλότος ήταν μια καταστροφή. Οι γυναίκες δεν έτρωγαν πιο υγιεινά από πριν. Και χειρότερα, οι πεποιθήσεις τους για τη σημασία της υγιεινής διατροφής άλλαξαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θεώρησαν ότι ήταν λιγότερο σημαντικό να έχουν μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά μετά την έκθεση στα μηνύματα. Το πιλοτικό πρόγραμμα σταμάτησε γρήγορα λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων.

Το να τρώμε πιο υγιεινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια αναμφισβήτητα καλή ιδέα που όλοι πρέπει να αγκαλιάσουμε. Αλλά το μήνυμα απέτυχε λόγω των πολλών ισχυρών δυνάμεων που εργάζονται ενάντια στην υγιεινή διατροφή. Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές, κοστίζει 10 ευρώ για να αγοράσετε πέντε μήλα και 1,99 ευρώ για να αγοράσετε μια ντουζίνα ντόνατς. Και προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες που έλαβαν τα φυλλάδια ζούσαν σε μια έρημο τροφίμων.

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός από τους συμμετέχοντες. Ενδιαφέρεστε για την υγεία του μωρού σας, αλλά τα οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια το κάνουν δύσκολο. Τι ακριβώς κάνει ένας γιατρός που σας λέει να τρώτε υγιεινά; Δημιουργεί ένταση στο μυαλό σας που θέλετε να επιλύσετε.

Για πολλούς, ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η ένταση είναι να απωθήσουν το μήνυμα - να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μια υγιεινή διατροφή δεν είναι πραγματικά τόσο σημαντική. Εξάλλου, πολλά παιδιά στη γειτονιά σας μεγάλωσαν με κακές δίαιτες και δεν έχουν προβλήματα.

Γιατί λοιπόν το "καύσιμο" είναι η προεπιλεγμένη νοοτροπία;
Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να καταλάβουμε πώς το ανθρώπινο μυαλό ερμηνεύει τα κακά αποτελέσματα. Ας υποθέσουμε ότι στέλνετε το βιογραφικό σας σε μια εταιρεία και κανείς δεν σας απαντά. Γιατί δεν απάντησαν; Ή φανταστείτε ότι ένας συνάδελφός σας αρχίζει να παίρνει τη θέση στάθμευσης που ήταν πάντα (ανεπίσημα) δική σας. Γιατί να το κάνει αυτό;

Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για το γιατί συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Ίσως η εταιρεία να μην εντυπωσιάστηκε με το βιογραφικό σας ή ίσως έχουν ήδη καλύψει τη θέση. Ίσως η συνάδελφός σας να σας πήρε τη θέση στάθμευσης επειδή σας μισεί ή ίσως να μην είχε ιδέα ότι ήταν «δική σας».

Οι λόγοι που χρησιμοποιούμε για να εξηγήσουμε τα άσχημα γεγονότα καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε τα κακά νέα. Στη ζωή, όπως και στον νόμο, η πρόθεση έχει σημασία. Οι άνθρωποι έχουν μια αστεία συνήθεια να κατανοούν τη δράση ως αποτέλεσμα εσωτερικών δυνάμεων και να ελαχιστοποιούν τον ρόλο των περιστασιακών αιτιών. Βλέπουμε τη δράση κυρίως ως συνάρτηση κινήτρων και πρόθεσης.

Για παράδειγμα, λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς φοιτητές ψηφίζουν στις γενικές εκλογές. Γιατί είναι τόσο χαμηλά αυτά τα νούμερα;

Επειδή είναι απαθείς (μια εσωτερική απόδοση), σκεφτόμαστε ενστικτωδώς. Οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτή τη διανοητική συνήθεια το θεμελιώδες σφάλμα απόδοσης και είναι μια σχεδόν αδιάσπαστη συνήθεια του νου.

Το "καύσιμο" αντιστοιχεί τέλεια στις τάσεις απόδοσης μας. Το "καύσιμο" έχει σχεδιαστεί για να τροφοδοτεί το κίνητρο και την πρόθεση.

Γιατί οι άνθρωποι δεν αγοράζουν το προϊόν ή την πρότασή σας; «Δεν πρέπει να το βρίσκουν συναρπαστικό», φανταζόμαστε. Αν αυτός είναι ο λόγος που το μυαλό σας κατασκευάζει, τότε ο τρόπος που αλλάζετε αυτή τη συμπεριφορά είναι να αυξήσετε τον ενθουσιασμό. Και αυτό κάνει το "καύσιμο".


Υπάρχει ένας άλλος λόγος που σκεφτόμαστε  το "καύσιμο". Είναι εύκολο να δει κανείς και η τριβή κρύβεται κάτω από την επιφάνεια. Οι τριβές είναι δύσκολο να εντοπιστούν γιατί απαιτούν ενσυναίσθηση. Απαιτούν να κατανοήσετε το κοινό σας και να δείτε τον κόσμο από τη δική του οπτική γωνία. Όταν πουλάτε ρέστα, είναι φυσικό να προσηλώνεστε στην ιδέα. Αλλά για να κατανοήσετε την "τριβή", πρέπει να μετατοπίσετε τα φώτα της δημοσιότητας από την ιδέα στο κοινό.

Ακόμη και όταν αλλάζετε την εστίασή σας, οι πληροφορίες που χρειάζεστε δεν είναι πάντα εύκολο να βρείτε. Μας αρέσει να λέμε ότι οι τριβές θάβονται δύο φορές, επειδή υπάρχει ένα άλλο στρώμα που πρέπει να αποκαλύψετε. Οι άνθρωποι συχνά αγωνίζονται να μοιραστούν αυτό που στην πραγματικότητα τους εμποδίζει.

Εάν ρωτήσετε απευθείας έναν πελάτη, "Ποιες ανησυχίες έχετε;" μπορεί να σας πουν κάτι, αλλά πιθανότατα δεν θα είναι η πραγματική ανησυχία που τους στέκεται εμπόδιο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πάντα τους αληθινούς λόγους για τους οποίους αισθάνονται όπως νιώθουν. Και ακόμα κι αν το έκαναν, μπορεί να μην έχουν τη γλώσσα για να το διατυπώσουν καθαρά. Οι άνθρωποι είναι, από πολλές απόψεις, ξένοι στον εαυτό τους.

Για να κατανοήσουμε αυτή την ιδέα, πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ των συναισθημάτων. Το συναίσθημα είναι η αισθητή εμπειρία. Το συναίσθημα είναι η περίπλοκη, γνωστική μηχανή που καθορίζει το πώς νιώθουμε. Οι άνθρωποι ξέρουν πώς νιώθουν. Ξέρουν πότε αισθάνονται χαρούμενοι ή λυπημένοι, για παράδειγμα. Αλλά δυσκολεύονται να εξηγήσουν με ακρίβεια το γιατί.

Πρόσφατα διάβασα για ένα πείραμα που έγινε. Ζητήθηκε από δύο ομάδες μαθητών να μοιραστούν τα σχόλιά τους για μια ιδέα προϊόντος. Στην εύκολη κατάσταση, τους δώθηκε απευθείας το έγγραφο που χρειάζονταν για να γράψουν τα σχόλια. Στην ολοένα και λίγο πιο δύσκολη κατάσταση, έπρεπε να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο για να φτάσουν στο έγγραφο, το οποίο δεν πρόσθεσε περισσότερα από λίγα δευτερόλεπτα στην εργασία.

Αυτό είχε βαθιά επίδραση στη συμπεριφορά. Περίπου το 70 τοις εκατό των ανθρώπων μοιράστηκαν σχόλια σε εύκολη κατάσταση, αλλά μόνο το 40 τοις εκατό έδωσε σχόλια όταν έπρεπε να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε ανεπίσημα να εξηγήσουν γιατί είπαν ναι ή όχι στο αίτημά που τους ζητήθηκε.

Ο κύριος λόγος που έδωσαν; Το επίπεδο ενδιαφέροντός τους για την εργασία. Εκείνοι στην εύκολη ομάδα έτειναν να λένε ότι η εργασία θα ήταν πιο διασκεδαστική από εκείνους στην ελαφρώς δυσκολότερη ομάδα. Αλλά είναι το ίδιο καθήκον. Η διασκέδαση δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τις διαφορές που παρατηρήσαμε.

Η λίγο πιο σκληρή ομάδα ένιωσε την απροθυμία της - ήξερε ότι δεν ήθελε να δώσει σχόλια - αλλά δεν καταλάβαινε από πού προερχόταν.

Η ανακάλυψη της τριβής απαιτεί δουλειά και υπομονή. Απαιτεί όχι μόνο να προσδιορίσουμε τι κάνουν οι άνθρωποι, αλλά να αφιερώσουμε χρόνο για να καταλάβουμε γιατί το κάνουν.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,585,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1068,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,259,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1231,ΒΙΝΤΕΟ,798,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,157,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1530,Κόσμος,10385,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6348,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,79,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1350,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3464,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,893,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: Στ. Πλουμιστός: Οι ψυχολογικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην αλλαγή
Στ. Πλουμιστός: Οι ψυχολογικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην αλλαγή
Στ. Πλουμιστός: Οι ψυχολογικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην αλλαγή
https://www.vita.gr/wp-content/uploads/2023/02/shutterstock_1432070411.jpg
https://i.ytimg.com/vi/DzRpvujl8pc/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/01/blog-post_70.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/01/blog-post_70.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content