Harvard: Το είδος της αγάπης που κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους

Harvard: Το είδος της αγάπης που κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους

👉«Νομίζω ότι ίσως γνώρισα τη μελλοντική μου σύζυγο», είπα στον πατέρα μου στο τηλέφωνο, «αλλά υπάρχουν μερικά θέματα». Για να είμαι ακριβής: Γνώρισα την εν λόγω γυναίκα σε ένα ταξίδι στην Ευρώπη, ζούσε στην Ισπανία, είχαμε βγει μόνο μερικά ραντεβού και δεν μιλούσαμε ούτε μια λέξη στην ίδια γλώσσα. Προφανώς, είπα στον διασκεδασμένο πατέρα μου, «δεν έχει ιδέα ότι σκοπεύω να την παντρευτώ».

Αλλά ήμουν 24 ετών και ερωτευμένος, και τίποτα από αυτά δεν με εμπόδισε να ξεκινήσω μια κιχωτική ρομαντική περιπέτεια. Μετά από έναν χρόνο που διακόπηκε από δύο απογοητευτικά σύντομες επισκέψεις, παραιτήθηκα από την εργασία μου στη Νέα Υόρκη και μετακόμισα στη Βαρκελώνη με στόχο να μάθω τη γλώσσα και με την ευχή ότι όταν θα μπορούσε πραγματικά να με καταλάβει, θα μπορούσε να με αγαπήσει.

Ο έρωτας είναι ένα νόμισμα με δύο πλευρές: ευφορία κατά καιρούς, αλλά και ρίσκο, ένταση και συναισθηματική εξάντληση. Η σχέση εξ αποστάσεως πριν μετακομίσω στην Ισπανία ήταν γεμάτη με αγωνιώδη τηλεφωνήματα, ακατάληπτα γράμματα και συνεχείς παρεξηγήσεις. Σίγουρα δεν χρειαζόμουν έναν κοινωνικό επιστήμονα με διδακτορικό για να μου παρουσιάσει στη νεαρή μου ηλικία επιστημονικές αποδείξεις ότι στα πρώτα στάδια του ερωτικού πάθους μπορεί να υπάρχει πολλή δυστυχία. Για παράδειγμα, αν μου είχαν δείξει τα στοιχεία ότι οι πεποιθήσεις σχετικά με αδελφές ψυχές ή την αγάπη που είναι γραφτό να υπάρξει, μπορούν να προβλέψουν χαμηλά επίπεδα συγχώρεσης όταν συνδυάζονται με άγχος προσκόλλησης, θα έλεγα: «μα φυσικά»!

Ο έρωτας μπορεί να είναι συναρπαστικός, αλλά δεν είναι το μυστικό της ευτυχίας καθαυτό. Θα μπορούσατε να πείτε με μεγαλύτερη ακρίβεια ότι ο έρωτας είναι το κόστος εκκίνησης για την ευτυχία – ένα συναρπαστικό αλλά αγχωτικό στάδιο που πρέπει να υπομείνουμε για να φτάσουμε στις σχέσεις που πραγματικά μας γεμίζουν.

Ο παθιασμένος έρωτας – η περίοδος αυτή – συχνά υποκλέπτει τον εγκέφαλό μας με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει ενθουσιασμό ή να μας βυθίσει σε απόγνωση. Συναρπαστικός, ναι, αλλά δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ότι φέρνει ικανοποίηση.

Κι όμως, ο έρωτας έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ένας από τους καλύτερους προγνωστικούς δείκτες ευτυχίας. Η μελέτη του Harvard «Study of Adult Development» αξιολογεί τη σχέση μεταξύ των συνηθειών των ανθρώπων και της μετέπειτα ευημερίας τους από τα τέλη της δεκαετίας του 1930. Πολλά από τα μοτίβα που αποκαλύπτονται από τη μελέτη είναι σημαντικά αλλά μη αναπάντεχα: Οι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς άνθρωποι στα γηρατειά δεν κάπνιζαν (ή το έκοψαν νωρίς στη ζωή τους), ασκούνταν, έπιναν μέτρια ή καθόλου και παρέμεναν πνευματικά δραστήριοι, μεταξύ άλλων μοτίβων.

Αλλά αυτές οι συνήθειες ωχριούν μπροστά σε μία μεγάλη: Οι πιο σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες της ευτυχίας στα τέλη της ζωής είναι οι σταθερές σχέσεις – και, κυρίως, μια μακροχρόνια συντροφική σχέση. Οι πιο υγιείς συμμετέχοντες στην ηλικία των 80 ετών τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους στην ηλικία των 50 ετών.

Με άλλα λόγια, το μυστικό της ευτυχίας δεν είναι να ερωτευτούμε, αλλά να παραμείνουμε ερωτευμένοι. Αυτό δεν σημαίνει απλώς να μένουμε μαζί νομικά: Η έρευνα δείχνει ότι το να είναι κανείς παντρεμένος αντιπροσωπεύει μόνο το 2% της υποκειμενικής ευημερίας αργότερα στη ζωή. Το σημαντικό για την ευημερία είναι η ικανοποίηση από τη σχέση, και αυτό εξαρτάται από αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «συντροφική αγάπη» – αγάπη που βασίζεται λιγότερο σε παθιασμένα σκαμπανεβάσματα και περισσότερο στη σταθερή στοργή, την αμοιβαία κατανόηση και τη δέσμευση.

Μπορεί να νομίζετε ότι η «συντροφική αγάπη» ακούγεται λίγο απογοητευτική. Εγώ σίγουρα αυτό σκέφτηκα την πρώτη φορά που το άκουσα, μετά την ερασιτεχνική ρομαντική κωμωδία που περιέγραψα παραπάνω. Δεν μετακόμισα στη Βαρκελώνη σαν περιπλανώμενος ιππότης σε αναζήτηση της «συντροφικής αγάπης», μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Αλλά επιτρέψτε μου να τελειώσω την ιστορία: Είπε ναι και είμαστε ευτυχισμένοι παντρεμένοι εδώ και 30 χρόνια. Η επικοινωνία μας έχει βελτιωθεί – στέλνουμε μηνύματα τουλάχιστον 20 φορές την ημέρα – και αποδεικνύεται ότι δεν αγαπιόμαστε απλώς, αλλά και ότι συμπαθούμε ο ένας τον άλλον. Είναι επίσης η καλύτερή μου φίλη.

Πηγή: theatlantic.com
Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com
"Έτσι μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
Συνεδρίες για να βρεις τον εαυτό σου και τον σκοπό σου - "Καλύτερα να αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου σαν ψυχή με σώμα... και όχι για σώμα με ψυχή"

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Μάθετε για τις On Line Συνεδρίες ΕΔΩ

Για το κανάλι μου στο youtube Ploumistos Video ΕΔΩ

Για τις ηχητικές συνεδρίες Αφύπνισης, Διαλογισμού - Αυτοσυγκέντρωσης & Αυτοθεραπείας - Ίασης. Θα βρείτε ακόμη ομιλίες για την Αυτογνωσία & Σεμινάρια
επισκεφτείτε το www.voicehealing.gr

Για προσωπικές τηλε-συνεδρίες, Συμβουλευτικής, Αυτοβελτίωσης και Αφύπνισης του Νου ΕΔΩ

Άμεση επικοινωνία & ραντεβού: 6945 723 523

Εκπαίδευση για την Αφύπνιση του Νουπατήστε την εικόνα για να πάρετε πληροφορίες
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,509,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2110,ΑΠΟΨΕΙΣ,109,Άρθρα,828,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,166,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,862,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,203,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,928,ΒΙΝΤΕΟ,388,ΒΟΛΟΣ,99,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1859,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,235,Ειδηση-ολόγιο,9246,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,114,ΕΛΛΑΔΑ,1934,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,44,ΕΡΕΥΝΕΣ,76,ΖΩΗ,231,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,93,Θεσσαλία,1316,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,98,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1037,Κόσμος,10147,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,58,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,680,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1662,Πολιτική,6939,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6204,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,87,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,71,Στηρίζω,344,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1244,Τοπικά,11683,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3269,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,80,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,119,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,755,Eco-News,2915,GP - info,5,voice healing therapy,69,
ltr
item
Ploumistos.com: Harvard: Το είδος της αγάπης που κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους
Harvard: Το είδος της αγάπης που κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους
Harvard: Το είδος της αγάπης που κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους
https://enallaktikidrasi.com/wp-content/uploads/2022/05/poio-einai-eidos-agapis-kanei-anthrwpous-eftixismenous.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2022/05/harvard.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2022/05/harvard.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content