Εγκέφαλος: Πώς λειτουργεί – Ο μύθος του αριστερού έναντι του δεξιού ημισφαιρίου

Εγκέφαλος: Πώς λειτουργεί – Ο μύθος του αριστερού έναντι του δεξιού ημισφαιρίου

👉Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα περίπλοκο όργανο. Έχει βάρος περίπου 1,3 κιλά και 100 δισεκατομμύρια νευρώνες και 100 τρισεκατομμύρια συνδέσεις. Ο εγκέφαλός σας είναι το κέντρο εντολών για όλα όσα σκέφτεστε, αισθάνεστε και κάνετε.

Ο εγκέφαλος χωρίζεται σε δύο ημισφαίρια. Μέσα σε κάθε ένα συγκεκριμένες περιοχές διαχειρίζονται συγκεκριμένες λειτουργίες.

Οι δύο πλευρές του εγκεφάλου σας μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζονται τις πληροφορίες. Παρά το αντίθετο στυλ τους, τα δύο μισά του εγκεφάλου σας δεν λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναδιοργανώνεται συνεχώς. Είναι προσαρμόσιμος στην αλλαγή, είτε είναι φυσική είτε μέσω της εμπειρίας της ζωής. Είναι ειδικά σχεδιασμένος για μάθηση.

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να χαρτογραφούν τον εγκέφαλο, αποκτούμε καλύτερη εικόνα για το ποια μέρη ελέγχουν τις απαραίτητες λειτουργίες. Αυτές οι πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της έρευνας σχετικά με ασθένειες και τραυματισμούς του εγκεφάλου και πώς να αναρρώσει κανείς από αυτά.

Ο μύθος του αριστερού έναντι του δεξιού ημισφαιρίου

Στη θεωρία ο εγκέφαλος κάποιου είναι είτε αριστερόστροφος είτε δεξιόστροφος. Δηλαδή η μία πλευρά του εγκεφάλου τους είναι κυρίαρχη. Εάν είστε ως επί το πλείστον αναλυτικοί και μεθοδικοί στη σκέψη σας, η θεωρία λέει ότι έχετε αριστερόστροφο εγκέφαλο. Αν τείνετε να είστε πιο δημιουργικοί, ή καλλιτεχνικοί, έχετε δεξιόστροφο εγκέφαλο.

Αυτή η θεωρία βασίζεται στο γεγονός ότι τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου λειτουργούν διαφορετικά. Αυτό ήρθε για πρώτη φορά στο φως τη δεκαετία του 1960, χάρη στην έρευνα του ψυχοβιολόγου και νομπελίστα Roger W. Sperry.

Το αριστερό ημισφαίριο είναι πιο λεκτικό, αναλυτικό και ορθολογικό από το δεξιό. Είναι καλύτερο σε πράγματα, όπως η ανάγνωση, η γραφή και οι υπολογισμοί.

Σύμφωνα με την παλιά έρευνα του Sperry, ο αριστερός εγκέφαλος σας βοηθά στα εξής:
 • λογική
 • αλληλουχία
 • γραμμική σκέψη
 • μαθηματικά
 • αναζήτηση αποδείξεων
 • σκέψη με λόγια
Ο δεξιός εγκέφαλος είναι πιο οπτικός και διαισθητικός. Έχει πιο δημιουργικό και λιγότερο οργανωμένο τρόπο σκέψης.

Η παλιά έρευνα του Sperry δείχνει ότι το δεξί ημισφαίριο σας βοηθά στα εξής:
 • φαντασία
 • ολιστική σκέψη
 • διαίσθηση
 • τέχνες
 • ρυθμός
 • μη λεκτικές ενδείξεις
 • οπτικοποίηση συναισθημάτων
 • αφηρημάδα


Γνωρίζουμε ότι οι δύο πλευρές του εγκεφάλου μας είναι διαφορετικές. Αλλά σημαίνει αυτό απαραίτητα, ότι έχουμε ένα κυρίαρχο ημισφαίριο, όπως ακριβώς έχουμε ένα κυρίαρχο χέρι;

Μια ομάδα νευροεπιστημόνων ξεκίνησε να δοκιμάσει αυτή την υπόθεση. Σε μια ερευνητική ανασκόπηση του 2013, δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι αυτή η θεωρία είναι σωστή. Μαγνητικές τομογραφίες σε 1.000 άτομα αποκάλυψε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος στην πραγματικότητα δεν ευνοεί την μία πλευρά έναντι της άλλης. Τα δίκτυα στην μία πλευρά δεν είναι γενικά ισχυρότερα από τα δίκτυα στην άλλη πλευρά.

Δέσμες νευρικών ινών συνδέουν τα δύο ημισφαίρια μεταξύ τους, δημιουργώντας έναν “αυτοκινητόδρομο” πληροφοριών. Αν και τα δύο ημισφαίρια λειτουργούν διαφορετικά, συνεργάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Δεν χρησιμοποιείτε μόνο την μία πλευρά του εγκεφάλου σας κάθε φορά.

Είτε εκτελείτε μια λογική, είτε μια δημιουργική λειτουργία, λαμβάνετε στοιχεία και από τις δύο πλευρές του εγκεφάλου σας.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι πιστώνουν τη γλώσσα στο αριστερό ημισφαίριο, αλλά το δεξί σας βοηθά να κατανοήσετε το πλαίσιο και τον τόνο. Το αριστερό χειρίζεται μαθηματικές εξισώσεις, αλλά το δεξί βοηθάει με συγκρίσεις και πρόχειρες εκτιμήσεις.

Τα γενικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, οι ατομικές προτιμήσεις, ή τα στυλ εκμάθησης δεν σημαίνουν ότι έχετε αποκλειστικά αριστερόστροφο ή δεξιόστροφο εγκέφαλο.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι δύο πλευρές του εγκεφάλου σας είναι διαφορετικές και ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου σας έχουν ξεχωριστές δεξιότητες. Οι ακριβείς περιοχές ορισμένων λειτουργιών μπορεί να διαφέρουν λίγο από άτομο σε άτομο.
"Έτσι μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
Συνεδρίες για να βρεις τον εαυτό σου και τον σκοπό σου - "Καλύτερα να αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου σαν ψυχή με σώμα... και όχι για σώμα με ψυχή"

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Μάθετε για τις On Line Συνεδρίες ΕΔΩ

Για το κανάλι μου στο youtube Ploumistos Video ΕΔΩ

Για τις ηχητικές συνεδρίες Αφύπνισης, Διαλογισμού - Αυτοσυγκέντρωσης & Αυτοθεραπείας - Ίασης. Θα βρείτε ακόμη ομιλίες για την Αυτογνωσία & Σεμινάρια
επισκεφτείτε το www.voicehealing.gr

Για προσωπικές τηλε-συνεδρίες, Συμβουλευτικής, Αυτοβελτίωσης και Αφύπνισης του Νου ΕΔΩ

Άμεση επικοινωνία & ραντεβού: 6945 723 523

Εκπαίδευση για την Αφύπνιση του Νουπατήστε την εικόνα για να πάρετε πληροφορίες
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,509,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2110,ΑΠΟΨΕΙΣ,109,Άρθρα,828,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,166,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,862,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,203,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,928,ΒΙΝΤΕΟ,388,ΒΟΛΟΣ,99,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1859,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,235,Ειδηση-ολόγιο,9246,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,114,ΕΛΛΑΔΑ,1934,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,44,ΕΡΕΥΝΕΣ,76,ΖΩΗ,231,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,93,Θεσσαλία,1316,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,98,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1037,Κόσμος,10147,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,58,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,680,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1662,Πολιτική,6939,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6204,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,87,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,71,Στηρίζω,344,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1244,Τοπικά,11683,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3269,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,80,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,119,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,755,Eco-News,2915,GP - info,5,voice healing therapy,69,
ltr
item
Ploumistos.com: Εγκέφαλος: Πώς λειτουργεί – Ο μύθος του αριστερού έναντι του δεξιού ημισφαιρίου
Εγκέφαλος: Πώς λειτουργεί – Ο μύθος του αριστερού έναντι του δεξιού ημισφαιρίου
Εγκέφαλος: Πώς λειτουργεί – Ο μύθος του αριστερού έναντι του δεξιού ημισφαιρίου
https://www.awakengr.com/wp-content/uploads/2017/03/50-tropi-afxisis-tis-egkefalikis-sas-ischyos.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2022/05/blog-post_98.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2022/05/blog-post_98.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content