Νομισματικός πόλεμος: Κλονίζεται η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου;

Νομισματικός πόλεμος: Κλονίζεται η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου;

👉Μέσα στο ευρύτερο πεδίο του οικονομικού πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση αναμετριέται η δυναμική των νομισμάτων και διατυπώνονται πολλά ερωτήματα για το εάν το δολάριο θα παραμείνει το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη.

«Οι πόλεμοι ανατρέπουν την κυριαρχία νομισμάτων και χρησιμεύουν ως αφορμή για τη γέννηση νέων νομισματικών συστημάτων», λέει ο Ζόλταν Ποζάρ, αναλυτής της Credit Suisse. Πόσο εύκολο είναι όμως να αλλάξουν οι κανόνες, δεδομένου ότι ο «θάνατος» του δολαρίου είχε προβλεφθεί πολλές φορές στο παρελθόν αλλά ουδέποτε συνέβη; H απόφαση της Δύσης να δεσμεύσει τα αποθεματικά της Ρωσίας που ήταν κατατεθειμένα σε δυτικές τράπεζες -πάνω από 300 δισ. δολάρια, σχεδόν το 50% των αποθεματικών του ρωσικού κράτους- και η αποκοπή της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT δείχνουν ότι έχει αρχίσει ένας διεθνής πόλεμος για την ισχύ των αποθεματικών νομισμάτων.

Η απόφαση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να αποκλείσουν την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας από τα συναλλαγματικά αποθεματικά της έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι οι χώρες ενδεχομένως να αρχίσουν να παίρνουν αποστάσεις από το δολάριο. «Αυτή είναι η αρχή του τέλους του μονοπωλίου του δολαρίου στον κόσμο.

Όποιος κρατά χρήματα σε δολάρια σήμερα δεν μπορεί πλέον να είναι σίγουρος ότι οι ΗΠΑ δεν θα κλέψουν τα χρήματά του. Οι κολασμένες κυρώσεις δεν λειτούργησαν.

Ήλπιζαν να καταρρεύσει η οικονομία και να παραλύσει το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας», είχε δηλώσει ο Βιάσεσλαβ Βολοντίν, πρόεδρος της Κάτω Ρωσικής Δούμας.

H αντίδραση της Ρωσίας

Προκειμένου να αντιπαρέλθει τις κυρώσεις, η Ρωσία ζήτησε να γίνονται οι πληρωμές για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της σε ρούβλια, σε μία προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμά της, κάτι που φαίνεται να έχει επιτύχει, τουλάχιστον προς το παρόν.

Το ρούβλι κατέρρευσε μετά την επιβολή των κυρώσεων οι οποίες το βύθισαν στο επίπεδο των 121,5 ανά δολάριο, φέρνοντας στο προσκήνιο μνήμες από τη χρηματοοικονομική κρίση του 1998. Μάλιστα, τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε αποκαλέσει το ρούβλι «χαλάσματα». Ωστόσο, ενάμιση μήνα μετά η κατάσταση έχει αλλάξει, με το ρούβλι να έχει επανέλθει στα προς της εισβολής επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι, πέραν του οικονομικού αποκλεισμού της Ρωσίας, το νόμισμα θα στέκεται όρθιο όσο οι ξένοι συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Μάλιστα, το Bloomberg Εconomics έχει υπολογίσει ότι η Ρωσία θα έχει έσοδα 321 δισ. δολαρίων από την πώληση ενέργειας φέτος, ποσό αυξημένο κατά ένα τρίτο σε σχέση με το 2021.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Από την άλλη, το μεγαλύτερο πρόβλημα του δολαρίου, σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι το δολάριο κατέχει σχετικά μικρό μερίδιο στο παγκόσμιο εμπόριο, σε σχέση με την κυριαρχία του στις διεθνείς πληρωμές.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συσσωρεύουν χρέη χτυπά προειδοποιητικά καμπανάκια για την ισχύ του δολαρίου, με τον οίκο να προειδοποιεί ότι το αμερικανικό νόμισμα αντιμετωπίζει κάποιες από τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετώπισε η στερλίνα στις αρχές του 1900, όταν ακόμα ήταν το παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγματικών αποθεματικών. Εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει την έκθεσή της στο δολάριο, οδηγώντας την αναλογία του ελαφρώς χαμηλότερα από το 11% στα τέλη του 2021.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών αποθεμάτων της ήταν σε ευρώ σε συνδυασμό με άλλα νομίσματα, όπως στερλίνα και γιεν, γεγονός ωστόσο που έδωσε τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις της Δύσης να κατάσχουν περίπου το ήμισυ των αποθεμάτων της.

Στις 18 Φεβρουαρίου, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας κυμαίνονταν στο επίπεδο ρεκόρ των 643,2 δισ. δολαρίων, για να υποχωρήσουν σημαντικά και να σταθεροποιηθούν ξανά τις τελευταίες ημέρες.

Της Έφης Τριήρη
Το διάβασα στο naftemporiki.gr
"Έτσι μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
Συνεδρίες για να βρεις τον εαυτό σου και τον σκοπό σου - "Καλύτερα να αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου σαν ψυχή με σώμα... και όχι για σώμα με ψυχή"

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Μάθετε για τις On Line Συνεδρίες ΕΔΩ

Για το κανάλι μου στο youtube Ploumistos Video ΕΔΩ

Για τις ηχητικές συνεδρίες Αφύπνισης, Διαλογισμού - Αυτοσυγκέντρωσης & Αυτοθεραπείας - Ίασης. Θα βρείτε ακόμη ομιλίες για την Αυτογνωσία & Σεμινάρια
επισκεφτείτε το www.voicehealing.gr

Για προσωπικές τηλε-συνεδρίες, Συμβουλευτικής, Αυτοβελτίωσης και Αφύπνισης του Νου ΕΔΩ

Άμεση επικοινωνία & ραντεβού: 6945 723 523

Εκπαίδευση για την Αφύπνιση του Νουπατήστε την εικόνα για να πάρετε πληροφορίες
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,509,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2110,ΑΠΟΨΕΙΣ,109,Άρθρα,828,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,166,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,862,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,203,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,928,ΒΙΝΤΕΟ,388,ΒΟΛΟΣ,99,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1859,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,235,Ειδηση-ολόγιο,9246,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,114,ΕΛΛΑΔΑ,1934,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,44,ΕΡΕΥΝΕΣ,76,ΖΩΗ,231,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,93,Θεσσαλία,1316,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,98,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1037,Κόσμος,10147,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,58,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,680,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1662,Πολιτική,6939,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6204,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,87,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,71,Στηρίζω,344,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1244,Τοπικά,11683,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3269,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,80,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,119,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,755,Eco-News,2915,GP - info,5,voice healing therapy,69,
ltr
item
Ploumistos.com: Νομισματικός πόλεμος: Κλονίζεται η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου;
Νομισματικός πόλεμος: Κλονίζεται η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου;
Νομισματικός πόλεμος: Κλονίζεται η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου;
https://m.naftemporiki.gr/thumb/1832654/1200/10000/0x0000000001c97c98/1/xrimata-lefta-dolario-xartonomismata.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2022/04/blog-post_218.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2022/04/blog-post_218.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content