Αμφιφυλοφιλία και πανσεξουαλικότητα: Ποιες είναι οι παρανοήσεις και οι διαφορές;

Αμφιφυλοφιλία και πανσεξουαλικότητα: Ποιες είναι οι παρανοήσεις και οι διαφορές;

👉Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών όσον αφορά τη σεξουαλικότητα. Τις τελευταίες δεκαετίες, είδαμε τις ετικέτες άνδρας/γυναίκα, ετεροφυλόφιλος και ομοφυλόφιλος να υφίστανται πολλές αλλαγές. Ταυτόχρονα, είδαμε να εμφανίζονται και άλλες που ανταποκρίνονται καλύτερα στην εποχή μας. Αυτό έχει οδηγήσει σε κάποια ερωτήματα, όπως τι είναι η αμφιφυλοφιλία (bisexuality) και η πανσεξουαλικότητα (pansexuality)

Οι δύο όροι έχουν οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις, παρεξηγήσεις, ακόμη και σε διάφορες συγκρούσεις. Στην πραγματικότητα, η διαφορά μεταξύ αμφιφυλοφιλίας και πανσεξουαλικότητας δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Θα μιλήσουμε για το θέμα αυτό αναλυτικά σε αυτό το άρθρο.

Η αμφιφυλοφιλία ιστορικά έχει γίνει κατανοητή ως έλξη τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, αν και συνήθως υπάρχει μια μικρή προτίμηση.

Τι είναι η αμφιφυλοφιλία;

Για να ξεκαθαρίσουμε τα προβλήματα γύρω από την αμφιφυλοφιλία και την πανσεξουαλικότητα, θα ξεκινήσουμε με την αποσαφήνιση των ίδιων των όρων.

Η αμφιφυλοφιλία είναι μια λέξη που έγινε δημοφιλής κατά τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα. Τότε, παρέπεμπε στη ρομαντική ή σεξουαλική έλξη που νιώθουμε και για τα δύο καθιερωμένα φύλα: το αρσενικό και το θηλυκό.

Στην πραγματικότητα, το πρόθεμα bi, το οποίο έχει λατινική προέλευση, σημαίνει διπλό/δύο. Έτσι, το bisexual αναφέρεται στην έλξη για δύο φύλα. Λάβετε υπόψη σε αυτό το σημείο ότι όταν ο όρος επινοήθηκε πριν από 50-60 χρόνια, η ιδέα του φύλου ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι σήμερα.

Εξαιτίας αυτού, η έννοια της αμφιφυλοφιλίας έχει μεταλλαχθεί από την έλξη για δύο φύλα στην έλξη για περισσότερα από ένα φύλα. Πολλοί από εκείνους που αυτοχαρακτηρίζονται ως αμφιφυλόφιλοι/bisexual χρησιμοποιούν την τελευταία έννοια. Φυσικά, ορισμένοι εξακολουθούν να είναι πιο συμπαθείς στην πρώτη.

Σε γενικές γραμμές, η αμφιφυλοφιλία είναι η έλξη για περισσότερα από ένα φύλα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πρόθεμα από το οποίο αποτελείται η λέξη σε κάποιο βαθμό. Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο όρος διαιωνίζει τη δυαδικότητα του φύλου.

Υπό το πρίσμα αυτό, έχουν εμφανιστεί εναλλακτικές λύσεις, όπως ο όρος πανσεξουαλικότητα.

Τι είναι η πανσεξουαλικότητα;

Ευτυχώς, ο ορισμός της πανσεξουαλικότητας είναι πολύ πιο εύκολος: αναφέρεται σε όσους έλκονται, είτε σωματικά είτε συναισθηματικά, από όλα τα φύλα. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται το πρόθεμα παν-, το οποίο αναφέρεται σε μια ολότητα ή ένα σύνολο. Πρόκειται, επομένως, για μια λέξη που περιλαμβάνει όλα τα φύλα που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν, ακόμη και αυτά που δεν έχουν ακόμη καθιερωθεί.

Αν και πρόκειται πράγματι για μια λέξη που έχει γίνει δημοφιλής τον τελευταίο καιρό, στην πραγματικότητα επινοήθηκε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια. Δημιουργός της ήταν ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο οποίος τη χρησιμοποίησε στο πλαίσιο της περιγραφής του σεξουαλικού ενστίκτου. Αν και χρησιμοποιούνταν και παλαιότερα, δεν ήταν παρά μόνο τη δεκαετία του 1990 που άρχισε να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Ορισμένοι τη θεωρούν κλάδο της αμφιφυλοφιλίας, καθώς γεννήθηκε ως κίνημα εντός της αμφιφυλοφιλίας. Στην πραγματικότητα, πολλοί αμφιφυλόφιλοι σήμερα θεωρούν τους εαυτούς τους πανσεξουαλικούς, εν μέρει επειδή πιστεύουν ότι είναι ένας πιο περιεκτικός όρος. Το τελευταίο επιλύει την ουσία του προβλήματος με τον όρο “αμφιφυλόφιλος”, καθώς το πρόθεμα “παν-” επιτρέπει να συμπεριληφθεί ένα ευρύτερο φάσμα φύλων.

Αμφιφυλοφιλία και πανσεξουαλικότητα: Ποιες είναι οι διαφορές;

Όπως είδατε, οι διαφορές μεταξύ αμφιφυλοφιλίας και πανσεξουαλικότητας είναι πολύ λεπτές. Παρόλο που, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει συναίνεση μεταξύ όσων αυτοχαρακτηρίζονται ως το ένα και το άλλο, στην πράξη, αποτελεί πηγή σύγχυσης. Ιδιαίτερα, σε εκείνους που δεν κατηγοριοποιούν τον εαυτό τους μέσα σε αυτές τις ετικέτες.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο αμφιφυλόφιλος ως όρο-ομπρέλα για να συγκεντρώσουν όλες εκείνες τις μη μονοφυλόφιλες προτιμήσεις. Αν επιμείνουμε σε αυτόν, θα περιλάμβανε τους πανσεξουαλικούς, τους queer ανθρώπους, τα άτομα με ρευστό φύλο κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, πολλοί πανσεξουαλικοί δεν αισθάνονται άνετα με τη γενική ετικέτα, κυρίως λόγω όσων συζητήσαμε παραπάνω για τη διαιώνιση της δυαδικότητας.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτοί οι όροι είναι απλώς ετικέτες, οι οποίες, φυσικά, ποτέ δεν περιλαμβάνουν πραγματικά το σύνολο. Ακριβώς όπως ο όρος πανσεξουαλικότητα προέκυψε ως εναλλακτική λύση για την αμφιφυλοφιλία, έτσι προέκυψαν και άλλες έννοιες. Τις έχουμε ήδη αναφέρει: queer και gender fluid.

Παρανοήσεις σχετικά με την αμφιφυλοφιλία και την πανσεξουαλικότητα

Το πρώτο βήμα για το σεβασμό της σεξουαλικής ποικιλομορφίας ξεκινά με την κατανόηση των όρων που ορίζουν αυτό το χαρακτηριστικό των ανθρώπων.

Πριν κλείσουμε, θέλουμε να επισημάνουμε ορισμένες παρανοήσεις σχετικά με τις δύο έννοιες. Η πρώτη από αυτές αφορά την προτίμηση του φύλου. Αν και υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία, τόσο οι αμφιφυλόφιλοι όσο και οι πανσεξουαλικοί τείνουν να έχουν προτίμηση σε ένα από τα δύο φύλα.

Αν και είναι ανοιχτοί στο να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με περισσότερα από ένα φύλα ή με όλα τα φύλα, τείνουν να προτιμούν ένα από αυτά. Αυτό, βέβαια, δεν ακυρώνει την κλίση τους για τα άλλα. Απλώς γέρνει τη ζυγαριά περισσότερο προς τη μία πλευρά. Ωστόσο, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, πάντα μπορούν να βρεθούν εξαιρέσεις!

Μια άλλη παρανόηση σχετικά με τους δύο όρους μπορεί να βρεθεί στον ισχυρισμό ότι όλοι ασκούν την πολυγαμία. Έτσι, πολλοί υποθέτουν ότι έχουν σχέσεις με τρία ή περισσότερα άτομα ταυτόχρονα. Αυτή η σεξουαλικότητα συνδέεται επίσης συχνά λανθασμένα με την ασυδοσία ή την απιστία. Αν και υπάρχουν αμφιφυλόφιλοι και πανσεξουαλικοί που διατηρούν αυτές τις πρακτικές, στην πραγματικότητα, η μονογαμία εξακολουθεί να είναι η πιο κοινή πρακτική μεταξύ όλων αυτών.

Μερικές σκέψεις ακόμα

Ένας άλλος διαδεδομένος μύθος είναι ότι η αμφιφυλοφιλία ή η πανσεξουαλικότητα είναι απλώς μια φάση ή ότι είναι απλώς στη μόδα. Ένας αμφιφυλόφιλος ή πανσεξουαλικός δεν αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοιος για να προσελκύσει την προσοχή ή για να βιώσει μια φάση. Τούτου λεχθέντος, η επιλογή των όρων είναι δική τους και μόνο δική τους και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή.

Αν προσδιορίζεστε ως αμφιφυλόφιλοι ή πανσεξουαλικοί, η χρήση του όρου εξαρτάται μόνο από εσάς. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να μην χρησιμοποιείτε κανέναν όρο για να ξεφύγετε εντελώς από τις ταμπέλες.

Το διάβασα στο meygeia.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1093,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,266,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1259,ΒΙΝΤΕΟ,839,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,331,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1562,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3473,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,917,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Αμφιφυλοφιλία και πανσεξουαλικότητα: Ποιες είναι οι παρανοήσεις και οι διαφορές;
Αμφιφυλοφιλία και πανσεξουαλικότητα: Ποιες είναι οι παρανοήσεις και οι διαφορές;
Αμφιφυλοφιλία και πανσεξουαλικότητα: Ποιες είναι οι παρανοήσεις και οι διαφορές;
https://mejorconsalud.as.com/wp-content/uploads/2018/05/pareja-gay-caricias.jpg?auto=webp&quality=45&width=768&crop=16:9,smart,safe
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2022/03/blog-post_78.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2022/03/blog-post_78.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content