Οργή για την πρόκληση στην Παναγία Σουμελά – Αντιδρούν και οι ντόπιοι κάτοικοι για τη βεβήλωση στο Προσκύνημα

Οργή για την πρόκληση στην Παναγία Σουμελά – Αντιδρούν και οι ντόπιοι κάτοικοι για τη βεβήλωση στο Προσκύνημα

👉Αντιδρούν οι ντόπιοι κάτοικοι στην προκλητική ενέργεια στην Παναγία Σουμελά.Του Αναστασίου Μαρίνη, Ιστορικού.

«Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξη του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στην προκλητική στάση των Τούρκων, μέσω ένα βίντεο κλιπ, που δείχνει ξένο dj και πολίτες να έχουν στήσει ντίσκο πάρτι στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελάς, στον Πόντο.

Προκειμένου, μάλιστα, να προληφθούν και άλλες τέτοιες ενέργειες στο μέλλον, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, συμπληρώνει: «Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για Προσκυνηματικούς λόγους. Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής».

Παρά το ότι από χρόνια το μοναστήρι ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και έχει χαρακτηριστεί ως «πολιτιστικό μνημείο», πολλοί είναι οι ντόπιοι που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για αυτές τις εικόνες, τη στιγμή η Παναγία Σουμελά δεν είναι καν προσβάσιμη στο μέσο πολίτη.

«Είναι από τις στιγμές που ο εγκέφαλός μας καίγεται και το μυαλό μας κολλάει!», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Φορέων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Τραπεζούντας, Μουράτ Τσαβγκά, τονίζοντας πως «η κοινή συνείδηση δεν θα ανακουφιστεί, εάν οι υπεύθυνοι δεν εξηγήσουν το πώς και το γιατί χορηγήθηκε αυτή η άδεια».

Ο σάλος που έχει ξεσπάσει σχολιάστηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Τραπεζούντας (TÜRSAB) Βολκάν Κανταρτζί, ο οποίος επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Όπως δήλωσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η νομοθεσία επιτρέπει την πραγματοποίηση τέτοιου είδους εκδηλώσεων στην Παναγία Σουμελά και η συγκεκριμένη έγινε με άδεια της επαρχιακής διοίκησης.

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω ότι το βιντεοκλίπ θα προβάλει τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και θα είναι επιτυχημένο», τόνισε ο Βολκάν Κανταρτζί, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις όχι μόνο των απανταχού Ποντίων και χριστιανών, αλλά και των ντόπιων κατοίκων, Ελλήνων και Τούρκων, που σέβονται και τιμούν το ιερό Προσκύνημα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο έλληνας Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία: Μήπως ήρθε η ώρα;», τονίζοντας: «Τέτοιες ενέργειες όχι απλά δεν βοηθούν καθόλου, αλλά αποτελούν μια ακόμη πρόκληση της τουρκικής πλευράς. Αποτελούν βεβήλωση ενός Μνημείου, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μιας μονής που ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους».

Τη νέα αυτή τουρκική πρόκληση έθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ασημακοπούλου, αναφερόμενη στην πολιτιστική και παγκόσμια και ιστορική συμβολική αξία του προσκυνήματος: «H Παναγία Σουμελά, που αποτελεί τo κύριο ιστορικό προσκύνημα των Ελλήνων του Πόντου αλλά και ιερό προσκύνημα των απανταχού ορθοδόξων χριστιανών, βρίσκεται ήδη στην προσωρινή λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της να συμπεριληφθεί στην οριστική λίστα».

Μάλιστα δε, η ευρωβουλευτής ζητάει από τους συναδέλφους της ευρωβουλευτές να πάρουν αποφάσεις άμεσα, προκειμένου να αναχαιτίσουν άλλες παρόμοιες τέτοιες προκλήσεις στο μέλλον: «Επειδή η Τουρκική κυβέρνηση προβαίνει συστηματικά σε ενέργειες σπίλωσης και αλλοίωσης του χαρακτήρα θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων παραβιάζοντας κατάφωρα τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ερωτάται η Επιτροπή σε ποιες ενέργειες διατίθεται να προβεί και ποια μέτρα πρόκειται να λάβει προκειμένου να προστατευτούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η Παναγιά η Σουμελά;».

Μένει να φανεί κατά πόσον μπορεί να αναχαιτιστεί η τουρκική προκλητικότητα, το επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι προηγήθηκαν η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμιά, κινήσεις και ενέργειες που προσέβαλαν και λύπησαν τους απανταχού χριστιανούς και αποτέλεσαν καίριο πλήγμα στη διαφύλαξη και διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1538,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Οργή για την πρόκληση στην Παναγία Σουμελά – Αντιδρούν και οι ντόπιοι κάτοικοι για τη βεβήλωση στο Προσκύνημα
Οργή για την πρόκληση στην Παναγία Σουμελά – Αντιδρούν και οι ντόπιοι κάτοικοι για τη βεβήλωση στο Προσκύνημα
Οργή για την πρόκληση στην Παναγία Σουμελά – Αντιδρούν και οι ντόπιοι κάτοικοι για τη βεβήλωση στο Προσκύνημα
https://www.dogma.gr/wp-content/uploads/2022/02/%CE%A3%CE%9F%CE%A5%CE%9C%CE%95%CE%9B%CE%91.png
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2022/02/blog-post_24.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2022/02/blog-post_24.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content