Έκρηξη στη νήσο Τόνγκα: Καμπανάκι ειδικών για στάχτη που μπορεί να φτάσει στην Ελλάδα

Έκρηξη στη νήσο Τόνγκα: Καμπανάκι ειδικών για στάχτη που μπορεί να φτάσει στην Ελλάδα

👉Μεταβολές στη βαρομετρική πίεση καταγράφηκαν στον υδάτινο χάρτη της Μεσογείου μετά την έκρηξη ηφαιστείου στη νήσο Τόνγκα, με τους επιστήμονες να μελετούν λεπτομερώς τις επιδράσεις που πιθανότατα παρουσιαστούν σε περιοχές της Ελλάδας.

Το κρουστικό κύμα από την έκρηξη έχει καταφθάσει στην Ελλάδα εδώ κι μερικά εικοσιτετράωρα, με τις απότομες μεταβολές να απασχολούν κυρίως μετεωρολόγους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνουν σεισμολόγοι και γεωλόγοι. Ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας εξήγησε στο ThessToday.gr ότι το λεγόμενο κρουστικό κύμα δεν προμηνύει ανησυχητικές εξελίξεις για τις περιοχές της Ελλάδας, ωστόσο η απότομη μεταβολή στη βαρομετρική πίεση σήμανε «καμπανάκι» για τυχόν εντονότερες επιδράσεις. Το συγκεκριμένο σενάριο εξετάζεται ωστόσο, μόνο αν συμπέσει με κάποιο άλλο φαινόμενο στην ατμόσφαιρα της χώρας, κάτι που έως τώρα δε διαφαίνεται, μιας και οι συνθήκες χαρακτηρίζονται ως «αρκετά καλές».

«Η μεταβολή στη βαρομετρική πίεση είναι μικρής κλίμακας, αλλά τέτοιες μεταβολές όταν έχουν κάποια διάρκεια μπορούν να προκαλέσουν κάποια τοπικά φαινόμενα, πχ καταιγίδες ή έντονους ανέμους. Αλλά η συγκεκριμένη μεταβολή είχε πολύ μικρή διάρκεια και γενικά δεν μπορούν να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις, εκτός αν συμπέσουν με την εμφάνιση κάποιων άλλων φαινομένων, τότε μπορούν να επιτείνουν τα φαινόμενα ως συνδυασμός», δήλωσε ο κ. Σιούτας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «στη χώρα μας με τις δεδομένες μετεωρολογικές συνθήκες δεν θα είχαμε σημαντικές επιπτώσεις».Ερωτηθείς για το αν παρατηρείται καταγραφή στο σύστημα που να εμπνέει ανησυχία, ο έμπειρος μετεωρολόγος συνεχίζει και εξηγεί: «Δεν βλέπουμε κάτι στο σύστημα που να εμπνέει ανησυχία, το σημαντικό όμως είναι ότι παρατηρήθηκε και καταγράφηκε το φαινόμενο, δηλαδή μια έκρηξη ενός ηφαιστείου και πόσο μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις καιρικές συνθήκες. Σε κάποιες περιοχές του κόσμου πιθανόν να είχε κάποιες επιδράσεις. Στη χώρα μας όμως θα είχαμε μικρές επιδράσεις, πχ κάποια ενίσχυση του ανέμου για σύντομο χρονικό διάστημα σε κάποια περιοχή».

Σύμφωνα με τον ίδιο το κρουστικό κύμα παρακολουθείται διαρκώς από τους μετεωρολόγους, ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή τις μεταβολές που καταγράφονται στην ατμόσφαιρα. «Βέβαια χρειάζεται και περισσότερη έρευνα για να δούμε τις επιπτώσεις, γιατί τώρα έχουμε πιο λεπτομερείς καταγραφές οπότε μπορούμε να δούμε και άλλες επιδράσεις που δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Πιθανόν υπήρξαν επιδράσεις αλλά περιορισμένης χρονικής διάρκειας», τόνισε.

Επιδράσεις σε μεγάλο τμήμα της χώρας

Γεωγραφικά οι αποκλίσεις μεταξύ των περιοχών της Ελλάδας δεν είναι αρκετά μεγάλες, με συνέπεια -αν και εφόσον παρουσιαστούν επιδράσεις- να επηρεαζόντουσαν πολλά τμήματα της χώρας. «Το ηφαίστειο δεν απέχει πάρα πολύ μακριά από την Ελλάδα και δεν έχουμε μεγάλες διαφορές από περιοχή σε περιοχή στη χώρα μας. Δηλαδή, αν θα επηρεαζόντουσαν από φαινόμενα, τότε θα αφορούσε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά σε κάποιες περιοχές μπορεί να τύχαινε σε συνδυασμό με ένα άλλο χαμηλό βαρομετρικό να δημιουργούσε πιο έντονα φαινόμενα. Για παράδειγμα, στη δυτική ή νότια Ελλάδα, ή στο Αιγαίο, θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερο αυτά τα τμήματα της χώρας», δήλωσε ο κ. Σιούτας, υπογραμμίζοντας ότι «χειρότερο σενάριο δεν υπάρχει. Τώρα, αν καταγραφεί μια πιο μεγάλη έκρηξη, το βλέπουμε».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας εξήγησε στο ThessToday.gr ότι το κρουστικό κύμα πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα. «Με ειδικά όργανα ανιχνεύουμε την όλη διαδικασία του κρουστικού κύματος. Μέσα από κάποιες διεργασίες που περιλαμβάνουν τόσο μετάδοση στην ατμόσφαιρα αλλά και σε διαστημικό επίπεδο. Για ερευνητικούς και μόνο λόγους το κάνουμε, πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα. Είναι μια απειροελάχιστη διαδικασία μεταβολής σε κάποιες παραμέτρους, η οποία έχει παρατηρηθεί από την έκρηξη στο ηφαίστειο», δήλωσε χαρακτηριστικά.Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα επειδή τα ηφαίστεια της Ινδονησίας είναι εκρηκτικού τύπου έμμεσα έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν μεταβολές που έφεραν καταιγίδες και επηρέασαν το κλίμα, ωστόσο είναι απειροελάχιστες αυτές οι περιπτώσεις. «Έμμεσα μόνο έχουν καταγραφεί παρατηρήσεις χωρίς επιπτώσεις, το να έχει επιπτώσεις στο κλίμα είναι απειροελάχιστες οι περιπτώσεις, αλλά όμως αυτό στη νήσο Τόνγκα είναι μικρό δεν είναι κάτι που να είναι ανησυχητικό. Εμείς παρόλα αυτά να το παρακολουθούμε», πρόσθεσε.

Καμπανάκι για τις στάχτες

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης επισήμανε στο ThessToday.gr ότι η πλάκα του Ινδικού ωκεανού κάτω από το ηφαιστειακό τόξο της Τόνγκα έχει σύγκλιση ένα μέτρο, σε αντίθεση με την Αφρικανική - Ευρασιατική στο Αιγαίο, όπου είναι μόλις 3,7 εκατοστών. Ο καθηγητής ωστόσο έκρουσε καμπανάκι για τις στάχτες που ενδεχομένως ταξιδέψουν μέσω του ανέμου στη Μεσόγειο από την Κίνα.

«Το σημαντικό και αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η στάχτη από αυτά τα ηφαίστεια που κατανέμεται από τους ανέμους στη ζώνη του Ισημερινού με ένα μεγάλο πλάτος που κάνει τον γύρο της Γης. Το τσουνάμι ήταν το άμεσο και έμπλεξε όλες τις χώρες, αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο», δήλωσε ο κ. Παυλίδης, ο οποίος εξήγησε ότι η υποθαλάσσια έκρηξη στη νήσο Τόνγκα έφερε αλλεπάλληλα τσουνάμι.

«Δεν θεωρείται από τις πολύ μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις ακόμη αν και εκεί υπάρχουν πάρα πολλά ηφαίστεια. Είναι από τις περιοχές που είναι η μεγαλύτερη σύγκρουση στον κόσμο των λιθοσφαιρικών πλακών. Επειδή η έκρηξη ήταν υποθαλάσσια έκανε τα τσουνάμι», πρόσθεσε ο καθηγητής του ΑΠΘ.Πηγή: thesstoday.gr
"Έτσι μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
Συνεδρίες για να βρεις τον εαυτό σου και τον σκοπό σου - "Καλύτερα να αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου σαν ψυχή με σώμα... και όχι για σώμα με ψυχή"

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Μάθετε για τις On Line Συνεδρίες ΕΔΩ

Για το κανάλι μου στο youtube Ploumistos Video ΕΔΩ

Για τις ηχητικές συνεδρίες Αφύπνισης, Διαλογισμού - Αυτοσυγκέντρωσης & Αυτοθεραπείας - Ίασης. Θα βρείτε ακόμη ομιλίες για την Αυτογνωσία & Σεμινάρια
επισκεφτείτε το www.voicehealing.gr

Για προσωπικές τηλε-συνεδρίες, Συμβουλευτικής, Αυτοβελτίωσης και Αφύπνισης του Νου ΕΔΩ

Άμεση επικοινωνία & ραντεβού: 6945 723 523

Εκπαίδευση για την Αφύπνιση του Νουπατήστε την εικόνα για να πάρετε πληροφορίες
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,503,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2095,ΑΠΟΨΕΙΣ,104,Άρθρα,826,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,155,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,839,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,199,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,913,ΒΙΝΤΕΟ,325,ΒΟΛΟΣ,99,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1857,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,215,Ειδηση-ολόγιο,9246,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,114,ΕΛΛΑΔΑ,1891,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,41,ΕΡΕΥΝΕΣ,70,ΖΩΗ,225,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,83,Θεσσαλία,1316,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,86,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,957,Κόσμος,10100,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,54,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,636,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1647,Πολιτική,6934,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6175,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,83,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,65,Στηρίζω,344,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1232,Τοπικά,11683,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3222,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,76,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,117,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,726,Eco-News,2901,GP - info,5,voice healing therapy,62,
ltr
item
Ploumistos.com: Έκρηξη στη νήσο Τόνγκα: Καμπανάκι ειδικών για στάχτη που μπορεί να φτάσει στην Ελλάδα
Έκρηξη στη νήσο Τόνγκα: Καμπανάκι ειδικών για στάχτη που μπορεί να φτάσει στην Ελλάδα
Έκρηξη στη νήσο Τόνγκα: Καμπανάκι ειδικών για στάχτη που μπορεί να φτάσει στην Ελλάδα
https://menshouse.gr/media/2018/06/santorini-710x418.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2022/01/blog-post_144.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2022/01/blog-post_144.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content