Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι προτάσεις των πολιτών για τη δημοκρατία και τις αξίες της ΕΕ

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι προτάσεις των πολιτών για τη δημοκρατία και τις αξίες της ΕΕ

👉Οι Ευρωπαίοι πολίτες της δεύτερης Ομάδας Πολιτών της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης συναντήθηκαν στη Φλωρεντία και κατέληξαν σε συμπεράσματα σχετικά με την προστασία της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση των διακρίσεων.

Οι 200 Ευρωπαίοι πολίτες συναντήθηκαν στη Φλωρεντία στις 10-12 Δεκεμβρίου. Ήταν η τρίτη και τελευταία συνάντηση της ομάδας πολιτών για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τις αξίες και τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την ασφάλεια. Ορισμένα μέλη της ομάδας συνδέθηκαν εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας.

42 προτάσεις

«Ήταν τρεις πολύ γεμάτες αλλά ενδιαφέρουσες μέρες. Πολλοί άνθρωποι είχαν διαφορετικές απόψεις, αλλά πετύχαμε ένα σπουδαία αποτέλεσμα», δήλωσε η Γκαμπριέλε Ελίζαμπεθ από τη Γερμανία.

Οι συμμετέχοντες ψήφισαν 42 προτάσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών συνεδριών της ομάδας. Κάθε πρόταση χρειαζόταν τη στήριξη του 70% τουλάχιστον των συμμετεχόντων για να υιοθετηθεί. Μόνο τρεις από αυτές δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό και γενικά κινήθηκαν στους παρακάτω άξονες.

Προστασία δικαιωμάτων και απαγόρευση διακρίσεων


Οι συμμετέχοντες πρότειναν την εφαρμογή ποσοστώσεων στους χώρους εργασίας για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και τη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως οι μειονότητες, οι γυναίκες, η νεολαία ή οι ηλικιωμένοι. Οι εταιρείες που θα εφαρμόζουν αυτές τις ποσοστώσεις θα επωφελούνται από επιδότησεις και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες για τα προσωπικά δεδομένα και ο καθορισμός ελάχιστων προϋποθέσεων για την ανεξαρτησία των μέσων.

Ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου

Προτεραιότητα για τους συμμετέχοντες αποτέλεσε και η προστασία των ευρωπαϊκών αξιών. Τα μέλη της ομάδας πρότειναν τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού που θέτει τον σεβασμό του κράτους δικαίου ως προϋπόθεση για την εκταμίευση πόρων στα κράτη μέλη.

Οι πολίτες ζητούν την επιβολή κυρώσεων για κάθε παραβίαση του κράτους δικαίου και όχι μόνο για εκείνες που συνδέονται με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καλούν δε την ΕΕ να αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει ότι οι πολιτικοί δεν έχουν μέσα ενημέρωσης στην ιδιοκτησία τους και να στηρίξει τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ.

Μεταρρύθμιση της ΕΕ

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η αλλαγή των ονομάτων των οργάνων της ΕΕ θα βοηθούσε στη διασαφήνιση του ρόλου που έχει το καθένα. Θεωρούν επίσης ότι οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν κόμματα σε επίπεδο ΕΕ και να εκφράζουν τη θέση τους για ζητήματα εξαιρετικής σημασίας μέσω δημοψηφισμάτων που θα προκηρύσσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ομάδα πολιτών ζήτησε περισσότερες επενδύσεις για θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας και τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης (εκπαίδευση, υγεία, στέγαση, φροντίδα ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες), προτείνοντας η χρηματοδότηση για τις επενδύσεις αυτές να γίνεται με έσοδα που προέρχονται από τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας

Η καταπολέμηση του λαϊκισμού και της παραπληροφόρησης, η βελτίωση της ενημέρωσης που παρέχουν τα μέσα επικοινωνίας σχετικά με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, η παροχή μαθημάτων σε μετανάστες για θέματα ευρωπαϊκής δημοκρατίας και αξιών αποτελούν ορισμένες από τις ιδέες που υπέβαλε η ομάδα πολιτών σχετικά με την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

«Θέλω οι άνθρωποι να μοιράζονται κοινές αξίες και θέλω οι ευρωπαίοι πολίτες να δουν ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Έχουμε κοινούς στόχους και κοινές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί», δήλωσε ο Ντάνιελ βαν Λόμβελ από την Ολλανδία.

Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών


Όσον αφορά τη βελτίωση της συμμετοχής των ευρωπαίων πολιτών στα κοινά, οι πολίτες πρότειναν τη διοργάνωση συνελεύσεων μεταξύ πολιτών, την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τις εθνικές και περιφερειακές αρχές και τη διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στα σχολεία. Επίσης, πρότειναν να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης.

«Συνήθως, όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, τότε αντιλαμβάνονται καλύτερα ότι εκείνοι είναι οι αποδέκτες των μεταρρυθμίσεων. Συμμετέχουν έτσι περισσότερο στα κοινά και εμπιστεύονται τα θεσμικά όργανα επειδή αποτέλεσαν μέρος της διαδικασίας», υπογράμμισε ο Γιάρνο Χιλβένιους από τη Φιλανδία.

Ολομέλεια 21-22 Ιανουαρίου


Οι εκπρόσωποι της ομάδας θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν τις προτάσεις τους κατά την επόμενη ολομέλεια της Διάσκεψης, στις 21-22 Ιανουαρίου. Η σύνοδος της ολομέλειας θα αποτελείται από εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργάνων, των εθνικών κοινοβουλίων, της κοινωνίας πολιτών και πολίτες.

Τα τελικά συμπεράσματα της Διάσκεψης θα περιλαμβάνονται σε έκθεση η οποία θα παρουσιαστεί στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής και οι οποίοι έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται βάσει αυτών των προτάσεων.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1538,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι προτάσεις των πολιτών για τη δημοκρατία και τις αξίες της ΕΕ
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι προτάσεις των πολιτών για τη δημοκρατία και τις αξίες της ΕΕ
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι προτάσεις των πολιτών για τη δημοκρατία και τις αξίες της ΕΕ
https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-12/diaskepsi-11-12.jpg.webp?itok=h44MQaK-
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2021/12/blog-post_858.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2021/12/blog-post_858.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content