Ο κορωνοϊός δεν προσβάλει τα εγκεφαλικά κύτταρα, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ο κορωνοϊός δεν προσβάλει τα εγκεφαλικά κύτταρα, σύμφωνα με νέα μελέτη

👉Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Cell, δημιουργεί ελπίδες ότι η βλάβη στην αίσθηση της όσφρησης που σχετίζεται με τον κορωνοϊό μπορεί να είναι πιο επιφανειακή και αναστρέψιμη από ότι φοβόμασταν αρχικά.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με παλαιότερες έρευνες που υποστήριζαν ότι ο ιός μολύνει τους νευρώνες που βρίσκονται στη μεμβράνη που καλύπτει τις άνω ρινικές εσοχές. Η μεμβράνη, που ονομάζεται οσφρητικός βλεννογόνος, είναι αυτή όπου ο ιός προσκολλάται για πρώτη φορά όταν τον εισπνέουμε. Μέσα σε αυτόν υπάρχουν οι οσφρητικοί αισθητικοί νευρώνες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την έναρξη της διαδικασίας της όσφρησης. Οι νευρώνες αυτοί είναι στενά συνυφασμένοι με ένα είδος κυττάρων που τους υποστηρίζουν και ονομάζονται συνεκτικά κύτταρα.

Στη νέα μελέτη, Βέλγοι και Γερμανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο ιός μολύνει τα κύτταρα αυτά αλλά όχι τους οσφρητικούς αισθητικούς νευρώνες. «Αυτή είναι μια κρίσιμη διάκριση», λέει ο Peter Mombaerts - ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης - ο οποίος διευθύνει την Ερευνητική Μονάδα Max Planck για τη Νευρογενετική στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. «Σε περίπτωση που οι οσφρητικοί νευρώνες μολυνθούν, έχουμε μια γρήγορη διαδρομή προς τον οσφρητικό βολβό και μετά είμαστε ήδη στον εγκέφαλο», προσθέτει.

Ο οσφρητικός βολβός που βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του μπροστινού μέρους του εγκεφάλου, είναι το κομβικό σημείο όπου γίνεται η αρχική επεξεργασία των οσμών. Εάν ο ιός διεισδύσει σε αυτή τη δομή, θα μπορούσε θεωρητικά να εξαπλωθεί σε βαθύτερες περιοχές του εγκεφάλου και δυνητικά να προκαλέσει μόνιμες βλάβες ειδικά επειδή - σε αντίθεση με τους οσφρητικούς νευρώνες - οι περισσότεροι νευρώνες του εγκεφάλου όταν νεκρωθούν, δεν αναγεννώνται.

Όμως, εάν ο ιός μολύνει μόνο τα συνεκτικά κύτταρα, τότε η βλάβη θα μπορούσε να είναι λιγότερο σοβαρή και μακροχρόνια. Προσβολή μιας από τις δυο κυτταρικές δομές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε οσφρητική δυσλειτουργία η οποία ταλαιπωρεί περίπου τους μισούς ασθενείς του κορωνοϊού. Σε έναν στους 10 από αυτούς, η απώλεια ή η αλλαγή της όσφρησης είναι μακροπρόθεσμη, ίσως και μόνιμη.

Ο Mombaerts λέει ότι η διαταραχή της λειτουργίας της όσφρησης θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της κατάρρευσης της υποστήριξης των οσφρητικών αισθητικών νευρώνων, ακόμη κι αν οι ίδιοι δεν έχουν μολυνθεί. Και τότε, ενδέχεται να υπολειτουργούν ή και να σταματήσουν να λειτουργούν εντελώς, έως ότου αναγεννηθούν τα συνεκτικά κύτταρα.

Η ομάδα δεν εξέτασε άλλα νευρολογικά συμπτώματα του κορωνοϊού, όπως η κόπωση και η «ομίχλη του εγκεφάλου» που συνοδεύουν την λεγόμενη long (μακρά) Covid.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το κεντρικό νευρικό σύστημα επηρεάζεται από την ασθένεια, για αυτό και προκαλεί νευρολογικά συμπτώματα. Η συζήτηση αφορά το εάν αυτά τα συμπτώματα οφείλονται σε μόλυνση των νευρώνων απο τον ιό ή σε κάποιον πιο έμμεσο μηχανισμό, όπως πχ μια φλεγμονώδη αντίδραση στο αίμα που αρδεύει τον εγκέφαλο – με διαφορετικές επιπτώσεις για την πρόγνωση και τη θεραπεία.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι πιθανό να αποδειχθούν αμφιλεγόμενα λόγω της δυσκολίας να μελετηθούν τα μοριακά γεγονότα που εκτυλίσσονται, στιγμές μετά τη μόλυνση. Προηγούμενες μελέτες έκαναν χρήση μοντέλων αποικιών νευρικών βλαστοκυττάρων ζώων, που αναπτύχθηκαν σε τρυβλίο και νευρικού ιστού που ελήφθη από μικρό αριθμό ασθενών, αμέσως μετά τον θάνατο τους. Η παρούσα μελέτη είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό ασθενών μέχρι σήμερα και ανέπτυξε μια νέα τεχνική για την καταγραφή αυτών των πρώιμων συμβάντων.

Η Laura Van Gerven, νευροχειρουργός στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο και επίσης μια από τις κύριες συγγραφείς της εργασίας, εφάρμοσε τεχνικές χειρουργικής βάσεως του κρανίου, προκειμένου να αφαιρέσει ιστό από τον οσφρητικό βλεννογόνο και τον οσφρητικό βολβό ασθενών, μέσα σε περίπου μία ώρα από τον θάνατό τους. Σε 30 από τους ασθενείς, οι ερευνητές μπόρεσαν να διαπιστώσουν ότι ο ιός εξακολουθούσε να αναπαράγεται – κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενείς είχαν πεθάνει στην οξεία, μεταδοτική φάση της νόσου.

«Είναι αναμφισβήτητα η πιο διεξοδική έρευνα σε ανθρώπινο μεταθανάτιο οσφρητικό ιστό, ασθενών με κορωνοϊό», λέει ο Stuart Firestein, νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Όμως προσθέτει πως κατά τη γνώμη του, τα αποτελέσματα δεν έριξαν πολύ νέο φως στον τρόπο με τον οποίο ο κορωνοϊός προκαλεί οσφρητική δυσλειτουργία. «Δεν δείχνουν κανένα οσφρητικό νευρώνα να είναι κατεστραμμένος ή ότι υπάρχουν λιγότεροι από αυτούς καθώς επίσης οι οσφρητικοί νευρώνες κοντά σε μολυσμένα συνεκτικά κύτταρα δεν φαίνονται διαφορετικοί από αυτούς που δεν είναι κοντά σε μολυσμένα κύτταρα», προσθέτει.

Η Debby Van Riel, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, επαίνεσε τα αυστηρά κριτήρια της μελέτης, αλλά είπε πως ο ισχυρισμός των συγγραφέων ότι το Sars-CoV-2 δεν μολύνει νευρώνες είναι «αρκετά τολμηρός». Μόνο σε έξι από τους 30 ασθενείς ήταν ο ιός ανιχνεύσιμος στον ίδιο τον οσφρητικό βλεννογόνο. «Συνολικά, τα νούμερα είναι πολύ χαμηλά για να βγάλουμε ισχυρά συμπεράσματα», συμπλήρωσε η Van Riel.

Ακόμα κι αν η μελέτη δεν είναι η τελευταία λέξη για τις επιδράσεις του κορωνοϊού στον εγκέφαλο, τουλάχιστον δείχνει ότι δεν ισχύουν οι τρομερές πρώτες αναφορές.

Εάν επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματά της, όσοι αντιμετωπίζουν ανοσμία ή παροσμία σχετιζόμενη με τον ιό μπορούν να καθησυχαστούν ότι ο ιός δεν έχει μολύνει τον εγκέφαλό τους και ότι οι μελλοντικές θεραπείες που θα στοχεύσουν τα προσβεβλημένα συνεκτικά κύτταρα, θα μπορούσαν να ανακουφίσουν ή να θεραπεύσουν την κατάστασή τους.

Πηγή: The Guardian
"Έτσι μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
Συνεδρίες για να βρεις τον εαυτό σου και τον σκοπό σου - "Καλύτερα να αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου σαν ψυχή με σώμα... και όχι για σώμα με ψυχή"

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Μάθετε για τις On Line Συνεδρίες ΕΔΩ

Για το κανάλι μου στο youtube Ploumistos Video ΕΔΩ

Για τις ηχητικές συνεδρίες Αφύπνισης, Διαλογισμού - Αυτοσυγκέντρωσης & Αυτοθεραπείας - Ίασης. Θα βρείτε ακόμη ομιλίες για την Αυτογνωσία & Σεμινάρια
επισκεφτείτε το www.voicehealing.gr

Για προσωπικές τηλε-συνεδρίες, Συμβουλευτικής, Αυτοβελτίωσης και Αφύπνισης του Νου ΕΔΩ

Άμεση επικοινωνία & ραντεβού: 6945 723 523

Εκπαίδευση για την Αφύπνιση του Νουπατήστε την εικόνα για να πάρετε πληροφορίες
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,504,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2097,ΑΠΟΨΕΙΣ,107,Άρθρα,827,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,156,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,844,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,201,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,918,ΒΙΝΤΕΟ,333,ΒΟΛΟΣ,99,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1857,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,219,Ειδηση-ολόγιο,9246,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,114,ΕΛΛΑΔΑ,1903,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,41,ΕΡΕΥΝΕΣ,71,ΖΩΗ,227,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,89,Θεσσαλία,1316,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,92,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,968,Κόσμος,10108,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,54,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,641,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1651,Πολιτική,6935,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6180,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,83,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,67,Στηρίζω,344,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1235,Τοπικά,11683,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3225,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,76,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,119,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,732,Eco-News,2904,GP - info,5,voice healing therapy,67,
ltr
item
Ploumistos.com: Ο κορωνοϊός δεν προσβάλει τα εγκεφαλικά κύτταρα, σύμφωνα με νέα μελέτη
Ο κορωνοϊός δεν προσβάλει τα εγκεφαλικά κύτταρα, σύμφωνα με νέα μελέτη
Ο κορωνοϊός δεν προσβάλει τα εγκεφαλικά κύτταρα, σύμφωνα με νέα μελέτη
https://www.iatropedia.gr/wp-content/uploads/2020/04/iStock-1212665062-666x399.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2021/11/blog-post_97.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2021/11/blog-post_97.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content