Φυτικές ίνες και φούσκωμα: Πώς συνδέονται και τι μπορούμε να κάνουμε

Φυτικές ίνες και φούσκωμα: Πώς συνδέονται και τι μπορούμε να κάνουμε

👉Αυτό πιθανότατα δεν σας ακούγεται καινούριο, αλλά γενικά τείνουμε να μην λαμβάνουμε αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή μας. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε μόνο 15 – 20 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Και οι έρευνες δείχνουν ότι θα τα πηγαίναμε σημαντικά καλύτερα αν παίρναμε 30 και πλέον γραμμάρια την ημέρα.

Οι φυτικές ίνες στο πιάτο μας προέρχονται από τα όσπρια, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Αλλά, δυστυχώς, η υπερφόρτωση με φυτικές ίνες μπορεί να συνοδεύεται από κάποια δυσμενή συμπτώματα για μια σημαντική μερίδα ανθρώπων, τουλάχιστον στην αρχή: φούσκωμα και κοιλιακό άλγος. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτό έχει να κάνει με το μικροβίωμα του εντέρου μας.

Πώς το μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει την αντίδρασή μας στις φυτικές ίνες

Αυτό εξέτασε μια πρόσφατη μελέτη του Stanford που συνέκρινε μια διατροφή με αυξημένες τις φυτικές ίνες σε σχέση με μια διατροφή που είχε περισσότερα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης 10 εβδομάδων, έβαλαν τη μία ομάδα να αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών από 20 σε 40 γραμμάρια την ημέρα. Η άλλη ομάδα πρόσθεσε έξι μερίδες ζυμωμένων τροφών στη διατροφή τους την ημέρα, όπως kimchi και ξινολάχανο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν μια σειρά από δείκτες για να ανακαλύψουν πώς αυτές οι δύο δίαιτες επηρέασαν τη φλεγμονή (η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και δυσφορία ως αποτέλεσμα). Βρήκαν μερικά ασυνήθιστα πράγματα στη μελέτη. Η ομάδα των τροφών με ζύμωση, σε όλους τους τομείς, είδε αυξημένη ποικιλομορφία στο μικροβίωμά της και είχε δραματική μείωση των φλεγμονωδών δεικτών.

Στην ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο πειστικά: Μερικοί άνθρωποι είδαν μείωση αυτών των φλεγμονωδών δεικτών, αλλά άλλοι είδαν μια έντονη αύξηση. Γιατί; Όλα εξαρτώνται από την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου τους.

Τα άτομα που είχαν πραγματικά χαμηλή ποικιλομορφία – δηλαδή ένα πραγματικά αδύναμο έντερο – δυσκολεύτηκαν με την αύξηση των φυτικών ινών και στην πραγματικότητα η φλεγμονή ενισχύθηκε. Ενώ εκείνοι που είχαν ένα πολύ ποικιλόμορφο, καλά εξοπλισμένο οικοσύστημα μικροβιώματος τα πήγαν αρκετά καλά, και στην πραγματικότητα είδαν μείωση της φλεγμονής.

Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Η πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή σας είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστείτε λίγη προεργασία, ανάλογα με την κατάσταση του μικροβιώματός σας. Ανάλογα με το πού ξεκινά κάποιος, μπορεί να μην είναι πάντα καλή ιδέα να αυξήσετε απλώς την πρόσληψη φυτικών ινών.

Ο διατροφολόγος Simon Hill, μιλώντας στο mindbodygreen αναφέρει πως «όταν ακούω ανθρώπους να παραπονιούνται για κοιλιακή δυσφορία ή φούσκωμα από την αύξηση των φυτικών ινών, συνήθως τους συστήνω να προσπαθήσουν πρώτα να αυξήσουν τη μικροβιακή ποικιλομορφία στο έντερό τους. Εάν διαπιστώνετε ότι αυξάνετε τις φυτικές ίνες και δεν αισθάνεστε καλά, η σύστασή μου από τα σημερινά στοιχεία είναι να πάτε ένα βήμα πίσω, να προχωρήσετε πιο αργά και να τις αυξήσετε σταδιακά σε μια χρονική περίοδο», λέει.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ίσως εστιάσετε σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση πριν αρχίσετε να αυξάνετε τις φυτικές ίνες.
Το συμπέρασμα

Η κατανάλωση μιας υγιούς ποσότητας φυτικών ινών είναι απαραίτητη, αλλά ίσως να μην θέλετε να το παρακάνετε χωρίς να φροντίσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας. Φυσικά, θα μπορούσατε να αντιμετωπίζετε ορισμένες τροφικές δυσανεξίες ή ευαισθησίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτή τη δυσφορία – είναι σημαντικό να τις αποκλείσετε προτού τα αποδώσετε όλα στην υγεία του εντέρου. Αλλά αν είναι οι φυτικές ίνες που σας κάνουν να αισθάνεστε φουσκωμένοι, το να στραφείτε πρώτα στα ζυμωμένα τρόφιμα μπορεί να είναι μια καλή ιδέα.

Πηγή: mindbodygreen.com
"Έτσι μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Πατήστε την εικόνα για να δείτε όλη την συλλογή

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
Συνεδρίες για να βρεις τον εαυτό σου και τον σκοπό σου - "Καλύτερα να αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου σαν ψυχή με σώμα... και όχι για σώμα με ψυχή"

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Μάθετε για τις On Line Συνεδρίες ΕΔΩ

Για το κανάλι μου στο youtube Ploumistos Video ΕΔΩ

Για τις ηχητικές συνεδρίες Αφύπνισης, Διαλογισμού - Αυτοσυγκέντρωσης & Αυτοθεραπείας - Ίασης. Θα βρείτε ακόμη ομιλίες για την Αυτογνωσία & Σεμινάρια
επισκεφτείτε το www.voicehealing.gr

Για προσωπικές τηλε-συνεδρίες, Συμβουλευτικής, Αυτοβελτίωσης και Αφύπνισης του Νου ΕΔΩ

Άμεση επικοινωνία & ραντεβού: 6945 723 523

Εκπαίδευση για την Αφύπνιση του Νουπατήστε την εικόνα για να πάρετε πληροφορίες
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,490,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2052,ΑΠΟΨΕΙΣ,94,Άρθρα,823,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,141,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,803,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,179,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,872,ΒΙΝΤΕΟ,255,ΒΟΛΟΣ,92,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1851,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,201,Ειδηση-ολόγιο,9246,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,114,ΕΛΛΑΔΑ,1807,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,34,ΕΡΕΥΝΕΣ,62,ΖΩΗ,211,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,64,Θεσσαλία,1316,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,66,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,797,Κόσμος,9989,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,51,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,552,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1620,Πολιτική,6924,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6128,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,78,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,64,Στηρίζω,344,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1207,Τοπικά,11683,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3128,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,64,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,107,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,698,Eco-News,2857,GP - info,5,voice healing therapy,47,
ltr
item
Ploumistos.com: Φυτικές ίνες και φούσκωμα: Πώς συνδέονται και τι μπορούμε να κάνουμε
Φυτικές ίνες και φούσκωμα: Πώς συνδέονται και τι μπορούμε να κάνουμε
Φυτικές ίνες και φούσκωμα: Πώς συνδέονται και τι μπορούμε να κάνουμε
https://www.iatropedia.gr/wp-content/uploads/2018n/08/iStock-1056361568-666x399.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2021/11/blog-post_77.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2021/11/blog-post_77.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content