Περίπου το 1/4 των Ελλήνων ζει με διαβήτη – ορισμένοι χωρίς να το γνωρίζουν

Περίπου το 1/4 των Ελλήνων ζει με διαβήτη – ορισμένοι χωρίς να το γνωρίζουν

👉Στις 14 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, μια μέρα που μας υπενθυμίζει ότι η νόσος αυτή μπορεί να μας αφορά και πως η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει πολλά για την πορεία της και τη συνολική μας υγεία.
 
Τα νεότερα στοιχεία για το διαβήτη
Το 12% του ελληνικού πληθυσμού ζει με σακχαρώδη διαβήτη.
Το 12,4% του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη.
Ωστόσο 1 στους 2 ενήλικες στον κόσμο με διαβήτη παραμένουν αδιάγνωστοι.

Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία για τον σακχαρώδη διαβήτη, όπως αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκστρατείας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου). Η εκστρατεία φέτος μεταφέρει το πολύ εύστοχο μήνυμα, "Αν δεν φροντίσουμε τώρα τον Διαβήτη, τότε πότε;".

Η Πρόεδρος της ΕΔΕ, Μαυρογιαννάκη Αναστασία, Παθολόγος–Διαβητολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια ΕΣΥ, Β' Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο Γ.Ν.Α. "Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.", σχετικά με την εκστρατεία τόνισε ότι "στόχος της φετινής εκστρατείας, η οποία είναι αφιερωμένη στη Φροντίδα του Σακχαρώδους Διαβήτη (ΣΔ) είναι να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό για τη σημασία της πρόληψης αλλά και τα άτομα με Διαβήτη και τους φροντιστές τους για την ανάγκη της συνεχούς φροντίδας και υποστήριξης, ώστε να διαχειριστούν σωστά τη νόσο και να αποφύγουν τις επιπλοκές. Αν και έχουν περάσει 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, η διαχείριση του ΣΔ εξακολουθεί να αποτελεί υγειονομική πρόκληση. Σε όλο τον κόσμο, ένας στους δύο ενήλικες που ζουν με Διαβήτη δεν το γνωρίζει, ενώ ένα στα πέντε άτομα με ΣΔ είναι άνω των 65 ετών. Στη χώρα μας, εκτιμάται ότι το 12% του πληθυσμού ζει με ΣΔ, το 12,4% του πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη και το 29,1% των ατόμων με ΣΔ είναι αρρύθμιστοι". Επίσης, η Πρόεδρος της ΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη ανοσοποίησης των ατόμων με ΣΔ, μέσω του εμβολιασμού καθώς είναι ευάλωτα σε λοιμώξεις. "Περίπου το 1/3 των ατόμων με ΣΔ που νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης, έχουν πνευμονία. Εν μέσω πανδημίας SARS-CoV-2, τα άτομα με ΣΔ αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και παρουσιάζουν δυσμενέστερη πρόγνωση από τους μη διαβητικούς". Επιπλέον, αναφέρθηκε στα βασικά συστατικά της φροντίδας υγείας, που περιλαμβάνουν την πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται, στον αυτοέλεγχο των σακχάρων αίματος, στη σωστή διατροφή και άσκηση, καθώς και στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση – ψυχολογική υποστήριξη".
 
Μία νόσος με χρόνιες επιπλοκές

Στις χρόνιες επιπλοκές και τη σημασία της σωστής διαχείρισης, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ, Μακρυλάκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. "ΛΑΪΚΟ". "Ο ΣΔ είναι μια ύπουλη νόσος, καθώς μπορεί να προκαλέσει μικρο- & μακρο-αγγειακές επιπλοκές και να βλάψει ζωτικά όργανα. 

Οι χρόνιες επιπλοκές του ΣΔ αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της νόσου, καθώς μεταξύ άλλων διπλασιάζει έως τετραπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Το ευχάριστο είναι ότι οι επιπλοκές αποτρέπονται με την άριστη ρύθμιση του σακχάρου, όπως και με τη ρύθμιση των άλλων παραγόντων κινδύνου – συνοδών καταστάσεων (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, διακοπή καπνίσματος). Για την αντιμετώπιση του ΣΔ κρίνονται αναγκαίες παρεμβάσεις που στοχεύουν σε εξατομικευμένες διατροφικές τροποποιήσεις, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τακτική ιατρική παρακολούθηση". 

Επίσης ο κ. Μακρυλάκης αναφέρθηκε στις παροχές που η πολιτεία ήδη προσφέρει προς τους ασθενείς με ΣΔ, ενώ επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης παροχών, όπως η έγκριση εφαρμογής νέων καινοτόμων θεραπειών για τον ΣΔτ1 (υβριδικό τεχνητό πάγκρεας, αισθητήρες συνεχούς καταγραφής σακχάρου σε πραγματικό χρόνο (real-time) για ΣΔτ1 (και ΣΔ2 υπό εντατικά σχήματα ινσουλίνης), η άμεση επανέναρξη της στελέχωσης των Διαβητολογικών Κέντρων-Ιατρείων με εκπαιδευόμενους ιατρούς, η συνεχής εκπαίδευση των ιατρών στον ΣΔ, η δημιουργία εκπαιδευτών Διαβήτη (Diabetes Educators), καθώς και αξιόπιστου μητρώου Διαβήτη.

Την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ΕΔΕ για το ΣΔ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2021, στηρίζουν οι εταιρείες: Pfizer, Βoehringer Ingelheim και ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ Α.Ε.Β.Ε..
"Έτσι μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Πατήστε την εικόνα για να δείτε όλη την συλλογή

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
Συνεδρίες για να βρεις τον εαυτό σου και τον σκοπό σου - "Καλύτερα να αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου σαν ψυχή με σώμα... και όχι για σώμα με ψυχή"

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Μάθετε για τις On Line Συνεδρίες ΕΔΩ

Για το κανάλι μου στο youtube Ploumistos Video ΕΔΩ

Για τις ηχητικές συνεδρίες Αφύπνισης, Διαλογισμού - Αυτοσυγκέντρωσης & Αυτοθεραπείας - Ίασης. Θα βρείτε ακόμη ομιλίες για την Αυτογνωσία & Σεμινάρια
επισκεφτείτε το www.voicehealing.gr

Για προσωπικές τηλε-συνεδρίες, Συμβουλευτικής, Αυτοβελτίωσης και Αφύπνισης του Νου ΕΔΩ

Άμεση επικοινωνία & ραντεβού: 6945 723 523

Εκπαίδευση για την Αφύπνιση του Νουπατήστε την εικόνα για να πάρετε πληροφορίες
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,490,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2052,ΑΠΟΨΕΙΣ,94,Άρθρα,823,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,141,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,803,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,179,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,872,ΒΙΝΤΕΟ,255,ΒΟΛΟΣ,92,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1851,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,201,Ειδηση-ολόγιο,9246,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,114,ΕΛΛΑΔΑ,1807,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,34,ΕΡΕΥΝΕΣ,62,ΖΩΗ,211,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,64,Θεσσαλία,1316,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,66,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,797,Κόσμος,9989,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,51,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,552,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1620,Πολιτική,6924,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6128,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,78,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,64,Στηρίζω,344,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1207,Τοπικά,11683,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3128,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,64,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,107,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,698,Eco-News,2857,GP - info,5,voice healing therapy,47,
ltr
item
Ploumistos.com: Περίπου το 1/4 των Ελλήνων ζει με διαβήτη – ορισμένοι χωρίς να το γνωρίζουν
Περίπου το 1/4 των Ελλήνων ζει με διαβήτη – ορισμένοι χωρίς να το γνωρίζουν
Περίπου το 1/4 των Ελλήνων ζει με διαβήτη – ορισμένοι χωρίς να το γνωρίζουν
https://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/p/1000x563/crop/both/5a/5ac43fcbab37468cb58641551b56fabd.jpg?quality=80&404=default&v=8
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2021/11/14.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2021/11/14.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content