Δείκτης Ισότητας των Φύλων 2021: Η πανδημία πλήττει οικονομικά για περισσότερο χρόνο τις γυναίκες

Δείκτης Ισότητας των Φύλων 2021: Η πανδημία πλήττει οικονομικά για περισσότερο χρόνο τις γυναίκες

👉Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων (EIGE), τον οποίο δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, βαθμολόγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση με 68 στα 100. Πρόκειται για απειροελάχιστη αύξηση, της τάξης του 0,6%, σε σύγκριση με τον δείκτη που εκδόθηκε το προηγούμενο έτος.

«Η Ευρώπη πέτυχε πενιχρά κέρδη όσον αφορά την ισότητα τον φύλων. Ωστόσο, οι ζημίες που προκύπτουν συνεπεία της πανδημίας COVID-19 είναι μεγάλες. Οι οικονομικές επιπτώσεις διαρκούν περισσότερο για τις γυναίκες, ενώ το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες μειώθηκε. Τα ευρήματα του δείκτη μπορούν να βοηθήσουν τους ηγέτες της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν τις διάφορες επιπτώσεις της πανδημίας στις γυναίκες και στους άνδρες, καθώς επίσης να μετριάσουν τον βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της πανδημίας», δήλωσε η Carlien Scheele, διευθύντρια του EIGE.

Η Σουηδία και η Δανία συγκεντρώνουν και πάλι τις κορυφαίες βαθμολογίες στον φετινό Δείκτη, ακολουθούμενες από τις Κάτω Χώρες, οι οποίες ξεπέρασαν τη Φινλανδία και τη Γαλλία, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Λουξεμβούργο, Λιθουανία και Κάτω Χώρες σημείωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογική άνοδο σε σύγκριση με την έκδοση του προηγούμενου έτους. Η Σλοββενία ήταν η μόνη χώρα με μείωση βαθμολογίας. Διαπιστώνονται μεγάλες διακυμάνσεις όσον αφορά τις βαθμολογίες στον τομέα της ισότητας των φύλων μεταξύ των χωρών. Οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 83,9 στα 100 στη Σουηδία έως 52,6 στα εκατό στην Ελλάδα.

Τα ευρήματα για την Ελλάδα

Η χώρα μας καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά σε ολόκληρη την ΕΕ όσον αφορά στον κίνδυνο οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της φτώχειας, ενώ παράλληλα η Ελλάδα συγκεντρώνει, μαζί με την Σλοβακία, την Πορτογαλία και την Ρουμανία τα χαμηλότερα ποσοστά όσον αφορά στις ώρες εργασίας μεταξύ γυναικών και ανδρών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική βελτίωση.

«Ως υγεία ορίζεται η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας. Η ίση πρόσβαση σε καλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των σχετικών δικαιωμάτων, παρέχει τη δυνατότητα σε άνδρες και γυναίκες, στο σύνολο της ποικιλομορφίας τους, να έχουν μια πλήρη και ενεργή κοινωνική ζωή. Μέσω του προγράμματος «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health Programme), η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει την ικανοποίηση των αναγκών και τις δράσεις των κρατών μελών της ΕΕ για αναγνώριση του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε ανθρώπου για πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, όπως κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και στον Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων», δήλωσε η Helena Dalli, Επίτροπος Ισότητας της ΕΕ.

Η πανδημία COVID-19, η ψυχική υγεία και η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία στο επίκεντρο

Ο φετινός Δείκτης εστιάζει στις σχέσεις μεταξύ υγείας και ισότητας των φύλων – τομέας που επλήγη περισσότερο από ποτέ από την πανδημία του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, ο αριθμός γυναικών που απασχολούνται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι εξαιρετικά μεγάλος σε σύγκριση με τον αριθμό ανδρών και, ως εκ τούτου, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό. Οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα αντιμετώπισαν επίσης οξεία ψυχική δυσφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω της υπερεργασίας αλλά και επειδή έβλεπαν τους ασθενείς να υποφέρουν και να πεθαίνουν.

Οι άνδρες που προσβλήθηκαν από την COVID-19 διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας από τις γυναίκες. Το γεγονός αυτό συνδέεται με συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία και προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές νόσους και διαβήτη, οι οποίες είναι συχνότερες μεταξύ των ανδρών.

Τα ποσοστά γεννήσεων μειώθηκαν, ιδίως σε χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Η ψυχολογική δυσφορία, η οικονομική αβεβαιότητα και η αύξηση του ποσοστού γυναικών που παρέχουν μη αμειβόμενες υπηρεσίες ώθησαν τα ζευγάρια να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιών – ή να αποφασίσουν να μην αποκτήσουν καν παιδιά. Η εξέλιξη αυτή παρατηρείται σε μια περίοδο κατά την οποία περιορίστηκε επίσης η πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Καθώς η πανδημία COVID-19 αποτελεί πρωτοφανή πρόκληση για τη συλλογική ψυχική ευημερία και τη συνολική υγεία των Ευρωπαίων πολιτών, είναι κρίσιμο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να ενσωματώσουν τους προβληματισμούς σχετικά με την ισότητα των φύλων στα μέτρα για την υγεία και στα λοιπά μέτρα για την ανάκαμψη, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα για όλους.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1538,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Δείκτης Ισότητας των Φύλων 2021: Η πανδημία πλήττει οικονομικά για περισσότερο χρόνο τις γυναίκες
Δείκτης Ισότητας των Φύλων 2021: Η πανδημία πλήττει οικονομικά για περισσότερο χρόνο τις γυναίκες
Δείκτης Ισότητας των Φύλων 2021: Η πανδημία πλήττει οικονομικά για περισσότερο χρόνο τις γυναίκες
https://external-preview.redd.it/4oambi2j3Hf5MzEVKupjOHBIZb4kkHedsdQii1Rb7_0.jpg?auto=webp&s=5cd1096a912b71968d17840583a3ceb7c8784923
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2021/10/2021_16.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2021/10/2021_16.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content