Το ΝΑΤΟ σε μετάβαση - Η Ευρώπη μόνη απέναντι στις προκλήσεις του αναμορφωμένου διεθνούς συστήματος - Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας

Το ΝΑΤΟ σε μετάβαση - Η Ευρώπη μόνη απέναντι στις προκλήσεις του αναμορφωμένου διεθνούς συστήματος - Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας

👉Η ανώτατη στρατιωτική αρχή του ΝΑΤΟ, η Στρατιωτική Επιτροπή, συνεδριάζει στην Αθήνα από τις 17-19 Σεπτεμβρίου 2021. Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος θα φιλοξενήσει το Συνέδριο.

Η Διάσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ δίνει τη δυνατότητα στους Αρχηγούς Άμυνας να συναντηθούν και να συζητήσουν θέματα στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία.

Οι επικεφαλείς των Ενόπλων Δυνάμεων των Συμμάχων θα συζητήσουν τις επιχειρήσεις, τις αποστολές και τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, τη στάση αποτροπής και άμυνας της Συμμαχίας και την εφαρμογή δύο ιδεών:

1.Tην αποτροπή και την άμυνα του Ευρωατλαντικού Χώρου

2.Tην έννοια του ΝΑΤΟ Warfighting Capstone ή NWCC, το οποίο είναι ένα φιλόδοξο όραμα «North Star» που περιγράφει λεπτομερώς πώς οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτύξουν τους στρατούς τους για να διατηρήσουν το πλεονέκτημά τους για τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Η Στρατιωτική Επιτροπή θα συζητήσει επίσης την πρωτοβουλία "ΝΑΤΟ 2030", μαζί με τις στρατιωτικές επιπτώσεις και τις ευκαιρίες της.

Ο Ναύαρχος Rob Bauer, Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ηγείται της Διάσκεψης της Στρατιωτικής Επιτροπής. Θα υποστηρίζεται σε κάθε συνεδρία από τον Στρατηγό Tod Wolters, (Supreme Allied Commander Europe - SACEUR) και τον Στρατηγό André Lanata (Supreme Allied Commander Transformation - SACT).

Η Στρατιωτική Επιτροπή συνεδριάζει, κατά τη Σύνοδο των Αρχηγών Άμυνας, δύο φορές το χρόνο στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μία φορά το χρόνο πραγματοποιείται Συνδιάσκεψη από ένα κράτος μέλος των Συμμάχων.

Η Στρατιωτική Επιτροπή συγκαλείται για να συζητήσει τις επιχειρήσεις, τις αποστολές και τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και να δώσει στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στρατιωτικές συμβουλές βασισμένες στη συναίνεση για το πώς η Συμμαχία μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας.

Σε καθημερινή βάση, το έργο του εκτελείται από τους μόνιμους Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Το πρόγραμμα της διήμερης Συνεδρίασης είναι το ακόλουθο:

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

08: 30-09: 00
Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής των Αρχηγών Άμυνας (Athenaeum Intercontinental Hotel - Main Ballroom).

Εναρκτήρια λόγια από τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Ναύαρχο Rob Bauer.

Εναρκτήρια ομιλία από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Εναρκτήρια ομιλία του Έλληνα υπουργού Άμυνας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου

Βίντεο καλωσορίσματος από τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

17: 45-18: 15 Κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Ναύαρχο Rob Bauer και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο (Athenaeum Intercontinental Hotel, αίθουσα συνεντεύξεων τύπου).
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα


Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την επαύξηση της διαλειτουργικότητας των οπλικών μέσων και συστημάτων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, με συνέπεια την περαιτέρω αύξηση της αποτροπής και άμυνας του Ευρωατλαντικού χώρου, ενώ αναμένεται να καθοριστούν οι ενδιάμεσοι ΑΝΣΚ (αντικειμενικοί σκοποί) για τα κράτη μέλη της Συμμαχίας, έτσι ώστε αυτή να είναι ισχυρή διατηρώντας το πλεονέκτημά της για τα επόμενα 20 χρόνια.

Συνεπώς με βάση τα παραπάνω αναμένεται οι εξελίξεις σε Ουκρανία, Λευκορωσία, Κριμαία, North stream 2, η μεγάλης κλίμακας άσκηση Ρωσίας-Λευκορωσίας "Zapad 2021" και γενικά οι σχέσεις με τη Ρωσία να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον, καθώς επίσης και το μεταναστευτικό, ως ασύμμετρη απειλή κατά των κρατών μελών της Συμμαχίας, μετά την κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Εδώ αναδεικνύεται ο κομβικός-στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, η οποία μέσω Κρήτης (Σούδα)- νησιών Αιγαίου-λιμανιών Αλεξανδρούπολης(πρωτίστως)-Καβάλας-Θεσσαλονίκης και από εκεί διαμέσου των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, έχει τη δυνατότητα ασφαλούς και ταχείας μεταφοράς συμμαχικών δυνάμεων από τη Μ.Ανατολή-ΝΑ Μεσόγειο στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη

Επίσης στο επίκεντρο θα βρεθεί το σχέδιο "ΝΑΤΟ 2030" της Συμμαχίας αλλά και η απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν να δημιουργήσει το "ΝΑΤΟ του Ινδοειρηνικού", το AUKUS(Australia - United Kingdom - United States), δείχνοντας την αποφασιστικότητά των ΗΠΑ να περιορίσουν την επέκταση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή του «Ινδο-Ειρηνικού» με την ανακοίνωση της συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας με την Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία.

Σε πρώτη φάση η τριμερής συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον Τζο Μπάιντεν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον περιλαμβάνει σχέδιο για να αποκτήσει η Αυστραλία στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Εδώ οφείλουμε να διαπιστώσουμε ότι επί της ουσίας σε μικρό χρονικό διάστημα τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ και η ΕΕ αιφνιδιάζονται για δεύτερη φορά από τις ΗΠΑ.

Η πρώτη ήταν στο Αφγανιστάν, με την πολύ γρήγορη απόσυρση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, χωρίς επαρκή σχεδιασμό, χωρίς επαρκή ενημέρωση και προϊδεασμό των κρατών μελών της Συμμαχίας από τις ΗΠΑ.

Η δεύτερη ήταν η χθεσινή ίδρυση του AUKUS στον Ινδοειρηνικό για την αντιμετώπιση της Κίνας.

Διαφαίνεται από τα δύο παραπάνω ότι τα μέλη της Συμμαχίας καλούνται να ακολουθήσουν τις επιταγές των ΗΠΑ και όχι να διαβουλευθούν μαζί τους για την χάραξη ενιαίας πολιτικής

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως πρώτη και μοναδική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της Κίνας και εστιάζουν στον Ινδοειρηνικό ωκεανό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να εγκαταλείπουν ή να αποδυναμώνουν στρατιωτικά την παρουσία τους σε άλλες κρίσιμες περιοχές, όπως η Μ. Ανατολή, η Υπερκαυκασία, η Βόρεια Αφρική, με αποτέλεσμα το γεωπολιτικό κενό που δημιουργείται από την απουσία τους να σπεύσουν να το καλύψουν περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Γαλλία, το Ιράν, η Τουρκία, η Αίγυπτος, αλλά και η Ρωσία.

Η ΕΕ από την άλλη δεν έχει αναπτύξει έναν ενιαίο δικό της αμυντικό βραχίονα, βασιζόμενη στο ΝΑΤΟ και στην αμερικανική παρουσία και βοήθεια στην Ευρώπη.

Αυτό θα πρέπει να ανασχεδιαστεί άμεσα, με δεδομένο ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ θα κληθούν χωρίς σημαντική αμερικανική βοήθεια, να είναι σε θέση να ανακόψουν τη Ρωσία.

Συνεπώς το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μετάβαση, αφού η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα δημιουργήσει παράλληλα με το ΝΑΤΟ, τον δικό της στρατιωτικό μηχανισμό προώθησης των συμφερόντων της ή εάν θα συνεχίσει να στηρίζεται αποκλειστικά στο ΝΑΤΟ.

To διάβασα στο pentapostagma.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1539,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,81,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Το ΝΑΤΟ σε μετάβαση - Η Ευρώπη μόνη απέναντι στις προκλήσεις του αναμορφωμένου διεθνούς συστήματος - Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας
Το ΝΑΤΟ σε μετάβαση - Η Ευρώπη μόνη απέναντι στις προκλήσεις του αναμορφωμένου διεθνούς συστήματος - Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας
Το ΝΑΤΟ σε μετάβαση - Η Ευρώπη μόνη απέναντι στις προκλήσεις του αναμορφωμένου διεθνούς συστήματος - Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας
https://www.pentapostagma.gr/sites/default/files/styles/main/public/2021-09/NATO-EU.jpg?itok=Nuwt7xzE
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2021/09/blog-post_351.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2021/09/blog-post_351.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content