Κάλιο: τι είναι ακριβώς και γιατί είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας

Κάλιο: τι είναι ακριβώς και γιατί είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας

👉Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το κάλιο. Πρόκειται για ένα αρκετά γνωστό θρεπτικό στοιχείο, αλλά γιατί είναι σημαντικό και από πού μπορούμε να το βρούμε;

Το κάλιο είναι στην πραγματικότητα ένα μέταλλο, απαραίτητο για τη μυϊκή λειτουργία. Χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, που με τη σειρά τους μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βοηθούν στην αποφυγή κραμπών, σύμφωνα με τη Ιατρική Σχολή του Harvard. Αυτό το καταφέρνει, διασφαλίζοντας ότι το νερό βρίσκεται σε ισορροπία ανάμεσα στα κύτταρα και στα υγρά έξω από αυτά και ότι συγκεκριμένα ένζυμα στα κύτταρά σας λειτουργούν σωστά.
Η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης καλίου για τους ενήλικες

Πόσο κάλιο χρειάζεται κατά μέσο όρο ένας μέσος, υγιής ενήλικας; Σχεδόν 4.700 mg/ μέρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Παρακάτω προτείνονται ορισμένες σπουδαίες πηγές καλίου και η ακριβής περιεκτικότητά τους σε αυτό το πολύτιμο θρεπτικό στοιχείο:

• 1 μεσαία ψημένα πατάτα με τη φλούδα: 930mg

• 1 κούπα μαγειρεμένο σπανάκι: 840mg

• 1 μεσαία μπανάνα: 420mg

• 1 κούπα κομμένα καρότα: 410mg

• 1 κούπα γάλα χαμηλών λιπαρών: 350 έως 380mg

• 1 κούπα μαγειρεμένο κινόα: 320mg

Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά τους μπορεί να ωφεληθούν από μια δίαιτα χαμηλή σε κάλιο.

Τα αποδεδειγμένα οφέλη του καλίου

Το κάλιο αποτελεί ένα απαραίτητο κομμάτι της διατροφής μας και μπορεί ακόμα και να διαχειριστεί προβλήματα υπέρτασης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μειώνει τις επιδράσεις του νατρίου στον οργανισμό μας – όταν καταναλώνετε περισσότερο κάλιο, απομακρύνετε περισσότερο νάτριο μέσω των ούρων.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ερευνών που στηρίζει την ισχυρή επίδραση του καλίου. Μία συγκεκριμένα που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2017 στο The American Journal of Clinical Nutrition, ερεύνησε πώς το αλάτι που είναι εμπλουτισμένο με κάλιο μπορούσε να ωφελήσει ασθενείς που ανάρρωναν από εγκεφαλικό.

Η έρευνα εξέτασε 300 ασθενείς και τους χώρισε τρεις κατηγορίες: σε όσους λάμβαναν το κανονικό αλάτι, σε όσους χορηγήθηκε αλάτι εμπλουτισμένο με κάλιο και σε όσους χορηγήθηκε αλάτι εμπλουτισμένο με μαγνήσιο και κάλιο. Μετά τους έξι μήνες, οι ασθενείς της τρίτης κατηγορίας παρουσίασαν την καλύτερη νευρολογική επίδοση και δεύτεροι καλύτεροι ήταν εκείνοι της δεύτερης κατηγορίας. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο συνδυασμός μαγνησίου και καλίου είχε τα ισχυρότερα οφέλη για τους ασθενείς που αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το κάλιο είναι σημαντικό, αλλά δεν λαμβάνουμε όλοι αρκετό από αυτό. Συγκεκριμένα, καταναλώνουμε όλο και λιγότερο, αφού προτιμάμε τις επεξεργασμένες τροφές και μειώνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά. Ορισμένα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι καταναλώνουμε το 1/3 περίπου του καλίου, σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές.

Όμως, ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε μαγνήσιο μπορεί να επιβραδύνει ακόμα και την εξέλιξη μιας νεφροπάθειας, να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες, να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση και τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης. Τέλος, οι ερευνητές προσθέτουν ότι τα χαμηλά ποσοστά καλίου στο αίμα σχετίζονται με δυσανεξία στη γλυκόζη και ότι η αύξηση της πρόσληψης καλίου θα μπορούσε να προλάβει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Οι πιθανοί κίνδυνοι της μεγάλης ποσότητας καλίου

Όσο σημαντικό κι αν είναι το κάλιο, οι μεγάλες ποσότητές του μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα προβλήματα στην υγεία μας. Γι’ αυτό και χρειάζεται μέτρο.
Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκονται σε μεγαλύτερο ρίσκο ανάπτυξης υψηλών επιπέδων καλίου σε σύγκριση με άλλους.

Τα νεφρά σας βοηθούν στη ρύθμιση των ποσοτήτων του στον οργανισμό σας. Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα νεφρά τους δεν πρέπει να καταναλώνουν πολύ κάλιο – αν το κάνουν, μπορεί να αναπτύξουν μεγάλες ποσότητες στο αίμα, που προσδιορίζεται ως υπερκαλιαιμία.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε τα επίπεδα καλίου σας, αφού η υπερκαλιαιμία συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα. Αλλά σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, η υπερκαλιαιμία μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες, ναυτία, μυϊκή αδυναμία, παράλυση, ακόμα και θάνατο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση.

Φυσικά, και τα χαμηλά ποσοστά καλίου επιδρούν σημαντικά στην υγεία μας. Τι είναι αυτό που προκαλεί όμως τα τόσο χαμηλά επίπεδα καλίου, μια πάθηση που ονομάζεται υποκαλιαιμία; Η συχνότερη αιτία είναι τα φάρμακα που αυξάνουν την ούρηση, μέσω της οποίας απομακρύνονται μεγάλα ποσά καλίου. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τον αλκοολισμό, ένα τραύμα ή κάποιο χειρουργείο. Η διάρροια και ο εμετός επίσης μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα καλίου.

Και αυτή η πάθηση είναι δύσκολο όμως να εντοπιστεί: μπορεί να νιώσετε αδυναμία, κόπωση, μυϊκές κράμπες, δυσκοιλιότητα ή αρρυθμίες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο γιατρός προτείνει ειδικά συμπληρώματα.

Οι καλύτερες πηγές καλίου

Το κάλιο βρίσκεται σε πολλά φρούτα, λαχανικά, ακόμα και ζωικά προϊόντα. Κάποιες βασικές πηγές του περιλαμβάνουν:

• Φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι

• Φρούτα, όπως σταφύλια, ντομάτες, πορτοκάλια, νεκταρίνια, γκρέιπφρουτ, πεπόνια, μπανάνες, δαμάσκηνα

• Φασόλια

• Ξηροί καρποί και σπόροι, όπως αμύγδαλα, κολοκυθόσπορους και φιστίκια

• Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι και γάλα με χαμηλά λιπαρά

• Κρέας, κοτόπουλο και ψάρι, όπως ο τόνος

• Μελάσα

Πηγές:

https://www.mayoclinic.org/symptoms/low-potassium/basics/definition/SYM-20050632?p=1
https://www.emedicinehealth.com/hyperkalemia/article_em.htm
https://www.uptodate.com/contents/low-potassium-diet-beyond-the-basics?view=print
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28877896?_ga=2.143631477.1788558682.1525280570-1826497151.1525280570
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18724413
https://www.health.harvard.edu/heart-health/potassium-lowers-blood-pressure

Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,585,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1067,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,259,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1229,ΒΙΝΤΕΟ,796,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,157,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1526,Κόσμος,10385,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6344,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,79,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1350,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3464,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,893,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: Κάλιο: τι είναι ακριβώς και γιατί είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας
Κάλιο: τι είναι ακριβώς και γιατί είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας
Κάλιο: τι είναι ακριβώς και γιατί είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας
https://piraeuspress.gr/wp-content/uploads/2020/02/kalio-einai-akrivws-giati-simantiko-organismo-750x400.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2021/06/blog-post_97.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2021/06/blog-post_97.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content