Φοιτητές επινόησαν έξυπνη συσκευή που βάζει «φρένο» στην σεξουαλική κακοποίηση

Φοιτητές επινόησαν έξυπνη συσκευή που βάζει «φρένο» στην σεξουαλική κακοποίηση

👉Έξυπνη wearable συσκευή που ενεργοποιεί συναγερμό σε περίπτωση ακούσιας αφαίρεσης του ενδύματος του χρήστη της.

«Σ’ έναν κόσμο χτισμένο πάνω στην ανισότητα, όπου (κυρίως) οι γυναίκες ζουν υπό τον συνεχή φόβο μιας επίθεσης, η Jamie βρήκε την Amie, την πανταχού παρούσα φίλη της», λέει το σποτάκι για την έξυπνη wearable συσκευή που ενεργοποιεί συναγερμό σε περίπτωση ακούσιας αφαίρεσης του ενδύματος του χρήστη της. Η Amie, η πιστή φίλη όλων όσοι αποτελούν δυνάμει θύματα σεξουαλικής επίθεσης, είναι μια διακριτική έξυπνη IoT συσκευή, που αποσκοπεί στον περιορισμό της σεξουαλικής κακοποίησης, ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα παγκοσμίως, με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Μια ιδέα της φοιτήτριας του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) Ιφιγένειας Βασιλάκη ήταν αυτή που έκανε την ίδια, τη συμφοιτήτριά της Ράνια Βλάχου και τον συμφοιτητή τους Γιώργο Μπακάλη να ενώσουν τη δημιουργική τους σκέψη και υπό την καθοδήγηση του διδάσκοντα του μαθήματος Ψηφιακής καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και ερευνητή στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) Σταύρου Λουνή, να δώσουν «σάρκα και οστά» σ’ αυτή την έξυπνη συσκευή, που τοποθετείται στην εσωτερική πλευρά ενδύματος, από τη μέση και κάτω.

Η συσκευή, η οποία έχει περάσει στην τελική φάση του εθνικού φοιτητικού διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2021» του Junior Achievement Greece, ενσωματώνει ultrasonic sensor, για την ανίχνευση αφαίρεσης του ενδύματος και απαιτεί σχετική επιβεβαίωση, μέσω της εφαρμογής Amie, πως η κίνηση έγινε εκούσια. Σε περίπτωση μη έγκαιρης επιβεβαίωσης ενεργοποιείται ηχητικός συναγερμός και ειδοποιούνται οι επαφές έκτακτης ανάγκης του χρήστη. Εναλλακτικά, η συσκευή μπορεί να ενεργοποιηθεί τόσο χειροκίνητα, όσο και με κατάλληλη φωνητική εντολή, μέσω ενσωματωμένου sound sensor.

Μεταφέροντας τον φόβο από το θύμα στον θύτη

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις από τον χώρο του αθλητισμού και του θεάματος, με θύματα που «έσπασαν» τη σιωπή τους και μοιράστηκαν τις ιστορίες τους δεν άφησαν αδιάφορα τα τρία νεαρά παιδιά, που τονίζουν πως η κατάσταση αυτή είναι μια πραγματικότητα που μας αφορά όλους.

«Καθημερινά γινόμαστε όλοι μάρτυρες περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης, όχι μόνο μέσω των social media αλλά και από κοντινά μας πρόσωπα. Κυρίως νεαρές γυναίκες αλλά και παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, με αποτέλεσμα να έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα φόβου ή δισταγμού απέναντι και σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες. Όλα αυτά δεν αφορούν μόνο το γυναικείο φύλο αλλά όλα τα φύλα και όλες τις ηλικίες», λέει η Ιφιγένεια Βασιλάκη, αναπτύσσοντας τον προβληματισμό πάνω στον οποίο αναπτύχθηκε η ιδέα του Amie.

Οι δύο φοιτήτριες του ΟΠΑ και ο συμφοιτητής τους παρατήρησαν, όπως λένε, πως το ζήτημα των σεξουαλικών επιθέσεων μπορεί να έχει αρχίσει να ευαισθητοποιεί όλο και περισσότερο κόσμο, στην πράξη ωστόσο εξακολουθεί να μην έχει βρεθεί κάποια λύση. «Κι εδώ», τονίζει η νεαρή φοιτήτρια, «έρχεται το Amie, μέσω του οποίου θέλουμε ν’ απαντήσουμε σ’ αυτούς τους φόβους και τους δισταγμούς κάθε ατόμου ανεξάρτητου φύλου και ηλικίας». «Εμείς, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, πέρα από το να προσφέρουμε την ασφάλεια στον κάτοχο του Amie, είναι να μεταθέτουμε τον φόβο από το θύμα στον θύτη», συμπληρώνει ο Γιώργος Μπακάλης.

Και οι τρεις συμφωνούν βέβαια πως το «κλειδί» για μια μόνιμη λύση είναι η Παιδεία. «Είναι μια προσωρινή λύση στο κοινωνικό αυτό πρόβλημα καθώς η κοινωνία είναι ουσιαστικά υπεύθυνη να πατάξει τέτοιου είδους φαινόμενα στέρησης της ελευθερίας και της ζωής από έναν μόνο φόβο», επισημαίνουν.

Πώς λειτουργεί το Amie

«Το Amie», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ράνια Βλάχου, «τοποθετείται στο εσωτερικό του ενδύματος, για παράδειγμα ενός παντελονιού. Είναι διακριτικό, δεν έχει μεγάλο όγκο και περιλαμβάνει κατάλληλους αισθητήρες, οι οποίοι αναγνωρίζουν τυχόν αφαίρεση του ρούχου. Όταν ανιχνευθεί κίνηση, έρχεται ειδοποίηση στην αντίστοιχη εφαρμογή Amie που έχουμε φτιάξει στο κινητό, με το οποίο είναι συνδεδεμένη. Μπορεί την εφαρμογή να μην την έχει ο χρήστης αλλά κάποιος κηδεμόνας- πχ σε περιπτώσεις παιδιών, ατόμων με κάποια διαταραχή κ.ά. Όταν έρχεται αυτή η ειδοποίηση ζητείται από τον χρήστη να επιβεβαιώσει, αν η κίνηση έχει γίνει εκούσια εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος που ορίζει εκείνος. Αν δεν δοθεί η σχετική επιβεβαίωση ή το άτομο δηλώσει ότι κινδυνεύει, το σύστημα ενεργοποιεί έναν σχετικό συναγερμό και ειδοποιεί τις επαφές έκτακτης ανάγκης του χρήστη, δηλώνοντας και την τοποθεσία του».

Η συσκευή, όπως τονίζει η φοιτήτρια, έχει μια βασική καινοτομία σε σχέση με άλλες συσκευές ανταγωνιστών καθώς έχει τριπλό σύστημα ενεργοποίησης του συναγερμού. «Δηλαδή γίνεται ή με τον αισθητήρα ή μέσω του ηχητικού σένσορα που έχουμε συμπεριλάβει στη συσκευή, μέσω κάποιας φράσης -πχ “Amie help”- ή χειροκίνητα το ενεργοποιεί ο ίδιος», εξηγεί.

Το κόστος και τα σχέδια για την εμπορική προώθηση

Η συσκευή, με βάση ένα πρώτο financial plan που έχουν αναπτύξει η Ιφιγένεια, η Ράνια και ο Γιώργος, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν και στις ανάγκες μιας δυνάμει επιχείρησης, προβλέπει αρχικό κόστος περίπου στα 90-100 ευρώ, ενώ σταδιακά όσο μεγαλώνει η αγορά, στόχος είναι το κόστος να πέσει ώστε να είναι προσιτή η συσκευή σε όλους.

«Σε κάθε περίπτωση», εξηγεί ο Γιώργος Μπακάλης, «προσπαθούμε να τονώσουμε τον κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχουμε. Οπότε ξεκινάμε απ’ αυτό το κόστος ώστε να καταστήσουμε βιώσιμο καταρχάς το προϊόν ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε και περισσότερο κόσμο».

Η συσκευή βρίσκεται στο στάδιο της τεχνικής ολοκλήρωσης, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται το business plan, «τρέχουν» παράλληλα κάποιες καμπάνιες και αναζητείται χρηματοδότηση ώσπου να γίνει και το λανσάρισμά της, τον Ιανουάριο του 2022.

«Όχημα» προβολής πρωτότυπων ιδεών ο διαγωνισμός «JA Start Up»

Ο Γιώργος, η Ιφιγένεια και η Ράνια είχαν ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν, οπότε όλα κύλησαν, όπως λένε, ομαλά και αυτή τη φορά παρά τις όποιες δυσκολίες επέφερε και στη δική τους καθημερινότητα η πανδημία.

Πλέον, περιμένουν όπως και οι υπόλοιπες εννιά ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό του διαγωνισμού «JA Start Up», την 28η Μαΐου, οπότε και θα αναδειχθούν οι νικητές. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, όπως εξηγεί η Ράνια Βλάχου, «αν δεν είχαμε τον διαγωνισμό, αυτή την ιδέα μπορεί να την υλοποιούσαμε μέσω του Πανεπιστημίου αλλά ίσως να μην είχε βγει προς τα έξω».

Η έξυπνη συσκευή Amie διαθέτει τη δική της σελίδα στο Facebook, όπου μπορεί κανείς ν’ αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για την πρωτότυπη αυτή ιδέα των φοιτητών του ΟΠΑ https://www.facebook.com/amie.est.2021.
"Έτσι μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Πατήστε την εικόνα για να δείτε όλη την συλλογή

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
Συνεδρίες για να βρεις τον εαυτό σου και τον σκοπό σου - "Καλύτερα να αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου σαν ψυχή με σώμα... και όχι για σώμα με ψυχή"

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Μάθετε για τις On Line Συνεδρίες ΕΔΩ

Για το κανάλι μου στο youtube Ploumistos Video ΕΔΩ

Για τις ηχητικές συνεδρίες Αφύπνισης, Διαλογισμού - Αυτοσυγκέντρωσης & Αυτοθεραπείας - Ίασης. Θα βρείτε ακόμη ομιλίες για την Αυτογνωσία & Σεμινάρια
επισκεφτείτε το www.voicehealing.gr

Για προσωπικές τηλε-συνεδρίες, Συμβουλευτικής, Αυτοβελτίωσης και Αφύπνισης του Νου ΕΔΩ

Άμεση επικοινωνία & ραντεβού: 6945 723 523

Εκπαίδευση για την Αφύπνιση του Νουπατήστε την εικόνα για να πάρετε πληροφορίες
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,496,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2073,ΑΠΟΨΕΙΣ,102,Άρθρα,826,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,150,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,822,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,192,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,898,ΒΙΝΤΕΟ,301,ΒΟΛΟΣ,96,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1851,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,206,Ειδηση-ολόγιο,9246,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,114,ΕΛΛΑΔΑ,1855,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,38,ΕΡΕΥΝΕΣ,63,ΖΩΗ,221,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,65,Θεσσαλία,1316,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,70,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,891,Κόσμος,10053,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,53,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,603,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1632,Πολιτική,6930,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6161,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,80,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,64,Στηρίζω,344,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1224,Τοπικά,11683,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3189,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,74,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,110,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,712,Eco-News,2882,GP - info,5,voice healing therapy,47,
ltr
item
Ploumistos.com: Φοιτητές επινόησαν έξυπνη συσκευή που βάζει «φρένο» στην σεξουαλική κακοποίηση
Φοιτητές επινόησαν έξυπνη συσκευή που βάζει «φρένο» στην σεξουαλική κακοποίηση
Φοιτητές επινόησαν έξυπνη συσκευή που βάζει «φρένο» στην σεξουαλική κακοποίηση
https://www.ethnos.gr/sites/default/files/styles/default/public/images/2018/12/kakopoiisi.jpg?h=b9c7322d&itok=uegHQKRw
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2021/05/blog-post_543.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2021/05/blog-post_543.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content